Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 114663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #450 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 00:54:43 »
Biorąc pod uwagę jak koszmarnym filmem byli "Władcy wszechświata", nie wiem, czy odważyłbym się to obejrzeć.  ::)

Offline Gazza

« Odpowiedź #451 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 08:37:02 »
W 1985 powstawal film Thundercats ale nie zostal ukonczony. Pewien spec dotarł do zdjec za kulis i podrasowal je za pomoca CGI - jak dla mnie wyszlo cudnie i bym to megaz chcial zobaczyc :)
Zamurowało mnie! To były czasy... ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #452 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 18:22:20 »
zwiastun SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #453 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 19:32:41 »
W drugiej połowie lipca 2023 będziemy świadkami narodzin nowego spojrzenia na gatunek biografii wojennej z elementami dramatu w kinematografii. "Oppenheimer" od Christophera Kolana każdym aspekcie tworu filmowego - od pracy preprodukcyjnej, przez scenariusz i reżyserię aż po operowanie kamerami, ustawieniem światła, scenografią, plenerem, długością ujęć i wyczuciem klimatu kina przez reżysera (mogę tak jeszcze wymieniać w nieskończoność) - zapowiada się kapitalnie. Dodajmy do tego iście gwiazdorską obsadę aktorów, ich charakteryzacje w tym obrazie i wiele innych składowych, o które zadba Nolan i jego zespół, a (być może) dostaniemy jeden z najlepszych filmów dramatyczno-biograficznych ostatnich lat. Pozostaje nam tylko iść na "Avatar: Istota wody" w formacie IMAX, by w trakcie zwiastunów przed filmem zobaczyć poraz pierwszy wyemitowany trailer do "Oppenheimer", z jakimiś ekskluzywnymi materiałami dedykowanymi do technologii IMAX. A, byłbym zapomniał... ten plakat... pure power, majestat:

Pugh, Damon - ze zdjęć z planu zdjęciowego wynika jasno: będą prezentować się niebywale gustownie i zmysłowo, jak na charakter filmu przystało.

No, ale... Downey Jr. w tej w pełni oddającej graną postać charakteryzacji... WoW!:

Mam taki hype na "Oppenheimer" Nolana, że ,,łej Panie", stanowi on na 2023 roku najbardziej wyczekiwany przeze mnie film. Za nim plasują się dość blisko: "John Wick 4" i "Shazam! 2".

Offline Leyek

« Odpowiedź #454 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 22:39:03 »
Najnowszy zwiastun Barbie:

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #455 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 09:35:07 »

"Avatar: Istota wody" obejrzane? Coś to zbyt cicho słychować w tym temacie; dejta spokój i mein gott do kwadratu! Z mojej perspektywy podczas seansu tego epokowego osiągnięcia kinomatograficznego pod względem stosowanych w filmie technologii, sprawa będzie wyglądać następująco: oczywista oczywistość, sequel oryginalnego Avatara obejrzę w formacie IMAX 3D HFR w krakowskim IMAXie, na Zakopiance, i oczywiście w wersji z polskimi napisami. Fabułę postaram się rozłożyć na kilka aktów, bo film jest długi, występuje również podział na lokalizacje, w których rozgrywa się akcja - na ,,scenariuszowość" i płynność fabuły czy aktorstwo nie będę kierował swych zmysłów i krytycznej uwagi. Najbardziej skupię się na sferze wizualnej produkcji oraz aspekcie montażu obrazu i dźwięku: na dokładności i szczegółowości w tym względzie oraz immersyjności tego widowiska; na pełnym flow filmu, które jeśli wypali, to obejrzenie "Istoty wody" będzie osobiście niewiarygodnym przeżyciem, iście bezcennym poza-skalarnym doznaniem dla ducha i ciała. Ostrożnie prorokuję ocenę dla tego filmu: 9,5/10 albo 10/10, jednak po seansie się wszystko okaże ,,z czym to się je ". ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #456 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 12:01:16 »
Fabułę postaram się rozłożyć na kilka aktów, bo film jest długi,

Dobrze rozumiem, że zamierzasz iść kilka razy do kina i oglądać film po kawałku?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #457 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 12:28:51 »
Dobrze rozumiem, że zamierzasz iść kilka razy do kina i oglądać film po kawałku?

Polecam nie próbować rozumieć tych wpisów ;)

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #458 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 13:19:59 »
,,Fabułę postaram się rozłożyć na kilka aktów, bo film jest długi... " - czy to jest tak trudne do zrozumienia? Ja pi*****ę... Serio? ::) Pisałem to zdanie akurat w kontekście filmu "Avatar: Istota wody". To widowisko będzie trwało ponad 3h, więc postaram się podczas oglądania - podczas jednego seansu - zauważyć czy film będzie podzielony na akty, i gdzie te akty będą się rozgrywały, gdyż to akurat będzie miało znaczenie w odbiorze filmu.

