Popkultura staje się coraz... bardziej samodzielna, bardziej wybredniejsza. Jesteśmy karmieni coraz większą ilością tworów, które raz są dobre jakościowo a raz nie... Mało tego, w samych Korpo-Organizmach-Uniwersach, jak "Disney/Marvel Studios/Lucasfilm Ltd.", "Warner Bros / DCEU", rzadko, ale się jednak zdarza, jak również: Netflix, PrimeVideo, w ich światach, gdzie powstają produkcje oryginalne: jest tego tyle, że ciężko nadążyć, ba!, jak się nie ma głowy na karku, to jak się raz zacznie oglądać jedno, to kusi żeby zacząć kolejny film/serial, i tak trwa się w tej niekończącej się pętli... Nie chodzi nawet o to, że jest wszystkiego w materii filmów i seriali znanych franczyz przeciętnie albo średnio jakościowo. Jest tego ZA DUŻO!
A' propos samych Gwiezdnych Wojen i obgadywanego ostatnio wszędzie gdzie się da "The Mandalorian": uważam że ,,nie ma c***a we wsi" na to, aby czwarty sezon z tego tytułu powstał. Jeśli Iger i Kennedy będą konsekwentni, a świat na nich naciska!, dadzą dokończyć Favreau i Filoniemu ich starwarsowe projekty, które zakończą się zapewne na tym typowanym przez media i fanów filmie o Rey, Mando, Ahsoce i całym tyglu postaci, gdzie wszystkie pojawią się w jednym obrazie, w jakimś wspólnym celu, żeby przeciwdziałać jakiemuś potężnemu zagrożeniu. I to wszystko się sprzeda, ludzie to kupią... zawsze. Rodziny z dziećmi, nowa fala fanów w tym post-millenialsi i pokolenie alfa - tu Disney zarobi. Ale prawdziwy fan (mam nadzieję, że Lucasfilm Ltd. nie robi ze starwarsowych geeków idioty, że wkrótce pojawi się choćby coś bardziej dla ogółu fanów coś solidniejszego, co sprawi, że tego typu odbiorca to będzie też jeden z celów kampanii Disney/Lucasfilm Ltd.) dostrzeże dużą wyrwę w całym tyglu produkcji spod znaku Star Wars, która robi się coraz większa...
... Aż nie chcę wybiegać za bardzo w przyszłość; kurnia, może "Ahsoka" coś zmieni. Tak, 3 sezon "The Mandalorian", jak pisałem we wcześniejszych postach to świetna rozrywka, płynna i dynamiczna, w wysokiej jakości realizacji wizualiów, ale... ja chcę treści, powiązań, też czegoś głębszego!