Autor Wątek: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon  (Przeczytany 180273 razy)

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
Odp: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon
« Odpowiedź #1080 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 21:51:22 »
@Up forumowicze wyżej... gusta gustami, a ja swój mam dość specyficzny w materii bycia fanem Gwiezdnych Wojen, czego się nie wstydzę. O drewienku aktorskim w pierwszej trylogii Star Wars, to nikt nie raczy wspomnieć? O tamtejszych głupotach scenariuszowych gorszych niż w Nowej Trylogii 2015-2019, również nikt nie uwzględni? Tak, klasyczna trylogia Gwiezdnych Wojen od papy Lucasa jest magiczna, wręcz fantastyczna i baśniowa w swym gatunku i uroku... No ale, w moim odczuciu z wszystkiego ze galaktycznych Star Wars mam topową listę (a niech będzie piątka, a nie trójka! A co tam!), od miejsca 1 do 5:

1)"Star Wars: The Last Jedi" - Ep. VIII Kanonu
2)"Star Wars: The Force Awakens" - Ep. VII Kanonu
3)"Star Wars: The Clone Wars" - serial osadzony w Uniwersum/Kanonie Star Wars, który zawiera najwięcej informacji, wątków, danych, postaci, rozwinięć do ,,encyklopedyji" Star Wars proporcjonalnie pod względem okresu czasu, który dany twór przedstawia w osi czasu Uniwersum. 3 lata konfliktu Wojen Klonów w Galaktyce, a ponad 100 odcinków, czyli ze 30-35 godzin roboczo poświęconych danemu wycinkowi na Osi wydarzeń. I to jak wykreowanych! Damn it!
4)"Star Wars: The Empire Strikes Back" - Ep. V Kanonu- na pewno nie jest to najlepszy sequel w historii kina, w szczególności kina rozrywkowego
5)"Rogue One: A Star Wars Story" - tak rodzi się Rebelia - obejrzenie tego filmu po serialu "Star Wars: Andor" dodatkowo podbija/podkreśla wartość filmu! Hell yeah!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1081 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 22:11:49 »
O, rankingi zawsze spoko. U mnie
1. Imperium kontratakuje
2. Nowa nadzieja
3. Powrót Jedi
4. Ostatni Jedi
5. Łotr 1
6. Przebudzenie mocy
7. Andor
8. Mroczne widmo
9. Han Solo
10. Zemsta Sithów
11. Mandalorian
12. Atak klonów
13. Księga Boby Fetta
14. Skywalker Odrodzenie
15. Obi-Wan Kenobi

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1082 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 23:01:34 »
4)"Star Wars: The Empire Strikes Back" - Ep. V Kanonu- na pewno nie jest to najlepszy sequel w historii kina, w szczególności kina rozrywkowego

... ummmm.  No spoko. Rozwiniesz?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1083 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 00:29:12 »
1. V
2. IV
3. VI
4. III
5. I
6. Rouge 1
7. II
8. VII
9. VIII
10. Solo
11. IX

Seriale:

1. Mando
2. Boba
3. Tales of the Jedi
4. Kenobi
5. Clone Wars
6. Andor
7. Visions
8. Bad batch

Ale gdybym mógł to na 1. Miejscu clone wars tartakovskyego

Offline death_bird

« Odpowiedź #1084 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 23:05:52 »
O. Tabelki. Fajnie.

1. V
2. IV/VI
3. Rogue I
4. III
5. Solo/I
6. II
7. VII
.
.
.
666. VIII/IX

Seriali nie znam.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1085 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 14:31:04 »

... ummmm.  No spoko. Rozwiniesz?