Obawiam się matek z dziećmi czy tam ojców, masy popcornu i bachorów wychodzących co 15 min na siku. Chyba że na salach IMAX takiego gogusiowatego zachowania nie będzie... Oby... Kij z tym. Skupienie na filmie i reszta się nie liczy... cze

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #459 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 14:10:09 »
Jesteś jedynym znanym mi przypadkiem recenzowania filmów przed seansem.  ;D

Mam nadzieję, że Ci się spodoba.

Offline misiokles

« Odpowiedź #460 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 15:24:05 »
Fiko, znasz film nie podzielony na akty? Nie chcę być źle zrozumiany, tylko czytam posty i chcę zrozumieć co się kryje pod danymi zwrotami. To, że film ma 3 godziny, to nic nowego, część pierwsza miał również tyle. Każdy film ma podział na akty, tak samo jak każdy film na czołówkę i napisy końcowe - na to zwraca uwagę każdy. Także zadaję dodatkowe pytanie - rozumiem, że dla ciebie ważna jest długość aktu i miejsce aktu? Czyli jeśli film za dużo będzie się dział nad wodą, to już jest minus, bo w podtytule jest 'istota wody'?
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Grudzień 2022, 15:32:15 wysłana przez misiokles »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #461 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 18:48:21 »
Fiko, znasz film nie podzielony na akty? Nie chcę być źle zrozumiany, tylko czytam posty i chcę zrozumieć co się kryje pod danymi zwrotami. To, że film ma 3 godziny, to nic nowego, część pierwsza miał również tyle. Każdy film ma podział na akty, tak samo jak każdy film na czołówkę i napisy końcowe - na to zwraca uwagę każdy. Także zadaję dodatkowe pytanie - rozumiem, że dla ciebie ważna jest długość aktu i miejsce aktu? Czyli jeśli film za dużo będzie się dział nad wodą, to już jest minus, bo w podtytule jest 'istota wody'?

Mam świadomość, że każdy film jest podzielony na akty - to jest proste i zrozumiałe, bo to jest wpisane w mechanizm budowy i funkcjonowania filmu. Finalnie to moje ,,gadanie o oglądaniu Istoty wody i obserwacji jak ten obraz dzielony jest na akty" sprowadza się do tego, aby jak to będzie możliwe skupić się na filmie w celu zauważenia (nie widziałem jak to napisać) długości poszczególnych aktów. Tak, mam świadomość, że "Istota wody" rozegra się zapewne w większości czasu filmu pod wodą, część na lądzie albo w jakichś obiektach. Zresztą, sam film to pokaże. Pożyjemy, zobaczymy. ;) ;) Keep calm.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #462 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 20:01:38 »
Nowy Avatar ma pozytywne recenzje, z consensusem, że story jak to u Camerona troche wyciosana, za to UCZTA WIZUALNA. Dla mnie  pass. Już pierwszy Avatar tak zachwalany za wizuaną stronę, dla mnie wizualnie jest ucieleśnieniem / propagatorem  trendu którego we współczesnym kinie nie trawię. Każdy kadr perfecyjny. Wręcz perfekcyjnie sztuczny. Co więcej, sam design w Avatarze był dla mnie po prostu kiczowaty.
Po projekcji, niesiony hajpem, film nawet kupiłem na blurayu, ale nigdy do niego nie wróciłem.
W trailerach nowego wszystko dla mnie wyglada tak samo... źle.
Ani 3D, anie framrate, ani inne technologiczne bajery tego nie zmienią.

Ale trzymam kciuki za dobrą zabawę w kinie ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #463 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 21:13:02 »
Każdy kadr perfecyjny. Wręcz perfekcyjnie sztuczny. Co więcej, sam design w Avatarze był dla mnie po prostu kiczowaty.

A ja właśnie tej sztuczności nie czułem w owej perfekcyjności. Widziałem wiele gorszych filmów, w których o wiele bardziej jechało 'plasteliną'. Także mam lekki hype na drugą część.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #464 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 20:32:59 »

Łej Panie, kruci! Czy mi się wydaje, czy... ten zwiastun właśnie przedstawia film, który opowiada o hipotetycznej, sztucznej świadomości, przypominającej tą ludzką, której będzie bardzo blisko do demonicznej Annabelle z filmów Uniwersum Conjuring? Czy "M3GAN" nie wygląda na dość pomysłowe połączenie "Ex Machina" z "Conjuring"/"Annabelle"? Mówiąc o głównej bohaterce, a zarazem antagonistce zapowiadanego filmu, jako o ,,demonicznej SI", to bardzo duże uproszczenie. Świeże, stylowe wmieszanie się w horror i sci-fi. To może być dość dobre kino. 8)