Autor Wątek: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon  (Przeczytany 180311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Popiel

Odp: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon
« Odpowiedź #1365 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 14:17:38 »
A tego nie wiem. Nie sprawdzam scenarzystów pod kątem płci/rasy/orientacji, tylko pod względem tego, czy robią dobrą robotę czy nie.

I myślę, że producenci też woleliby, żeby zgadzały im się cyfry w tabelkach. Jeśli tak nie będzie, a coraz częściej nie jest, to koniec takiego systemu doboru autorów skryptów (o ile on faktycznie istnieje) jest bardziej niż bliski.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1366 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 14:55:13 »
No i tutaj możemy sobie rękę wirtualnie podać, bo takoż za pierwsze kryterium uważam jakość wykonanej pracy.
Tylko, że ta jakość ostatnimi czasy (moim zdaniem rzecz jasna) tak jakby obniżała poziom. I nie są to jakieś jednorazowe wpadki tylko najwyraźniej tendencja ogólna. Widoczna w kolejnych wynikach B.O.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #1367 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 15:58:03 »
Ale przecież popularna ostatnio dywersyfikacja pod względem rasy i płci bohaterów filmów i seriali nie jest wprowadzona w imię jakichś odgórnych wytycznych, tylko właśnie po to, żeby zwiększyć grupę docelową odbiorców, czyli w efekcie zwiększyć sprzedaż.

https://film.org.pl/news/nowe-zasady-akademii-oscary-tylko-dla-filmow-z-mniejszosciami-241459

Zasady dotyczą jedynie głównej kategorii nagród – Oscara za najlepszy film. W życie wejdą dopiero w 2024 roku, na wcześniejszych galach Akademia będzie rozważać nominacje pod kątem nowych zasad, ale nie dyskwalifikować filmy za ich nieprzestrzeganie. Nie zmienia to faktu, że najwidoczniej duże wytwórnie zaczęły się do standardu stosować już wcześniej.

Aby móc otrzymać nominację do Oscara w kategorii najlepszy film, tytuł będzie musiał spełnić dwa z czterech poniższych standardów:
STANDARD A – REPREZENTACJA NA EKRANIE, TEMATY I MOTYWY NARRACYJNE

Żeby spełnić Standard A musi być spełnione jedno z poniższych kryteriów.

A1. Aktorzy pierwszoplanowi lub istotni aktorzy drugoplanowi.
Przynajmniej jeden z aktorów pierwszoplanowych lub istotnych aktorów drugoplanowych reprezentuje mniejszość rasową lub etniczną (Azjaci, Latynosi, Czarnoskórzy, Rdzenni Amerykanie, Afrykańczycy, Arabowie i inne grupy mniejszościowe).

A2. Ogólna obsada.
Przynajmniej 30% aktorów w drugoplanowych i epizodycznych rolach musi reprezentować co najmniej dwie spośród tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące.

A3. Główny wątek fabularny.
Główny wątek fabularny musi być związany z co najmniej jedną spośród tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące.

STANDARD B – EKIPY FILMOWE I ZESPOŁY TWÓRCZE
Żeby spełnić Standard B musi być spełnione jedno z poniższych kryteriów.

B1. Ekipa filmowa.
Casting, zdjęcia, muzyka, kostiumy, reżyseria, montaż, fryzury, charakteryzacja, produkcja, scenografia, dźwięk, efekty specjalne, scenariusz – co najmniej dwa z powyższych działów powinny być kierowane przez osoby z tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące.

Casting, zdjęcia, muzyka, kostiumy, reżyseria, montaż, fryzury, charakteryzacja, produkcja, scenografia, dźwięk, efekty specjalne, scenariusz – co najmniej jeden z powyższych działów powinien być kierowany przez osoby reprezentujące mniejszość rasową lub etniczną (Azjaci, Latynosi, Czarnoskórzy, Rdzenni Amerykanie, Afrykańczycy, Arabowie i inne grupy mniejszościowe).

B2. Inne istotne role.
Co najmniej sześć osób niższego szczebla ekipy powinny reprezentować mniejszość rasową lub etniczną.

B3. Ogólny skład ekipy filmowej.
Co najmniej 30% całej ekipy filmowej powinny stanowić osoby z tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące.

STANDARD C – DOSTĘP DO PRZEMYSŁU I MOŻLIWOŚCI
Żeby spełnić Standard C musi być spełnione jedno z poniższych kryteriów.

C1. Płatne praktyki i staże.
Duże studia i dystrybutorzy muszą mieć stały program płatnych staży w różnych działach skierowane do osób z tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, głuchonieme.

Małe studia i niezależni dystrybutorzy muszą mieć co najmniej dwie osoby na płatnych stażach reprezentujące którąś z  grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, głuchonieme.