"The Empire Strikes Back" nie jest najlepszym sequelem w historii kina rozrywkowego - na mój styl wypowiedzi (sądzę, że powinno być to jasne), to co napisałem oznacza, że Epizod V w Kanonie Gwiezdnych Wojen nie jest najlepszym sequelem filmowym w dziejach kina fantasy, sci-fi, space opera, space fantasy etc., oraz wśród różnych blockbusterów, multum produktów franczyz, czy wśród dużych Uniwersów Tematycznych (np. Star Wars, MCU, DCEU, Matrix), czyli Uniwersów oznaczających rozbudowane światy i rzeczywistości, gdzie nie jest to jeden film stanowiący o Uniwersum Tematycznym, a kilka, lub gdy są to dwa filmy z jakiegoś cyklu, ale gdy ten cykl jest dość znany w popkulturze (np. Hellboy 1 i 2 del Toro.) Nie wiem, czy jest sens rozpoczynać kolejny temat nie związany stricte z tym o czym teraz piszemy, co tyczy się Gwiezdnych Wojen - nie chcę rozpoczynać ,,tabelek" zestawień najlepszych sequeli filmowych w dziejach kina rozrywkowego/Uniwersów Tematycznych.

A wracając, do ,,tabelek" starwarsowych, zapodam i swoją topkę seriali, z miejscami od najlepszego do teoretycznie najgorszego. Tylko 8 pozycji:

1) "Star Wars: The Clone Wars (2008-20)"
2) "The Mandalorian"
3) "Star Wars Rebels"
4) "Star Wars Andor"
5) "Star Wars: The Bad Batch"
6) "LEGO Star Wars: Przygody Freemakerów"
7) "Obi-Wan Kenobi"
8 ) "Star Wars: The Book of Boba Fett"

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1086 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 15:32:59 »
"The Empire Strikes Back" nie jest najlepszym sequelem w historii kina rozrywkowego - na mój styl wypowiedzi (sądzę, że powinno być to jasne), to co napisałem oznacza, że Epizod V w Kanonie Gwiezdnych Wojen nie jest najlepszym sequelem filmowym w dziejach kina fantasy, sci-fi, space opera, space fantasy etc., oraz wśród różnych blockbusterów, multum produktów franczyz, czy wśród dużych Uniwersów Tematycznych (np. Star Wars, MCU, DCEU, Matrix), czyli Uniwersów oznaczających rozbudowane światy i rzeczywistości, gdzie nie jest to jeden film stanowiący o Uniwersum Tematycznym, a kilka, lub gdy są to dwa filmy z jakiegoś cyklu, ale gdy ten cykl jest dość znany w popkulturze (np. Hellboy 1 i 2 del Toro.) Nie wiem, czy jest sens rozpoczynać kolejny temat nie związany stricte z tym o czym teraz piszemy, co tyczy się Gwiezdnych Wojen - nie chcę rozpoczynać ,,tabelek" zestawień najlepszych sequeli filmowych w dziejach kina rozrywkowego/Uniwersów Tematycznych.

A wracając, do ,,tabelek" starwarsowych, zapodam i swoją topkę seriali, z miejscami od najlepszego do teoretycznie najgorszego. Tylko 8 pozycji:

1) "Star Wars: The Clone Wars (2008-20)"
2) "The Mandalorian"
3) "Star Wars Rebels"
4) "Star Wars Andor"
5) "Star Wars: The Bad Batch"
6) "LEGO Star Wars: Przygody Freemakerów"
7) "Obi-Wan Kenobi"
8 ) "Star Wars: The Book of Boba Fett"

Dobra, a może krócej: dlaczego nie jest? Albo jak już odniosłeś się do innych franczyz to mógłbyś chociaż podkreślić tę, w której kontynuację poprowadzono, Twoim zdaniem, lepiej.

Bo zestawić Star Wars z MCU, DCU, Matrixem i napisać, że epizod V (akurat V...) nie jest dobrą kontynuacją wygląda komicznie.
Rzekłbym, że w całej historii kinematografii to lepszymi konynuacjami mogłyby być tylko LoTR Dwie wieże (+ Powrót Króla) i Godfather II.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 15:35:34 wysłana przez HugoL3 »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1087 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 16:36:43 »
Wtrącę się - ja akurat nie stawiam Godfathera 2 ponad pierwszą część, tak samo SW (pogrubiłem żeby nie było, że offtop 8) ), Hellraiser, czy Terminator - sequele ("drugie części") są 'ogólnie lepsze' (lepiej zrobione, wszystkiego 'więcej'), ale oryginalny film odbieram jako coś osobnego, stanowiącego wysoką jakość samą w sobie, zdecydowanie nie jako coś 'gorszego' :)

