Autor Wątek: Filmy i seriale oparte na komiksach  (Przeczytany 50260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Filmy i seriale oparte na komiksach
« Odpowiedź #255 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 16:29:52 »
21 marca zostanie skasowany "Gotham" z polskiego Netflix. Spieszyć się, jeśli ktoś nie obejrzał i planuje.

Ciekawe gdzie wyląduje? Na HBO MAX bo to serial ze stajni DC? Czy na Disney+ bo to serial Foxa?

Offline Piterrini

« Odpowiedź #256 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 20:15:17 »
Zachęcam do Gotham, uwielbiam stylistykę tego serialu, taki zmiksowany styl campowy, nieco teatralny i 'over the top'. Nie wiem czy taka opinia się przewija, ale odbieram ten serial jako drugą stronę tej samej monety, na której znajduje się też Smallville. To są bardzo odmienne seriale (stylistyka, świat, campy vs corny itd.), a jednocześnie podobne do siebie (koncepcja ogólna).

Wiem że nie każdemu odpowiada konwencja tych 'prequelowych' seriali, ale sama forma przedstawienia historii moim zdaniem świetnie pasuje do postaci odpowiednio Batmana i Supermana (czy też Bruce'a i Clarka). A z 'komiksowych' filmów i seriali Gotham stawiam wysoko jeśli chodzi o zbliżanie się do stylistyki faktycznych komiksów.

Jak już piszę to też jakieś ciekawostki bym dodał... Bardzo lubię jak obok filmu/serialu produkowane są wartościowe materiały dodatkowe, pominę w tym miejscu sam proces tworzenia seriali, a skupię się na niekoniecznie znanych 'in-universe' dodatkach. Smallville był w jakiś sposób kontynuowany w komiksach, książkach itp., może też dostanie w przyszłości kontynuację jako serial animowany (role głosowe aktorów z serialu). Gotham jest młodszy i mniej mediów wokół niego powstało, ale też są książki z tego co widzę, a do tego Wikipedia podaje, że Pennyworth jest prequelem Gotham, a osoba odpowiadająca za produkcję jeszcze niedawno zmierzała do tego, aby w epilogu finału serialu pojawił się Batman w postaci aktora grającego go w Gotham (na co raczej nie ma już szans, skoro Pennyworth skasowany).

Wracając do samych dodatków, to jest kilka rzeczy z tych seriali, dodatki 'in-universe', ich ogólna 'wartość' jest taka średnia, ale dwoma kliknięciami można się przekonać czy zachęca czy nie (ja chętnie sprawdzam nawet ciężkostrawne dodatki tego typu, dlatego może komuś przyda się wiedza, że coś takiego powstało).
Gotham: A City Gone Mad - shorty w tej playliście:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLhEqLrG7zAvg3EBP9nrURqj9BLI-iUVBO
Gotham Stories - motion comic:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLr5xdVw1KkGs1efFCZXogZYz6_TT9Lj6-
Plus na tym kanale masa reportaży z planu, wywiadów itp..

Reszta ze Smallville:
Chloe Chronicles I, II i Vengeance Chronicles (jeśli nie odrzuca Was 'życiorys' aktorki wcielającej się w tytułową rolę Chloe) - shorty w tej playliście:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLDBD85BA0ADA9FBDC
Smallville Legends: Kara and the Chronicles of Krypton - shorty animowane:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLd4nhnkLAsvybAabQKnEHww9-AZZTFk1s
Smallville Legends: The Oliver Queen Chronicles - shorty animowane (typowe CGI):
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUy0ZZ0tUT80UJqCxrbdlPV6JjEj4e5FH
Smallville Legends: Justice and Doom - motion comics:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLUy0ZZ0tUT82lcDlTWIha67JOZlGLT96R
Aquaman pilot - znalazłem tylko trailer, cały odcinek pilotowy niewyprodukowanego serialu jest w wydaniu fizycznym Smallville:

