Autor Wątek: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon  (Przeczytany 180042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon
« Odpowiedź #1110 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 11:01:45 »
Dla osób co śledzą premiery SW to chyba żadne zaskoczenie, że trzeba obejrzeć Book of Boba Fett. Zapowiedź serialu dość nieprzypadkowo znalazła się po napisach końcowych ostatniego odcinka 2 sezonu Mando.

Mnie premierowy odcinek 2. sezonu się podobał. Wciąż mamy klimat westernu w kosmosie. Trochę z czapy było
Spoiler: PokażUkryj
 reperowanie droida przez Mando, i że niby nikt inny na tej planecie nie był w stanie polutować kilku kabli aby spróbować go odpalić? Po czym później poszli do Anzellaninów, którzy pokusili się o głębszą diagnozę, wtf...
, ale poza tym podtrzymuje zainteresowanie. Główny wątek nie jest z dupy - przez 2 sezonu zdążyliśmy zrozumieć, jak tradycja jest ważna dla Dina.

Tylko nie gra mi jedna rzecz w kanonie. Tak bez wczytywania się w wiki, jak to działa, że np Jango oraz Bo Katan ten hełm jednak zdejmują i nie byli przeklęci z tego powodu, ale może się mylę i spotkało ich jakieś wygnanie? Bobę rozumiem - w sumie to chyba od początku miał gdzieś przynależenie do tej grupy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Marzec 2023, 11:15:36 wysłana przez HugoL3 »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1111 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 11:08:19 »
Mando należy do grupy, która jest uważana za ortodoksyjną sektę nawet wśród innych Mandalorian.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1112 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 11:17:49 »
Nie wiem czy to efekt kontrastu z Andorem, ale premiera sezonu 3 Mando to jakiś smutny żart. Fatalny prawie na każdej płaszczyźnie.  A na RT 100%... oooookaaayyyy
XD
Dla mnie może nie "fatalny w każdej płaszczyźnie", ale mimo kilku dobrych momentów jakoś tak niezbyt porywająco to wyszło. Dziwne bo po pierwszych odcinkach spodziewam się zawsze mocnego uderzenia, a tu nie dość, że krótko ( 38 minut z napisami końcowymi) to jeszcze tak jakoś w stylu pierwszego sezonu (a przecież team developerski ten sam więc powinni płynąć z nurtem i jakością drugiego sezonu).
Bardzo "taki sobie" ten nowy chapter. Andor był pod tym względem zdecydowanie bardziej sycący.
Nawet Bad Batch jakoś tak tupta w miejscu jak dla mnie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1113 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 11:47:07 »
Tylko nie gra mi jedna rzecz w kanonie. Tak bez wczytywania się w wiki, jak to działa, że np Jango oraz Bo Katan ten hełm jednak zdejmują i nie byli przeklęci z tego powodu, ale może się mylę i spotkało ich jakieś wygnanie? Bobę rozumiem - w sumie to chyba od początku miał gdzieś przynależenie do tej grupy.

Z tego co ja rozumiem to chyba po zniszczeniu Mandalore przez imperium zostały się tylko jakieś niedobitki min Tribe do którego należy Mando. Oni z kolei są jakimiś quasi religijnymi wariatami którzy uważają że muszą działać w oparciu jakiegoś kodeksu i on im zabrania pokazywać twarzy. Bo Katan z kolei to następczyni "tronu" i jej grupa ma w czterech literach takie brednie. A Boba to już w ogóle ma na nich wywalone on ma z nimi wspólne tylko to że nosi zbroje po "ojcu".
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Marzec 2023, 11:50:33 wysłana przez Dracos »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1114 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 14:07:52 »
Nie wyszło porywająco, bo ten odcinek jest absolutnie o niczym. Jak wydłużony trailer i podsumowanie wiadomości, które juz wiemy. Mogłoby go nie być.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1115 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 15:32:49 »
I tak i nie. Jest w nim kilka podbudów pod dalsze wydarzenia ale faktycznie - dałoby się to wpleść gdzieś między wiersze, a nie rozciągać na jeden bezpłciowy nieco odcinek. Wierzę, że będzie lepiej ale irytują mnie np te nieporadne starcia (
Mandalorianie klepani i pożerani na plaży przez przerośniętego gada
) w stylu finałowej bitwy w BoBF.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1116 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 16:35:54 »
Zdejmuje hełm tj są sceny że jest bez niego. A aktor do tanich nie należy raczej.
Racja, dzięki za poprawienie, to co linkowałem to chyba jeszcze sprzed startu serialu...
Co do aktora, to dopiero teraz jest rozpoznawalny, chociaż to wciąż trzecio-, max drugoligowy aktor. Wcześniej skrót myślowy, że np. w finale Mandalorian zdjąłby hełm a tam RDJ czy inny A-list aktor :P

