Autor Wątek: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon  (Przeczytany 180026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon
« Odpowiedź #1380 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 12:01:28 »
Padawanka Anakina, wciśnięta z dupy między epizody II i III, po której w filmach nie było śladu. Powinni ją zaorać i udawać, że jej nie było, zamiast tworzyć jej aktorską wersję.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1381 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 12:10:55 »
Kompletnie się nie zgadzam, to jest bardzo udana postać, a w clone warsach jej relacje z Anakinem nadawały jemu głębi i ludzkich uczuć (bo wątki z Amidalą były bardzo płaskie). W sumie bez clone warsów, a w samych filmach korupcja Anakina przez Palpatine'a była tak z dupy wyczarowana że można się było tylko łapać za głowę w jaki sposób przeszedł na ciemną stronę.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1382 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 12:21:07 »
Udana, ale to jest postac, ktorej brak bytnosci w filmach trzeba magicznie wyjasniac jakimis wygnaniami.To jest typowy produkt nadpisywania czegos co juz bylo, co niekoniecznie dziala dobrze.

Btw jezeli jakis element filmu dziala tak, ze nie umiem sie bronic samodzielnie tylko potrzebuje do tėgo serialu, to jest to zly element.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1383 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 12:27:43 »
Też się nie odnoszę do postaci jako takiej, bo clone wars oglądałem tylko jakieś 2-3 sezony. Nie było tak dobrze moim zdaniem, ale może potem się wyrabia. Ale chodzi mi o to, że to była zbyt ważna postać żeby miała być tylko w jednym serialu i żeby to wyglądało wiarygodnie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1384 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 12:57:40 »
Btw jezeli jakis element filmu dziala tak, ze nie umiem sie bronic samodzielnie tylko potrzebuje do tėgo serialu, to jest to zly element.

I dlatego Zemsta Sithów to była dla mnie najgorsza część prequeli.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1385 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 13:05:25 »
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Czyli jednak ponowne dopowiadanie szczegółów, dopisywanie biografii szóstoplanowym postaciom i ogólnie mieszanie kijem błota w kałuży. Jednak nie przemęczę.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1386 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 13:24:20 »
Mi się podobało, było parę zgrzytów, szczególnie jeśli chodzi casting i sposób gry Hery albo Ashoki, bo Rosario nie do końca mi pasuje i lekku obu bohaterek czasami wygląda jak tani cosplay, ale muzyka tempo i fabuła przykryły te niedociągnięcia i ostatecznie mam pozytywne odczucia. Z kolei Sabine wypada bardzo fajnie jak aktorka i postać. Tak samo antagoniści. Czekam na kolejne epizody. Dobrze jest się spotkać ze starymi znajomymi :) .
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Sierpień 2023, 13:27:52 wysłana przez OokamiG »

Offline Gazza

« Odpowiedź #1387 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 14:19:02 »
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Czyli jednak ponowne dopowiadanie szczegółów, dopisywanie biografii szóstoplanowym postaciom i ogólnie mieszanie kijem błota w kałuży. Jednak nie przemęczę.

Twoja strata. Tym bardziej, że podjęta pod wpływem niezbyt obiektywnych, moim zdaniem, opinii. Akurat uważam Ahsokę za jedną z najlepszych postaci tego uniwersum, a sezony 5-6-7 (CW) i jej wątki to jedne z najlepszych historii w uniwersum.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1388 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 14:58:02 »
Przeciez tcw to przez wiekszosc czasu procedural wojenny. Najlepsze sa odcinki odchodzace od schematu bitwy na planecie xyz, moje ulubione to ten z kenobim wsrod lowcow nagrod czy asohka na planecie trandishian.

Ma tez koszmarny model postaci, tak ogolnie jedna z najbardziej przecenianych produkcji sw.

Btw widze ze Ashoka podobnie jak Andor chce zrobic z Imperium powazne zagrozenie bo Thrawn. Sorry to juz zawsze beda Ci ktorym wpraly misie, a szturmowcy to symbol glupich mininikow. Imo Palpatine tez zadnym geniuszem nie byl, to tylko glupta jedi powolila mu troche porzadzic.

« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Sierpień 2023, 15:05:51 wysłana przez Pan M »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1389 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 15:06:33 »
Twoja strata. Tym bardziej, że podjęta pod wpływem niezbyt obiektywnych, moim zdaniem, opinii. Akurat uważam Ahsokę za jedną z najlepszych postaci tego uniwersum, a sezony 5-6-7 (CW) i jej wątki to jedne z najlepszych historii w uniwersum.

