Play Station 5, zdecydowałem - po swego rodzaju burzy mózgów ,,ruchem fanowsko jednostajnie przyspieszonym" konsolę tę kupić. Trafiłem na ofertę pre-orderu Ps5, trochę droższego co prawda od ceny bazowej, ale to już moja osobista sprawa dlaczego zdecydowałem się akurat kupić konsolę nextgenu od Sony, więc proszę na forum w jakikolwiek sposób nie wypominać czy nie wyśmiewać mi tej decyzji. A wracając do sedna niniejszego posta, mam tylko jeden problem: aktualnie ogrywam "LEGO: The Hobbit", "Days Gone", "Far Cry 5" na moim wysłużonym Ps4; po tym jak ,,piąteczka" trafi do mnie, po tym jak konsolę uruchomię, wprowadzę dane z konta PS itp., mam zamiar uruchomić te gry, w które, tak jak piszę, gram na ,,czwórce". Zastanawiam się - choć musiałby to być jakiś magiczny sposób, aby to wyszło - czy dane z tych tytułów, po tym jak włożę płytę którejś z tych gier, gra się odpowiednio zainstaluje, będą w takim stanie (chodzi o save'y), w jakim opuściłem grę podczas ostatniej sesji na Ps4 wraz z zapisem postępu gry? Do czego również należy zaliczyć trofea? Jeśli tak by nie było, to chyba oznacza to, że granie w "Far Cry 5" i inne tytuły nie ma logiki. Wystarczy poczekać na otrzymanie Ps5 i zacząć ogrywać je od nowa. A może jest inaczej? To jak to w końcu jest?
Na Ps5 kupuję na pewno, na start: "Marvel's Spider-Man: Miles Morales", "Call of Duty: Black Ops - Cold War". W planach na przyszłość w tej kwestii mam natomiast: kupno "Cyberpunk 2077" ale w opcji wydania na Ps4; skorzystam z darmowej ,,łatki" i aktualizacji gry do wydajności i specyfikacji konsoli Ps5.
Dodatkowo, abonenci PS Plus, posiadający Ps5, będą mogli skorzystać ponoć z jakiejś mega solidnej listy gier na start na swojego ,,nextgena".