Autor Wątek: Pierścienie Władzy  (Przeczytany 11554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Harlequinka

Pierścienie Władzy
« dnia: So, 27 Lipiec 2024, 12:30:56 »
Ponieważ sezon 2 zbliża się wielkimi krokami; a właśnie wyszedł nowy, długiii, absolutnie fantastycznie rokujący trailer - myślę że to czas najwyższy by Pierścienie Władzy doczekały się własnego, odrębnego tematu.🙂

NIECH CIEMNOŚĆ ZWIĄŻE ICH WSZYSTKICH!
🧎‍♀️🧎‍♀️🧎‍♀️

Na Bogów Chaosu...

Takich ciar na plecach nie pamiętam już!!!! Takiej chęci obejrzenia czegokolwiek.
To jest najpiękniejszy trailer jaki widziałam od lat! ❤ Aż mi się w kącikach oczu uformowały łezki... Jako ktoś kto kocha Śródziemie, jego historie, lore i postaci...Jeśli się ma do tego serce i pasję; nie wyobrażam sobie żeby fanu ta zapowiedź mogła się nie spodobać...Że nie poczuje absolutnie niczego, że nic w nim nie drgnie...Coś pięknego!
Cieszę się, że jestem w ogóle w stanie wyartykułować jakiekolwiek zdania, zamiast typowo babskiego piszczenia jak jakaś nakręcona wariatka! 🤣
ZAPOWIADA SIĘ JEDWABISTY POWRÓT.🙏
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline komiks

Odp: Pierścienie Władzy
« Odpowiedź #1 dnia: So, 27 Lipiec 2024, 12:46:01 »
Chyba cały serial pokazali w tym zwiastunie.
To wygląda jak remake kinowego LotR.
Jak na razie polubień do negatywów 28k/35k.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 17:22:26 »
Żwirek, te masowe dawanie łapek w dół...
I to od ludzi którzy sami często wprost  przyznają że nie obejrzeli ani sekundy zwiastunu...Że przyszli tylko "spełnić swoją powinność i zminuować to 💩 od Amazona.

Jest to zachowanie którego spodziewałabym się raczej po dzieciach z podstawówki; nie dorosłych w wieku 20+,30+ 40+ i więcej.
No nic, nie pierwszy to raz kiedy to ludzkość mnie rozczarowuje.🤷‍♀️🤣
Ci sami ludzie nie są najwyraźniej świadomi, (a jeśli są świadomi, tym gorzej) że Amazon zapłacił niewyobrażalną sumę za prawa do UŁAMKU nazw z lore; - stąd np. "Sharer of Gifts", zamiast tolkienowskiego "- Lord of Gifts" - bo tak zawrotne są ceny "jaśnie wielmożnych wybrańców losu, tj. potomków Tolkiena.
Dlatego showrunnerzy ROP mogą poruszać się po de facto bardzo ograniczonym poletku, kleić i zszywać z drobin; starając się uszyć z tego perski dywan.
Misja niemal niemożliwa.

Niemniej, nic i nikt nie jest w stanie zepsuć mi humoru po panelu w San Diego. 😁 Nawet najbardziej namiętni krytykanci "Pierścieni"!

Oto powody:
- Haladrielkowi agenci czyt. shipperzy Księcia Ciemności z Galadrielą, som WSZĘDZIE! 🥳
I ROZDAJĄ SWOJĄ BIŻU! 🤭

Dopiero co widziałam fotkę Charliego Vickersa z tą Sauronkową opaską na ręce, a po chwili Clark wrzuciła na swoją relację TOOO!!!💙

Jakaś fanka, (albo fan🤪) musiał im podarować te bransoletki, a Charlie i Moffryd je teraz NOSZĄ!!!🖤🤍
BOŻE, JAKA TO JEST SŁODYCZ, JA TEGO NIE WYCZYMIĘ!!!❤

- A jak na panelu jakiś motocyklista wstał, i spytał Charliego z takim uroczym szczerzeniem ząbków o ship Hot Saurona i Galadriel; bo oni mieli taką podniecającą chemię i chcielibyśmy wiedzieć czy będzie tego wincyj...I że pisarze fan-fiction się martwią najbardziej...JAK KWIKŁAM, JAK LASKI NA WIDOK CHALAMETA😂😂😂😂

https://x.com/DEADLINE/status/1816914156488114561

Iiiii!❤ JĘSTE W NIEBIE. DZIĘKUJĘ DOBRANOC, 19 PIERŚCIENI POD PODUCHE, O!!!🤪

- ALL HAIL.....ADAAAAAR!

