Autor Wątek: Seriale - co polecacie?  (Przeczytany 125167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline deFranco

Odp: Seriale - co polecacie?
« Odpowiedź #855 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 16:57:05 »
Zjazd - jest ok, wiadomo, że trzeba obejrzeć bo to początek
1 sezon - wchodzi najgorzej. Jakoś trzeba się przemóc
2 sezon - rozkręca się. Połowa odcinków bardzo dobra
3 sezon - najlepszy
4 sezon - czuć zniżkę, ale jeszcze nie jest źle. Znów połowa odcinków bardzo dobra
5 sezon - taki sobie. Mi tam nawet się podobał. Jakby nie patrzeć, lepszy niż 1
Reszta filmów - można odpuścić. Nic się nie traci. Tylko dla fanatyków.
Krucjata serial - słabo pamiętam, ale chyba nie był zbyt dobry

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #856 dnia: Nd, 25 Maj 2025, 22:28:05 »
Może nie do końca na temat ale nie wiem gdzie spytać... ;D Bardzo dawno nie subskrybowałam Netflixa. Wiecie chłopaki czy oni nadal wrzucają cały sezon danego serialu czy zmienili politykę i dają jeden na tydzień jak to najczęściej bywa?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline michał81

« Odpowiedź #857 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 06:26:47 »
Może nie do końca na temat ale nie wiem gdzie spytać... ;D Bardzo dawno nie subskrybowałam Netflixa. Wiecie chłopaki czy oni nadal wrzucają cały sezon danego serialu czy zmienili politykę i dają jeden na tydzień jak to najczęściej bywa?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zależnie od serialu raz dają cały sezon, a raz dzielą na części 2 lub 3 (w sensie wrzucają część odcinków by za kilka miesięcy wrzucić pozostałe). Seriale, które są popularne i znane (będące markami netflixa) najczęściej są ostatnio dzielone, pozostałe idą całymi sezonami (chyba, że staną się popularne, wtedy kolejne sezony są dzielone). Są jakieś sporadyczne seriale, które są emitowane co tydzień, ale to wynika z tego, że netflix jest ich dystrybutorem na inne kraje.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Maj 2025, 06:28:59 wysłana przez michał81 »

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #858 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 20:03:46 »
Dzięki Michał!  :) Planuję sobie dokończyć "Miłość; śmierć i roboty" + obejrzeć "Survivors" jak już wyjdą. I z tego co piszesz chyba wystarczy mi jedna miesięczna subskrypcja; heh. Ulga!  8)
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline michał81

« Odpowiedź #859 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 20:54:56 »
Nowy sezon "Miłość; śmierć i roboty" jest podobno strasznie słaby w porównaniu do poprzednich, jeszcze nie wiedziałem, ale mnie już poprzedni znudził. Widać, że formuła wyczerpuje się powoli.

Natomiast sprawdziłem sobie zapowiedzieć "Survivors" i wszystko stało się jasne jak pojawił się na ekranie Charlie Vickers. XD Raczej będzie wrzucony w całości, bo jest zapowiedziany jako miniserial, a te nie były dzielone do tej pory.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #860 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 15:44:43 »
Heh; no ja muszę z Charlim wszystko obejrzeć. 🤣
"Miłość, śmierć i roboty" widziałam tylko 1 sezon; był znakomity. Są 4 więc troszkę do nadrobienia jest; i nawet jeśli obniżają loty z każdym sezonem...Sprawdzę osobiście.  ;D

Offline Danio

« Odpowiedź #861 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 06:06:28 »
Według mnie Love, Death and Robots nigdy nie było jakieś super, z tych ~30 odcinków które obejrzałem naprawdę dobrych było chyba 5.

W temacie: obejrzałem pierwszy sezon Mayor of Kingstown, bo niedługo serial znika ze SkyShowtime. Średniak raczej, wszystko takie sztuczne mroczne i "męskie", dużo głupot. Renner ciągle z jedną miną. Ale lubię klimaty więzienne, odcinki szybko lecą, 6/10 bym dał. Do tła w pracy się nadaje.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #862 dnia: Nd, 01 Czerwiec 2025, 12:25:29 »
Frankenstein od Del Toro!!!

IIII; CZUJĘ ŻE TO BĘDZIE ZA- JE-DWA-BISTE!!!!😺
Oby del Toro mi nie pogrzebał perfidnie rozbudzonych nadziei bo zarobi w łeb łopatką. [Plastikową, rozmiar dziecięcy; ale zawsze 😅]

Mocno mi tu zajeżdża klimatem Nosferatu od Eggersa. SUPER.

Swoją drogą...Bardzo brudne korporacyjne zagrywki Netflixa; bardzo brudne...Sami widzicie jak te dziady zmuszają mnie do subskrypcji? ;D
Najpierw "Survivors" z Charlim❤️ a w listopadzie "Frankenstein" z Issackiem od mistrza Del Toro.❤️

Ależ to będzie (oby) cudny film!!! ;D

PS. Jeśli Elordi nie spitoli, ale jakoś nie podejrzewam go o to. 😄
PPS. Niech tylko spróbuje...

