Autor Wątek: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon  (Przeczytany 180330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gazza

Odp: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon
« Odpowiedź #1320 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 14:13:12 »
Czyli podsumowując - gra nie była/jest porażką, a gameplay był i jest znakomity. Część graczy zawiódł pazerny model biznesowy EA, który miał za zadanie wyciągnąć dodatkową kasę od klientów przez umożliwienie natychmiastowego dostępu do sprzętu/postaci niedostępnych od samego początku.
Ok, może to ja nie jestem "typowym" współczesnym gejmerem i zanim ogarnąłem wszystkie tryby, mapy, postaci, ekwipunek i umiejętności - wydawca wprowadził owe zmiany, których mi absolutnie nie brakowało/przeszkadzały w momencie startu gry.
Zresztą z tą pazernością EA to też taki mit w tym przypadku - mikrotransakcje za pierdoły ale duże dodatki w gratisie (i to od pierwszego BF).
A ta swoją drogą jest przefachowa! Oprawa AV do dziś robi wrażenie, a design postaci/typów czy ekwipunku do dziś stanowi referencje w wielu obszarach szeroko rozumianego kolekcjonerstwa SW - figurki, statuy, modele redukcyjne. Zresztą nie ma się co dziwić skoro za developerkę odpowiadali DICE (Battlefield), a tryby bitew w przestrzeni kosmicznej zrealizował CRITERION (twórcy kapitalnego BURNOUTA), którzy mieli pełny dostęp do archiwaliów Lucasfilmu.
Nie mam aktualnie opłaconego PLUSA więc nie zweryfikuję w co ludzie aktualnie grają ale spytam brata, który szarpie w BF2 do dziś.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1321 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 15:37:56 »
Mimo wszystko raczej została odebrana jako porażka, bo przez tą akcję z mikrotransakcjami na wejściu dużo osób anulowało preordery i grą zainteresowała się lata później. Zresztą, to kolejna marka zarżnięta przez EA w ostatnich kilkunastu latach.

A samo istnienie lootboxów niestety zaczyna być akceptowalne, tylko że kiedy wchodzisz do meczu, w którym grasz pionkiem a reszta dookoła postaciami lepszymi nie dlatego, że je rozwinęli, tylko dlatego że kupili zaczyna irytować. I na starcie nie było innego sposobu niż sobie taką postać po prostu kupić.

Ja przegrałem sto kilka godzin w tę grę, splatynowałem ją, ale dopiero gdy gra została przearanżowana, a jej cena spadła do podajże 40 zł co nastąpiło dość szybko (co jest kolejny dowodem na to, że wtopili). W sumie to porównałbym tę porażkę do Marvel's Avengers. Podobny przestrzał, tylko że w BFII chociaż było co robić.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1322 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 22:27:47 »
Tyle, ze ten Battlefront to się wpisuje w gierke usluge od Ea i dlugo byl jednym co mialo do zaoferowania growe sw po przejeciu przez Disney. Tymczasem ludzie oczekuja tez więcej gier single pokroju serii Jedi.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1323 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 22:43:51 »
Gdyby ta gierka na wejściu wyglądała tak jak po redesignie to możliwe, że dostałaby upgrade na ps5 I ludzie dalej by w to grali.
Tyłko to takie wróżenie, bo Ea zarznelo Simsy, Battlefielda, Nfsa, Mass Effecta I Crisisa. Serio to trzeba mieć talent by tak kasować samograje.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1324 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 17:40:27 »

... Pięknisty pomysł na reklamę gry "Star Wars Jedi: Ocalały" - dwie pieczenie na jednym ogniu: pomysłowy, skuteczny marketing gry plus zerknięcie za technologiczne kulisy tworzenia części świata przedstawionego galaktycznej starwarsowej rzeczywistości w najnowszym dziele od Studia Respawn, oczywiście we współpracy z Lucasfilm Ltd.

