Amazon.de dał tylko nakładkę PL i nawet mniejsze towary można było zamawiać do nielicznych paczkomatów Amazonu znajdujących się w Polsce. I można było se wtedy zrobić abonament Prime, jednak w cenie zachodniej. Sam miałem tam abonament, lecz nie na zakupy, ale właśnie na seriale. A konkretnie The Boys. Kupowałem abonament jak pojawiały się pierwsze dwa sezony. Wtedy się płaciło jakąś miesięczną kwotę, nie pamiętam dokładnie, ale nie więcej niż 40 zł/mc. A co do sklepu amazon.de to... polecam go. Jeśli chcecie kupić jakąś droższą elektronikę, to lepiej tam niż na polskim Amazonie. A dlaczego? Chodzi o dział reklamacji. Coś jest nie tak? Wszystko jest tam załatwiane prokonsumencko, czyli nie zadają pytań i wysyłają nowy towar. Starego nawet nie każą odsyłać, tylko wysłać zdjęcia zniszczonego towaru. Inna sytuacja, to jak znajomy kupił tam kartę prezentową w przecenie i... przez dobre dwa tygodnie nie doszła. Napisał do nich i wysłali mu nową. A w międzyczasie ta poprzednia jednak doszła, więc został z dwiema kartami prezentowymi

I ogólnie na niemieckiej stronie są często lepsze rabaty. Sam tam kupowałem laptopa, bo ciut taniej.
A Polska strona jak wystartowała to była bieda. I do tej pory jest, choć wiele rzeczy z zagranicznych Amazonów zaczęło być linkowanych także na nasz i oferowana jest dostawa do PL, więc nie trzeba już wchodzić na stronki z innymi końcówkami. Plusem polskiej strony jest właśnie tani abonament Prime. Produkty na Allegro muszą kosztować przynajmniej 45 zł żeby mieć darmową wysyłkę, w Amazonie nie ma takich limitów, więc jakąś książkę czy obudowę do telefonu za ok 20 zł na spokojnie można brać z Amazonu.