Autor Wątek: Harry Potter [HBO]  (Przeczytany 3506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kyms

Harry Potter [HBO]
« dnia: Śr, 26 Luty 2025, 09:00:47 »
Pierwszy oficjalny casting do serialowej adaptacji "Harry Potter" - John Lithgow będzie grał Albusa Dumbledore'a
https://serialomaniak.com/john-lithgow-bedzie-gral-albusa-dumbledore-w-serialu-harry-potter/

W najbliższych tygodniach powinniśmy otrzymać więcej informacji - zakulisowo mówi się, że wybrano już aktorów do głównej trójcy. Jeszcze tego lata rozpoczną się zdjęcia, a premiera celowana jest na koniec 2026 roku, początek 2027.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Harlequinka

Odp: Harry Potter [HBO]
« Odpowiedź #1 dnia: Śr, 26 Luty 2025, 15:36:59 »
Pierwszorzędny wybór. 😊
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Pan M

« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 28 Luty 2025, 01:05:45 »
Aktor dobry, serialowo to ma ogromny potencjał- rola w czwartym sezonie Dextera piękna- byle ten serial to nie były trociny na poziomie Wiedźmina i Rings of pala bo wtedy najlepszych aktorów szkoda.

Freak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Pt, 28 Luty 2025, 01:43:11 »
Według mnie powinni poczekać x lat z serialowym rebootem, i na razie nakręcić sequele do filmów. W Hollywood jest wystarczająco dobrych scenarzystów, by kontynuacje sagi Rowling wymyśleć, bez obrazy dla fanów ale nie jest to Gaiman, by ciężko było "podrobić" klimat. Potter jako nauczyciel zainteresowałby starą generację fanów, tak muszą ryzykować czy obejrzą dzisiejsze dzieciaki/nastolatkowie. Bo już widzę krzyki i jęki starych fanów na kolorową obsadę i każdą inną najdrobniejszą zmianę względem książek lub co gorsza starych filmów. Tym samym w sukces serialu ciężko mi uwierzyć.
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Luty 2025, 01:47:17 wysłana przez X »

Offline Dracos

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 28 Luty 2025, 07:43:52 »
A Rowling już się zgodziła żeby jakiś niewydarzony scenarzysta uprawiał swoją wesoła twórczość na jej IP? A aktorzy się zgodziliby na powrót do roli swoich postaci? Bez nich te sequele nie miałyby sensu. Serial to dobry pomysł bo dzieciaki teraz o wiele częściej wolą zbingować/obejrzeć serial niż iść do kina na film.

A Lightgow to wyśmienity aktor ( już od czasów 3rd rock from the sun go lubiłem) chociaż wyobrazić go sobie z brodą Dumbledore'a to jest wyzwanie

Freak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Pt, 28 Luty 2025, 22:14:38 »
Nie wiem czy się zgodzili, bo widocznie nikt ich nie zapytał. A "niewydarzonego scenarzystę" który napiszę coś na poziomie jej książek lub lepiej, znaleźć nietrudno. Wiem że polscy czytelnicy fantasty mogą mieć PTSD po netflixowym Wiedźminie, ale nie róbmy już z JKR pisarza stulecia. To luźne książeczki dla młodzieży o czarodziejach. Jest tuzin scenarzystów w Hollywood, którzy napisaliby fajną kontynuację tych filmów. Rowling przy tym mogłaby być nieobecna i nic by to nie zmieniło.

Offline Dracos

« Odpowiedź #6 dnia: So, 01 Marzec 2025, 13:11:59 »
Szczerze wątpię że znaleźli by scenarzystów którzy by napisali kontynuację w duchu jej książek bo skoro to takie proste czemu nikt z nich nie pisze takich łatwych książeczek dla dzieci o czarodziejach i nie tworzy własnego IP o gigantycznych zasięgach. A tych ekranizacji które ci niewydarzeni scenarzyści masakrują jak mogą jest sporo więcej niż Wiedźmin, RoP chociaż tutaj mamy na motywach bardziej, Benioff i Weiss jak tylko skończył się materiał z książek i dysponowali tylko ogólnymi wskazówkami Martina popłynęli z tematem i ewidentnie widać spadek jakości. Takich przykładów można jeszcze kilka dołożyć.