A na marginesie - Wam też tak Google ucina wyniki wyszukiwania? Przykład niżej, miliony wyników, ale jak dojdziesz do którejś strony to "rozwiń jeśli chcesz zobaczyć powtarzające się wyniki" (tutaj jest to strona 15, ale często mam wyszukiwania jakie 'kończą' się na stronie drugiej...):

A jak szukasz dalej to ostatecznie z milionów wyników zobaczysz i tak tylko 1000:

Wiem że offtop, ale coraz częściej łapię się na tym co wyżej z hełmem Mandaloriana - jeśli nie do końca wiem czego szukam, to szansa na znalezienie znacząco spada, jak nic Google działało inaczej jeszcze kilka lat temu...

Dla osób co śledzą premiery SW to chyba żadne zaskoczenie, że trzeba obejrzeć Book of Boba Fett.
:) Nie twierdzę że zaskoczenie dla osób w tym 'siedzących', ale jak ktoś jest 'zielony' to już takie oczywiste to nie jest.
No i coś, co dla mnie jest zagadką - jak te produkcje wytrzymają próbę czasu, nie rozpisując się - strategia telewizyjnych stacji, czy obecnie streamingów wykracza ponad "tu i teraz", produkcje w założeniu mają przynosić zyski lata po ich premierze (zwłaszcza produkcje kosztowne), często się to nie udaje, ale są też ewenementy jak Seinfeld czy The Office (przez sprzedaż praw do ich emisji, ew. przyciąganie np. do własnej platformy streamingowej)... Nawet pomijając to, że coraz więcej produkcji streamingowych ma po prostu zapełniać 'grafik' (jak standardowa telewizja), to gdy dochodzi kwestia spin-offów ściśle powiązanych fabularnie produkcje stają się bardzo 'tymczasowe', za x lat ktoś będzie oglądał i tylko pojawiać się będą: "nawet nie wiedziałem że ten serial miał spin-off" itp..
Może to nie jest istotne, ale tak patrzę jak znikają kolejne oryginalne produkcje z macierzystych streamingów, kolejne platformy się łączą/dzielą itp.... Chyba za wysoko stawiam tą rozrywkę, bo ewidentnie większość widzów o takich aspektach jak wyżej nie myśli, a pewnie i ogląda co akurat jest dostępne i nie zastanawia się nad tym...
Wybaczcie offtop częściowy.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1117 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 17:38:36 »
ale irytują mnie np te nieporadne starcia

Zwłasza, że ta 7 minutowa scena (once again) jest do niczego nie potrzebna poza akcją dla akcji.

7 minut po to żeby zrobić efektowne wejście dla Mando, który pojawia się tam tylko po to, żeby usłyszeć to .. co juz usłyszał w 2 sezonie (czy tam Book of Boba, nie pamiętam)? Nawet jeśli w tym drugim a to jest tylko dodatkowa ekspozycja, to i tak jest ich wina, że kluczowe zdarzenia zrobili... w innym serialu).

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1118 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 22:08:25 »
Czasami odnoszę wrażenie, że serial "The Mandalorian", mimo iż znakomity pod prawie każdym względem, powstał jakby tylko po to... żeby ,,odtoksycznić" fandom Uniwersum Star Wars. Z tymi pierwszymi odcinkami trzeciego sezonu "The Mandalorian", to jeszcze poczekam. Najpierw ogarniam zaległości pod względem tego, co w komiksach i książkach nowego w tym galaktycznym grajdołku się dzieje. Wydawnictwo Olesiejuk robi dla Gwiezdnych Wojen dużo dobrego, ba!, dodaje Uniwersum czystej esencji mocy! Kwestią czasu jest odnowienie serii pod szyldem własnej firmy dotyczącej wielu klasyków z Legend; na pewno za jakiś czas odnowi się "Darth Plaguies" Luceno. A tymczasem... moje oko przykuwa taka zapowiedź od Olesiejuka. Wygląda z zewnątrz jak książka o wakacyjnym nastoletnim romansie przeznaczonym dla młodzieży, ale kruci, niezwykle intryguje. Odważnie: kolejna postać, jak i Prequele Star Wars dostaną więcej ,,mięska" treści do rozbudowy Uniwersum z tego okresu.

