Autor Wątek: Filmy i seriale oparte na komiksach  (Przeczytany 50302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kyms

Odp: Filmy i seriale oparte na komiksach
« Odpowiedź #270 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 15:41:29 »
Żółwie Ninja wracają! 🐢 Przed chwilą udostępniono zwiastun kinowej animacji "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem"! Premiera 4 sierpnia tego roku!
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #271 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 17:18:19 »
Ta dreadówa w okularach to jakaś wariacja na temat April O'Neil?

Offline Kvothe

« Odpowiedź #272 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 22:05:30 »
Tak, a Splinter ma afro. Widzę, że to sprawka Setha Rogena i zero zaskoczenia. Nie dla mnie to.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 12:53:31 »
Z FB Kultury Gniewu:

Fantastyczna wiadomość ze świata filmu! Otóż znakomita firma producencka A24 bierze się za filmową adaptacją „Lekcji aktorstwa” Nicka Drnaso! Reżyserem ma być Ari Aster, znany z takich obrazów jak „Midsommar. W biały dzień”, „Dziedzictwo. Heridetary”, czy wchodzącego niebawem do polskich kin „Bo się boi”.  Natomiast w obsadzie zobaczymy najprawdopodobniej Joaquina Phoenixa, Emmę Stone i Christophera Abbotta.
„Lekcje aktorstwa” Nicka Drnaso w tłumaczeniu Krzysztofa Cieślika trafią do sprzedaży w maju!

« Odpowiedź #274 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 13:12:03 »
Ten reboot TMNT wygląda smakowicie, widzę że po sukcesie Spider-Verse animatorzy dostali furtkę do odważniejszych kreacji niż generyczne 3D.

Odświeżonej wersji April nie skomentuję, bo tu są pewnie inne wątki od tego ;)

Online eyesore

« Odpowiedź #275 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 13:21:08 »
Aż dziw że nie ma wybuchu pęłkających dup na fb że April teraz jest czarna  ;D

Offline death_bird

« Odpowiedź #276 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 18:59:01 »
Może ludziska zwyczajnie mają już dość produkcji z tymi prymitywnymi zagrywkami i zwyczajnie machają na nie ręką.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

sum41

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 20:22:59 »
Burza jest przy Piotrusiu Panu😁

Offline Piterrini

« Odpowiedź #278 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 13:54:37 »
(...) Wikipedia podaje, że Pennyworth jest prequelem Gotham, a osoba odpowiadająca za produkcję jeszcze niedawno zmierzała do tego, aby w epilogu finału serialu pojawił się Batman w postaci aktora grającego go w Gotham (na co raczej nie ma już szans, skoro Pennyworth skasowany).
Za to gorąco polecam "Pennywortha", w szoku jestem że to jakoby miał być prequel "Gotham", bo te seriale bardzo mało mają punktów stycznych ze sobą. (...) Dla mnie chyba największe zaskoczenie z tych wszystkich produkcji, ten serial jest kompletnie pojechany po bandzie, wygląda bardziej jak ekranizacja jakiegoś komiksu Gartha Ennisa albo Marka Millara.
To co piszesz odnośnie Pennywortha jest bardziej zamierzone niż mogło się wydawać, przy szukaniu innych informacji trafiłem znów na wikistronę Pennywortha i widzę, że w zamierzeniu miał to być/był to prequel Gotham i V for Vendetta, przy czym trzeci sezon w jakimś stopniu ("loosly") był adaptacją tego drugiego tytułu... Jeden z twórców serialu w wywiadzie przed trzecim sezonem użył też zwrotu "bezpośredni crossover" [między Pennyworthem a V for Vendetta], jako że nie oglądałem to nie wiem czy to w końcu adaptacja czy bardziej inspiracja, i czym niby miał być ten crossover (z komiksem czy z filmem?)...

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 22:45:42 »
Ten reboot TMNT wygląda smakowicie, widzę że po sukcesie Spider-Verse animatorzy dostali furtkę do odważniejszych kreacji niż generyczne 3D.

Odświeżonej wersji April nie skomentuję, bo tu są pewnie inne wątki od tego ;)

Aktualnie odświeżam sobie wszystko to, co opisuje audiowizualnie Uniwersum TMNT, jednak najpierw w wersji animowanej (tak, nawet mam w planie watching Trylogii filmowej TMNT zrealizowanej w ,,vhsowym" niskobudżetowym stylu - kwintesencja lat 80/90-tych XX w!). Co ciekawe, Wojownicze Żółwie Ninja to na tyle specyficzny Świat, że doczekał się... 4 głównych seriali animowanych, każdy reprezentujący na swój sposób plastyczny styl i techniki dostosowane do trendów kulturowych epok, odbiorcy i możliwości technologii, która dla specjalistów od animacji jest istotna. Tego ,,naj... naj"-starszego serialu niestety nie oglądałem - końcówka lat 80-tych XX wieku, nawet nie zamierzam startować, gdyż nie ma wszystkich odcinków, są urywki, a osobiście nigdy nie oglądam czegoś, czego nie ma w całości. "TMNT (2003-10)" mam już za sobą - piękna kreska, pełna ,,tuszowania", z mocnym kolorem, no i z arcy-dobrą, jak na ,,Żółwie" fabułą (9/10! - ocena serialu). Obecnie oglądam "TMNT" z 2012 roku - chodzi o serial, który zaczął się dekadę temu, trwał przez kilka lat, do 5 sezonów łącznie; jestem na połowie 1-ego sezonu, muszę powiedzieć, że jest trochę zbyt śmieszkowo, ale Splinter, Shredder, Krangowie - ich wątki, wszystko co z nimi związane wyszło dość dobrze. Sam Splinter stanowi do naszych śmieszków mocny kontrast; a choreografia sztuk walki, bomba! Graficznie serial reprezentuje - jak na moje gusta i doświadczenie - stylizację i konwenanse typowe dla animacji trójwymiarowej, komputerowej od Studia/Stacji Nickeloden, np. jest podobnie jak w "Pingwiny z Madagaskaru". Tą serię o ,,Żółwiach" sprzed 10 lat aktualnie ocenię na: 8.5/10 - śmiesznie, ciekawie, z dobrą muzyką w tle... A ta wejściówka... Damn it! Bombastico! <3<3:

"Batman kontra Wojownicze Żółwie Ninja (2019)" - a, obejrzyjcie również i to! Konieczność! To, co tam się odwala na krejzola... Michelangelo! xD

« Odpowiedź #280 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 21:00:46 »
To co piszesz odnośnie Pennywortha jest bardziej zamierzone niż mogło się wydawać, przy szukaniu innych informacji trafiłem znów na wikistronę Pennywortha i widzę, że w zamierzeniu miał to być/był to prequel Gotham i V for Vendetta, przy czym trzeci sezon w jakimś stopniu ("loosly") był adaptacją tego drugiego tytułu... Jeden z twórców serialu w wywiadzie przed trzecim sezonem użył też zwrotu "bezpośredni crossover" [między Pennyworthem a V for Vendetta], jako że nie oglądałem to nie wiem czy to w końcu adaptacja czy bardziej inspiracja, i czym niby miał być ten crossover (z komiksem czy z filmem?)...

Dopiero oglądam drugi sezon, ale bez problemu da się to połączyć z V jak Vendetta, chociaż nie wydaje mi się żeby trzeci sezon miał być nawet i bardzo luźną adaptacją komiksu Moore'a to prędzej może być jego prequel. Kolejny raz gorąco polecam, jeden z najlepszych seriali komiksowych i około-komiksowych jakie widziałem.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #281 dnia: Pn, 08 Maj 2023, 22:05:30 »
"Powrót doktora von Kniprode" (1965) powinien zainteresować fanów Klossa, Podziemnego frontu, Mieczysława Wiśniewskiego i Jerzego Wróblewskiego.
Stawkologom dedykuję.
104 minuty
Tylko tu akurat najpierw był serial TV trwale zapisany w druku jako komiks. Komu właściwie po 60 latach na korelacji przyczynowo skutkowej obecnie zależy? Dla ścisłości kronikarskiej jedynie ten fakt odnotowuję.

"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 21:15:49 »

Powyższy, zresztą jeden z wielu, plakat do "TMNT: Mutant Mayhem" to czysta plakatowa perfekcja graficznego zaprojektowania wraz z śmiałym kolorystycznym przesłaniem umieszczona w skromnej formie prostokąta. Genialna reklama i zapowiedź tej produkcji! Ha! Nie dość że oglądane obecnie "Wojownicze Żółwie Ninja" od Nickelodeon (serial z 2012 roku, w specyficznym trójwymiarowym stylu i technice animacji, typowej dla tej stacji/producenta), to wyjątkowo udana, najbardziej fabularnie, seria kreskówkowa w tym Uniwersum, to wszystkie animacje osadzone w tym świecie: seriale i filmy, wraz z filmami aktorskimi w nisko-budżetowym ,,VHS-owym" stylu z lat 90-tych XX wieku, to generalnie bardzo udan tytuły: świetne, zabawne, coś wnoszące do popkultury. Tak, teraz jestem gotowy na nowy twór animowany z tego Uniwersum. Jeszcze 3 miesiące do światowej premiery "TMNT: Mutant Mayhem"!

Offline michał81

« Odpowiedź #283 dnia: Pt, 02 Czerwiec 2023, 23:18:44 »
SONY ponownie to zrobiło. Zrobili kolejnego najlepszego Spider-Mana. Spider-Man: Across the Spider-Verse ma tylko jedną wadę, to jest tylko połowa historii, ale i tak zjada te multiwersalne pierdy od MCU. A24 potrafi w multiwersa, Sony potrafi w multiwersa, Mavel nie potrafi.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #284 dnia: So, 03 Czerwiec 2023, 00:04:17 »
Poprzedni film z tej serii był koszmarny i wyglądał jak zarzygany monitor, na którym wyświetla się gra komputerowa gubiąca klatki. Przemęczyłem w wielkich bólach, a tu się zanosi na powtórkę z rozrywki... znaczy z  drogi przez mękę. Ostatni dobry film o Spider-Manie to... hmm... niby Homecoming, ale tak naprawdę zadowolony to ostatnio byłem w 2012 roku, wychodząc z kinowego seansu TASM.

A ten TMNT to wygląda chwilami jak Spider-verse, a chwilami jak kapitan Bomba (tylko zarzygany), nawet kijem i przez szmatę tego nie tknę. Zostanę przy klasycznej kreskówce i filmach aktorskich.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Czerwiec 2023, 00:11:00 wysłana przez Gieferg »