Główne pytanie jest czy ona by się zgodziła żeby sobie ktoś z jej IP robił co mu się żywnie podoba i dopisywał historię do tego co ona na dzień dzisiejszy uważa za skończony temat.

Freak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: So, 01 Marzec 2025, 22:21:03 »
Uważa za skończony temat, ale ujawniać że Dumbledore jest gejem na Twitterze nie miała problemu. Jeszcze nim została wyklęta przez liberalnych fanów i zabiegała o ich względy. Dziś pewnie by zrobiła retcon że Dumbledore jest nacjonalistą i patriotą, bo ta atencjuszka napisze cokolwiek w ramach jakiejkolwiek ideologii byleby od kogoś zebrać poklask.

czemu nikt z nich nie pisze takich łatwych książeczek dla dzieci o czarodziejach i nie tworzy własnego IP o gigantycznych zasięgach

Z tego samego powodu, dla których średnie superhero ma wyższą sprzedaż niż fajne autorskie historie z Image. I tak mógłbym wymieniać miliony przykładów. Czas, koniunktura, fart. To że akurat jej twórczość zdobyła taką popularność nie znaczy że jest tak dobra, tylko wstrzeliła się w odpowiednią niszę.

czy ona by się zgodziła żeby sobie ktoś z jej IP robił co mu się żywnie podoba

Kwestia ceny. Ja bym oddał prawa do dzieła życia i mogliby sobie zmienić rasę i orientacje wszystkim moim postaciom, jeśli mógłbym za zarobek z tego zabezpieczyć siebie i rodzinę, i tak postąpiłby każdy racjonalny człowiek. Pani Rowling jest już majętną osobą więc mogłaby sobie odpuścić kolejny zarobek, ale coś czuje że by nie pogardziła kolejną okrągłą sumą, jeszcze nie musząc nic dodatkowo robić. Chociaż znając jej charakter, chciałaby pracować inside dla samego prowokowania swoich hejterów, bo ta kobieta umarłaby bez atencji.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Marzec 2025, 22:23:38 wysłana przez X »

Offline Piterrini

« Odpowiedź #8 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 21:28:53 »
Świetny casting, tej roli. Jeśli człowiek mówi o 7 latach zdjęciowych to taką umowę mu przedstawiono, to się może zmienić, ale ewidentnie jest zamysł żeby chociaż filmowanie utrzymać w "tradycyjnym" trybie (sezon mniej więcej co roku), a że postprodukcja może zająć czas - flagowa produkcja to i będą środki na równoległą postprodukcję wielu sezonów. Realnie może emisja będzie z większymi przerwami, ale jw. chociaż kręcone będzie regularnie.

Ról do obsadzenia sporo, jeśli promują się Lithgowem (top aktorów telewizyjnych, niekoniecznie popularność aktorów filmowych, chociaż obecnie film/tv się zazębia) to reszta ról, mam nadzieję, przypadnie mniej znanym twarzom (to tylko moja preferencja).

Plan wygląda na ambitny, jw. tanie to nie będzie i tak jak w filmach - casting jest kluczowy. Nie mam awersji do wciskania różnych wątków jakie większości społeczeństwa nie dotyczą, mam jednak nadzieję że przynajmniej trzon historii i główne postaci nie zostaną zmienione "siłowo". HP tak się zapisał w popkulturze, że zmienianie charakterystyki postaci może być kluczem do upadku.
Dygresja 1: ktoś mi wskazał tu na forum, że serial Lord of the Rings nie jest flagową produkcją Amazonu - teraz faktycznie zdaje się nie być, wycofują się z tej marki przez mieszany odbiór i niekoniecznie sukces (zwrot wydatków), ale na początku to zdecydowanie miał być koń pociągowy.
Dygresja 2: jak nawet ostatnio na forum w jednym z wątków było widać - ciężko zaakceptować zmiany typu złoczyńca stający się kimś w rodzaju bohatera (tam chodziło o Harley Quinn i Clayface'a), mimo że zmiana jest dosyć sensownie uzasadniona, ale nie takie postaci dana osoba polubiła, więc może mieć awersję (mimo że np. Sandman czy Venom u konkurencji analogiczne zmiany przeszli znacznie wcześniej i chyba "oburzenie" było mniejsze).
Stąd ciężko byłoby patrzeć na produkcję, która mogłaby odnieść sukces, ale go nie odniesie przez wymuszone zmiany, mam przy tym na myśli przede wszystkim trójkę głównych bohaterów - jestem ciekawy castingu, przy tym jednocześnie obawiałbym się bardziej o aktora/aktorkę który/a - jeśli, bo nie wiem, ale myślę że jest to bardzo prawdopodobne - może nie być "zgodny/a" z tym jak postać zapisała się w popkulturze. Kolor skóry nie ma znaczenia, niby, bo ma znaczenie gdy chodzi o ikoniczne postaci. To są m.in. groźby i w skrajnych przypadkach możliwość ich spełnienia przez, dosłownie, psychofanów... W skrócie - mam nadzieję że nie zostanie popełniona głupota i Harry, Ron i Hermiona będą biali (+żadnego odwracania płci czy orientacji seksualnej - że to niepotrzebne to jedno, ale tutaj i bardzo niepożądane).