Za to inne przykłady mam, tylko "drugie części" lepsze od oryginału (bez np. The Good, the Bad and the Ugly, bo to trzecia część była...), chociaż też trochę zależy od 'podejścia':
- Chronicles of Riddick - Pitch Black nie był na tyle dobrym filmem żebym zestawiał go z sequelem, tyle że to nie sequel w stylu Star Wars (wydarzenia w dwójce są w zasadzie całkowicie niezależne od tych w jedynce, filmy nie są ściśle 'połączone');
- Dark Knight - to chyba najlepszy przykład, ale też ktoś może powiedzieć, że to przecież Batman i nie uznawać jako drugą część trylogii a jako którąś z kolei część franczyzy...;
- Dawn of the Dead - jak z Riddickiem, może kontrowersyjny wybór, ale w moich oczach film nie stoi w jednym szeregu z Night of the Living Dead, jest inny ale też znacznie lepszy całościowo;
- Desperado - czy to sequel czy remake? :P Jeśli sequel to ciężko o lepszy przykład "sequela lepszego od oryginału";
- Evil Dead 2 - tak jak z Desperado - zależy czy uznać dwójke jako sequel czy jako remake (zresztą byłby to drugi remake po oryginalnym Within the Woods...);
- From Russia with Love - można się spierać czy był to tak duży przeskok jakościowy, w moich oczach tak ;) ;
- Mad Max 2 - wisienka na torcie, znów jak z Riddickiem (inny ton i setting filmu), tak jak nie wymieniam Aliens (bo Alien jest jw. inny, ale nie 'gorszy') to akurat Mad Max 2 jak najbardziej tu pasuje, do pierwszego filmu prawie nie wracam, podczas gdy drugi jest jednym z moich ulubionych w tym gatunku.

PS. Swojego rankingu SW nie dodam, bo w zasadzie wszystko z ostatnich kilku lat musiałbym pominąć (bo nie oglądałem)...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1088 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 17:07:06 »
ESB wielorotnie we wszelakich zestawieniach pojawia się jako jednen z najlepszych sequeli jakie w opgóle powstały. Nie tylko w kategorii SF (bo tu nie widzę żadnego konkurenta, a juz na pewno nie w Matrix czy MCU) ale w ogóle. Z czym sie całkowicie zgadzam. W przeciwieństwie do wielu innych (a zwłaszcza późniejszych sequeli) nie serwuje po prostu więcej tego samego x 10, a jest oryginalną historią. W większości aspektów przebija E4 jakością, nie ilością. Jest nieprzewidywalny a jendocześnie nieobcy dla widza. I zręcznie otweira drzwi następnej cześci, a sam stanowi zamknięty rozdział. Serio nie mam pojecia co możnaby w tym filmie zrobić lepiej.

PS. Uwielbiam Ojca Chrzestnego. Ale jedynka jest lepsza od 2. To samo z Alien.

« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 17:08:39 wysłana przez Bender »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1089 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 22:07:43 »
Dobra, a może krócej: dlaczego nie jest? Albo jak już odniosłeś się do innych franczyz to mógłbyś chociaż podkreślić tę, w której kontynuację poprowadzono, Twoim zdaniem, lepiej.

Bo zestawić Star Wars z MCU, DCU, Matrixem i napisać, że epizod V (akurat V...) nie jest dobrą kontynuacją wygląda komicznie.
Rzekłbym, że w całej historii kinematografii to lepszymi konynuacjami mogłyby być tylko LoTR Dwie wieże (+ Powrót Króla) i Godfather II.

Wymieniając wątki MCU, DCEU czy Matrixa w zestawieniu najwybitniejszych sequeli kina rozrywkowego i różnych Uniwersów Tematycznych, nie chciałem podać tego celowo, żeby np. podać konkretny przykład świetnych, ba!, najlepszych takowych sequeli. Nie. Po prostu chciałem tylko poprzez użycie nawiasu i wymienienie tego, co wymieniłem, wyjaśnić o co mi chodzi - bo przecież MCU, DCEU etc. to Uniwersa Tematyczne, tworzące własne światy i całą specyfikę skupiającą się danego tematu. Zresztą to temat poświęcony szeroko pojętym Gwiezdnych Wojnom... Tylko.