KWICZĘ.🤣
Piękna inscenizacja orcza.
https://www.instagram.com/reel/C98IzL7SP3u/?igsh=MXY0bmlhd3YwOWF5eg==

I Sam, odsyłający delikwenta do kąta! Aaaa! 🤣😍

Na deserek 🤣 nowy ship 2 sezonowy (Cerebrimbor+Sauri) plus Piesio ❤

https://www.instagram.com/p/C99lAXFNoeD/?igsh=azV2Zjkxc3Y0NGZl

Jak to mówi Charlie, Władca Pierścieni będzie mieć niesamowity fun w 2 sezonie. 🤭Także ten...

Myślę że Annatar skoczy na fula w #Hagrid mode!

Teraz Piesio, a zaraz będzie co inszego głaskał po łebku ognistym...

Taś taś Balrożku, idź rozprostuj nóżki. Tak długo spałeś, mój mały Demonku...NIE, nie tam! No choć zobacz jakie ładne kopalnie, ile miejsca do zabawy!🤭😆

Widać że ta ekipa ma straszną radochę przy kontaktach z fanami. 😊
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline komiks

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 18:20:17 »
"spełnić swoją powinność i zminuować to od Amazona.
Co ma do tego Amazon?
The Boys i Fallout też jest od Amazona, a łapek w górę mają 10 razy więcej niż w dół.
Za to Pierścienie Władzy na tę chwilę 71k / 140k.

Jest to zachowanie którego spodziewałabym się raczej po dzieciach z podstawówki; nie dorosłych w wieku 20+,30+ 40+ i więcej.
No nic, nie pierwszy to raz kiedy to ludzkość mnie rozczarowuje.
Próbujesz racjonalizować. Prawda jest taka, że 2 razy więcej ludzi dało łapkę w dół.

Ci sami ludzie nie są najwyraźniej świadomi, (a jeśli są świadomi, tym gorzej) że Amazon zapłacił niewyobrażalną sumę za prawa do UŁAMKU nazw z lore; - stąd np. "Sharer of Gifts", zamiast tolkienowskiego "- Lord of Gifts" - bo tak zawrotne są ceny "jaśnie wielmożnych wybrańców losu, tj. potomków Tolkiena.
Dlatego showrunnerzy ROP mogą poruszać się po de facto bardzo ograniczonym poletku, kleić i zszywać z drobin; starając się uszyć z tego perski dywan.
Misja niemal niemożliwa.

Nie, to świadczy o tym, jakimi debilami są w Amazonie. Dokładnie wiedzieli co kupując, bo każdy ma do tego dostęp, może sobie przeczytać wszystkie te apendiksy, do których kupili prawa. Więc nie można ich tłumaczyć, że się porwali z motyką na słońce.

Pomimo tego, co to ma do rzeczy z tym, co oni wyprawiają w tym serialu? Hobbity jako społeczność barbarzyńskich idiotów. Galadriela jest rozkapryszona i niedojrzała emocjonalnie. No ale musi taka być, bo taka jest większość współczesnych kobiet z pierwszego świata, nieodpowiedzialne, niedojrzałe i rozkapryszone. Psychologia kobiet jest taka, że one chcą widzieć w bohaterkach swoje odbicie, czyli bohaterka ma być taka jak ona. Dokładnie na odwrót jest z mężczyznami, mężczyzna chce stać się taki, jak bohater.

Oto powody:
- Haladrielkowi agenci czyt. shipperzy Księcia Ciemności z Galadrielą, som WSZĘDZIE!
I ROZDAJĄ SWOJĄ BIŻU!
Tak i przypadkiem jest ich 2 x więcej, niż tych dobrych. Racjonalizowanie.

Jakaś fanka, (albo fan) musiał im podarować te bransoletki, a Charlie i Moffryd je teraz NOSZĄ!!!
BOŻE, JAKA TO JEST SŁODYCZ, JA TEGO NIE WYCZYMIĘ!!!❤
Albo jest to sprawny zabieg marketingowy, wymyślony przez dział marketingu WEEEEE.