Ze Smallville 'wyewoluowało' Arrowverse (nie bezpośrednio, mam na myśli kierunek produkcji komiksowych w CW), więc sporo materiału w jakiś sposób zbliżonego do tego serialu jest dostępnych, Gotham chyba trochę bez echa przeszedł, a chętnie zobaczyłbym więcej produkcji w tej stylistyce.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Luty 2023, 21:35:01 wysłana przez Piterrini »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 21:54:30 »
Petarda! Zresztą w tematyce komiksowej, a raczej adaptacyjno-komiksowej: "Iron Man - Armored Adventures", serial animowany, emitowany niegdyś, około 15 lat temu, na Disney XD, stworzony we współpracy z Marvelem. Czy... warto poświęcić tej dziwnie renderowanej ,,kreskówce" superbohaterskiej trochę czasu? Serial wygląda graficznie jak anime "Ajin", a to podchodzi mi w gusta. Kwestia pozostaje jedna: czy fabuła, bohaterowie, łotrzy - to wszystko trzyma się kupy i nie jest zbyt disneyowskie i infantylne?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 09:09:35 »
Hellboy:

Jack Kesy

Online SawiK

« Odpowiedź #259 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 11:31:14 »
Up
Jestem ciekaw jak się spisze 🤘 mimo iż nie jestem wielkim entuzjasta tego projektu 😞 obejrzeć oczywiście obejrzę 😁

Bender

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 13:15:23 »
Poczekam na rcenzję. Poprzedniego nawet nie widziałem.

Sceptyczny też jestem, bo takiego Hellboya jakiego bym chciał zobaczyć nikt nie zrobi.
Aktora kompletnie nie znam, ale mogę go sobie wyobrazić w charakteryzacji. Choć rysy twarzy zdecydowanie mniej wyraziste niz u poprzeników. 

Online Leyek

« Odpowiedź #261 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 16:28:02 »
21 marca zostanie skasowany "Gotham" z polskiego Netflix. Spieszyć się, jeśli ktoś nie obejrzał i planuje.

Przecież to jest takie dziadostwo, że szkoda czasu choć na 1 odcinek. Jak wychodziło oryginalnie z 10 lat temu to obejrzałem ze 2 odcinki i więcej nie dałem rady (choć chyba jest ciut lepiej niż ten Green Arrow z podobnego okresu).
Serial na poziomie czegoś co leci na takim Plusie czy jeszcze gorszym kanale, żeby zapełnić ramówkę.

Najgorszy komiks superhero obecnie wychodzący już lepiej poczytać, bo może się chociaż trafią przyzwoite rysunki, niż oglądać te DC-owskie seriale.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #262 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 17:16:16 »
Obejrzałem całe. Było co najwyżej chujowe.
Poczekam na rcenzję. Poprzedniego nawet nie widziałem.

Sceptyczny też jestem, bo takiego Hellboya jakiego bym chciał zobaczyć nikt nie zrobi.
Aktora kompletnie nie znam, ale mogę go sobie wyobrazić w charakteryzacji. Choć rysy twarzy zdecydowanie mniej wyraziste niz u poprzeników. 

Nie powinni w tej nowej adaptacji strać się pokazać historii większej od świata, ale Czerwonego zajmującego się z tytułowym przeciwnikiem, prosta historia o Hellboyu na ponurej prowincji. Klimatyczny liniowy horror , no finał może być trochę bardziej rozwinięty pod względem akcji.  Warstwa graficzna powinna być dopieszczona, a scenografia nie powinna być "płaska" tylko mieć ten kampowy i gotycki charakter. Ale coś za szybko to powstaje i obawiam się, że mogą pominąć niektóre takie szczegóły.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #263 dnia: So, 04 Marzec 2023, 14:06:30 »
Obejrzałem całe. Było co najwyżej chujowe.
To odnośnie Iron Mana czy Gotham? Niejasne, bo komentarz nad Twoim odnosi się do Gotham. Strzelam że jednak Iron Man, oglądane z dziećmi itp., bo Gotham to 70 godzin, nie wiem czy coś co oceniam tak negatywnie dałbym radę przez tyle czasu oglądać chociażby 'dla towarzystwa' :P

@Leyek z gustami nie będę się kłócił, zwłaszcza że z Arrowverse od któregoś roku masz dużo racji, zgubiły te seriale to, co jeszcze na samym początku jakoś je wyróżniało... O ile ciężko mi bronić np. obecnego Flasha, to Gotham (oczywiście ten serial nie z Arrowverse) czy pierwsze sezony Arrow jako produkcje złe nie są. Arrowverse poza wyjątkami mocno z czasem 'zbiedniało', ale taki Gotham nie odbiegał od stylu/jakości produkcji zaprezentowanej na początku.