A wracając do tematu, od którego za bardzo nie powinniśmy odchodzić, "The Bad Batch" oglądane? Już bodaj 4 odcinki drugiego sezonu. Osobiście najbardziej czekam w materii fabuły obecnego sezonu na: wystąpienie Imperatora (ewentualne) i powiązanie go z Omegą, i w ogóle wszystkiego tego (gdyby się dało!) z Nowym Kanonem: m.in. z tym, co wydarzyło się pomiędzy końcem "Powrotu Jedi" a początkiem "Przebudzenia Mocy". W końcu niedługo trzeci sezon "The Mandalorian"!

Offline Gazza

« Odpowiedź #1090 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 08:17:39 »
Oglądane, a jakże! Jest dobrze, a odcinek #19 (Crosshair & Cody) jest przefachowy! I do tego ta ścieżka audio potęgująca grozę wydarzeń i targających bohaterami emocji. Uwielbiam.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1091 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 11:27:32 »
Będzie oglądane jak wyjdzie całość  8)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1092 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 14:49:54 »
Zresztą to temat poświęcony szeroko pojętym Gwiezdnych Wojnom... Tylko.

Nadal nie powiedziałeś czemu to nienajlepszy sequel. Jak najbardziej na temat.

Zasadniczo chyba wszyscy szanują/szanowali do czasu Twoje wypowiedzi. Tyle, że zazywczaj to właśnie Ty ignorowałeś odpowiedzi na Twoje posty.

Bad Batch oduszczam. O ile Clone Wars obejrzałem, tak saturacja tą formułą u mnie przynajmniej osiągnęła 100% i wystarczy.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1093 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 16:21:18 »
Bad Batch oduszczam. O ile Clone Wars obejrzałem, tak saturacja tą formułą u mnie przynajmniej osiągnęła 100% i wystarczy.

Niestety, u mnie też. O ile jeszcze Tales of the Jedi polecam każdemu,  bo każdy odcinek wnosi coś ciekawego do kanonu, tak pozostałe animowane tasiemce mnie męczą.
Nie neguję kompletnie postępu jaki można odczuć pomiędzy 1 a ostatnim sezonem Clone Wars. Ale z tych 7 sezonów to zapamiętałem tylko kilka historii. Z dobrej jak i złej strony.
Trudno mi zaakceptować, że pewne postaci/wydarzenia pojawiły się w Clone Wars/Rebels i są w 100% kanoniczne, a nigdy nie napomknęli o tym w filmach. Wydaje mi się to dopisane na siłę. Nawet jeśli pasuje, to jest to mimo wszystko na siłę. Ostatecznie przekonałem się do Ahsoki, ale zdanie podtrzymuję.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1094 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:30:28 »
Mnie boli, że te postaci przesiąkaja do kanonu i są np w serialach. Jak dla mnie sa po prostu słabe. Cały wątek mandaloriański jest beznadziejny w Mandaloranie, nadęty i po prostu nudny. O tym ze będący pokłosiem...fajnego wyglądu jednej zbroi z kilku minut filmu juz nie wspominam. Ale to design zbroi Boby Fetta pokochałem. Nie potrzebuję stu klonów tego samego. Do Ashoki nadal sie nie przekonałem, nadal odbieram ją jako postać z "EU" podobnie jak pozostałe, które obrastają niezrozumiałą dla mnie legendą. Wzruszam ramionami jak czytam, że Cad Bane jest cool i inne tego typu opinie. Totajnie jednowymiarowy i nieoryginalny charakter, wizualnie słabo zaprojektowany (jak CAŁE EU i animacja) a ten aspekt dla mnie jest i zawsze był ważny w SW. Animacje na tym etapie poza przygodą dnia nie mają mi nic wiecej do zaoferowania. Wole sobie obejrzeć futuramę, przynajmniej sie pośmieję.