Offline komiks

« Odpowiedź #863 dnia: Nd, 01 Czerwiec 2025, 12:37:41 »
Jeszcze będzie w tym roku Stranger Things, Wednesday i kilka innych rzeczy, także subskrypcja Ci nie wygaśnie ;D

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #864 dnia: Nd, 01 Czerwiec 2025, 15:44:36 »
Frankenstein od Del Toro!!!

IIII; CZUJĘ ŻE TO BĘDZIE ZA- JE-DWA-BISTE!!!!😺
Oby del Toro mi nie pogrzebał perfidnie rozbudzonych nadziei bo zarobi w łeb łopatką. [Plastikową, rozmiar dziecięcy; ale zawsze 😅]

Mocno mi tu zajeżdża klimatem Nosferatu od Eggersa. SUPER.

Swoją drogą...Bardzo brudne korporacyjne zagrywki Netflixa; bardzo brudne...Sami widzicie jak te dziady zmuszają mnie do subskrypcji? ;D
Najpierw "Survivors" z Charlim❤️ a w listopadzie "Frankenstein" z Issackiem od mistrza Del Toro.❤️

Ależ to będzie (oby) cudny film!!! ;D

PS. Jeśli Elordi nie spitoli, ale jakoś nie podejrzewam go o to. 😄
PPS. Niech tylko spróbuje...
Trailer spoko ale to może być typowy kasztan od netflixa, dobry pierwszy odcinek, a później gadające głowy i kilka fajnych scen na krzyż.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online perek82

« Odpowiedź #865 dnia: Pn, 09 Czerwiec 2025, 08:33:37 »
Korzystając z luźnego weekendu przypomniałem sobie Sandmana (za miesiąc ma być drugi sezon) i na deser wziąłem Eternautę. Zaintrygował mnie trochę opis i liczba odcinków (6). Rzadko biorę się za seriale. Szkoda mi po prostu czasu, więc ja coś ma n sezonów, to od razu mówię pas. Dopiero po włączeniu zauważyłem, że pierwowzorem był komiks. Z tego co gdzieś znalazłem, to Mandioca ma w planach.
Fabuła dość oklepana - nagle ludzie umierają. Garstka "szczęśliwców" zaczyna walkę o swoje życie. Szukają zapasów, broni, możliwości transportu. Raczej się nie ufa innym ludziom. No takie postapo. Później, jak na mój gust, serial skręca trochę w mętną stronę - ale nie spojleruję, bo to chyba dość świeży temat.
Natomiast jakość wizualna / techniczna tej produkcji wręcz wgniata w fotel. Rzecz dzieje się w Argentynie, grają lokalni aktorzy, po hiszpańsku. I to jest absolutnie kluczowe w tej serii, szkoda tylko że pewnie wielu odniesień albo miejsc się nie kojarzy. Ale rozmachu nie powstydziłoby się żadne amerykańskie studio. Jest akcja, są efekty specjalne, opuszczone miasta, porzucone auta na drogach.
Komiks na pewno kupię - twórca ten sam co Mort Cinder i Ernie Pike.
Toppi. Kolekcja 8 ****
Matteo **
Yragaël - Urm szalony *
Naznaczony mrokiem ***
Kililana song **

Offline Piterrini

« Odpowiedź #866 dnia: Pn, 09 Czerwiec 2025, 15:02:06 »
1. Frankenstein - pewnie by tak było, ale że to film, to powinien być co najmniej zjadliwy, Del Toro dla Netflixa nic wybijającego się ze swojej filmografii nie zrobi(ł), ale budżet jakiś ma żeby pokazać co chce pokazać, więc jw. spodziewałbym się co najmniej średniaka. Tak samo zresztą z innymi, Tim Burton czy w innej stylistyce Guy Ritchie - wiadomo że nie zrobią czegoś przebijającego ich najlepsze filmy, ale filmy czy seriale powyżej przeciętnej to i tak dobrze.

2. Sandman - gdzieś mi mignęło, że będzie w trzech częściach - osobno odcinki 1-6, 7-11 i "specjalny" 12. Na pewno nie widziałem tego w tym Tudum Netflixowym (chociaż nie oglądałem całości), ciekawe więc jak będzie z marketingiem - pierwszy sezon był hype'owany tak agresywnie jak teraz inne flagowce (Stranger Things, One Piece, Wednesday), teraz wręcz "strach" wspominać że ten serial jest :D

3. Eternautę omówiłem w innym wątku niedawno:
https://forum.komikspec.pl/filmy-i-seriale/filmy-i-seriale-oparte-na-komiksach/msg310802/#msg310802
https://forum.komikspec.pl/filmy-i-seriale/filmy-i-seriale-oparte-na-komiksach/msg310855/#msg310855
https://forum.komikspec.pl/filmy-i-seriale/filmy-i-seriale-oparte-na-komiksach/msg310949/#msg310949
Z grubsza podobne wrażenia. Może nie czytaj wszystkiego co napisałem, bo poruszałem też to, co będzie się działo dalej, a to taka historia, którą lepiej poznawać bez oczekiwań. Z drugiej strony na kontynuację poczekamy, więc do tego czasu się zapomni :P