Autor Wątek: Pierścienie Władzy  (Przeczytany 11507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Pierścienie Władzy
« Odpowiedź #30 dnia: Śr, 14 Sierpień 2024, 22:25:13 »
Wracając do drugiego sezony RoP, jest teoria, że to nie jest drugi sezon, tylko nakręcili serial od nowa. Tak jakby drugie podejście. Przemawiać za tą teorią ma fakt, że w drugim sezonie mamy ponownie wykuwanie pierścieni z udziałem Saurona. Co jest komiczne, bo widać, że to ten sam aktor, tylko inaczej ucharakteryzowany. Ci elfowie to muszą być idioci, gorzej niż stare babcie nabierające się na przekręt z amerykańskim generałem. No ale jak to mówią niektórzy opłacani youtuberzy - wyłącz myślenie i po prostu konsumuj produkt ;D

Offline Pan M

« Odpowiedź #31 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 02:22:08 »
A ja tak zupełnie bez złośliwości zachodzie w głowę po co im te 18 plus w ratingu? Lotr to nie The Boys.

Amazon z tym serialem to próbuje kopiować trendy które nie mają nic wspólnego z Tolkienem. Showrunerzy najpierw mówią że Sauron jest jak Tony Soprano, teraz mam wrażenie, że dają te 18 plus bo w swoim mniemaniu myślą, że Tolkien to jest materiał na coś pokroju Thr Boys?

Dlatego brak mi w tym autentyczności. Kopiowanie trendów z innych nurtów mających się jak pięść do oka do Tolkiena to coś co jasne można zrobić ale w sumie to po co?

Btw Nie uwierzę, ze to restart prędzej dziwny scenariusz, Sauron po prostu będzie 150 razy rozdawać te cholerne pierścienie.

Restart byłby przyznaniem się do tego, że serial to artystyczna klęska a Amazon idzie w zaparte i szuka winowajców wśród widzów. Dla mnie to już powód żeby to olać.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #32 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 02:51:50 »
18+ zupełnie nie potrzebne, sceny w trailerze nie mają prawie nic wspólnego z lore, serial jest tylko fan fikiem bo nie chciano dać praw by korporacja bezcześciła Silmarillion. Ten projekt to od początku gówno, jedynie wycierające sobie ryj twórczością Tolkiena. W historii Śródziemia były epickie bitwy jak Dagor-nuin-Giliath czy Nirnaeth Arnoediad, historia wykucia Silmarili, losy Hurina, miłość Berena i Luthien, wędrówki elfów. Tego tu nie zobaczymy, bo producenci chcieli wymyśleć koło na nowo. I wyszedł kwadrat. Zamiast epickich scen i historii mamy rynek w Numenorze, gdzie przedstawiciele najpotężniejszej cywilizacji ludzi sobie chodzą  i rozmawiają. Kiepska reżyseria, nietrafione castingi, fanfikowe historie...  po prostu przykład marnotrawienie gigantycznych środków. Nawet trylogia Hobbita jest od tego lepsza o parę klas.

« Odpowiedź #33 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 10:41:33 »
  Może nie będzie tragedii, trzeci sezon netflixowego Wiedźmina, jest bardziej oglądalny od poprzednich dwóch, jakby ktoś z ekipy dostał za zadanie aby przeczytać oryginał ze zrozumieniem, nawet w Disneyu też chyba zrozumieli po katastrofach ostatnich Marveli, Gwiezdnych Wojen i Willow, że kręcenie tego bezmyślnego woke gówna zaprowadzi ich zupełnie donikąd i rozpoczęli żebraninę Downeyem Jr.

Offline komiks

« Odpowiedź #34 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 12:07:51 »
Kryteria dla oceny R
  • Częste użycie wulgarnego języka
  • Intensywne lub przedłużające się sceny przemocy
  • Nagość lub silne sceny seksualne
  • Użycie narkotyków
Oni chcą zrobić drugą Grę o Tron i całkiem możliwe, że tym razem będzie to lepsze. Gdy już puściły wszystkie hamulce - bo grunt pod nogami się pali - to po prostu zrobią serial, który będzie się oglądał. Pal licho Tolkiena, w tej chwili liczy się już tylko zwrot z inwestycji, a co najlepiej się sprzedaje? Seks i przemoc.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #35 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 12:22:48 »
Harlequinka, szanuję Twoją pasję. Mam nadzieję, że serial spełni Twoje oczekiwania i życzę Ci jak najwięcej dobrej zabawy.

