Autor Wątek: FILMY i SERIALE - nasze kolekcje  (Przeczytany 18192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline isteklistek

Odp: FILMY i SERIALE - nasze kolekcje
« Odpowiedź #75 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 11:01:51 »
Ciekawi mnie to trochę, że ludzie mają wielkie kolekcje płyt BR, niektóre tytuły szybko się wyprzedają i za chwilę trzeba za nie przepłacać. Jak to możliwe, że dystrybutorzy się zwijają? A nasz rynek filmów to strasznie słabo wygląda, a nie chodzi o filmy, ale też o to jak są wydawane - zwykle film i niewiele więcej, gdy zachodnie wydania są napakowane czasem kilkugodzinnymi dodatkami.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #76 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 11:48:16 »
Dodatki są przeważnie takie same, chyba, że chodzi o wydania przygotowywane przez lokalnych dystrybutorów (z których już chyba żaden się nie ostał), to wtedy jest bida. Zdarzało się, że dystrybutor rezygnował z dodatkowej płyty, ale to raczej dawniej, w czasach DVD, w ostatnich latach rzadko się tak działo.

Rynek wydań filmów został zniszczony przez streaming, wydania się wyprzedają, bo nakłady są minimalne. A ludzi wielkimi kolekcjami wcale nie ma tak dużo. Ja np nikogo takiego osobiście nie znam (znam tylko dwie osoby, które mają tam jakąś pojedynczą półeczkę z filmami, ale nic więcej).

Niedługo w ogóle nie kupimy już w Polsce żadnych wydań filmów. Został ostatni dystrybutor i właśnie stracił jedną z największych wytwórni (Universal, który wycofał się z wydawania w Polsce na płytach czegokolwiek). Został mu Warner, Disney  i chyba Paramount. Filmów innych wytwórni już po polsku nie dostaniemy.
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Grudzień 2023, 11:52:04 wysłana przez Gieferg »

Offline isteklistek

« Odpowiedź #77 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 12:47:25 »
Informację mam z fb, ze strony kolekcjonerów, gdzie dużo jest wrzutek. Jeżeli chodzi o polski kryzys, to na fb sporo ludzi pisze o rynku czeskim, ale ja jakoś nie jestem przekonany, aby stamtąd brać. Jestem bardziej zapatrzony w rynek brytyjski, ale oni nie dorzucają polskich napisów.

Offline Motyl

« Odpowiedź #78 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 19:09:06 »
Część dystrybutorów zwinęła się już dawno, na początku pandemii. Nie jest jednak prawdą, że żaden się nie ostał. Zostało Galapagos, Mayfly (https://sklep.mayfly.pl/product-category/mayfly/blu-ray-mayfly/), które ma u siebie na stronie kilka niezłych pozycji, wciąż wydaje Kino Świat (https://kinoswiat.pl/premiery/dvd-blu-ray/), można śledzić u nich na stronie, a Monolith wybudził się ze snu i wznowił 40 filmów (w tym osiągającą niebotyczne sumy na aukcjach Różę Smarzowskiego), przy okazji wydania Johna Wicka 4. Tyle że zrobił to na swoich warunkach w wąskiej dystrybucji. Więc nie ma tak, że tych dystrybutorów nie ma, oby trzymali się jak najdłużej. Może dziwić, że potentat, którym jest Galapagos, nie stara się przejąć tytułów Sony. Możliwe, że wytwórnia nie chce mieć pośredników na naszym rynku, skoro ich filia się zwinęła, albo uważa nasz rynek za słaby. Universal podjął decyzję o zakończeniu wydawania filmów na nośnikach fizycznych, co może oznaczać, że dla nich po prostu to się nie opłacało. Filmy w Polsce nie są tanie, nie są dla wielu towarem pierwszej potrzeby, zwłaszcza w czasach ogromnej ilości platform streamingowych, VOD i nadal kwitnącego piractwa. Zmierza to jednak w złym kierunku, bo jak jakiś tytuł ze streamingu wyleci, a nie będzie dostępny na nośnikach, to się go nie obejrzy. Nasze wydania też mają dodatki, czasem za dodatkową opłatą, tak jak przy okazji ostatniego Bonda, wydanie jednopłytowe - tańsze - zawierało tylko film, dwupłytowe, droższe, płytę z dodatkami. Przy trylogii Powrotu do przyszłości masz czwartą płytkę całą z dodatkami. Oppenheimer zarówno DVD, jak i blu-ray ma dodatkową płytę z dodatkami - ponad trzy godziny. Nie jest więc z tymi bonusami tak źle. Rynek wtórny się rozhulał, bo byle niedostępny tytuł potrafi kosztować 150 i więcej złotych, gdy można pozyskać na przykład wersję węgierską z polskim lektorem i napisami za jakieś cztery, pięć dyszek, wydrukować sobie polską okładkę (można w sieci zdobyć), zamienić i ma się fajne wydanie za parę groszy bez przepłacania.

