Autor Wątek: Zapowiedzi gier, nadchodzące premiery. Ogólnie o grach (różne platformy)  (Przeczytany 46393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horyzont Snu

Odp: Zapowiedzi gier, nadchodzące premiery. Ogólnie o grach (różne platformy)
« Odpowiedź #270 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 23:24:20 »
Rzadko? Każdego roku wychodzi multum świetnych gier a także tych z pomysłem na siebie. Oczywiście poza segmentem AAA.

W indykach cała nadzieja, ale to błędne koło. Indyki w przytłaczającej większości, nie licząc jakichś spektakularnych sukcesów dostępne są tylko w dystrybucji cyfrowej, więc albo licencje cyfrowe, albo AAA, które są jeszcze na płytach wydawane. Ewentualnie wehikuł czasu, retro i licznik zatrzymany na 2005r.

@Horyzont Snu Ta, a cena 5090 odleciała w kosmos.

Dosłownie. Ostatni raz sprawdzałem w lutym, wtedy kosztowały niecałe 15 tysięcy.

To Xkom, więc pewnie gdzieś można złapać taniej, ale przy tych kwotach "taniej", traci znaczenie. Ceny najwyższych RTX-ów, a wczesniej GTX-ów, zawsze były wysokie, ale nigdy nie były to kwoty tak olbrzymie, w porównaniu np. do cen używanych samochodów, motocykli itp, gdzie za równowartość dwóch nowych gpu można kupić niezbyt starego używanego Mercedesa.

Rok 2026, pierwszy rok drugiego ćwierćwiecza XXI w., w Polsce ludzie zbierają plastikowe butelki po śmietnikach i sprzedają je w automatach, wystarczy przejechać się po mieście wcześnie rano, lub popatrzeć co dzieje się pod automatami przy dużych marketach. "Państwo", tym razem majaczy coś, o opodatkowaniu tej formy zarobku. Jakieś karty graficzne kosztują po 20 tysięcy złotych. Ten kraj prędzej czy później się rozpadnie, rozleci się.

Offline Xmen

« Odpowiedź #271 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 23:28:54 »
Rzadko? Każdego roku wychodzi multum świetnych gier a także tych z pomysłem na siebie. Oczywiście poza segmentem AAA.

Wśród AAA jest lipa. Fakt, że w kategorii niezależnych, indie wychodzą ciekawe gry ale czy multum? Np w tym roku co byś zaliczył do dobrych tytułów?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #272 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 23:51:10 »
Wśród AAA jest lipa. Fakt, że w kategorii niezależnych, indie wychodzą ciekawe gry ale czy multum? Np w tym roku co byś zaliczył do dobrych tytułów?

Z indie Tides od tomorrow chociaż to jest bardziej AA.
Z AAA Pragmata, Resident Evil Requiem, Fatal Frame II: Crimson Butterfly.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Xmen

« Odpowiedź #273 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 01:23:36 »
Pragmate i Residenta mam w planach. Fatal Frame jes taki dobry? przyznam że nigdy nie grałem w żadną część. W tides of tomorrow nie zagram bo mam tylko słabego laptopa.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Dracos

« Odpowiedź #274 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 08:08:11 »
Jakieś karty graficzne kosztują po 20 tysięcy złotych. Ten kraj prędzej czy później się rozpadnie, rozleci się.

Żeby być uczciwym trzeba dodać że to nie nasza swojska specyfika golenia baranków, a globalnie te ceny są niedorzeczne 4,5k $ jak obszył, więc po doliczeniu VATu itd... tak wychodzi taniej nie kupisz nigdzie może 5-10% da się gdzieś wyhaczyć, ale wciąż to jest ponad 4k $ :D

@Xmen oprócz wymienionej Pragmaty, sporo ludzi chwali (chociaż też widziałem sprzeczne opinie) Crimson Desert, ale tego nie testowałem jeszcze więc głowy nie dam :P Osobiście mam na oku oprócz jakichś tam oczywistych tytułów Fatekeeper oraz Forsaken Realms: Vahrin's Call tutaj jak popatrzyłem na gameplay czułem taki vibe dawnego Fable, pewnie krótka będzie giereczka ale dam szansę.
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Lipiec 2026, 08:18:50 wysłana przez Dracos »

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #275 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 08:15:17 »
Jest tego trochę, ale zależy też od swoich upodobań. Wg mnie świetne jest Idols of Ash, w którym wyposażeni w linkę z hakiem schodzimy w głąb tajemniczej struktury a za nami podążą gigantyczna stonoga. Dobrze się bawiłem przy Gecko Gods. Mniej przy innych tytułach, które są uważane za świetne jak Sol Cesto, czy Pluto (w obu robotę robi artstyle). Inne świetne tegoroczne premiery to: Cairn, Mewgenics, Heroes of Might and Magic: Olden Era, Call of the Elder Gods, Planet of Lana II, Esoteric Ebb, Subnautica 2, Mouse: P.I. for Hire, The Dark Rites of Arkham, Swan Song, Stonemachia, Banquet for Fools, Phonopolis, Voidling Bound, Walk of Life, Mayor May Knott, Die in the Dungeon, Going Medieval, Timberborn, Town to City, Comatose, Gothic Remake, Cubic Cosmos, Menace, Adorable Adventures, Starship Troopers: Ultimate Bug War, Posthumous Investigation, Heart of the Machine, Horripilant, Dead as Disco, Vampire Crawlers, Mole, Scriptorium, Captured 2, Alabaster Dawn, Mina the Hollower, Windrose, The Wellmonts Case, Momento, Terascape, Enter the Chronosphere, Map Map i wiele wiele innych

Offline Xmen

« Odpowiedź #276 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 10:07:35 »
Wychodzi na to, że trochę przesadzielm z tym, że większość gier obecnie wychodzacych to badziewie. Po obejrzeniu gameplayow z gier które wymieniacie dużo z nich wygląda na faktycznie dobre gry.