A dziękuję ślicznie! 😊

Przepraszam jednocześnie za moje wtręty

Heh, domyślam się że nie mogłeś się powstrzymać. 😉 Nic nie szkodzi, zdaję sobie sprawę że jak się w coś wkręcę to na całego. 🤭 I jak ktoś nie czuję tego samego to z boku mogę sprawiać wrażenie nakręconej nerd-dzikuski! 🤣🤣

jest teoria, że to nie jest drugi sezon, tylko nakręcili serial od nowa. Tak jakby drugie podejście. Przemawiać za tą teorią ma fakt, że w drugim sezonie mamy ponownie wykuwanie pierścieni z udziałem Saurona.

Ta teoria to bzdura. 2 sezon nie jest żadnym "nakręceniem serialu od nowa".
Pierwszy sezon był po prostu przedstawieniem poszczególnych postaci, ponownym wprowadzeniem do świata Śródziemia, które większość widzów zna tylko z LOTR i Hobbitów Jacksona.
Zaczęli delikatnie, na spokojnie; family friendly.
Sauron miał swój słabszy okres; teraz zacznie rosnąć w siłę. Ciemność zacznie się bardziej panoszyć. Zmiany tonu serialu na mroczniejszy są naturalną tego konsekwencją.
Wcześniej był czas Galadrieli, wściekłego blond pudelka.
Teraz jest czas Saurona, majarskiej Bestii.
Stworzenia o możliwościach i skillach tak naprawdę trudnych nawet do pełnego oszacowania.

I jakie "ponowne" wykucie Pierścieni, o czym Ty mówisz??
3 najpotężniejsze Pierścienie już zostały wykute. Będą wykuwane następne.
Już w 1sezonie dokonano bardzo sensownej zmiany w lore. Sauron co prawda nie był osobiście obecny przy wykuciu Nenyi, Naryi i Vilyi...A jednak on jako Halbrand wielokrotnie dotykał materiału który został przetopiony do ich produkcji - sztyletu Galadrieli.

Co jest komiczne, bo widać, że to ten sam aktor, tylko inaczej ucharakteryzowany.

Po pierwsze, mówimy o pier***nym SAURONIE.
Mistrzem czarnoksięskiej magii.
Wydaje się oczywistym, że rzuci na siebie zaklęcia, które uniemożliwią jego rozpoznanie przez elfy. Lub też po prostu zmieni otoczeniu postrzeganie jego osoby w ich rzeczywistości.
Twarz Vickersa jest dla publiki. Moim zdaniem showrunerzy byliby skończonymi idiotami gdyby go wymienili, bo to bardzo dobry aktor. Do roli Saurona dobrany perfekcyjnie. Nie wyobrażam już sobie nikogo innego.
No i Charlie zna swoją postać na wylot. Przeczytał wszystko co o Sauronie kiedykolwiek napisał Tolkien, jego listy i zapiski. Cytuje je z pamięci.
Nie to co np. Eljah Wood, który ma w du...Tolkiena. Jak to stwierdził nigdy nawet LOTRA nie przeczytał i nie ma najmniejszego zamiaru. 🤷‍♀️

Ci elfowie to muszą być idioci, gorzej niż stare babcie nabierające się na przekręt z amerykańskim generałem.

To co powiedzieć o całym świecie wewnątrz DC, pełnym Twoją logiką skończonych idiotów; którzy nie potrafią skojarzyć że gęba oglądanego codziennie Clarka Kenta to twarz ich znanego przez wszystkich Supermana. Tylko dlatego bo gość nosi w jednym przypadku okularki i krawat; a w drugim czerwone galoty na niebieskich spodniach.🤪 I to zdaje się obowiązuje od 80 lat.

Ten projekt to od początku gówno, jedynie wycierające sobie ryj twórczością Tolkiena.

Jaskrawy przykład jakże modnego na dziś hejterstwa względem ROP.
Zdradź mi proszę...Jak to jest należeć do tej samozwańczej elyty pseudo intelektualnej? Jak to jest biegać posłusznie za najgłośniej beczącym stadem i wykrzykiwać najpopularniejsze, najmodniejsze akurat hasełka? Które mają nadać złudne i fałszywe wrażenie samofajności? Wydaje Ci się że jesteś kimś w rodzaju Jeźdżcy Rohanu? Obrońcą ostatniego Bastionu? Wyprowadzę Cię z tej iluzji.
Nie, nie jesteś.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline death_bird

« Odpowiedź #36 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 13:22:37 »
Nie potrafię oprzeć się wrażeniu, że oto Korvac powrócił z zaświatów.  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #37 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 13:53:29 »
Staram się nie wchodzić w dyskusje z psychofankami (5 krotne oglądnięcie sezonu w ciągu 2 lat), ale czuję się w obowiązku uświadamiać innych.