Nie chcę Tobie 'wkładać' czegoś, czego nie powiedziałeś, ale w swoim otoczeniu widzę dosyć mocny podział jeśli chodzi o produkcje silnie stylizowane. Jeśli coś jest zbyt sztuczne, 'over the top', bardzo kampowe itd. to automatycznie część osób odrzuca taka produkcja.
Nie wiem czy tak masz, ja np. uwielbiam z komiksowych tytułów film Sin City czy serial Happy!, oba (tak jak i Gotham) stawiają na styl > treść, w swojej 'kategorii' bardzo mi się te produkcje podobają, ale widzę że odbiór jest różny i nie każdemu polecam, bo wiem że nie każdy postawi granice między rozrywką typu Shawshank Redemption/Handmaid's Tale a ww. produkcjami, które nie mają żadnego przekazu, a 'tylko' opowiadają 'nieprawdopodobne' historie w sposób 'graficzny'.

Edit: Miałem gdzieś 'z tyłu głowy', ale ciągle zapominałem - napisałem jakiś czas temu:
(...) Opowieści z krypty (...) serial bardzo polecam, były tam naprawdę ciekawe perełki, czy Schwarzenegger grał czy 'nawet' reżyserował to nie pamiętam (pamiętam że odcinek z jego udziałem miał miejsce na pustyni), ale tam się przewijało wiele znanych nazwisk, wykonanie było co najmniej przeciętne (zwykle powyżej), a niektóre historie były naprawdę w porządku, np. w jednym z pierwszych odcinków z mikołajem - horror był horrorem ;)
I z pewnością serial też wymaga 'przestawienia się', ale jakoś ta konwencja (tam często były historie z morałem, humorem i ogólnie tak jak w komiksach, ale bardziej 'dojrzale') do mnie trafia i polecam, odcinki stanowią zamkniętą całość, więc to jakby seria krótkich filmów.
Co do Schwarzeneggera muszę się poprawić - w odcinku na pustyni (s03e02) grał Kyle MacLachlan, ścigał go tam policjant przypominający mi z wyglądu (tak ogólnie) rolę Roberta Patricka w Terminatorze 2, stąd skojarzenie ze Schwarzennegerem. Bo sam Arnold reżyserował inny odcinek (s02e02), a grał tylko w jego segmencie wprowadzającym (z Cryptkeeperem). Tutaj cały serial:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLE14GvIrzSBgKX27dH63iqRd4g6ssAOFr
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 15:12:04 wysłana przez Piterrini »

« Odpowiedź #264 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:54:41 »
  "Gotham" jest świetne, dla mnie jeden z fajniejszych seriali komiksowych. Oczywiście nie ma się co nastawiać na jakąś sensowną adaptację komiksów, to raczej zabawa światem i motywami mająca w swojej dziwaczności nawiązywać nieco do burtonowskiego Batmana, chociaż jak dla mnie w serialu widać bardziej mocną inspirację produkcjami Terry Gilliama. Jedynym wyraźnym minusem jest facet grający Gordona z tym swoim sztywnym do bólu średnio-poprawnym aktorstwem nie bardzo pasujący do szalejących na ekranie, kompletnie przerysowanych Cobblepota i Nygmy.
  Za to gorąco polecam "Pennywortha", w szoku jestem że to jakoby miał być prequel "Gotham", bo te seriale bardzo mało mają punktów stycznych ze sobą. W sumie ciężko powiedzieć cokolwiek na temat tego gdzie się dzieje akcja "Gotham", ale przygody młodego Alfreda to rzeczywistość zdecydowanie alternatywna do świata DC czy do naszego na którym ten się opiera. Dla mnie chyba największe zaskoczenie z tych wszystkich produkcji, ten serial jest kompletnie pojechany po bandzie, wygląda bardziej jak ekranizacja jakiegoś komiksu Gartha Ennisa albo Marka Millara.

