Autor Wątek: The Batman  (Przeczytany 53586 razy)

Offline Leyek

Odp: The Batman
« Odpowiedź #285 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 22:18:40 »
no tak, emo

To dalej w kolejce czarny (I. Elba idealny - do wszystkich ról go przymierzają co ma czarny zastąpić białego :) ). Potem onu, aż w końcu zrobią Batkiem kobietę.

Offline Szekak

« Odpowiedź #286 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 01:37:34 »
Ok, ja jestem już też po seansie i mi się bardzo, bardzo podobał.

Pierwsza połowa byłem dosłownie zachwycony, wszystko było genialne, no może za wyjątkiem zbyt dużej ilości muzyki momentami, ale był naprawdę efekt wow. Im dalej w film, tym słabiej, nie jakoś bardzo, ale jednak. Zagadka taki sobie, wątek miłosny również, i finał też pozostawia niedosyt... co nie zmienia faktu, że film dla mnie rewelacyjny... a sam Batman? Być może najlepszy Batman na ekranie, mnie kupił całkowicie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #287 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 19:13:46 »
w tej odsłonie fajnie, że zabrali się za motyw batman-detektyw. wcześniej tego nie było. szkoda tylko, że w filmie duet batman i gordon nie odnósł na tym polu zbyt wielu sukcesów.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 22:03:19 »
FINCHER!

Tak, w "The Batman" wyzierało Fincherem i jego specyficznym obrazowaniem samą pracą kamery, ustawieniem światła i tą grą mroku w odpowiedniej tonacji ,,światło-cień", ąż miło, na całego! Może to nie jest idealny przykład, ale poniższe porównanie fragmentów/ujęć z "Obcy 3" Davida Finchera (można było wstawić analogiczne ujęcie z "Fight Club") z danym kadrem z "The Batman" Reevesa, zdaje się podkreślać na pewno nawiązanie reżysera filmu o mrocznym rycerzu do stylu w jakim pracuje Fincher:

Offline freshmaker

« Odpowiedź #289 dnia: Wt, 08 Marzec 2022, 23:11:12 »
fincher to chyba bardziej riddler skopiowany z siedem. nawet bohaterowie podobni młody biały wyrywny i doświadczony czarny z przemyśleniami.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: Śr, 09 Marzec 2022, 18:53:16 »
W Star Wars byl genialny moment/dzwiek wybuchy w pasie asteroid. W the Batman may genialny dzwiek silnika Batmobilu - w kinie brzmi on o niebo lepiej niz na tym co zalaczylem - MEGA ! ! !

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 10:37:30 »
fincher to chyba bardziej riddler skopiowany z siedem. nawet bohaterowie podobni młody biały wyrywny i doświadczony czarny z przemyśleniami.

W "The Batman", i nie używajmy tu słowa ,,skopiowany", Reeves widać, że zainspirował się nie jednostkowo lecz ogólnym stylem Finchera, jego podejściem do scenariusza, pracy z aktorami, czy kierowanie całym sztabem tworzącym pod jego czujnym okiem film. Bo Fincher to artysta obrazu i emocji. Jego filmy są zimne, surowe i ciężkie, często melancholijne i pełne dziwnego napięcia (patrz "Zodiak", "Zaginiona dziewczyna"). W produkcji Reevesa nie ma tylko tego jednego ,,użycia", tego konkretnego zapożyczenia z całej pracy filmowej Finchera. Liczy się całościowe zasięgnięcie do dorobku tego twórcy. Cały film jest po prostu fincherowski. Pewnie zauważyliście, że Batman w mrocznych zaułkach atakował jak Obcy z "Obcy 3".  8)

P.S. Niech oni jakoś to odkręcą, jakoś po prostu postarzeją Phoenixa, bo w sequelu "The Batman" chciałbym ujrzeć Jokera tego aktora i Batmana Pattinsona. Leeeej Panie

Offline freshmaker

« Odpowiedź #292 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 18:00:23 »
jednak mieszkanko, pułapki, nawet typografia riddlera to ewidentna kopia z siedem i zodiak. z autorskich rzeczy to chyba tylko strój batmana latającej wiewiórki do szybowania.

oprócz kilku fajnych ujęć to niestety kompletny brak logiki i konsekwencji kładzie ten film. w jakim celu oni ścigali pingwina na autostradzie? skąd tam się wogóle wziął batmobil? cała intryga riddlera też się nie trzyma kupy, ale nie chcę spoilować.

Offline Szekak

« Odpowiedź #293 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 13:02:01 »
Imo bledne zalozenie, bo wychodzac z takiego, to w kazdym filmie znajdziemy mase elementow "skopiowanych" z innych dziel.

Btw.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #294 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 13:08:18 »
Batman kopiował w komiksach od samego początku elementy ówczesnej popkultury(opowiadania o Shadow, Zorro).