Ta teoria to bzdura. 2 sezon nie jest żadnym "nakręceniem serialu od nowa".

Najpierw przedstawia się argumenty, a później konkluduje.

Pierwszy sezon był po prostu przedstawieniem poszczególnych postaci, ponownym wprowadzeniem do świata Śródziemia, które większość widzów zna tylko z LOTR i Hobbitów Jacksona.
Powtórzyłaś dokładnie to samo, co mówią aktorzy w wywiadach, więc to nie są Twoje słowa, tylko działu marketingowego RoP. Z resztą te słowa są kłamliwe, bo serial nie zapoznaje widza z wizją Śródziemia Tolkiena, tylko z wizją Śródziemia showrunnerów, sami się tym chwalą.

Zaczęli delikatnie, na spokojnie; family friendly.
Zdajesz sobie sprawę co to oznacza? Zrobili serial dla całej rodziny, do oglądania w przysłowiową niedzielę przy obiedzie, a teraz zmienili na kategorię R. Osoby, które nie ukończyły 17 roku życia, nie mogą kontynuować oglądania serialu, a osoby, które go nie oglądały, bo wolą content typowo dla dorosłych, teraz powinny się zmusić żeby oglądnąć family friendly pierwszy sezon? Czy może jednak nie muszą wracać do pierwszego sezonu i mogą zacząć od drugiego? ;) To jak to jest, mamy restart, czy nie mamy? ;D

Sauron miał swój słabszy okres; teraz zacznie rosnąć w siłę. Ciemność zacznie się bardziej panoszyć. Zmiany tonu serialu na mroczniejszy są naturalną tego konsekwencją.
To właśnie brzmi jak restart. Tylko, że nie Sauron miał słabszy okres, a showrunnerzy ;D

I jakie "ponowne" wykucie Pierścieni, o czym Ty mówisz??
3 najpotężniejsze Pierścienie już zostały wykute. Będą wykuwane następne.
Sauron został zdemaskowany w pierwszym sezonie, a w drugim sezonie mamy powtórkę z rozrywki. Sauron po raz kolejny oszuka Celebrimborna i będą razem wykuwać pierścienie. Normalnie dzień świstaka.

Już w 1sezonie dokonano bardzo sensownej zmiany w lore. Sauron co prawda nie był osobiście obecny przy wykuciu Nenyi, Naryi i Vilyi...A jednak on jako Halbrand wielokrotnie dotykał materiału który został przetopiony do ich produkcji - sztyletu Galadrieli.
Nie ma żadnych zmian w lore, serial dopiero tworzy swoje lore i nie ma najmniejszego wpływu (całe szczęście) na książki.

Eljah Wood, który ma w du...Tolkiena. Jak to stwierdził nigdy nawet LOTRA nie przeczytał i nie ma najmniejszego zamiaru.
Nie ma w dupie Tolkiena.
Częściowo przeczytał trylogię.
Nie powiedział, że nie przeczyta, tylko raczej się wstydzi, że nie skończył.

The book is dense and verbose and incredible and literary and beautiful, but heavy. I found it taxing to read the book with all the work in tandem I was doing on my character. I sort of pivoted my focus to just live in the world of the character as written in the scripts and trust the process. I still haven't read it, 20 years later. It's ridiculous that I haven't. It is my cross to bear. It's so dumb. Everybody else has read it.
https://geektyrant.com/news/elijah-wood-admits-hes-never-finished-reading-jrr-tolkiens-the-lord-of-the-rings

To co powiedzieć o całym świecie wewnątrz DC, pełnym Twoją logiką skończonych idiotów; którzy nie potrafią skojarzyć że gęba oglądanego codziennie Clarka Kenta to twarz ich znanego przez wszystkich Supermana. Tylko dlatego bo gość nosi w jednym przypadku okularki i krawat; a w drugim czerwone galoty na niebieskich spodniach. I to zdaje się obowiązuje od 80 lat.
Nie chodzi o charakteryzację, chociaż ta również jest zabawna w kontekście Tolkiena, który nie ma nic wspólnego z superbohaterszczyzną.

