Autor Wątek: Seriale - co polecacie?  (Przeczytany 144034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bender

• Gość
Odp: Seriale - co polecacie?
« Odpowiedź #720 dnia: So, 04 Luty 2023, 18:21:37 »
... To jest najlepsze, najdłuższe, najbardziej rozpoznawalne na świecie Uniwersum w kwestii tych szeroko pojętych satyr, które ukryły się pod maską konwencji komediowego serialu animowanego.

kof kof  simpsons kof 

Offline ryba

« Odpowiedź #721 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 11:39:23 »
Polecam serial Carnival Row, za tydzień rozpocznie się emisja drugiego sezonu!

Offline KzT

« Odpowiedź #722 dnia: So, 11 Luty 2023, 19:32:47 »
"Szpieg wśród przyjaciół" (HBO Max), czyli historia Kima Philby'ego. A właściwie jego ucieczki do Sowietów w 1963 roku. Ten krótki serial jest bardzo dobrze zrobiony, ma świetną obsadę (Guy Pearce i Damian Lewis na pierwszym planie, ale wszyscy aktorzy są bardzo dobrzy), a historia przedstawiona jest w miarę wiernie. Jest to niewątpliwie opowieść szpiegowska w starym stylu, co bardzo mi się podoba. Nie jest to może poziom "Małej doboszki", ale jest blisko. Miłośnikom Jamesa Bonda spodoba się gościnny występ Iana Fleminga. Do kilku kwestii szczegółowych mógłbym się przyczepić (np. sceny w Moskwie), ale nie chcę robić spoilerów. Jest jednak jeden motyw, który sprawia, że wszystkie starania autorów dotyczące oddania realiów lat 60. idą w niwecz. Akurat to nie jest spoiler, ponieważ wszystko jest wyłożone w pierwszym odcinku. Otóż jednym z głównych bohaterów jest - w 1963 roku - wysoko postawiona agentka MI5 w średnim wieku z czarnoskórym mężem. Każdy kto mniej więcej zna - chociażby z lektur - kulturę brytyjskich służb specjalnych z tamtych czasów, łatwo dostrzeże jaki to absurd (na kilku poziomach). Innymi słowy, bohaterkę przeniesiono ze współczesności (w najlepszym przypadku z lat 90.) do lat 60. Jeśli jednak potraktujemy panią z MI5 jako trybut producentów względem dzisiejszych czasów, to ogląda się nieźle. Całość oceniam 8/10.

"Zbrodnie po sąsiedzku" (Disney+) - obejrzane dość szybko dwa sezony. Świetna rozrywka, przerysowane role i bardzo dobre aktorstwo (w tym występy gościnne). Oglądałem to jako komedię, której autorzy kpią - przynajmniej częściowo - z dzisiejszych czasów i mód. Również 8/10.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #723 dnia: So, 11 Luty 2023, 19:48:50 »
"Szpieg wśród przyjaciół" brzmi ciekawie, polecane przez Ciebie wcześniej "Kulawe konie" były wyśmienite, dawno tak dobrze się nie bawiłem na serialu tv. Więc dzięki za to.

A "Zbrodnia po sąsiedzku"  też fajna, szczególnie gra aktorska Martina Shorta. Jedynie Selena Gomez to drewno, reszta opisu trafna.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #724 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 17:15:10 »
"American Horror Stories", serial utrzymany w konwencji horroru i lekkiego akcentu thrillera z elementem suspensu. Antologia historii w takim właśnie gatunku - każdy epizod to osobna opowieść, chyba że mam do czynienia z dłuższą historią podzieloną na dwa odcinki. Nieco mniej śmieszkowa wersja "Creeepshow", z bardziej poważnym podejściem do wywołania u widza ,,skrajnego uczucia niepokoju"... Serial ma dwa sezony, dostępny jest w ofercie platformy streamingowej Disney+, a jak na razie (3/4 całości produkcji z całych dwóch sezonów obejrzane), nie zapowiada się na to, żeby to ,,uczucie niepokoju" zaznaczyło u widza swoją obecność. I nie jest to żaden spin-off do wielosezonowego "American Horror Story". Zastanawiam się jaki cel przyświecał temu serialowi? ,,Za kiego grzyba" w ogóle powstał? Za dużo w tej, jakby to ująć, ,,odmianie" AHS elementów, które twórcy chcieliby przekazać widowni. Owe indywiduum można traktować raczej jako ciekawostkę i formę kolejnego doświadczenia pośród całego tygla tworów serialowych, z którymi się stykamy. Chyba że uważacie ten serial za perełkę i coś, co karmi wasze gusta niemiłosiernie - wtedy blancik elegancik, a człowiekowi wyboru nie można zabronić.  8) 