C2. Możliwości szkoleniowe i rozwój umiejętności (ekipa filmowa).
Studia, dystrybutorzy, firmy finansujące produkcję filmów muszą oferować programy szkoleń i rozwoju umiejętności osobom reprezentującym te grupy: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z

STANDARD D – KOMUNIKACJA Z WIDOWNIĄ.
Studio lub firma producencka muszą mieć w zespołach zajmujących się reklamą, dystrybucją, PR-em osoby na kierowniczych stanowiskach, które reprezentują poniższe grupy: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #1368 dnia: Śr, 09 Sierpień 2023, 15:27:21 »
To się czyta niczym informacje  z 1 kwietnia.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1369 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 10:53:18 »
https://film.org.pl/news/nowe-zasady-akademii-oscary-tylko-dla-filmow-z-mniejszosciami-241459

Zasady dotyczą jedynie głównej kategorii nagród – Oscara za najlepszy film. W życie wejdą dopiero w 2024 roku, na wcześniejszych galach Akademia będzie rozważać nominacje pod kątem nowych zasad, ale nie dyskwalifikować filmy za ich nieprzestrzeganie. Nie zmienia to faktu, że najwidoczniej duże wytwórnie zaczęły się do standardu stosować już wcześniej.

Szkoda, że nikt tak nie walczy o to, aby kobieta była pełnoprawną częścią społeczeństwa albo żeby tych osób LGBTQ+ nie wieszano za poglądy w krajach, które zatrzymały się w rozwoju.

Offline komiks

« Odpowiedź #1370 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 12:32:49 »
Niezrozumiały jest udział kobiet w tej wyliczance. Kobiet jest więcej niż mężczyzn, więc nie stanowią żadnej mniejszości. Bycie kobietą nie oznacza też niepełnosprawności. Jaki jest więc klucz? Jedyne co przychodzi mi do głowy, że lobby kobiet z Hollywood wywalczyło przywilej.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Sierpień 2023, 12:52:06 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline death_bird

« Odpowiedź #1371 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 16:09:56 »
Sprawa jest banalnie prosta: kobiety od tysięcy lat są prześladowane i tłamszone przez patriarchat toteż dzisiaj należą im się zaległe reparacje w postaci dobrze płatnych parytetów. A kto twierdzi inaczej ten rasista, fob, i mizogin i należy go rozstrzelać w mediach społecznościowych.
Przecież o to w tym wszystkim chodzi każdej jednej grupie nacisku: zrobić się na ofiarę i zażądać wyrównania za cierpienia pokoleń wstecznych.

Offline Kielo

« Odpowiedź #1372 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 18:08:52 »
Tak tylko wrzuce...

Oskary sa przyznawane od 1929 roku. 94 lata w tym roku. Przez ten czas az TRZY kobiety otrzymaly nagrode za rezyserie.
Po prostu w dupach im sie poprzewracalo...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1373 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 18:37:42 »
Widocznie słabe są w te klocki.  ???

Edycja: bo tak mi przyszło do głowy. W przypadku Oscarów jest seksistowski podział na kategorie. Jest "Najlepszy aktor" i jest "Najlepsza aktorka". To w czym problem żeby wprowadzić podział na "Najlepszy reżyser" i "Najlepsza reżyserka". I kobitki będą odbierać nagrody co roku. Przecież stanowią nieco ponad połowę ludzkości i im się to zwyczajnie należy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Sierpień 2023, 19:17:12 wysłana przez death_bird »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1374 dnia: Cz, 10 Sierpień 2023, 19:27:29 »
Znów względnie interesujący temat by mi umknął...
Przynajmniej 30% (...) musi reprezentować co najmniej dwie spośród tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące.
Powtarza się 30% - dlaczego 30% a nie 15%, albo 50%? Dobra, mniejsza z tym, próbuję znaleźć w takim razie, skoro te wszystkie przypadki dalej opisane są "mniejszościami" - co jest większością, wyszło mi że archetypowym, 'większościowo' występującym człowiekiem jest pełnosprawny heteroseksualny mężczyzna - Azjata o wyznaniu chrześcijańskim [https://infogram.com/race-of-the-world-population https://www.worldatlas.com/articles/largest-religions-in-the-world.html)...

Odnośnie tej "anty-segregacji" pokażę Wam coś, na co kiedyś trafiłem, a w jakiś sposób zostało w pamięci, mimo że fanem Battlestar Galactica nie jestem (lubię, ale nie uwielbiam):
Jest to fragment, w którym jeden z aktorów swój osobisty pogląd odnośnie "rasy" przedstawia (w takim skrócie, odnosząc się do etymologii tego słowa i wskazując, że rasa jest tylko wyznacznikiem różnic w kulturze, że rasą nie jest kolor skóry, bo wszyscy ludzie są jednej rasy), co jak co, ale ma z tym wszystkim rację (łącznie z tym, że zmienić można niewiele, jako że pewne poglądy są już zakorzenione), ale co z tego... Taki Hollywood coś próbuje zmieniać, przypuszczalnie na lepsze, ale wychodzi jak widać (tzn. nie wiem czy źle na tym wychodzą, ja mogę się tylko klepać w czoło jak to czytam)...