- A jak na panelu jakiś motocyklista wstał, i spytał Charliego z takim uroczym szczerzeniem ząbków o ship Hot Saurona i Galadriel; bo oni mieli taką podniecającą chemię i chcielibyśmy wiedzieć czy będzie tego wincyj...I że pisarze fan-fiction się martwią najbardziej...JAK KWIKŁAM, JAK LASKI NA WIDOK CHALAMETA
No właśnie nie liczy się fabuła i logika, tylko chemia między bohaterami. To tylko pokazuje, że to jest serial dla kobiet, bo emocje są na pierwszym planie. Niestety/stety świat Tolkiena jest logiczny i poukładany, jest zachowana chronologia i rozbudowana genealogia, którą oczywiście też w serialu pomieszano, no bo na co to komu WEEEE.

Reszty slangu nie rozumiem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 18:33:56 »
No właśnie nie liczy się fabuła i logika, tylko chemia między bohaterami. To tylko pokazuje, że to jest serial dla kobiet, bo emocje są na pierwszym planie.

Zwirku, uwielbiam Tolkiena, a do "Pierścieni Władzy" mam podejście mocno negatywne... ale to jest moim zdaniem generalizacja z czapy.

Emocje na pierwszym planie to znaczy, że serial jest dla kobiet? Przecież każdy durny akcyjniak też zamiast na logikę stawia na emocje, tylko trochę innego rodzaju (na przykład testosteronowe ŁUBUUT! JEEE! PO ŁBIE GO! BABAM!) Nie powiesz mi, że grupą docelową "Transformersów" Baya były kobiety ;)

Misja niemal niemożliwa.

Być może przyjdzie dzień, gdy usprawiedliwię za coś Amazon słowami "są biedni i ich na to nie stać". Ale to nie jest ten dzień.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pan M

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 18:35:32 »
Generalnie wszystko ok ale nie generalizowalbym, że kobieca postać musi być kiepska.

Co prawda to nie serial ale z nowszych rzeczy taki Baldurs Gate 3 ma fantastyczne kobiece postaci, które odpowiednio prowadzone mogą dojrzewac z postępem fabuły. Tylko, że no to robił Larian bez pieczy ogromnego wydawcy na plecach, sam to sobie wydał i tylko wizard od the Coast właściciele Dunegons and dragons mogli cos tam ponarzekać od siebie ale tak poza tym gra jest bardzo auntomiczna, w stylu tego studia.

Kobiece postaci mogą być fanatycznie pisane, ale zasada jest taka, że im więcej wjeżdża mizoandrii i postawy " faceci to uje " tym gorsze dziadostwo powstaje. W bg3 postacie męskie są równorzędne kobietom, w rop Galdriela musi robić cringe show i próbować udowodnić facetom że są gorsi, we wszystkim.

No i ma prawie, że romans z najgorszym gnojem po Morgothcie..ot tu tez widzę sprawdzone wzorce. Dajmy kobiecie już nawet nie bad boya a bydle, żeby dać jej fundament pod niechęć do mężczyzn, a to że roztrzepierzona elfka, która ma parę tysięcy lat dokonuje najgłupszych wyborów? Żwirek fajnie napisał czemu tak jest.

Offline komiks

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 19:08:20 »
Emocje na pierwszym planie to znaczy, że serial jest dla kobiet? Przecież każdy durny akcyjniak też zamiast na logikę stawia na emocje, tylko trochę innego rodzaju (na przykład testosteronowe ŁUBUUT! JEEE! PO ŁBIE GO! BABAM!) Nie powiesz mi, że grupą docelową "Transformersów" Baya były kobiety ;)
No tak, zgadzam się, ale trzymajmy kontekst, gdyby Aragorna lub Gandalfa zrobili ŁUBUUT! JEEE! PO ŁBIE GO! BABAM! to też bym oponował. Galadriela jest główną bohaterką serialu, Sauron to jej partner do romansowania, to jest po prostu romantyczne fantasy. Postacie są dopasowane do współczesnego widza / widzki, a nie książkowe.

Generalnie wszystko ok ale nie generalizowalbym, że kobieca postać musi być kiepska.

Nic takiego nie napisałem, że kobiece postaci są kiepskie, odnosiłem się do Galadrieli z PW.
Ona ma kilka tysięcy lat, a zachowuje się jak nastolatka i to rozwydrzona, szkoda słów. Nie sądze, aby Amazon kompletnie nie wiedział co robi, najwidoczniej zdawali sobie sprawę, że aby bohaterka spodobała się widzkom, musi być uwspółcześniona, więc nadano jej cechy z którymi może się utożsamiać przeciętna widzka.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #7 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 19:27:15 »
Galadriela jest rozkapryszona i niedojrzała emocjonalnie. No ale musi taka być, bo taka jest większość współczesnych kobiet z pierwszego świata, nieodpowiedzialne, niedojrzałe i rozkapryszone.

