Autor Wątek: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela  (Przeczytany 288017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marvelek

Odp: MCU a.k.a. Kinowe Uniwersum Marvela
« Odpowiedź #945 dnia: Śr, 02 Marzec 2022, 21:23:53 »

Osobne kilka zdań na temat "Hawkeye". Powstało to dla użytkowników tictoca chyba. To niesamowite, ale Marvelowi udało się spie.dolić to co akurat wtedy jeszcze nie tak tęczowy netflix zrobił dobrze. Kingpin z postaci pełnowymiarowej [ta ściana/ten obraz - ah], został przerobiony na jakąś karykaturę Tony'ego Soprano. Z takimi showrunnerami i scenarzystami z ewentualnych ekranizacji "Daredevil" i "The Punisher" nie wyjdzie nic sensownego. Nawet "Moon Knight" jawi się tylko jako kolejny zachowawczy projekt.

No co Ty - okazało się, że Kingpin potrafi przypieprzyć z taką siłą jak Thanos😁

Offline Frank_C

« Odpowiedź #946 dnia: Pn, 07 Marzec 2022, 12:37:50 »
Wrzucam tu bo nie wiem gdzie. Chcę kupić steelbook Spider-man No Way Home na blu ray. Wiem że filmy Sony nie mają w Polsce dystrybutora i że trzeba szukać za granicą itp. Ale czy jeśli chodzi o zakup tego steelbooka to nie ma innej opcji jak kupić to kombo 4k + bd? Czy może poczekać do premiery? Widziałem że Niemcy mają takiego samego SB ale w wersji tylko bd, pytanie tylko czy z wersją pl. Byłbym wdzięczny za jakieś merytoryczne info.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #947 dnia: Pn, 14 Marzec 2022, 16:32:29 »
Wrzucam tu bo nie wiem gdzie. Chcę kupić steelbook Spider-man No Way Home na blu ray. Wiem że filmy Sony nie mają w Polsce dystrybutora i że trzeba szukać za granicą itp. Ale czy jeśli chodzi o zakup tego steelbooka to nie ma innej opcji jak kupić to kombo 4k + bd? Czy może poczekać do premiery? Widziałem że Niemcy mają takiego samego SB ale w wersji tylko bd, pytanie tylko czy z wersją pl. Byłbym wdzięczny za jakieś merytoryczne info.

"Spider-Man: No Way Home" również jest na mojej liście zakupowej płyt UHD/Blu-Ray do geekowskiej kolekcji. Radziłbym już film ten kupić; opcje masz różne: polskiego wydania raczej (?) nie będzie, pojawia się wydanie brytyjskie, które bodaj posiada w menu napisów: polskie. Koszt tego wydania (pudełko + płyty etc.), to coś koło 199zł. Sprawdź na "dvdmax", oni pewnie mają; ja tam kupuję większość płyt (jeśli jest w miarę ok. cenowo) UHD i Blu-Ray i jestem zadowolony z ich usług. Na ,,Zavi", czy jak to tam się nazywa, też zalukaj, może mają.

Zastanawiam się w związku z powyższym, czy nie będzie w przypadku polskiej dystrybucji filmu "No Way Home" tak, że pojawi się on w jakimś ,,wydaniu zbiorczym" Trylogii Spider-Mana z MCU? Dostalibyśmy wszystkie trzy filmy z Hollandem w kompletnej polskiej wersji językowej: interfejs, dźwięk, napisy, dodatki. Zestaw kosztowałby zapewne około 450-500zł. I tak by się rozszedł niczym świeże pączusie oblane czekoladą, wzięte wprost z piekarni rannym świtem o 4:30 rano. ;D ;D...

Ogólnie, trzeba by w końcu (mówię o swoich planach) kupić opcję wydania UHD "No Way Home" - jakąkolwiek przynajmniej z polskimi napisami. Ludzie to wykupią, a jak wznowią sprzedaż, to z o wiele wyższą ceną.

P.S. Oglądane: "Daredevil" od Netflixa. Jestem na s01e10. Skoro należy do MCU, wspominam to co z marvelowskich adaptacji jest surowe, prawdziwe i najlepsze!

sum41

• Gość
« Odpowiedź #948 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 21:24:01 »
Sporo lapek w dol, trailer rasowo dla nastolatkow  - taki se...

Offline xanar

« Odpowiedź #949 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 21:59:25 »
A Spider-man to dla kogo był, ta sama grupa wiekowa. Lekko ulana ta Kamala.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Pan M

« Odpowiedź #950 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 22:45:27 »
A Spider-man to dla kogo był, ta sama grupa wiekowa. Lekko ulana ta Kamala.