Dla ciekawych, filmik wyżej jest fragmentem wizyty ekipy Battlestar Galactica (serialu z tego wieku) w siedzibie ONZ w 2009 roku, całość tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=5skp16MD9nY
A tutaj fragment wywiadu z ww. aktorem odnośnie tej wizyty w ONZ:
https://www.youtube.com/watch?v=98dEhzO_yjQ

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1375 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 10:22:54 »
Ahhh,, Ahhhsoka...

Dostałem to czego się spodziewałem. Szklankę wody w temperaturze pokojowej. Praktycznie pod każdym wzgledem. Generyczną, nudną, bez smaku, bez jakichkolwiek emocji, pomysłu, z monotonnymi dialogami, bezbarwną grą aktorską. Zero kalorii. Woda przynajmniej gasi pragnienie. W sumie te dwa odcinki też zgasiły, bo nie mam na razie ochoty na więcej.

Offline Teli

« Odpowiedź #1376 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 10:42:41 »
Ja tam na razie obejrzałem jeden odcinek i póki co poprawnie, z wolnym tempem ot wprowadzenie. Widać że będzie mniej proceduralnie niż Mando. Bez udziwnień, a walki na świetlówki takie trochę bardziej klasyczne co dla mnie jest plusem. Dam szansę i wstrzymam się z oceną co najmniej do połowy.

Mimo to pierwsza scena, ta na mostku krążownika, bardzo mnie rozbawiła... przez chwilę myślałem że niechcący włączyłem Star Treka :)

Offline Gazza

« Odpowiedź #1377 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 11:05:43 »
(...)
Mimo to pierwsza scena, ta na mostku krążownika, bardzo mnie rozbawiła... przez chwilę myślałem że niechcący włączyłem Star Treka :)
Mnie się to akurat bardzo spodobało. To chyba jednostka Mon Calamari (a oni mieli w ten sposób dowodzone okręty), a w bonusie - kapitan to Drake z Aliens ;)

Online Popiel

« Odpowiedź #1378 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 11:21:24 »
Powiedzcie proszę, co trzeba wiedzieć o Ashoce jako postaci przed obejrzeniem serialu? Nie ukrywam, że dla mnie Star Wars to wyłącznie filmy i seriale aktorskie. Z premedytacją nie oglądałem żadnych animacji, nie czytałem książek ani komiksów. Bo nie przepadam za "uszczelnianiem" niedopowiedzeń (dla przykładu - jedno zdanie z NH "walczyłeś z moim ojcem w wojnach klonów" bardziej podziałało mi na wyobraźnię niż cały AoTC, zwyczajnie nie musiałem tego widzieć), rozwijaniu pobocznych postaci i tym samym ocieraniem ich z nimbu tajemnicy.

Zatem Ashokę kojarzę tylko z grafik, Lego i figurek FunkoPop. Śmieszny, trochę przekombinowany design. A że mimo ostatnich kilku lat ogromnych rozczarowań wciąż mam jakiś tam sentyment do tego świata, to chciałbym czegoś nowego. Pewnie znów się sparzę (choć Mando 1 & 2 i Andor i Rogue były bardzo OK), ale przybliżcie - kim jest ta pani z jagodowym sernikiem na głowie?

Offline Gazza

« Odpowiedź #1379 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 11:59:44 »
Ahsoka Tano to była padawan Anakina Skywalkera. W czasie Wojen Klonów komandor legionu 501 (część legionu przemalowała w hołdzie dla niej swoje hełmy w charakterystyczne barwy). Rozstała się z zakonem Jedi i została samotnym wilkiem. Współpracowała z ekipą bohaterów serialu REBELS czyli załogą statku Ghost: Hera Syndulla (obecnie generał), Jedi Kanan Jarrus, Sabine Wren (Mandalorianka, przez moment uczennica Ahsoki), Ezra Bridger (padawan Kanana), Garazeb ZEB Orrelios (obcy z rasy Lasat, miał cameo w 3 sezonie Mando) oraz droid C1-10P (Chopper). Jej wiernym towarzyszem i przyjacielem był/jest Kapitan Rex.

Polecam animowane Wojny Klonów, Rebeliantów i Opowieści Jedi - dość wyczerpują historię postaci.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Sierpień 2023, 12:01:33 wysłana przez Gazza »