Sauron został zdemaskowany. Elfowie już wiedzą, że Sauron włączył się do gry, że jest obecny, że udało mu się wtargnąć w ich szeregi. I czego ich to nauczyło? No niczego, bo w drugim sezonie, jak gdyby nigdy nic, Sauron robi dokładnie to samo, tylko wygląda inaczej ;D Komedia. I co z tego, że Sauron posiada potężną magię w książkach, jeśli w serialu w ogóle tego nie widzimy. Dopowiadasz sobie, racjonalizujesz, tłumaczysz, ale w serialu widzieliśmy kolesia, obdartuska, miękka bułę, któremu wszyscy ufali właściwie z jakiego powodu? Przy tym obdartusku to nawet Nikodem Dyzma robił większe wrażenie. To jest skrajnie nieudolnie napisane i pokazane na ekranie.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #38 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 14:03:05 »
Żwirku, a ja niestety wciąż jeszcze zapominam że jakakolwiek dyskusja z pseudo krytykantami nie ma najmniejszego sensu. Bo żadne argumenty do nich nigdy nie trafią. Ale nie martw się, z tobą już skończyłam. Przynajmniej w tym temacie.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #39 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 14:43:14 »
Jaskrawy przykład jakże modnego na dziś hejterstwa względem ROP.
Zdradź mi proszę...Jak to jest należeć do tej samozwańczej elyty pseudo intelektualnej? Jak to jest biegać posłusznie za najgłośniej beczącym stadem i wykrzykiwać najpopularniejsze, najmodniejsze akurat hasełka? Które mają nadać złudne i fałszywe wrażenie samofajności? Wydaje Ci się że jesteś kimś w rodzaju Jeźdżcy Rohanu? Obrońcą ostatniego Bastionu? Wyprowadzę Cię z tej iluzji.
Nie, nie jesteś.
Ale ja wcale nie uważam się za Jeźdźca Rohanu, tylko zawiedzionego fana, który chciał oglądać coś co zna, a nie wykrzywioną interpretację. Ten świat miał wielki potencjał, a twórcy kręcą się w kółko, podbierając jakieś losowe elementy z Tolkiena i Jacksona i próbują coś spleść z tego. Teraz rzucają rozpaczliwe postacią Toma Bombadila, by pokazać jacy to oni nie są wierni światu, no ale po co w historii wykucia pierścieni osoba, która nie miała z nimi nic wspólnego w fabule. Żeby był tylko easter egg, cameo. Zamiast walk z Barlogami mamy magiczny mieczyk, który po wsadzeniu w skałę powoduje wybuch i buh, tak powstał Mordor, przecież to jest debilne od każdej strony.

Offline komiks

« Odpowiedź #40 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 14:56:58 »
Ale nie martw się, z tobą już skończyłam. Przynajmniej w tym temacie.
Uuuu normalnie jak Kriss de Valnor.

Offline Deg

« Odpowiedź #41 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 15:11:49 »
Tak mi się przypomniało. No offence :)

This is my truth, tell me yours.

Offline Pan M

« Odpowiedź #42 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 15:13:41 »
Nawet warstwa muzyczna uwidacznia ich dziwaczną próbę "ufajnienia", powrzucania czego się da to tego serialu i mieszania w tym kotle pełnym i tak już totalnie niepasujących do siebie składników

Skoro metal będzie przygrywał orkom i trollom to mam nadzieję, że hobbici dostaną swój rap o jaraniu fajkowego ziela.

Ci ludzie są niesamowici w tym jak  robią rzeczy totalnie zbędne i off the topic wobec Tolkiena.

BTW Superman to nie nosił gaci na spodniach od lat. Nie nosił w new 52, Rebirth, chyba w Dawn of DC gacie wróciły, ale to absolutnie nie jest już żadna stała w tej postaci.

Offline komiks

« Odpowiedź #43 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 15:30:21 »
W słuchowisku Conan Barbarzyńca i Królowa Czarnego Wybrzeża dali metalową muzykę i wyszło to imo fajnie
od 24:40

Współczesne kino miesza wszelkie gatunki i konwencje, czy to dobrze nie wiem, poznacie ich po owocach.

Offline komiks

« Odpowiedź #44 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 15:18:07 »
Czytam teraz 14 tom Thorgala zatytuowany Aaricia i naszła mnie taka refleksja - ta mała dziewczynka, ma więcej wspólnego z Galadrielą Tolkiena, niż chora psychicznie Galadrielą z serialu Amazonu.

Może przypomnę cechy charakteru książkowej Galadrieli o które mi chodzi: Mądrość, wielkoduszność, empatia, spokój, opanowanie.