Offline death_bird

« Odpowiedź #265 dnia: So, 04 Marzec 2023, 17:05:55 »
Sam nie użyłbym terminu "świetny" - zdecydowanie jest to produkcja mocno charakterystyczna gdzie trzeba załapać pewną fazę żeby cieszyć się historią i (pewnie przede wszystkim) postaciami.
Jeśli dobrze pamiętam to za pierwszym razem odbiłem się od ściany w postaci quasi teatralnej maniery z przerysowanymi bohaterami, ale za drugim podejściem weszło już w miarę gładko (mimo ewidentnych, pojawiających się co jakiś czas dołków) i nie uważam czasu spędzonego nad całością "Gotham" za stracony. Jak dla mnie to jest trochę taka "Rodzina Adamsów" w wersji DC do oglądania z mocno przymrużonymi oczami względem pierwowzoru komiksowego.
Być może faktycznie można to podciągnąć pod manierę Burtona.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #266 dnia: So, 04 Marzec 2023, 17:21:29 »
Moim skromnym zdanie Gotham jest całkiem niezły, jak na serial z zapewne niewysokim budżetem. Sam bawiłem się na nim bardzo dobrze i uważam, że był bardzo dobrze obsadzony. Szczególnie postaci Alfreda, Bullocka, Cobblepota i Seliny. No i "Joker", któremu należy się osobny komentarz - świetnie wykreowana postać, grająca trochę z oczekiwaniami widza w kotka i myszkę.
Jest coś w klimacie tego serialu, co bardzo mi odpowiada. Pomieszanie dekadencji lat 20' i filmów o policjantach z lat 70'. Miejscami widać, niestety, braki budżetowe, ale ogólnie wyszło naprawdę nieźle. 

Offline death_bird

« Odpowiedź #267 dnia: So, 04 Marzec 2023, 18:47:29 »
Z tą grą w kotka i myszkę to nie do końca tak: z tego co się orientuję, to stacja nie miała praw do postaci zarówno Jokera jak i
Spoiler: PokażUkryj
Harley
i w efekcie stworzyli takie wersje "na motywach". To dlatego mamy do czynienia z Jokerem, który nim nie jest. Natomiast szkoda, że tak mało czasu dostała
Spoiler: PokażUkryj
Ecco
. Jak dla mnie ciekawa wariacja im wyszła.
Natomiast podoba mi się to sformułowanie:

Jest coś w klimacie tego serialu, co bardzo mi odpowiada. Pomieszanie dekadencji lat 20' i filmów o policjantach z lat 70'.

Faktycznie jest w tym jakaś taka nuta przypominająca lata 20`. Ciekawe spostrzeżenie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline OokamiG

« Odpowiedź #268 dnia: So, 04 Marzec 2023, 19:48:26 »
To odnośnie Iron Mana czy Gotham? Niejasne, bo komentarz nad Twoim odnosi się do Gotham. Strzelam że jednak Iron Man, oglądane z dziećmi itp., bo Gotham to 70 godzin, nie wiem czy coś co oceniam tak negatywnie dałbym radę przez tyle czasu oglądać chociażby 'dla towarzystwa' :P

O Gotham, tak już mam, że jak coś zaczynam to kończę, szczególnie jak jest to powiązane z Batmanem.
Naprawdę dziwią mnie głosy pozytywne na temat Gotham. Biorąc pod uwagę zmarnowany potencjał materiałów źródłowych, przeszarżowaną grę aktorską większości obsady, bzdurne wątki Fishmooney i Barbary Kean, Poison Ivy ewoluującą jak Pokemon, ubogą scenografie, przestrzelony camp, który stawał się parodią ten serial był po prostu słaby. Burton ? Naprawdę trzeba się doszukiwać bardzo głęboko, albo nadinterpretować w mi nieznanych kategoriach, by doszukiwać się podobieństw między tym niewypałem, a jednym z najlepszych filmów Burtona w czasie jego największych możliwości kreacyjnych.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 19:55:33 wysłana przez OokamiG »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:13:38 »