"Pies i robot" to hiszpańsko-francuska animacja, na podstawie komiksu Sary Varon "Robot dreams". Film jest nominowany na wszystkich znaczących galach filmowych jako najlepszy film animowany 2023 roku.
O czym jest "Pies i robot"? O codzienności, potrzebie relacji, przyjaźni, miłości, oddaniu oraz sztuce pożegnania. Animacja jest niema, jednak mówi nam tak wiele, o tak ważnych kwestiach. Przy tym jest zabawna i otacza nas aurą ciepła. To jest cudowny plaster dla każdej duszy. Nie ważne czy jesteś w związku, czy niedawno przeżyłeś/przeżyłaś rozstanie, czy też nie masz nikogo - ta animacja da Ci wiele ciepła. Oto filmowy kocyk na zimową aurę. Fantastycznie została tu okazana wyjątkowość Nowego Jorku, jego klimat, który tak wielu ubóstwia. Muzyka oraz dźwięki są tu wspaniałe. Świetnie został wykorzystany jazz, stanowiący tło kolejnych scen. Brzmienie ulic, gwar wielkiej metropolii, odgłosy natury robią wrażenie. Absolutnie skradła moje serce ośmiornica grająca na stacji metra na blaszanych bębnach (od razu pomyślałem o Pawle Zieńkiewiczu, którego kojarzy każdy Warszawiak, a który gra na krzesłach w okolicy metra Centrum).
Jestem zachwycony tą animacją. Autorom udało się stworzyć dzieło, które uderza w wiele strun. Nie wiem do końca, czy warto zabierać ze sobą naprawdę małe dzieci (powiedzmy poniżej 8 lat), jak pisałem, jest to niemy film i może mało angażować tak młodego odbiorcę. Jezeli tylko macie możliwość, wybierzcie się do kina. Gwarantuję Wam, że nie wyjdziecie z seansu obojętni.
MOJA OCENA 9️⃣/🔟