Offline HugoL3

« Odpowiedź #295 dnia: Pt, 11 Marzec 2022, 23:39:31 »
Lepszy od Jokera i każdego innego superhero, które wyszło od Marvela. Chciałbym więcej takiego kina komiksowego. Ostatni film oparty o postaci z komiksu, który tak mi się spodobał to Watchmen.
Na pewno minusem tego filmu jest to, że trwa za długo. Kilka razy też mialem ochotę się śmiać z tego, że kiedy już policja bada miejsce zbrodni, to robią to po ciemku z latarkami w rękach. No tak, bo jeszcze jakiś sąsiad ich zobaczy :)

Mam jeszcze jeden zarzut od osoby, która nigdy nie widziała genezy Batmana na ekranie ani w komiksie - wydawało się, że film Reevesa to będzie jakiś restart Batmana i osoby niezaznajomione z tematem sobie poradzą.
Wiem, ktoś kto nie słyszał o początkach Batmana chyba spędził ostatnie 70 lat w piwnicy (w dodatku bez światła i zasięgu).
No akurat pech chciał, że moja dziewczyna nie siedzi w DC. Widziała tylko TDK i podobało jej się.
Wciąż nie wie jak to się stało, że Bruce został Batmanem i skąd ma/umie to wszystko.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #296 dnia: So, 12 Marzec 2022, 12:03:39 »
Moim zdaniem to, niestety, najsłabszy Batman od czasu "Batman i Robin". Właściwie po stronie plusów umieściłbym tylko:
- Collina Farrella w roli Pingwina
- Zoe Kravitz w roli Catwoman
- Batmobil w roli Batmobila
- wizję Gotham - inną niż bym sobie wymarzył, ale spójną, konsekwentną i ponurą

Cała reszta to dla mnie porażka. Pattinson, który nie jest złym aktorem, kreuje tu jakiegoś nierozgarniętego emo-Batmana pozbawionego charyzmy, umiejętności detektywistycznych i energii. Gdyby nie poruszał się przez 90% czasu w zwolnionym tempie, film byłby krótszy o godzinę.
Natomiast jako Bruce Wayne sprawia wrażenie niezbyt zainteresowanego czymkolwiek nastolatka w permanentnej depresji. Cienie do oczu były już wyśmiane w innych postach. Dodałbym do tego tragiczną fryzurę. Niestety - skojarzenie z emo-Parkerem z 3 części Spider-Mana narzuca się automatycznie.

Dyszący sado/maso-Riddler to jakieś kuriozum, ale ok - taka wizja twórców - ich prawo.

Choreografia walk - słaba. Bat sprawia wrażenie, jakby nie za bardzo wychodziło mu szybsze poruszanie się - może się zastał od tych  spacerów w zwolnionym tempie?

No i, przede wszystkim, film jest zwyczajnie nudny. Snuje się, jakby scenariusza wystarczało na godzinę a trzeba było z tego zrobić trzy.

Bardzo kibicowałem temu filmowi ale, niestety, w skali 1-10 dałbym mu może z 5.

Offline Szekak

« Odpowiedź #297 dnia: So, 12 Marzec 2022, 14:35:28 »
Co do Bruce'a bez charyzmy, to mam wrażenie, że jest to celowy zabieg w pierwszej części i przy okazji kolejnych będziemy oglądać przemianę w Bruce'a playboya.

Mam jeszcze jeden zarzut od osoby, która nigdy nie widziała genezy Batmana na ekranie ani w komiksie - wydawało się, że film Reevesa to będzie jakiś restart Batmana i osoby niezaznajomione z tematem sobie poradzą.
Wiem, ktoś kto nie słyszał o początkach Batmana chyba spędził ostatnie 70 lat w piwnicy (w dodatku bez światła i zasięgu).
No akurat pech chciał, że moja dziewczyna nie siedzi w DC. Widziała tylko TDK i podobało jej się.
Wciąż nie wie jak to się stało, że Bruce został Batmanem i skąd ma/umie to wszystko.

Też tak myślałem i jakaż była ulga, że się myliłem.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Marzec 2022, 14:37:31 wysłana przez Szekak »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 14:22:36 »
Alez ten film ma ciezki i mroczny klimat, Batnolanow nie lubie  bo za bardzo realistyczne, tutaj te mamy realistyczny film ale za to jak zrealizowany, z jakim klimatem, mrokiem, pierwszy raz od dawna autentycznie przerazal mnie wrog Batmana ale potem takze jego nasladowcy. Chce trylogi a nawet wiecej ! ! ! 2,5h na ktore narzekali ludzie zlecialy mi mega szybko, 0 dluzyzn, dla mnie moglo to trwac 5h.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #299 dnia: Cz, 24 Marzec 2022, 16:16:29 »