Autor Wątek: The Witcher [Netflix]  (Przeczytany 74209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yorik

Odp: The Witcher [Netflix]
« Odpowiedź #480 dnia: So, 18 Październik 2025, 14:35:23 »
Squid Game to produkcja azjatycka... powtórzę się - gdyby Netflix robił Wiedźmina tak jak D+ robi teraz ten serial o Wrocławiu, to było etnicznie podobny do polskiego serialu z Żebrowskim. No, pewnie dziś by się znalazło kilkoro ukraińców w obsadzie, i to pewnie też dla niektórych byłby problem ;) A że jest to produkt pod zachodniego widza, ich nie interesują co sądzą polscy widzowie. To nie jest "wymuszona poprawność", tylko w 2025 tak wyglądają amerykańskie i środkowoeuropejskie ulice, i serial z samymi białymi, byłby dla współczesnego widza po prostu dziwny. Nienaturalny, tak jak dla Was nienaturalnie jest patrzeć na czarnoskórych wiedźminów.

Ja nie chce nikomu nic wpierać i zabierać prawa do swoich fanowskich odczuć, ale to kwestia czarno biała. I wymaganie od amerykańskiego serialu białej obsady, bo książka do której prawa kupili jest z Polski, a umówmy się - scenarzyści i tak ją adaptują luźno i wedle swojej wrażliwości, jest nonsensowne. I to już co najmniej dziwne. Nonsensowne wymagania w tym przypadku. Łatwiej jestem już w stanie zrozumieć otwarte uprzedzenia, bo ich geneza jest jasna.

Ale tego że Polacy od amerykańskiego serialu wymagają by był w całości biały, już nie umiem zrozumieć.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 14:40:48 wysłana przez Yorik »
"Go ahead....I've had to deal with worse."

« Odpowiedź #481 dnia: So, 18 Październik 2025, 14:57:14 »
tylko w 2025 tak wyglądają amerykańskie i środkowoeuropejskie ulice, i serial z samymi białymi, byłby dla współczesnego widza po prostu dziwny. Nienaturalny, tak jak dla Was nienaturalnie jest patrzeć na czarnoskórych wiedźminów.

To obejrzyj powstające seriami modne obecnie w kinie europejskim filmy przypominające "stare dobre czasy" lat 70-80-90, często dziejące się na prowincji. Z lupą tam możesz szukać innego niż biały a skoro ludzie chcą to oglądać, tzn. nikt za nikim nie tęskni i dla nikogo to nie jest nienormalne. Zjeździłem Europę wzdłuż i wszerz, segregacja rasowa jest potężna ze strony wszystkich zainteresowanych i raczej się umacnia niż osłabia. To nie widzowie chcą czarnych wiedźminów, tylko wierchuszka wykładająca na to kasę i pierdolnięci, którzy podzielają te fantastyczne wizje.

Offline komiks

« Odpowiedź #482 dnia: So, 18 Październik 2025, 15:15:48 »
To nie jest "wymuszona poprawność", tylko w 2025 tak wyglądają amerykańskie i środkowoeuropejskie ulice, i serial z samymi białymi, byłby dla współczesnego widza po prostu dziwny. Nienaturalny, tak jak dla Was nienaturalnie jest patrzeć na czarnoskórych wiedźminów.
Proponuję zapoznać się z terminem eskapizm, niektórzy tego poszukują w literaturze i filmie. W dupie mam jak wyglądają ulice, oglądam adaptację książki i chcę poczuć ducha książki. The Witcher wykastrowano z ducha i przerobiono na kolejne generyczne fantasy. Oczywiście komuś może się to podobać, tak samo jak może smakować wegański stek, tyle, że to nie będzie stek.

