Autor Wątek: Seriale - co polecacie?  (Przeczytany 134839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Seriale - co polecacie?
« Odpowiedź #900 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 21:53:36 »
Było wręcz odwrotnie :)
To pierwszy Amazon w Polsce wystartował z rocznym abonamentem, gdyż jak wchodził amazon-sklep do Polski, to zrobił coś takiego, by konkurować z Allegro. Allegro chwilę potem odpowiedziało wprowadzeniem.. rocznego Smarta.
I to było gdzieś dobrych 5 lat temu - na dominację amazona-sklepu na polskich rynku nie zanosi się. Zarówno allegro jak i amazon mają się czego bać - Temu i Sheina.

Allegro Smart wystartowało w Polsce w 2018 roku. Amazon dużo później, bo w 2021 roku, gdy Smart już już zdążył zmonopolizować rynek i Amazon musiał dostosować się cenowo.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #901 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 07:37:47 »
Zapomniałeś , że Amazon do Polski wszedł w 2016, tylko obsługa szła przez Amazon niemiecki (dodana została polska wersja językowa).

Offline misiokles

« Odpowiedź #902 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 07:56:57 »
Nie, Adolf ma rację, to na pomieszałem. Od 2016 roku amazon był dostępny jedynie jako serwis pay-per-view, gdzie w ogóle nie ma mowy o żadnym abonamencie.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #903 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 14:52:09 »
Amazon.de pod koniec 2016 roku wystawił polska wersję językową swojej strony. W drugiej połowie 2017 była dostępna apka mobilna. W ramach amazon.de można było mieć ich prime'a ,  przesyłki z Niemiec szły wtedy do Polski za free. Sam robiłem tego typu zakupy z ich witryny niemieckiej w 2018. Moim zdaniem Allegro poszło w tym kierunku widząc, że sporo ludzi zaczęło korzystać z tej niemieckiej opcji , przynajmniej tak to pamiętam.

Offline Adolf

« Odpowiedź #904 dnia: So, 11 Październik 2025, 00:13:27 »
Amazon.de dał tylko nakładkę PL i nawet mniejsze towary można było zamawiać do nielicznych paczkomatów Amazonu znajdujących się w Polsce. I można było se wtedy zrobić abonament Prime, jednak w cenie zachodniej. Sam miałem tam abonament, lecz nie na zakupy, ale właśnie na seriale. A konkretnie The Boys. Kupowałem abonament jak pojawiały się pierwsze dwa sezony. Wtedy się płaciło jakąś miesięczną kwotę, nie pamiętam dokładnie, ale nie więcej niż 40 zł/mc. A co do sklepu amazon.de to... polecam go. Jeśli chcecie kupić jakąś droższą elektronikę, to lepiej tam niż na polskim Amazonie. A dlaczego? Chodzi o dział reklamacji. Coś jest nie tak? Wszystko jest tam załatwiane prokonsumencko, czyli nie zadają pytań i wysyłają nowy towar. Starego nawet nie każą odsyłać, tylko wysłać zdjęcia zniszczonego towaru. Inna sytuacja, to jak znajomy kupił tam kartę prezentową w przecenie i... przez dobre dwa tygodnie nie doszła. Napisał do nich i wysłali mu nową. A w międzyczasie ta poprzednia jednak doszła, więc został z dwiema kartami prezentowymi :) I ogólnie na niemieckiej stronie są często lepsze rabaty. Sam tam kupowałem laptopa, bo ciut taniej.

A Polska strona jak wystartowała to była bieda. I do tej pory jest, choć wiele rzeczy z zagranicznych Amazonów zaczęło być linkowanych także na nasz i oferowana jest dostawa do PL, więc nie trzeba już wchodzić na stronki z innymi końcówkami. Plusem polskiej strony jest właśnie tani abonament Prime. Produkty na Allegro muszą kosztować przynajmniej 45 zł żeby mieć darmową wysyłkę, w Amazonie nie ma takich limitów, więc jakąś książkę czy obudowę do telefonu za ok 20 zł na spokojnie można brać z Amazonu.

Offline Danio

« Odpowiedź #905 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 23:21:38 »
Za ~3 tygodnie usuwają ze SkyShowtime "The Offer" więc w końcu się wziąłem za oglądanie. Za mną 4 odcinki. Mam sporo zastrzeżeń, ale to i tak bardzo fajny serial. Sama tematyka jest na tyle dla mnie zajebiście interesująca że muszę to obejrzeć, jako fanatyk Ojca Chrzestnego. W sensie film widziałem z ~10 razy, ale czytałem wielkie nic więc jestem idealnym targetem. Ciekawe ile z tego wszystkiego jest prawdą, a ile dopowiedziane przez autora książki na której podstawie jest serial? 🤔 Na pewno siebie za sztucznie idealnego zrobił, główna postać jest najgorsza mimo, że gra go dobry aktor. Jego rozterki miłosne z "Franceską" to już w ogóle żenada.

Przy okazji - z seriali które oglądałem za 2 tygodnie usuwają Doom Patrol z HBO, to za krótko bym nadrobił 2 sezony które mam w backlogu więc całkiem odpuściłem. :( Wybrałem The Offer zamiast tego, jednak lepsze. Może jeszcze dodadzą gdzie indziej. Ale i tak - serial należący do WB usuwają z platformy streamingowej WB, jak mnie to wkurza! Już się powtarzam z tym.

Offline michał81

« Odpowiedź #906 dnia: So, 22 Listopad 2025, 10:34:45 »
Usuwają Doom Patrol? Został mi ostani sezon więc nadrobię, ale nie rozumiem tej polityki usuwania własnych seriali z swoich platform streamingiwych.

Offline misiokles

« Odpowiedź #907 dnia: So, 22 Listopad 2025, 10:56:09 »
Rozumiesz, tylko nie pamiętasz że stoją za tym ulgi w amerykańskim systemie podatkowym.