Tymczasowa ocena "American Horror Stories" z mojej strony: 5,5/10

Offline Chmurny

« Odpowiedź #725 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 10:18:41 »
Na YTube można obejrzeć już wszystkie odcinki "Problemu trzech ciał", serialowej adaptacji pierwszego tomu "Wspomnienia o przeszłości Ziemi" Cixina Liu.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLMX26aiIvX5rFSYPXtcqda3tWd6pGVD5Q

Kiedyś zapowiadano chiński film, nie wyszedł i ten serial jest chyba wynikiem tamtego pomysłu.
To nie jest, jak na Chińczyków, superprodukcja, ale całkiem dobrze oddaje opowieść (choć szkoda, że nie pokazali tej bardzo wymownej sceny z czasów rewolucji kulturalnej, otwierającej książkę, za to dodali trochę sensacji w platformowym stylu). Scenariusz nie idzie książką 1:1.
Mnie się podobało, ale mam wątpliwości, czy bez znajomości powieści nie zgubi albo nie znudzi widza.
Znającym książkę polecam uwadze, miłośnikom sf do spróbowania.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #726 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 11:12:45 »
"Upadek Królestwa"... the end is near skur******!  8) Serial, a właściwie całe Uniwersum Upadku Królestwa niedługo zakończy swój krwiście dobry bieg. Niby post i zdjęcie, które załączam do tej produkcji dotyczą filmu z tego świata, to jednak zwieńczają całość serialu, który według mnie całościowo okazuje się lepszy od Wikingów produkowanych przez History Channel. Bueno!

Film zapowiada się dość dobrze, ale to czy będzie ,,epicko", okaże się po jego seansie, po netflixowej emisji pt. "Siedmiu królów musi umrzeć". Mimo wszystko to nie serial, więc rozwój wydarzeń, rozciągnięcie wątków, fabuły, samo zwieńczenie historii, które prezentowano w serialu "Upadek Królestwa" będzie wyglądać w wielu aspektach inaczej w tym filmie w stosunku do serii odcinków w sezonie. Jakaś ,,podjarka" jest!  8)

Ktoś oglądał "W pułapce czasu"? Porządnie wyglądająca obrazem i fabułą animacja.

Offline volker

« Odpowiedź #727 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 10:47:29 »
Polecam serial The Offer na SkyShowtime. Serial opowiada o kulisach powstawania filmu Ojciec Chrzestny. Niesamowite jak mocno sama mafia była zaangażowana w jego powstanie. Niezła akcja, dobrze zagrany, znani aktorzy. Świetnie spędzony czas - polecam.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #728 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 13:32:30 »
Polecam serial The Offer na SkyShowtime. Serial opowiada o kulisach powstawania filmu Ojciec Chrzestny. Niesamowite jak mocno sama mafia była zaangażowana w jego powstanie. Niezła akcja, dobrze zagrany, znani aktorzy. Świetnie spędzony czas - polecam.

Amerykańska Mafia (a raczej w większości Mafia Nowojorska) nie tyle, co była zaangażowana w powstawanie filmu "Ojciec Chrzestny" na każdym etapie produkcji, ba! - nie sądzę, aby Mario Puzo nie prosił Mafii o zgodę na to, co książka o niej napisze - a jedynie ,,czuwała" nad właściwym w ujęciu Organizacji kształcie filmu, jego wydźwięku i wymowie, czyli tego, jak ludzie ZAREAGOWALIBY! na fikcyjne opowieści o Cosa Nostrze/Mafii. Serial, o którym piszesz, patrząc na obsadę, na jego zwiastun, stylizację, wygląda na co najmniej interesujący. Czuć klimacik "Ojca Chrzestnego" i jakieś zapożyczenia z gatunku serialu dokumentalno-fabularyzowanego. A ja polecam:

