Widzę, że Panowie grają głównie przenośnie to ja napiszę jak wygląda to z perspektywy użytkownika tylko trybu zadokowanego i grania na tv

- po pierwsze jak na razie, dla posiadacza innych dużych konsol, nie ma w co grać. (
Cyberpunka mam na Xboxie,
Hogwart's Legacy gram na PS5,
Split Fiction - polecam gorąco!! przeszedłem ostatnio z młodym na PS5).
Mario Kart World tak jak przewidywałem znudził mnie po 40 min. Frajdę dało tylko jak kolejnego dnia zagrałem z dzieciakami na splitscreenie, aczkolwiek split dla 3/4 graczy to już tylko 30 fps. Solo lub 2 graczy chodzi w 60 klatkach. Dzieciakom MKW bardzo się podoba. Ja czekam z utęsknieniem na
Donkey Konga Bananzę. Może kupię
Fast Fusion choć wyścigi SF to też nie moja bajka zbytnio.
-
Super Mario Odyssey działa na Switchu 2 bardzo dobrze. Obraz żyleta, ew. w tle jakieś artefakty na prostych powierzchniach bo oryginalnie brak było antyaliasingu. No ale ta gra dostała patcha. A np. taka
Princess Peach Showtime!, która działała na S1 w 30 klatach dalej działa marnie.
- Spusty (szczególnie górne R i L) w joyconach używanych w gripie jako pad są tragicznie tandetne. To już w pierwszych joyconach były lepsze. To że dolne nie są cyfrowe tylko analogowe już nawet nie będę komentował.
- Menu konsoli, eShop wreszcie działają tak jak trzeba, szybko i responsywnie.
- Pro Pad od pierwszego S1 nie ma opcji wybudzania/włączania Switcha 2. To jest już jawne naplucie fanom marki w twarz i wymuszanie kupna nowego ProPada (lub zabawę we włączanie konsoli joyconem i przełączanie się na ProPada1. A sam ProPad 2 jest wyceniony o minimum 50% za dużo.
Ponarzekałem, bo byłem zawiedziony prezentacją z kwietnia, jestem też trochę zawiedziony jak to się prezentuje na premierę, lecz nie mam wątpliwości, że za rok to będzie konsola z największą liczbą najlepszych exclusive'ów na rynku.
A wystarczyło dać i
Mario Kart i
Bananzę na premierę plus ten śmieszny
Welcome Tour dodawać za free do konsoli i wyglądałoby to dużo lepiej.
Ogólnie zakup obowiązkowy, jeśli nie dziś to w połowie lipca już na pewno

EDIT.
PS. Podłączenie magnetyczne joyconów do konsoli albo gripa - świetny efekt. Choć w gripie wydaje się, że lekko latają jak się mocno pada ściska