Ale tego że Polacy od amerykańskiego serialu wymagają by był w całości biały, już nie umiem zrozumieć.
Czytałeś książkę? Bo chyba nie bardzo, jeśli kręcisz się tylko wokół koloru skóry. Serial to modernistyczna interpretacja na dodatek średnia, bo nie angażuje widzów, co widać po mocno spadającej oglądalności. Netflix chcąc stworzyć nową jakość, zarżną kurę znoszącą złote jaja. Dla porównania, Gra o tron miała 8 sezonów, a teraz żyją jej dzieci. Po The Witcher zostaną tylko pióra i niesmak w ustach.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 15:17:32 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Yorik

« Odpowiedź #483 dnia: So, 18 Październik 2025, 15:22:59 »
@Skandalista mieszkając w Niderlandach, też widziałem gdzie się rozbiegają różnice rasowe. W niektórych miastach próżno było spotkać czarnoskórego, a w innych czasem miało się wrażenie że mniej jest białych. Ale z tą segregacją rasową to wypaliłeś... Chyba waga określeń Ci się pomyliła.

@Komiks tu akurat sie zgodzę, że Wiesiek został przerobiony na standardowe zachodnie fantasy. Ale ostatnią rolę w tym odgrywa kolor skóry części obsady.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 15:24:41 wysłana przez Yorik »

« Odpowiedź #484 dnia: So, 18 Październik 2025, 15:40:02 »
  Nic mi się nie pomyliło, chyba żeś jeden z tych co nie do końca rozumieją znaczenie słów, albo się ich boją ewentualnie.

Offline komiks

« Odpowiedź #485 dnia: So, 18 Październik 2025, 15:55:34 »
Ale ostatnią rolę w tym odgrywa kolor skóry części obsady.

To jest najmniej istotne. Przecież współcześnie powstaje mnóstwo filmów i seriali bez obsady czarnoskórej i nikomu to nie przeszkadza. Więc to nie jest jak opisujesz, że element konieczny, to jest tylko i wyłącznie wybór twórców.

Saga wiedźmińska Sapkowskiego, to jest idealny materiał, na współczesny serial:
- W książkach rasizm jest wszechobecny - szczególnie na elfach i ich kulturze.
- Jest wątek homoseksualny z główną bohaterką.
- Są silne kobiety u władzy, cała loża czarodziejek.
- Książka dotyka tematu wyidealizowanego i wiecznie młodego ciała - ciało odmładzane i poprawiane za pomocą magii, jest oznaką statusu społecznego czarodziejek.
- Jest wątek bezpłodności.
- Jest wątek singielstwa czy bycia samotnym, bo Yennefer i Geralt są przez większość czasu rozdzieleni.
- i jest motyw rodziny i to adopcyjnej! Bo pomimo życia przez większość czasu osobno, łączy ich miłość i troska o Ciri, razem tworzą rodzinę, chociaż przez większość czasu platoniczną, ale to daje siłę głównej bohaterce, bo w pewnym momencie Ciri motywowana jest troską o swoich przybranych rodziców. 

Ech co ja będę pisał, trzeba naprawdę nie mieć za grosz talentu, żeby z takiej perełki zrobić taki shit jaki otrzymaliśmy od Netfliksa.

Offline Yorik

« Odpowiedź #486 dnia: So, 18 Październik 2025, 16:07:32 »
  Nic mi się nie pomyliło, chyba żeś jeden z tych co nie do końca rozumieją znaczenie słów, albo się ich boją ewentualnie.

Nie rozumiem o co Ci chodzi i do czego pijesz, może brakuję mi kompetencji przy takim obieżyświecie jak Ty i musisz mi wytłumaczyć prościej. Natomiast to co mogę napisać ze swoich doświadczeń - na bazie pobytu w Niderlandach. Znajdą się bardziej konserwatywne rejony, tak jak w Niemczech nie każde miasto jest multi rasowe w swojej esencji. Ale określenie segregacja rasowa w kontekście państw zachodnich to jakaś abstrakcja paranoika, który te Europę chyba zwiedzał z zamkniętymi oczami, byleby jakiegoś niebiałego nie zobaczyć.

Najlepszy przykład - ichniejsze sklepy komiksowe, gdzie zostawiałem stanowczo za dużo euro. We wszystkich większych sklepach zawsze spotkałeś kogel mogel rasowy. Do głowy nawet by komuś nie przyszło, by się dziwić z tego powodu. Przechodząc przez dzielnicę czerwonych latarni klientela zróżnicowana. Albo przez te słynną tęczową ulicę - tam to by chyba Ci mózg eksplodował, ile było czarnych.