PS. Głównym punktem dyskusji o castingu Lithgowa jest jego wiek. Zdrowie jest nieprzewidywalne. Mnie raczej bawi, że kiedy powstały książki i filmy aktor miał ponad 50 lat, a popularność HP przypadła kiedy był po 60-tce, do tego stale zajmuje go praca (telewizja, teatr, film), żaden marketing mi nie wmówi, że 60-latek, wówczas, a obecnie 79-latek pasjonuje się od lat literaturą młodzieżową i blockbusterami (a wiadomo że marketing będzie pchał "jak to HP wszystko zmienił" itp.).

Offline Piterrini

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 20:48:38 »
Nie jestem fanem Snape'a, zawsze zapominam jak ta jego historia się toczyła, i zresztą dobrze, bo "odkrywam" za każdym razem na nowo jaka jest jego "natura". To co pisałem "obawiając się" podmian rasowych itp. wśród najmłodszej obsady z uwagi na możliwą szkodę jaką może to wyrządzić im jako ludziom - czytam w niektórych miejscach że podobne obawy pojawiły się wobec castingu Snape'a, bo ma go grać Paapa Essiedu:

Jeszcze nie jest 100% potwierdzone, ale, powiedzmy że w przeważającej większości przypadków takie raporty się sprawdzają.
W takim razie pewnie pomieszane zostanie też coś z rodzicami Harry'ego...

Offline Kyms

« Odpowiedź #10 dnia: Pn, 14 Kwiecień 2025, 16:35:50 »
HBO oficjalnie potwierdziło pierwszych członków obsady serialu „Harry Potter”:

- John Lithgow jako Albus Dumbledore,
- Janet McTeer jako Minerva McGonagall,
- Paapa Essiedu jako Severus Snape,
- Nick Frost jako Rubeus Hagrid,
- Luke Thallon jako Quirinus Quirrell
- Paul Whitehouse jako Argus Filch.

źródło: https://serialomaniak.com/ogloszono-czesc-obsady-harry-potter/
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline komiks

« Odpowiedź #11 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 17:36:40 »
Nie jest tak źle, w prawdzie liczyłem, że będzie przynajmniej jedna dziewczyna, no ale trudno.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #12 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 18:38:43 »
2-3 lata i ta Hermionka będzie Wam mącić w głowach chłopaki :)

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #13 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 20:37:50 »
Ech...już słyszę te nieskończone lamenty fandomu. Będą przeżywać jak Braun świece hanukowe w Sejmie...
Biedne dziecko.
Aczkolwiek czułam że nie przepuszczą okazji i dadzą taką Hermionę jak tylko Rowling zaczęła gadać swego czasu że nigdzie nie twierdziła że Hermiona jest biała.
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline komiks

« Odpowiedź #14 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 23:23:43 »
Ech...już słyszę te nieskończone lamenty fandomu. Będą przeżywać jak Braun świece hanukowe w Sejmie...
Biedne dziecko.
Aczkolwiek czułam że nie przepuszczą okazji i dadzą taką Hermionę jak tylko Rowling zaczęła gadać swego czasu że nigdzie nie twierdziła że Hermiona jest biała.
Ona jest przedstawiana jako rodowita Bytyjka.
https://www.theeducationisthub.com/arabella-stanton/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness