Autor Wątek: Filmy i seriale oparte na komiksach  (Przeczytany 41887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Filmy i seriale oparte na komiksach
« Odpowiedź #345 dnia: Śr, 16 Październik 2024, 00:04:58 »
Na stronie Entertainment Weekly pojawil sie pierwszy trailer nowego Hellboya.

Nie ma na razie co oceniac, ale wydaje sie troche.... niskobudzetowy

https://ew.com/see-first-trailer-hellboy-the-crooked-man-jack-kesy-8671521
Niskobudżetowy to mało powiedziane, mimo że Wiki podaje $20m, a z taką kwotą można nakręcić porządny film pełnometrażowy, takie przykłady pierwsze z brzegu: Midsommar $9m czy Longlegs mniej niż $10m... Ale ok, Hellboy jednak wymaga zarówno efektów wizualnych (CGI) i specjalnych (na planie), no i charakteryzacja. Plus marka, Mignola nie wyłożył na produkcję pieniędzy więc raczej (tak przypuszczam) nie ma płacone procentów od zysków a dostał sztywną kwotę z budżetu (zdecydowanie dobra decyzja w tym przypadku by to była). Więc ogólnie kosztowny projekt, ale budżet i tak nie pozwolił zbliżyć się do faktycznych Hollywoodzkich standardów, mam na myśli to jak film wygląda, jak brzmi, jak jest zmontowany, też ww. efekty itd., w moim odczuciu nie odbiega ten nowy Hellboy od porażki jaką był np. Ghost Rider 2 (do dziś nie wiem jak przy takim znośnym budżecie udało się zepsuć wszystko co możliwe w filmie). Fabuła... jest to jedyny aspekt odnośnie którego rozumiem mieszane opinie, widziałem że w recenzjach niektórym się podobało to, że film w miarę dobrze śledzi komiksową historię, tyle że sama historia nie jest przesadnie skomplikowana, więc... Ciężko mi ocenić fabułę kiedy inne aspekty filmu nie sprawiają przyjemności przy oglądaniu. W wątku komiksowym o Hellboyu na ostatniej stronie wspomniane o animacjach, nie do końca pozytywnie z tego co pamiętam, ale te animacje są zdecydowanie lepszymi filmami niż ten nowy The Crooked Man. Szkoda, bo niektóre prace reżysera uznaję za bardzo dobre - filmy Crank ze Stathamem i szczególnie serial Happy!, ale... Dosłownie teraz patrzę że Taylor (ww. reżyser) zrobił też ww. Ghost Ridera 2, nie jestem w ogóle zaskoczony, dawno oglądałem GR2 ale z tego co mam nieprzyjemność pamiętać zrobiony był bardzo podobnie do tego nowego Hellboya.
Ocena jaką dałbym Hellboy: The Crooked Man to nie byłoby nawet 5/10, nie polecam bo nie jest to w żadnym aspekcie dobry film. Powiem Wam że nawet typowo telewizyjne produkcje sci-fi są często zrobione znacznie lepiej, jedno czego nie mają to postaci Hellboya, jako że bardziej lubię filmy Del Toro niż komiksy Mignoli to też ciężko mi ocenić na ile sam Hellboy w tym nowym filmie trafi do fanów komiksu, może bardziej niż "wersja" Del Toro? To musiałby ocenić fan komiksów, chociaż nie ręczę że fanom film się spodoba bardziej niż np. mnie.

Offline Archelon

Odp: Filmy i seriale oparte na komiksach
« Odpowiedź #346 dnia: Nd, 22 Grudzień 2024, 17:16:00 »
Planowane są  trzy pozycje filmowe z Asteriksem
W 2025 na Netflixie pojawi się sześcioodcinkowy serial animowany powstały na postawie albumu "Walka wodzów"
Jest dostępny zwiastun:

Reżyser Fabien Onteniente przygotowuje filmową adaptację opowieści "Asteriks na Korsyce". Premiera planowana jest na 2026 rok.

Kolejny projekt jest przewidywany na 2026. Będzie to film animowany: "Królestwo Nubii".
Fabuła nie jest oparta na istniejącym komiksie. Krótkie streszczenie:  „Kiedy niezłomni Galowie zamieniają się w nieszkodliwe dzieci po przypadkowym zażyciu eliksiru młodości, Asteriks i Obeliks muszą udać się do odległego królestwa Nubii, aby znaleźć antidotum i ocalić wioskę przed Rzymianami ”