Jedna z najbardziej ikonicznych postaci kultury popularnej vs właściwie kto? Kto kojarzy Ms. Marvel i jakie znaczenie ma ta postać  ::)

Samego zwiastuna nawet nie chce mi się oglądać  8)

Offline xanar

« Odpowiedź #951 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 23:00:57 »
Dla Disneya/Marvela najwyraźniej duże bo serial o niej robią, czy tam film.

Widzę, że kolega nie lubi osób o innym kolorze skóry wyznających inne religie ;D Tylko biali mężczyźni powinni być superbohaterami  ;D

Jak kojarzę ten run Wilson bardzo dobry.
Porównujesz postać, która powstała w 1962 z tą z 2014 wiadomo, która będzie bardziej popularna to, że aktualnie nie ma z nią żadnej serii to nie ma żadnego znaczenia  :P

Offline Pan M

« Odpowiedź #952 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 00:07:29 »
Dla Disneya/Marvela najwyraźniej duże bo serial o niej robią, czy tam film.

Widzę, że kolega nie lubi osób o innym kolorze skóry wyznających inne religie ;D Tylko biali mężczyźni powinni być superbohaterami  ;D

Jak kojarzę ten run Wilson bardzo dobry.
Porównujesz postać, która powstała w 1962 z tą z 2014 wiadomo, która będzie bardziej popularna to, że aktualnie nie ma z nią żadnej serii to nie ma żadnego znaczenia  :P

Nie, po prostu czytałem pierwszą część cyklu z Marvel Now wydanego przez Egmont i delikatnie mówiąc takiego superhero to ja nie lubię. Ja wiem, że konwencja nastoletnich problemów narzuca takie a nie inny inwentarz jak wielkim problemem dla Khamali jakim jest niemożność wyjścia na imprezę, czy to, że nie może zjeść buły z szyną na którą ma wielką ochotę bo  post jej akurat nie pozwala, ale ja mam pełne prawo w swojej subiektywnej ocenie uznać to za słabo napisane.  Także Wilson w ogóle mi nie leżała. Co do prztyku na temat białych facetów, to piszesz to do gościa, który lubi Wonder Woman i Harley, John Stewart to moja ulubiona latarnia zaraz po Halu Jordanie, a żeby nie było ci tutaj za łatwo wybrnąć na zasadzie "oho, bo to są seksowne panie a Khamal nią nie jest" to dodam, że lubię She- Hulk nawet jak wygląda jak nasterydowany potwór, gdzie cechy żeńskie są już prawie, ze marginalne byle była dobrze pisana a Ms Marvel, cóż ta postać po prostu ssie w całokształcie.

Poza tym cały prztyk wziąłeś sobie z przysłowiowej d, bo nic w moim poście nawet nie sugerowało tego co mi tutaj insynuujesz. Spider-man jest tutaj na zasadzie kontrastu tylko w kategorii "nastoletni bohater" i nikt rozsądny nie będzie się kłócił, że jeden z najbardziej ikonicznych bohaterów w dziejach, który jest zestawianmy z Batmanem i Supermanem nie  powinien być porównany do Khamali i to dla jej dobra. To, że jest biały to kij, że z tym.

Disney klepnął film o Guardianach, Eternalsach, czy serial o Moon Knight ale nikt kto choć trochę zna Marvela nie stwierdzi, że te postaci mają jakiekolwiek porównanie w skali popularności ze Spider-manem.

Ms. Marvel powstała w 2014, sama postać jest po prostu w opór słaba i targetowana chyba głównie do nastolatków, co nie przeszkadza Marvelowi promować ją jako jakiś cudowny nowożytni wynalazek domu pomysłów o czym świadczy decyzja o zrobieniu z niej głównej bohaterki w grze "Marvel's Avengers" i teraz ten serial. Bardzo pompują jej fame w tym Marvelu a postać jest imo zbyt hermetyczna, targetowana tylko do dzieciaków, chyba, ze mają plan aby dorastała z młodymi  czytelnikami. Może i to jest droga, ale mnie tak czy inaczej Khamala nie porywa.  Jak dla mnie to jej fenomen jest blady przy postaciach debiutantach z koncówki zeszłego wieku jak Lobo, Harley i Deadpool.

« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Marzec 2022, 00:19:51 wysłana przez Pan M »

Offline xanar

« Odpowiedź #953 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 08:29:11 »
Widzę, że kolega delikatny.  :)

Ktoś jednak kojarzy tą postać w zeszytach jakoś rewelacyjnie się nie sprzedała za to w trejach o wiele, wiele lepiej niż inne Marvele w zbiorczych.

Jak byś przeczytał Spider-mana od początku to wiedziałbyś, że to jest o nastolatku, który ma nastoletnie problemy, czyli
postać jest po prostu w opór słaba i targetowana chyba głównie do nastolatków

Offline misiokles

« Odpowiedź #954 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 08:44:23 »
chyba, ze mają plan aby dorastała z młodymi  czytelnikami.

