Autor Wątek: W co w tej chwili grasz? Podziel się opinią!  (Przeczytany 54956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: W co w tej chwili grasz? Podziel się opinią!
« Odpowiedź #450 dnia: So, 28 Październik 2023, 15:16:04 »
  Wszystko fajnie, ale Mass Effect a już napewno nie pierwszy nie jest grą typu action-rpg, już drugi trochę bardziej ale to ciągle nie to. Na dobrą sprawę można tak nazwać trzeci, który jest korytarzową strzelaniną w której RPG to widać tylko w miastach-hubach. Ogólnie Bioware niewiele gier ARPG stworzyło. Jade Empire, Andromeda, Mass Effect 3 i tyle. Mass Effect jest pod względem technicznym zrobiony na podstawie Knights of the Old Republic a ten jechał na zmodyfikowanej trzeciej edycji D&D, więc to z action nie ma nic wspólnego. Samego świata też nie nazwałbym nadzwyczajnie oryginalnym, to połączenie Star Wars i Star Trek, natomiast jedna z najlepszych gier gatunku to to napewno jest.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #451 dnia: Nd, 29 Październik 2023, 09:56:48 »
hmmm, w tym roku pograłem parę razy w Mortal Kombat 9 i w sumie to by było na tyle. Wiedźmin 3 wciąż pozostaje najnowszą grą video w jaką grałem.

Offline Pan M

« Odpowiedź #452 dnia: Nd, 29 Październik 2023, 11:20:46 »
  Wszystko fajnie, ale Mass Effect a już napewno nie pierwszy nie jest grą typu action-rpg, już drugi trochę bardziej ale to ciągle nie to. Na dobrą sprawę można tak nazwać trzeci, który jest korytarzową strzelaniną w której RPG to widać tylko w miastach-hubach. Ogólnie Bioware niewiele gier ARPG stworzyło. Jade Empire, Andromeda, Mass Effect 3 i tyle. Mass Effect jest pod względem technicznym zrobiony na podstawie Knights of the Old Republic a ten jechał na zmodyfikowanej trzeciej edycji D&D, więc to z action nie ma nic wspólnego. Samego świata też nie nazwałbym nadzwyczajnie oryginalnym, to połączenie Star Wars i Star Trek, natomiast jedna z najlepszych gier gatunku to to napewno jest.

Ja się odnoszę do tego co mówiła rpgowa społeczność w 2007 kiedy premierę miał pierwszy ME. Chwalono kompanów, fabułę, lore ale generalnie większość uważała, że to jest już znaczne uproszczenie względem klasyków izometrycznych rpgów czyli dwóch pierwszych Baldurów, Falloutów etc.

Wiele zależy tutaj od perspektywy bo jak się patrzy na masę dzisiejszych rpgów i ich uproszczeń to faktycznie Mass Effect urasta do rangi wręcz klasyki rpg. Co do bazowania na Dungeons and dragons zwyczajnie o tym nie wiedziałem.

Jakby Mario w różnych odsłonach miałby być esencją gier video to bym wolał w ogóle nie grać. Rozumiem żer dla wielu ludzi to kultowe pozycje dostarczające masę funu, ale warto chyba pamiętać że jest sporo innych gatunków i nie wszystkie to gry pocięte cutscenkami.

#muremzarpgami :D

To urąganie komuś bo nie preferuje jakiejś ikonicznej części rynku gier wideo jest zwyczajnie infantylne. Leyek napisał, ze Red Dead Redemption 2 to nudna gra, gra, którą wielu uważa za jedną z najlepszych w 21 wieku a dla mnie samego to jest w sumie top tego co wyszło w ostatnich paru latach. Tylko czy to jest powód używać ad personam i implikowac komuś dyletanctwo? Absolutnie nie.

« Odpowiedź #453 dnia: Nd, 29 Październik 2023, 12:32:29 »
  Względem Falloutów to napewno, do dzisiaj raczej niewiele oferuje takie możliwości, same Fallouty również nie. Natomiast napewno nie w stosunku do Baldurów, Mass Effect to było raczej ich rozwinięcie i przeniesienie w trzeci wymiar. To D&D to tylko ciekawostka, w sensie przecież odrazu widać, że to nie gra typu action, system walki nie zależy od zręczności w naciskaniu przycisków, tylko od obliczeń wykonywanych przez komputer.

Offline Lou

« Odpowiedź #454 dnia: Cz, 30 Listopad 2023, 11:24:56 »
W końcu udało mi się dostać do bety The Division Resurgence. Franczyza The Division to jedna z moich ulubionych serii więc cisnę ile wlezie. Wczoraj w Resurgence wbiłam 12 poziom. Jestem bardzo zadowolona jak to prezentuje się gameplejowo, fajnie też zobaczyć znane twarze. Jest to na tyle wciągająca odsłona, że The Division 2, mimo nowej obławy, idzie w odstawkę.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily