Autor Wątek: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon  (Przeczytany 180063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michael_Korvac

• Gość
Odp: Uniwersum "Star Wars". Filmy, seriale, Stary i Nowy Kanon
« Odpowiedź #540 dnia: Pn, 30 Listopad 2020, 18:05:44 »
Często tłumacząc moje ,,the best" gwiezdnowojenne wybory w materii filmowej, lubię korzystać z pewnego zestawienia, którego obraz macie poniżej. Dalej będę trwał przy decyzji, że "The Last Jedi", "Rogue One", "The Force Awakens", to dla mnie najlepsze filmy z tego Uniwersum, bez względu na Klasyczną, czy Nową Trylogię i Spin-Offy.

A wracając do tematu "The Mandalorian", w tym dziale forum, po obejrzeniu odcinka "The Jedi" - piątego epizodu drugiego sezonu serialu - nie ma to tamto, jestem w absolutnym zalewie pozytywnych wibracji i odczuć po obejrzeniu tych ekstazogennych, geekowskich 42 minut. To było iście fantastyczne doznanie. Ahsoka Tano - ta jej prezencja, styl, charyzma... cóż tu dużo mówić, wypisz wymaluj wprost z "The Clone Wars". Mało tego, gdy gdzieś w drugiej połowie czasu trwania odcinka usłyszałem z jej ust o tym, co stało się (a może było na długo, długo wcześniej) jej główną misją jako osoby, i jako strażniczki Jedi - jaki jest powód obecności Ahsoki na Calodan, a było to
Spoiler: PokażUkryj
poszukiwanie Wielkiego Admirała Thrawna, wtem szczęka z zawiasów mi opadła, a neurony momentalnie spaliły się na wiór. Oh, Mein Gott! Incredible! Marvelous! Oznacza to, że niebieskoskóry Chiss żyje, że przetrwał on to ,,nagłe" zniknięcie wraz z Ezrą Bridgerem, które jeśli się nie mylę miało miejsce w ostatnim odcinku serialu "Star Wars: Rebels". Zatem pytań ciąg dalszy: czy Togrutanka może próbować odnaleźć również Ezrę, czy zapyta się ,,kogoś" o to, gdzie on przebywa? Czyżby czekało nas małe, choćby na ociupinkę cameo postaci Wielkiego Admirała Thrawna? Cholibka! Hype i geekspazmy osiągnięte do maksimum. Ocena odcinka z mojej strony zyskuje piękną i soczystą 10/10, a nawet i więcej!

P.S. I byłbym zapomniał, poznaliśmy imię ,,Bąbelka", którego może i nie powinniśmy tak nazywać, czy określać Baby Yodą, ale i tak pewnie to będziemy robić. To imię brzmi ,,Grogu" - dość zwięźle, dosadnie, trochę grungeowo, albo tak, jak imię jakiejś postaci z gry video ”Gothic". Pewnie jakiś procent fanów "The Mandalorian" i popkultury w ogóle porównywać będzie imię Dziecka do ,,grogu", jako sławny niegdyś napój alkoholowy. ;)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #541 dnia: Śr, 02 Grudzień 2020, 06:02:45 »
nie jesteś żadnym wyznacznikiem jakości.

Ty jakąś wyrocznią jakości jesteś?

Chłopaki, jak już gadacie przekazami dnia, to przynajmniej przepisujcie je wiernie, bo się bajzel robi :D

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #542 dnia: Śr, 02 Grudzień 2020, 12:15:55 »
A nie zastanawialiście się, dlaczego Ahsoka w odcinku "The Jedi" The Mandalorian tak ,,ochoczo" wspominała o możliwym kontakcie z
,,jakimś" Jedi na będącym osnową Mocy Tythonie? Jak wiemy Togrutanka - na ostatnie minuty epizodu "The Jedi"- przekazała Dinowi Djarinowi, to, aby po przybyciu na planetę Tython (moim zdaniem najważniejsza w dziejach całego Uniwersum planeta dla Jedi; powieść "Star Wars Świt Jedi: W nicość") udali się do jednej z pierwszych świątyń Jedi, która tam się znajduje. Po dotarciu na miejsce Mando miałby posadzić Grogu na Kamieniu Wizji leżącym na szczycie góry, na której znajduje się starożytna budowla Jedi. Wtedy gdy Bąbelek, po medytacji w Mocy z Mocą by się zjednoczył, istniała by szansa wysłania fluktuacji w Mocy i odnalezienia go przez jakiegoś Jedi. A kim byłby ten Jedi, Ahsoka nie miała pojęcia , gdyż jak sama podkreślała ,,nie zostało ich wielu" (tak, te słowa padły z jej ust). Tak specyficzne zwieńczenie odcinka zmienia nie tylko zaangażowanie w całości serialu postaci Ahsoki, która, gdy kiedyś w "The Mandalorian" się jeszcze pojawi, to raczej będzie musiała zająć się poszukiwaniem Wielkiego Admirała Thrawna, ale i wiele mówi o przyszłości Grogu, oraz o tym, jak mógłby być on przedstawiany w dalszej części sezonu serialu: znów słodko, niewinnie, głupkowato, czy poważnie, co mogłoby oznaczać, że Mando nabrałby do ,,dziecka" nieco większego dystansu. Sam sezon do końca swej emisji, sądzę, ma dużą szansę na nabranie dość poważnego wydźwięku, tylko po to aby przedstawić takie treści, przez które opadnie nam szczęka z zawiasów, którą najzwyczajniej trzeba będzie zbierać z podłogi.

