Wszystko zależy od tego, co w tym filmie nie gra, może być coś, co go grzebie - np. "Bohemian Rhapsody" i opinia Tomasza Raczka dla WP. Film ma nagrody(36) wygrane: 15 nominacje: 21 .... w tym Oscar Najlepszy aktor pierwszoplanowy Rami Malek, Złote Globy Najlepszy aktor w dramacie Rami Malek, BAFTA Najlepszy aktor pierwszoplanowy Rami Malek
" "Bohemian Rhapsody" nie tylko nie jest filmem wybitnym z punktu widzenia realizacji, ale jeszcze zawiera w sobie problem, z którym trudno się pogodzić: kłamstwo. To jest opowieść o życiu Freddy'ego Mercury'ego, która została już na etapie scenariusza bardzo zmieniona i ugrzeczniona, tak, by nie była niebezpieczna z obyczajowego punktu widzenia. Mercury to był człowiek przekraczający bariery, poszukujący nowych form nie tylko wyrazu artystycznego, ale też osobistej wolności. W tym filmie prawda na jego temat została poświęcona na rzecz dostępności tego filmu i popularności, a konkretnie na rzecz tego, by film otrzymał kategorię od lat 13, czyli dającą największy potencjalny dostęp do niego [...]
- Poświęcono wiarygodność filmu na rzecz mieszczańskiego dopasowania do grzecznego wizerunku zgodnego z tym, co nie narusza obyczajowej poprawności. Ja jako krytyk bardzo się buntuję przeciwko takim działaniom, szczególnie w kontekście tak wyjątkowej osobowości jak Freddy Mercury, którego uwielbiam. Właśnie z tego powodu nie lubię tego filmu. Nagradzanie go jest dla mnie bolesnym przypomnieniem, że w Oscarach nie chodzi o to, by nagrodzić coś, co jest najlepsze, tylko coś, co jest najpopularniejsze".
Z Jokerem może być podobnie, że aktor wszystko zgarnie, a film jest lipa. Nie wiem, jak fani ustosunkowują się do BR, czy też podzielają zdanie Raczka, ale jego argumentacja jest mocna. Jeżeli chodzi o serwisy filmowe, to przeglądam IMDM i tam jest: 377 642 IMDb users have given a weighted average vote of 8,0 / 10