... Założę się, że po ujrzeniu takowej reklamy starwarsowy fandom troszku kombinuje, czy nie jest to czasami celowe działanie Respawn i Lucasfilm Ltd., które miało by na celu ,,mrugnięcie okiem w kierunku fanów", że Cal Kestis pojawi się w którymś z seriali Disney/Lucasfilm z Uniwersum albo w filmie - w każdym razie albo serial albo film z Calem i Lukiem Skywalkerem (być może) byłby Spin-Offem uzupełniającym Sagę o dodatkowe treści! Kto wie, Luke i Cal mogliby się spotkać w okresie do 9 lat ABY, a co by to było, jak by to wyglądało nie mam pojęcia. Wszystko jest możliwe, a taki marketing... cóż, nic nie dzieje się przypadkowo.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1325 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 03:37:22 »
Szkoda tylko, że optymalizacja tej gry nie jest taka jak marketing.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1326 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 10:13:50 »
Ograłem ją w zeszłym tygodniu, zajęło mi to 2-3 tygodnie i ani razu konsola nie przywitała mnie informacją, że aktualizacja jest gotowa do pobrania. Także kasę wzięli, jednego patcha wydali i pozamiatane...

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1327 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 15:12:42 »

"Star Wars Jedi: Fallen Order", jak dobrze pamiętam doświadczałem growo do tego momento, gdy stwierdziłem: ,,mam dość, ta gra jest raczej za duża"; stanąłem na około 20-30% całości zrealizowanego materiału wraz z dużą ilością ,,trofków" do Platyny na koncie PSN. Mechanika samej gry: grafika, sposób poruszania się postaci i cały wachlarz jej umiejętności związanych z byciem Jedi, plus cała, cała reszta w "Fallen Order", ogólnie przypadły mi do gustu - można było co podziwiać i na czym zawiesić oko. Krutacznie dziwne będzie dla mnie ropoczęcie "Star Wars Jedi: Survivor", zwłaszcza, że jest to podobnej wielkości rzeczywistość w grze, a sama rozgrywka bogata w podobnie rozbudowane misje i różne kreatory postaci, umiejętności etc. Wszystkiego będzie tak samo dużo... Ale Gwiezdne Wojny, gdy zawsze wychodzi w Uniwersum jakaś gra video, i to z solidnie doboostowaną fabułą, to kusi żeby to coś wypróbować! Pal licho cenę - to są cholerne starwarsy! :P Kto wie, skoro mamy dynamicznie budowany przez Lucasfilm Ltd. Nowy Kanon Uniwersum, z odwoływaniem do klasyki, to istnieje szansa, że przynajmniej spróbuję pograć w ,,Survivor", ale na tyle, aby wyczuć klimat gry. Najwyżej będę miał kolejny starwarsowy gadżet do kolekcji!

Trzeba powrócić do "Star Wars: The Clone Wars"; najpierw zacząć od filmu animowanego z 2008 roku, a potem po raz kolejny wystartować z ponad setką odcinków serii. Wciąż uważam całe 7 sezonów "TCW" za jedną z najbardziej rozbudowanych, dokładnych i najlepszych rzeczy, które spotkały Gwiezdne Wojny w całej historii marki!

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1328 dnia: Śr, 21 Czerwiec 2023, 15:28:51 »
Może zachęci Cię to, że w Fallen Order było kilka planet, a w Survivor w sumie to poruszamy się wokół 3-4. I to chyba największy zarzut tej produkcji, pomijając performance.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1329 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 20:12:23 »
Może zachęci Cię to, że w Fallen Order było kilka planet, a w Survivor w sumie to poruszamy się wokół 3-4. I to chyba największy zarzut tej produkcji, pomijając performance.

Czas pokaże jak z ogrywaniem starwarsowych produkcji będzie. Dobrze wiedzieć, jak wygląda "Survivor" i jak wypada w stosunku do pierwszej gry z serii. Marzy mi się "Star Wars 1313" - aby ta perełka Lucasa, która niestety nie wyszła, została reaktywowana i dokończona, np. przez ,,Ubi" albo Bethesdę.