O, widzę znalazł się wielki (pseudo) znawca kobiet, i "ich (w jego mniemaniu) okropnej natury". Pysznie, pysznie.
Sorry, ale trochę z miejsca odechciało mi się z tobą gadać.

Albo jest to sprawny zabieg marketingowy, wymyślony przez dział marketingu WEEEEE.

No  zapewne dla ciebie to zabieg marketingowy.
Dla mnie raczej oznaka że ci aktorzy, to jeszcze "świeżynki" w tak zwanym gwiazdorskim świecie. Że są oni jeszcze nie zepsuci hollywoodzkim blichtrem, i na tyle luźni & fajni; by założyć jakiś sznurek od fana.

Kadet,
Nigdzie nie powiedziałam że Amazon jest biedny...Cóż za absolutny absurd. 🤯
Miałam na myśli to, że są ludzie którym się wydaje, że skoro Amazon zapłacił masę milionów dolarów Tolkien Estate; to może zrobić ze światem Tolkiena wszystko. Zawrzeć w nim każdą postać czy nazwę.
No właśnie nie może.
Mają nadal mnóstwo ograniczeń, za które nie mogą wyjść. Czego krytykanci zwykle nie rozumieją.

Pan M, ten Drugi Gnój po Morgothcie się po pierwsze nie przedstawił swoim prawdziwym imieniem, tylko podał nicka.🤣
Więc ani Galadriela, ani my widzki-shipperki; nie miałyśmy pojęcia kto zacz:

2 razy uratował Galadrieli życie bo miał na to chęć.
(Raz nawet uratował życie Elendila, bo taki miał kaprys.)
Przynosi swej Damie śniadanie do łóżka, bez proszenia się;)
Schodzi jej z drogi.
Jara się nią, nawet gdy jest brudna i owinięta w mokrą koszulinę. 😋
Daje Pierścionek ale nie taki kupny, tylko własnoręcznie wykonany, od serca, w który przelał własną duszę!🤭

2 razy próbowała go zadźgać nożem, a jemu nawet powieka nie drgnęła. Wkurzył się na nią dopiero, gdy po jego niezwykle szczodrej propozycji współrządzenia światem, wydarła się na niego że i tak go zabije.
No wtedy chłop stracił cierpliwość, ale któżby nie stracił 🤣
Słowem nie taki diabeł straszny,  jak go malują.

Mnie przy powtórce sezonu ujęły takie drobnostki, jak Sauron, najpotężniejsza istota krocząca po Śródziemiu; błagający randomowego dziadka kowala o robotę typu "podaj, przynieś, pozamiataj", bo tak bardzo chciał robić to co kocha 🤪- wykuwać stal w ogniu. (Pamiętamy przecież ze to pozostałość z czasów gdy Sauron był pupilkiem Aulego).
A potem faktycznie nawet zamiatał tę kuźnię -  oczy mi wyszły na wierzch.
Sorry, że rozczulił mnie Sauron z miotełką.🤣🤣
Plus pomogły jeszcze ze 2 łezki, które uronił w chwilach gdy zrobiło mu się autentycznie przykro. 😋

Każda baśń to metaforyczny "romans" Światła z Mrokiem. A że Galadriel jest Panią Światła. Sauron - Panem Ciemności. Wręcz wypada, by kusił ją do złego.😈😏🤭 Kto ma bogatą wyobraźnię,  a fani Tolkiena raczej powinni takową posiadać, raczej zrozumie przekaz.
I cóż to za bohaterstwo, oprzeć się jakiejś kłębiącej się Czarnej Chmurze? Paskudnemu zjawisku? Żadne, to cholernie proste.
Prawdziwym bohaterstwem jest oprzeć się facetowi, który wygląda, gada a nawet czasem zachowuje się jak spełnienie Twoich marzeń. 😋🤭
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Lipiec 2024, 19:45:11 wysłana przez Harlequinka »

Offline Kadet

« Odpowiedź #8 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 19:44:26 »
Galadriela jest rozkapryszona i niedojrzała emocjonalnie. No ale musi taka być, bo taka jest większość współczesnych kobiet z pierwszego świata, nieodpowiedzialne, niedojrzałe i rozkapryszone.