Raczej na pewno i nie będzie to pierwszy raz. By przywołać choćby Kitty Pryde czy Bom-bom - wydaje mi się, że od zarania w Marvelu były bohaterki i bohaterowie dorastający z czytelnikami. Nawet tymi najmłodszymi - kiedyś sporym hitem była seria Power Pack.

Offline Motyl

« Odpowiedź #955 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 18:04:29 »
Jedna z najbardziej ikonicznych postaci kultury popularnej vs właściwie kto? Kto kojarzy Ms. Marvel i jakie znaczenie ma ta postać  ::)

Sporo osób kojarzy, w tym roku minęło 45 lat od powstania serii Ms Marvel. Oczywiście tej pierwszej, w której występuje Carol Danvers (debiutowała w Marvelu prawie dekadę wcześniej), ale na pewno nie jest to postać, o której można pisać, kto to właściwie jest. Marvel inwestuje w młodsze inkarnacje swoich herosów i heroin i chwała im za to. Zrozumiałe, że 50-latek będzie się podniecał kolejnymi nudnymi jak flaki z olejem historiami o Batmanie i siedemdziesiątym piątym wystąpieniem Jokera w serii Batman XYZ, a jakaś piętnastolatka sięgnie po Ms Marvel. Normalna sprawa, trzeba to tylko zrozumieć.

Offline Pan M

« Odpowiedź #956 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 23:33:48 »
Widzę, że kolega delikatny.  :)

Ktoś jednak kojarzy tą postać w zeszytach jakoś rewelacyjnie się nie sprzedała za to w trejach o wiele, wiele lepiej niż inne Marvele w zbiorczych.

Jak byś przeczytał Spider-mana od początku to wiedziałbyś, że to jest o nastolatku, który ma nastoletnie problemy, czyli

Przestań szukać gównoburzy, bo ktoś nie lubi jakiejś tam postaci z paru tysięcy kreacji Marvela. Wątek rasistowski wziąłeś sobie z sufitu. Faktem jest, ze Khamala mimo rosnącej popularności to jakimś top tier Marvela nie jest.

Porównanie do Spider-mana i insynuowanie, że jest tym samym co Khamala bo to ta sama kategoria wiekowa bohatera, przynajmniej w pewnym przedziale czasowym są naciągane. Parker stracił wujka Bena, Gwen i x razy zawalało mu się życie. Na temat Khamali nie słyszałem nic takiego, chociaż wiele na jej temat nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Marzec 2022, 23:35:34 wysłana przez Pan M »

Offline xanar

« Odpowiedź #957 dnia: Pt, 18 Marzec 2022, 00:04:11 »
Czytałeś tego Spidera od początku - pewnie nie, Ms Marvel Wilson nie czytałeś (czy tam nie doczytałeś do końca) co sam przyznałeś, ale wiesz lepiej  ;D ;D ;D

Offline Pan M

« Odpowiedź #958 dnia: Pt, 18 Marzec 2022, 00:20:12 »
Czytałeś tego Spidera od początku - pewnie nie, Ms Marvel Wilson nie czytałeś (czy tam nie doczytałeś do końca) co sam przyznałeś, ale wiesz lepiej  ;D ;D ;D

Czytałem jeden tom, nie leży mi to. Co wiem lepiej? Że, postać uważam za daremną a peny nad tym runem w Marvel now jakby pisał to Alan Moore mnie śmieszą i wszystko to jest moim subiektywnym zdaniem. Czytałem też trochę o tej postaci na wiki. Specjalistą nie jestem, ale wiem mniej więcej o czym mówię i już przestańmy walić sciemę, że nie wiadomo o co chodzi. Nie uwierzę, że seria zmienia tonacje o 180 stopni i nagle staję się historią powalająca dojrzałością, mrocznym klimatem czy błyskotliwym humorem.

No i to jest taka straszna myślozbrodnia? Nie mam luksus trwonienia czasu na runy, które mi nie podejdą na wczesnym etapie, bo zaległości komiksowych  mam pierdyliard.

BTW Obejrzałem trailer... No sorry Spider-man nie miał jakiś przestylizowanych wstawek, które mają upodabniać ten serial do indie filmu, a to przecież wciąż MCU.

Pewnie będzie sranie tęczą, gloryfikacja Captain Marvel, która w interpretacji Brie jest po prostu słabiutka i  badziewny kostium samej Khamali. No  i na dokładę wrzucą Khamale do kolejnego filmu z Brie. Ziew.
« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Marzec 2022, 00:25:03 wysłana przez Pan M »