Czekam również na jakąś książkę z cyklu "Star Wars Jedi", bo literatura zawsze dopowiada do danego Uniwersum sporo treści.

No dobra, nie wiadomo czy Luke'a to będzie dotyczyć, ale Rey na pewno, a Grogu również. Maj 2025, premiera w kinach: "Star Wars: New Jedi Order" - prawdopodobny tytuł tego nowego obrazu, który ,,musiał, bo inaczej zabiją!" zadebiutować w 2025 roku, jako część większych planów Lucasfilm Ltd.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1330 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 01:03:26 »
Nie znam gościa, nie mam pojęcia jakie ma źródła i zakulisowy dostęp, ale ta garść ploteczek wydaje się być nad wyraz ciekawa:

W każdym razie trzymam kciuki.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1331 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:44:28 »
Nie znam gościa, nie mam pojęcia jakie ma źródła i zakulisowy dostęp, ale ta garść ploteczek wydaje się być nad wyraz ciekawa:

W każdym razie trzymam kciuki.

Faktycznie, to wszystko co ten jegomość przedstawia wygląda co najmniej intrygująco...
Marzy mi się jakiś film solowy w Star Wars Uniwersum, ale nie na zasadzie tego, co było z Hanem Solo: ,,A Star Wars Story... " etc. Nie. Chodzi mi o film poświęcony historii jednej postaci - np. adaptacja książki z Legend Star Wars: "Punkt Przełomu" z lekką modyfikacją tego, że... okazuje się iż Mace nie ginie w Ep.III Star Wars, ale jakoś przeżywa. Trochę z tym pomysłem odleciałem, no ale... pomarzyć można. xD

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1332 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 13:34:42 »
okazuje się iż Mace nie ginie w Ep.III Star Wars, ale jakoś przeżywa. Trochę z tym pomysłem odleciałem, no ale... pomarzyć można. xD

Byłem pewien, że SLJ wróci do Star Wars pod koniec któregoś serialu, ale to się nie wydarzyło. I wydaje mi się, że już się nie wydarzy. Moja pewność wynikała z tego, że sam aktor wyraził chęć powrotu. Podobnie jak ostatnio Portman. McGregor ponoć też naciska na kolejny sezon Kenobiego.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1333 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 19:13:45 »
Byłem pewien, że SLJ wróci do Star Wars pod koniec któregoś serialu, ale to się nie wydarzyło. I wydaje mi się, że już się nie wydarzy. Moja pewność wynikała z tego, że sam aktor wyraził chęć powrotu. Podobnie jak ostatnio Portman. McGregor ponoć też naciska na kolejny sezon Kenobiego.

Jak dobrze wiemy "The Mandalorian" przedstawił nam - osobiście uważam jegomościa za zmarnowany potencjał fabularny - postać Pershinga, w Uniwersum Star Wars inżyniera biotechnologii, genetyka, kogoś kogo można slangowo określić ,,klonerem". Pershing na nowo otworzył w Uniwersum wątek ingerencji genetycznej, klonowania i łączenia tych technologii z badaniem przez ,,pozostałości imperialne" vel Początki Najwyższego Porządku... Mocy. I tak dochodzimy do możliwego przywrócenia do życia z próbki materiału genetycznego i stworzenia z tego klonów tejże postaci: Mistrza Jedi Mace Windu. Wiem, trochę to ,,pokićkane", taki bigos wątkowy, ale... nikt nie powiedział ostatecznego słowa w kwestii takiego powrotu do Galaktyki Gwiezdnych Wojen. Tym bardziej, że nie dostaliśmy filmowej i serialowej opowieści o tym, jak narodził się Najwyższy Porządek - nigdzie, z tego co wiem, w żadnym medium Nowego Kanonu nie ma takich treści i informacji, tak jakby "The First Order" ot tak, po prostu, się pojawił.

A ten oto mem, cóż, dobitnie z ironiczną gracją ukazuje problem, który trawi od lat środowisko Gwiezdnych Wojen, zwłaszcza w społeczności fanów.

Bender

• Gość