Jeśli tak ostro osądzimy kobiety, to równie dobrze można powiedzieć to samo o mężczyznach...

Kadet,
Nigdzie nie powiedziałam że Amazon jest biedny...Cóż za absolutny absurd. 🤯
Miałam na myśli to, że są ludzie którym się wydaje, że skoro Amazon zapłacił masę milionów dolarów Tolkien Estate; to może zrobić ze światem Tolkiena wszystko. Zawrzeć w nim każdą postać czy nazwę.
No właśnie nie może.
Mają nadal mnóstwo ograniczeń, za które nie mogą wyjść. Czego krytykanci zwykle nie rozumieją.

No i to jest właśnie główny problem, jaki mam z tym serialem. Jak chcieli robić superprodukcję, to moim zdaniem powinni byli kupić prawa do "Silmarillionu", "Niedokończonych opowieści" albo chociaż do samej historii o Berenie i Luthien czy o dzieciach Hurina i robić normalną ekranizację.

Natomiast obecna sytuacja do mnie nie przemawia: jestem fanem Tolkiena i chętnie bym zobaczył ekranizację opowieści autorstwa Tolkiena, a nie jakąś historię napisaną przez kilku współczesnych scenarzystów, którzy mogą się pobawić jego postaciami. Pod tym względem to niewiele różni się od fanficu, tyle że wpompowano w niego miliony dolarów ;)

Zastanawiam się jeszcze, czy wybrać się do kina na "Wojnę Rohirrimów" - nie siedzę w anime, ale jeśli to będzie trochę wierniejsze Tolkienowi niż "Pierścienie Władzy", to może się szarpnę na bilet...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #9 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 20:18:36 »
Sorry, ale trochę z miejsca odechciało mi się z tobą gadać.
Ja ma ochotę skomentować każde Twoje słowo, bo nie zgadzam się praktycznie ze wszystkim.

2 razy uratował Galadrieli życie bo miał na to chęć.
(Raz nawet uratował życie Elendila, bo taki miał kaprys.)
Przynosi swej Damie śniadanie do łóżka, bez proszenia się;)
Schodzi jej z drogi.
Jara się nią, nawet gdy jest brudna i owinięta w mokrą koszulinę.
Daje Pierścionek ale nie taki kupny, tylko własnoręcznie wykonany, od serca, w który przelał własną duszę!

2 razy próbowała go zadźgać nożem, a jemu nawet powieka nie drgnęła. Wkurzył się na nią dopiero, gdy po jego niezwykle szczodrej propozycji współrządzenia światem, wydarła się na niego że i tak go zabije.
Sama widzisz, że to nie jest żaden Sauron.

Można było przedstawić postaci zgodnie z książką i zrobić z nich epickich bohaterów, gdzie:
Sauron jest zły i okrutny, przebiegły, inteligentny, charyzmatyczny i uwodzicielski.
Galadriela jest mądrą, władcza, dostojna i współczującą.

Zamiast tego, zrobili typowy duet, bad boy ale taki co to pozamiata i przyniesie śniadanie do łóżka i silną niezależną kobietę, agresywną z zaburzeniami osobowości. Typowy toksyczny duet, gdzie to się nie może udać, ale dlatego jest takie emocjonujące dla kobiet (faceci wolą ratować księżniczki).

Sorry, że rozczulił mnie Sauron z miotełką.
No właśnie.

Prawdziwym bohaterstwem jest oprzeć się facetowi, który wygląda, gada a nawet czasem zachowuje się jak spełnienie Twoich marzeń.
Tylko potwierdzasz moje sowa, to nie ma nic wspólnego z Tolkienem, ale ma się podobać przeciętnej widzce. Tylko dlaczego Amazon wyciera sobie gębę Tolkienem, dlaczego nie nakręcili własnej opowieści? Przecież mieli nieprzebraną kupę pieniędzy, razem z tymi zakupionymi licencjami mówi się o miliardzie USD. Mogli zrobić drugi Titanic i jeszcze by zostało na Dirty Dancing i Pretty Women.

Offline komiks

« Odpowiedź #10 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 20:37:20 »
Jeśli tak ostro osądzimy kobiety, to równie dobrze można powiedzieć to samo o mężczyznach...
Czyli jak? Zdefiniuj na przykładzie filmowej superprodukcji.

albo chociaż do samej historii o Berenie i Luthien

O! tuta trafiłeś w sedno, to jest najbardziej epicka i wspaniała, zapierająca dech w piersiach romantyczna historia jaką poznałem. Wyciskacz łez, kruszyciel serc.