Nieobiektywna opinią nazwałbym bardziej chwalenie wszystkiego tylko dlatego, że to SW.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1390 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 16:13:05 »
Ale Gazza ma rację Ahsoka to naprawdę fajna postać, w CW widzimy całą jej ewolucję od młokosa wpadającego w tarapaty po dojrzałą kobietę kwestionującą autorytety, szukającą swojej drogi i zawstydzającą swoją postawą nie tylko mistrzów Jedi ale i dowódców oddziałów klonów.

@Pan M
Zgadzam się z twoją opinią że to na początku taki procedural i do tego wieczne złapali go i uciekł (Dooku), ale z biegiem sezonów są dłuższe story-arci które mi osobiście się bardzo przyjemnie oglądało, fajnie poszerzały uniwersum. Najgorsze były epizody z droidami nuda panie nuda.

Offline starcek

« Odpowiedź #1391 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 20:14:33 »
To jest feministyczny manifest wypichcony z myślą o przyciągnięciu damskiej widowni. Nic dziwnego, że mi z tym wybitnie nie po drodze. Ale takiej opieki medycznej to bym sobie życzył. Dostajesz w bebechy zasadniczo, a potem już osóbka naprawiona. Litości...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1392 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 10:21:59 »
No niestety ja też nie kupuję wpisania Ahsoki do świata Star Wars. Pierwsze sezony clone wars oraz film animowany były raczej słabe, rozczarowujące, ale im bliżej końca tym było lepiej.
Rebels nie połknąłem, męczyłem się i jestem gdzieś w połowie pierwszego sezonu, ale mimo to rozpocząłem seans Ahsoki.
To już nie chodzi o nią, bo faktycznie zrobili jej genezę, dalsze losy, wygnanie, drugie wygnanie (xD). spotkanie z Mando, z Luke'iem itd itp.
Ale mnie już to wszystko męczy, zaraz się okaże, że więcej jedi przeżyło rozkaz 66 niż zginęło.
Druga sprawa, ten świat zaczyna nabierać cech znanych nam chociażby z komiksów Marvela albo DC. Na wszelki wypadek dam w spojler (dla IX, clone wars, rebels, mando, kenobiego oraz ahsoki).
Spoiler: PokażUkryj
Zginął Maul, wrócił w bajce. Zginął Palpatine, wrócił w kinówce. Zginął Boba, wrócił w serialach. Zginał Inkwizytor, zginęła Reva - wrócili jeszcze w tym samym sezonie i to bez większej rozkminy jak.
O co chodzi z tymi śmierciami? Ja wiem, że zaraz pojawią się filozoficzne rozważania o tym, że Qui Gonn i Kenobi opuścili swoje ciała i żyją jako dusze i jakieś inne bzdety. Do Ahsoki jakoś byłem w stanie sobie wytłumaczyć, że twórcy przyjęli, że wszyscy źli mogą wrócić BO TAK. Ale czemu wracają ludzie tacy jak
Boba, Sabine
to już nie ogarniam. Na tej zasadzie to zaraz wrócą
Vader, Kylo, a może jeszcze Grevious, Dooku i Asaj
. Nie kupuje tego i psuje mi to wrażenia z seansu.
Z tym
wysłaniem do innej galaktyki Ezry i Thrawna
podchodzę bez emocji bo animacja mnie nie porwała, ale czuję że to nie koniec głupot i będzie tego więcej.

Z innych spraw, trochę mnie boli że trzeci sezon Mando oraz ten pierwszy Ahsoki wyglądają gorzej niż poprzednie sezony: pierwszy Mando, pierwszy Kenobi... Ja rozumiem oszczędności, ale Syndulla wygląda naprawdę słabo, widać na maksa że to makijaż a nie naturalny kolor skóry.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1393 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 10:53:34 »
A propos map (ZNÓW map, tak btw...)

W antycznych ruinach ukryto mapę do galaktyki w której siedzi... dwóch gości, którzy się tam znaleźli kilka lat temu) wait.. what?

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #1394 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 10:55:04 »
Hm, no ciekawe...Jakoś nikt nie narzeka że w Marvelu i DC wszyscy wracają zza grobu po 500 razy, wszystkie niemal śmierci/dramy można "odkręcić". Chyba tylko wujek Pajączka i rodzice Gacka są permanentnie martwi. Ale reszta? Postacie racają non stop i nobody gives a sh*t.
Podwójne standardy? ;)
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?