Offline pioma10

« Odpowiedź #1119 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 21:27:20 »
A tymczasem... moje oko przykuwa taka zapowiedź od Olesiejuka. Wygląda z zewnątrz jak książka o wakacyjnym nastoletnim romansie przeznaczonym dla młodzieży, ale kruci, niezwykle intryguje. Odważnie: kolejna postać, jak i Prequele Star Wars dostaną więcej ,,mięska" treści do rozbudowy Uniwersum z tego okresu.

Mnie cała trylogia Padme się podobała. Dodatkowo Ci co ją przeczytają, będą rozumieli niektóre smaczki z komiksów z serii Darth Vader, bo trylogia opowiada też losy służek Padme (tak ta funkcja chyba została/zostanie przełożona na język polski).

Offline Pan M

« Odpowiedź #1120 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 21:54:16 »
Bardzo się jarałem mando w trakcie sezonu pierwszego, ale jak już widzę po zwiastunach powrót duetu grogu i mando to mam dość. Tutaj zaznaczę, że nie wiedziałem boba fetta po dziś dzień więc sprawdziłem internety co i jak, poczytałem trochę spoilerów i meh. Teraz to już poważnie widać, że ten serial nie ma pomysłu na progres historii, tylko to taki snuj. Mando będzie biegał z baby yoda do późnej starości, bo widzowie kupili ten duet i tyle. Gdzieś tam po drodze może ciekawe będą te wątki frakcji mandalorian ale jakiś cudów nie ma co się spodziewać
Wciąż uważam, że to lepsze od gównianych kinowek, ale szkoda że serial z potencjałem zmienił się w tylko zmulacz, który ogląda się bezboleśnie ale nic ponad to.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1121 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 18:13:16 »
Teraz to już poważnie widać, że ten serial nie ma pomysłu na progres historii, tylko to taki snuj. Mando będzie biegał z baby yoda do późnej starości, bo widzowie kupili ten duet i tyle.

"The Mandalorian" to bardzo specyficzny świat... serial stanowiący wręcz archetyp produktu przeznaczonego współczesnemu społeczeństwu hiperkonsumpcyjnemu: efektowność ponad efektywność. Coś w tym jest. Czyli, mimo iż "The Mandalorian", jak pisałem wyżej okazał się świetnym tworem serialowym na wielu płaszczyznach, to im więcej sezonów z tego małego świata powstaje, tym bardziej staje się on łatwy, bardziej kreowany pod fandom, dla konsumpcji i jakby wypełnienia czasu utęsknionym fanom, który pozostał do premiery następnego dużego filmu kinowego w materii Star Wars... Znając życie, pewnie sezon 3 ,,Mando" obejrzę. 8) ;)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1122 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 19:17:27 »
Błagam, zabierzcie Favreau pióro, maszynę do pisania, worda czy co on tam używa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1123 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 10:01:01 »
A mi się podobało :) chyba nawet bardziej niż pierwszy odcinek tego sezonu. Fajnie zobaczyć wątki związane z Mandalorą, posłuchać trochę o ich historii.
Jedyne co wywołało mój zgrzyt to
szybkie zaakceptowanie droida zaproponowanego przez Peli

Wtedy faktycznie cały odcinek pierwszy nadaje się do zapomnienia.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1124 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 10:31:22 »
O tak, po pierwszym mocno "takim sobie" odcinku 3 sezonu zaczyna się coś dziać. Mogliby tylko dać sobie wreszcie spokój z Tatooine. Niby zadupie galaktyki, a wciąż tam wracamy. Ile można.

Jednak z wczorajszych starwarsowych premier to Bad Batch wygrało w moim odczuciu. Świetny klimat, wykonanie i doskonała muzyka dopełniająca grozy wydarzeń. Bomba!