Niestety, nie dla współczesnego hollywód, gdzie promuje się silne, niezależne, niestabilne emocjonalnie bohaterki z feministycznym sznytem, zaś mężczyźni są w odwrocie, mówi się o schyłku patriarchatu i toksycznej męskości. Więc może to i lepiej, że nie powstanie Beren i Lúthien, bo nie chciałbym oglądać Lúthien z dwuręcznym toporem i Berena z miotełką.

Offline Kadet

« Odpowiedź #11 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 20:43:47 »
Czyli jak? Zdefiniuj na przykładzie filmowej superprodukcji.

Nie muszę podawać superprodukcji. Pisałeś nie tylko o kobietach w filmach, ale o kobietach pierwszego świata w ogóle. Stąd moja wypowiedź, że nie jest zasadnym objeżdżać tylko jedną płeć, nie wspominając, że druga też może mieć ze sobą problemy.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #12 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 21:00:19 »
Napisałem, że bohaterki w filmach są odbiciem cech współczesnych kobiet pierwszego świata, nie wszystkich oczywiście. I za przykład takiej bohaterki, podałem Galadriele z PW, która jest przedstawiana przecież jako bohaterka pozytywna.

Przyjmijmy, że to samo tyczy się mężczyzn. Że cechy bohaterów męskich w filmach, są odzwierciedleniem cech prawdziwych współczesnych mężczyzn pierwszego świata.

Podaj więc proszę przykład pozytywnej postaci męskie z superprodukcji filmowej ostatnich lat.
Przyjrzymy się jakie posiada cechy charakteru i osobowości.

Offline Kadet

« Odpowiedź #13 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 21:07:06 »
Ale nie wkręcaj mnie, proszę, w podawanie przykładów z superprodukcji. Ja do żadnego filmu się nie odnoszę. Napisałeś:

Czyli stwierdziłeś, że większość kobiet z pierwszego świata jest nieodpowiedzialna, niedojrzała i rozkapryszona. Ja bym nie posunął się do tak mocnego i generalizującego sformułowania - zwłaszcza jako mężczyzna. I tyle.

A jeśli już przyjmiemy, że jest jakiś problem tego rodzaju, to nie widzę powodu, dla którego miałby być ograniczony tylko do kobiet, w sensie: jeśli już tak jest, to pewnie jest mniej więcej tyle samo nieodpowiedzialnych, niedojrzałych i rozkapryszonych mężczyzn co kobiet.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #14 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 21:27:42 »
A jeśli już przyjmiemy, że jest jakiś problem tego rodzaju, to nie widzę powodu, dla którego miałby być ograniczony tylko do kobiet, w sensie: jeśli już tak jest, to pewnie jest mniej więcej tyle samo nieodpowiedzialnych, niedojrzałych i rozkapryszonych mężczyzn co kobiet.

Nie, nie, to nie działa jak odbicie lustrzane, że jak kobiety mają problem, to mężczyźni tez muszą mieć taki sam problem i vice versa.

W mojej opinii była zawarta hipoteza, że widzom / widzkom  podobają się bohaterowie, z którymi mogą się identyfikować. To chyba nie jest nic kontrowersyjnego, prawda?

To też wyjaśnia dlaczego nie oglądamy na potęgę np. kina Bolywoodzkiego, bo nie identyfikujemy się z kulturą i bohaterami tych filmów. Chińskich filmów również za wiele nie oglądamy, a mają tam całkiem sporo superprodukcji, inna kultura, inne obyczaje, bohaterowie o mentalności, którą nam trudno zrozumieć i trudno się z nimi identyfikować.

Więc jeśli przyjąć, że ta hipoteza jest prawdziwa, to już prosty wniosek, że pozytywni bohaterowie w filmach w pewnym stopniu odzwierciedlają cechy widzów. Jaka jest Galadriela w PW, tutaj każdy sam sobie oceni, ja ją oceniam negatywnie, czemu dałem wyraz.

Pamiętajmy też, że PW ma ukształtować (kulturowo) kolejne pokolenie, to nie jest jakieś fiu bżdziu. Dlatego warto o tym rozmawiać.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Lipiec 2024, 21:33:20 wysłana przez Zwirek »