P.S. Na koniec dodam jedynie coś w kwestii ,,super tajemniczego, wbitego w fanowskie neurony gwoździa informacyjnego", którym było ujawnienie nieco z przeszłości dziecka. Otóż
Bąbelka ze Świątyni na Tythonie mógłby zabrać Kanan Jarrus, wtedy gdy był młodzikiem - jednak nie brzmi to dość rozsądnie. Również szansę na tę rolę mieliby: Wielki Mistrz Yoda, Mace Windu, a nawet i Cal Kestis. W każdym bądź razie ten ktoś, kto pomógł Baby Yodzie znaleźć się tam gdzie jest obecnie, sądzę, na pewno pojawi się w delikatnym cameo w którymś z epizodów tego sezonu: albo mignie nam w krótkim ujęciu, albo pojawi się w kadrze - na moment w retrospekcji, albo zostanie wspomniany przez ,,jakąś Starszą" mieszkającą na Tythonie. Kto wie, kto wie...

Ha! Na gwiezdnowojenne pokłady Mocy! Znam to... Mam tak samo.  ;)

Offline Gazza

« Odpowiedź #543 dnia: Śr, 02 Grudzień 2020, 12:37:25 »
Grogu to Grogu, nie popadajmy w stadczą infantylizację i pęd.
Mace Windu, sam Samuel kiedyś teasował, że powróci! ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #544 dnia: Śr, 02 Grudzień 2020, 21:09:38 »
Może ta teoria się spełni i Mando spotka tego Jedai :)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #545 dnia: Śr, 02 Grudzień 2020, 22:24:32 »
Przy deepfakes nawet to nie jest potrzebne. (i oby to nie był spoiler)

Offline Gazza

« Odpowiedź #546 dnia: So, 05 Grudzień 2020, 09:58:00 »
Za moment się wyjaśni. Wczorajszy Chapter 14 The Tragedy spod oka Roberta Rodrigueza nie pozostawia złudzeń:
Grogu połączony w Mocy w ruinach pradawnej świątyni wzywa do siebie któregoś z ocalałych Jedi
.

Odcinek w stylu szybka piłka, co idealnie wpisuje się w styl i ulubioną konwencję Rodrigueza -
intensywna naparzanka z szturmowcami, ekranowy debiut Dark Trooper’ów, powracający w glorii i chwale Slave I i jego właściciel - przekozak Boba Fett. Jestem ponownie ukontentowany. Rozwaliła mnie „zabawa” Grogu dwoma nieszczęsnymi trooperami na pokładzie okrętu Gideona - kapitalne!

Offline OokamiG

« Odpowiedź #547 dnia: So, 05 Grudzień 2020, 11:34:25 »
Bardzo satysfakcjonujący odcinek, prosta fabuła, ale jak podana. W ogóle się nie odczuwało, że siedzą w jednym miejscu. Akcja pochłonęła mnie od razu, no i udało się posunąć historię do przodu. No i powrót pewnej postaci świetny.

Offline stachel

« Odpowiedź #548 dnia: So, 05 Grudzień 2020, 13:24:52 »
Grogu połączony w Mocy w ruinach pradawnej świątyni wzywa do siebie któregoś z ocalałych Jedi
.

Fajnie by jednak było, gdyby (jeśli w ogóle) pojawił się jakiś Jedi to nie był Luke/Ezra/Cal. Osobiście liczę na Quinlana Vosa, który rozkaz 66 przeżył i na razie nie ma informacji o jego śmierci. Zastanawia mnie też, czemu po prostu Yoda nie przyjdzie jako duch Mocy i nie zaopiekuje się trochę młodym, w końcu pod jego okiem (bo pod czyim innym) uczył się w Świątyni Jedi.

Offline Cringer

« Odpowiedź #549 dnia: Nd, 06 Grudzień 2020, 07:24:53 »
Obi czy Yoda jako duchy dawali raptem rady Lukowi. Nie trenowali go, ani nie zajmowali się nim cały czas. Nie wiem w takim razie czy duch Yody mógłby się opiekować dzieckiem.

Offline Gazza

« Odpowiedź #550 dnia: Nd, 06 Grudzień 2020, 13:20:46 »
Liczę na mistrza Windu

Offline stachel

« Odpowiedź #551 dnia: Nd, 06 Grudzień 2020, 14:27:04 »
Obi czy Yoda jako duchy dawali raptem rady Lukowi. Nie trenowali go, ani nie zajmowali się nim cały czas. Nie wiem w takim razie czy duch Yody mógłby się opiekować dzieckiem.

Duch Obiego przykrywał kocykiem Yodę na Dagobah, myślę, że dziecku też mogliby dać wsparcie.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #552 dnia: Pn, 07 Grudzień 2020, 00:52:54 »
Zdecydowanie bardziej mi się ten odcinek podobał, niż poprzedni [wiem, narażam się paru osobom ;) ]

A co do tej "zabawy", o której Gazza wspomina- jak dla mnie to wygląda na celowe działanie mające wywołać określone konsekwencje, a nie ot takie sobie igraszki ;)

PS Jak zrobić spojler w wersji ukrytej, tak jak to jest u was? :) Się namęczyłem, żeby za dużo w komentarzu nie zdradzić, a i tak średnio wyszło ;)
,, - Eeeeech.''

Offline stachel

« Odpowiedź #553 dnia: Pn, 07 Grudzień 2020, 01:57:55 »
PS Jak zrobić spojler w wersji ukrytej, tak jak to jest u was? :) Się namęczyłem, żeby za dużo w komentarzu nie zdradzić, a i tak średnio wyszło ;)

Musisz tekst umieścić w tagach [spoiler]Tutaj spoiler :) [/spoiler]

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #554 dnia: Pn, 07 Grudzień 2020, 07:26:29 »
@stachel
Sire, ma pan mą dozgonną wdzięczność ;)
,, - Eeeeech.''