SEKRETY AMERYKAŃSKIEJ MAFII (2013); miniserial dokumentalny od solidnego i rzetelnego NG Channel. Jak na taką ilość odcinków i jakość treści, oraz jej objętość tematyczną, to znalazło się tu wszystko o historii Cosa Nostry, Am. Mafii, uwzględniając potęgę wpływów i oddziaływań Pięciu Rodzin.

https://www.filmweb.pl/serial/Sekrety+amerykanskiej+mafii-2013-700506

P.S. Mogę jedynie żałować, że... tak PÓŹNO! zacząłem oglądać "Final Space"; że dopiero teraz zdałem sobie sprawę z istnienia tak świetnej produkcji, tak mądrej i solidnej w swym lekkim, ale i mającym coś z powagi do gatunku Space Opery podejściu do przedstawiania światów sci-fi w animacji i licznych przygód w tych rzeczywistościach. Ach, ta nietuzinkowa linia graficzna: połączenie plastyczności i żywotności ,,kreski" z "Rick i Morty" z produktami z Uniwersum Family Guy! Co do postaci - bardzo oryginalne, bardzo indywidualne, żywe, niepodrabialne! Dopiero zacząłem oglądać ten serial... ale koniec końców na ten moment, po 4 odcinkach, jestem niezmiernie usatysfakcjonowany tym, co dostałem! Duża ,,cieszynka" i śmiecheł na twarzy!

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #730 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:28:51 »

Nie dość, że odcinki tego serialu nie są przesadnie długie (to nie HBO; osobiście uwielbiam format 40/50-minutowych epizodów w serialach, bez względu na gatunek, nurt etc.), to tematycznie i realizatorsko wygląda on na co najmniej interesujący. "Tulsa King" z świetnie się starzejącymi S. Stallone'em może być uzupełnieniem (z komentarzem współczesnego świata) do seriali dokumentalnych o Amerykańskiej Cosa Nostrze, o najsłynniejszej organizacji przestępczej w dziejach. Ktoś poleci "Tulsa King", może odradzi? Jakieś bezspoilerowe opinie, wskazówki?

Offline death_bird

« Odpowiedź #731 dnia: So, 13 Maj 2023, 17:48:34 »
Z kronikarskiego obowiązku należałoby wspomnieć, że czwarta i ostatnia seria "Killing Eve" jest równie słaba i zbędna co trzecia, w zw. z czym wstrzymanie się po drugiej wydaje się być najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.
Natomiast po zakończeniu przygody ze "Snowfall" mogę stwierdzić, że to akurat jest bardzo przyzwoita produkcja, prezentująca w miarę równy poziom od serii pierwszej do ostatniej. I ktoś pewnie mógłby się obruszyć, że to nie ta skala i poziom, ale pod względem nazwijmy to "konstrukcji fabularnej" (czyt. jedna "sprawa" tocząca się przez cały serial) jest to dosyć zbliżone do "The Wire". Warto dać szansę.
Solidne 8/10.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline death_bird

« Odpowiedź #732 dnia: Śr, 24 Maj 2023, 22:55:29 »
Już po trzeciej serii "The Great". Co tu dużo pisać. Szurnięta produkcja trzyma poziom przy niezmiennej dawce absurdu, pomroczności jasnej, ostrej satyry z okazyjnymi obsceną i wzruszeniami. A Hoult pozostaje klasą sam w sobie.  ;D
Na razie nie wiadomo czy będzie seria czwarta (w końcu to miała być rzecz o młodości Krwiożerczej Kaśki), ale skądinąd mimo faktu, że czwarte odsłony potrafią być początkiem końca pod względem jakości czekałbym z zainteresowaniem żeby zobaczyć co ta ekipa odwali tym razem.
I wiem, że kiedyś już wrzucałem tę fanowską zajawkę, ale jeżeli przez przypadek zachęci kogoś do dołączenia do tego ewidentnego wariatkowa to nie będzie to powtórka wrzucona na próżno.  ;)
Po trzech odsłonach 8,5/10.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kandor

« Odpowiedź #733 dnia: Cz, 25 Maj 2023, 06:24:16 »
Oglądam "Stamtąd" na HB Max.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #734 dnia: Cz, 25 Maj 2023, 15:52:41 »
Już po trzeciej serii "The Great". Co tu dużo pisać.

Zupełnie o tym zapomniałem, zatrzymałem się na obejrzanym pierwszym sezonie, który był świetny. Będę musiał wrócić.