Więc proszę, nie pisz mi już takich bzdur, bo jak ja mam to brać na poważnie po życiu tam. Obejrzałeś dwa dokumenty na YouTube, i to pewnie nacechowane konkretnym przesłaniem, by czasem Twój kruchy światopogląd na różne sprawy nie był zagrożony, i każesz mnie czytaniem takich andronów. przejedź się do miejsc o których piszesz, posmakuj życia inaczej niż przez szybką wycieczkę z grymasem obrzydzenia na twarzy i wróć, pogadamy.

A tak dla równowagi, by nie było że tylko w zachodzie jestem zakochany (wcale nie jestem, jest tam też masa problemów których w Polsce nie ma, i doceniam to) - polecam wycieczkę na Białoruś. Tam też nie jest wcale tak źle, jak ją malują. Diaspora Polska jest bardzo duża, i tamtejsi Polacy z niesmakiem kwestionują ruską propagandę w reżimowych mediach.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 16:11:02 wysłana przez Yorik »

« Odpowiedź #487 dnia: So, 18 Październik 2025, 16:55:36 »
  Ale ja nie rozumiem z czym Ty tu dyskutujesz. Nigdzie nie stwierdziłem że nie ma murzynów w Holandii, że nie wpuszczają Arabów do sklepów z komiksami, albo że ktoś się dziwi na ich widok na ulicy. I nie, nie oglądam żadnych "dokumentów" na youtube ani nie włóczę po burdelach.

Offline Pan M

« Odpowiedź #488 dnia: So, 18 Październik 2025, 17:29:34 »
Nie. Ty mówisz sam o sobie. Ja chcę żeby seriale czy filmy były robione tak żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie, i zajadać swój "kawałek tortu".

Ale jeśli ktoś płacze bo nie cała obsada aktorska jest biała no to sorry. To jest poniżej poziomu.

Ale jesteś szlachetna, nie no świat będzie lepszy dzięki temu. Normalnie wynalazłaś lek na raka.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #489 dnia: So, 18 Październik 2025, 17:35:50 »
Żadna "szlachetność"; tylko normalne myślenie jeśli ktoś nie uważa się za pępek świata.🤷‍♀️
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

« Odpowiedź #490 dnia: So, 18 Październik 2025, 17:43:50 »
Normalne myślenie->Pierścienie Władzy poprawiają Tolkiena. No nie, tak to nie działa, albo jedno, albo drugie.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #491 dnia: So, 18 Październik 2025, 17:49:19 »
Normalne myślenie->Pierścienie Władzy poprawiają Tolkiena. No nie, tak to nie działa, albo jedno, albo drugie.

« Ostatnia zmiana: So, 18 Październik 2025, 17:51:50 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

« Odpowiedź #492 dnia: So, 18 Październik 2025, 18:00:08 »
  Koleś nie łyknął by tego amazonowego syfu na bank.

Offline komiks

« Odpowiedź #493 dnia: So, 18 Październik 2025, 18:14:42 »
Ale jesteś szlachetna, nie no świat będzie lepszy dzięki temu.

W tym nie ma żadnej szlachetności, to jest czysty kapitalizm.
Robi się produkty "dla wszystkich" żeby zwiększyć zyski.

Offline Yorik

« Odpowiedź #494 dnia: Cz, 30 Październik 2025, 13:01:17 »
Ponoć nowy sezon zaczął się nieźle, poza wątkiem Czarodziejek - tutaj słyszałem sporo krytyki, że wątek Yenefer jest nieoglądalny. Za to dużo ciepłych słów padło na temat nowego Wiedźmina i Regisa, granego przez Laurence Fishburne'a. Aż żałuje że nie widziałem 2 i 3 sezonu, bo chciałbym teraz poznać nowego Geralta z innymi. Ale jakoś siły i czasu też na oglądanie zaległych serii nie mam :P