Online michał81

« Odpowiedź #79 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 21:32:39 »
Mayfly (https://sklep.mayfly.pl/product-category/mayfly/blu-ray-mayfly/),
dzięki, chyba uzupełnię kilka pozycji, których szukałem i nigdzie nie można było obejrzeć

Offline Gieferg

« Odpowiedź #80 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 23:34:13 »
Mayfly wypuszcza blu-ray na wypalanych płytach z tego co wiem, więc jak dla mnie mogą się cmoknąć. Wolę kupić zagraniczne wydanie i w razie potrzeby samemu dorobić do niego wypaloną kopię zapasową z PL, przynajmniej normalna płyta jest na półce.

wydrukować sobie polską okładkę (można w sieci zdobyć), zamienić i ma się fajne wydanie za parę groszy bez przepłacania.
Mam na półce wydania holenderskie, francuskie, włoskie, koreańskie i chińskie też się trafią i nie wiem po co miałbym drukować jakieś okładki.
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Grudzień 2023, 23:51:23 wysłana przez Gieferg »

Offline Gieferg

« Odpowiedź #81 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 06:58:11 »
gdy można pozyskać na przykład wersję węgierską z polskim lektorem i napisami za jakieś cztery, pięć dyszek

I robić tak za każdym razem, by potem się dziwić, że polski rynek wydań fizycznych filmów przestał istnieć :P

Offline volker

« Odpowiedź #82 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 08:26:29 »
Natknął się ktoś kiedyś na The Goonies w polskiej wersji językowej lub chociaż z napisami?

Offline Motyl

« Odpowiedź #83 dnia: Cz, 21 Grudzień 2023, 10:58:20 »
Mam na półce wydania holenderskie, francuskie, włoskie, koreańskie i chińskie też się trafią i nie wiem po co miałbym drukować jakieś okładki.

Skoro nie wiesz, to jak dorośniesz, to się dowiesz.

I robić tak za każdym razem, by potem się dziwić, że polski rynek wydań fizycznych filmów przestał istnieć :P

Przeczytaj uważnie moją wypowiedź, może złapiesz jej sens, a jak nie złapiesz, to trudno, nie będę ci dwa razy tłumaczył, kiedy sięgam po zagraniczne wydania.

Natknął się ktoś kiedyś na The Goonies w polskiej wersji językowej lub chociaż z napisami?

Pytanie, czy DVD czy blu-ray. DVD niemieckie wydanie ma napisy polskie. Warto poszukać, czy nie było jakiegoś czeskiego wydania, one często mają polską wersję. Warto pytać się na grupach kolekcjonerów. Dużo niemieckich wydań w opisie nie ma zaznaczonej polskiej wersji językowej, a się trafia. Czasem zaskoczenie może być podwójne. Mam Szklaną pułapkę 4 z francuskiego wydania, w którego opisie nie ma polskiej wersji językowej. Przy zakupie dowiedziałem się, że są polskie napisy, a po odpaleniu okazało się, że jest też polski lektor.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #84 dnia: Pt, 22 Grudzień 2023, 18:23:47 »
Takim tonem to sobie możesz szczekać najwyżej z własnym psem.

Offline Deg

« Odpowiedź #85 dnia: Pt, 22 Grudzień 2023, 19:42:28 »
Informację mam z fb, ze strony kolekcjonerów, gdzie dużo jest wrzutek. Jeżeli chodzi o polski kryzys, to na fb sporo ludzi pisze o rynku czeskim, ale ja jakoś nie jestem przekonany, aby stamtąd brać. Jestem bardziej zapatrzony w rynek brytyjski, ale oni nie dorzucają polskich napisów.
Kupiłem niedawno czeskiego BR, z polskim lektorem i napisami. Co ciekawe, tytuł na okładce po czesku, ale płyta wyprodukowana w Polsce.
This is my truth, tell me yours.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #86 dnia: Pt, 22 Grudzień 2023, 20:07:37 »
A tytuł na płycie po jakiemu?

Online michał81

« Odpowiedź #87 dnia: Pt, 22 Grudzień 2023, 20:25:32 »
Mayfly wypuszcza blu-ray na wypalanych płytach z tego co wiem, więc jak dla mnie mogą się cmoknąć. Wolę kupić zagraniczne wydanie i w razie potrzeby samemu dorobić do niego wypaloną kopię zapasową z PL, przynajmniej normalna płyta jest na półce.
Większej bzdury to chyba na tym forum nie przeczytałem. Rozumiem że nie kupujesz z danego powodu, ale potem robisz to sam co wydawca. 🤣🤣🤣 Rozumiem, że to taki twój trolling.🙄

Offline Gieferg

« Odpowiedź #88 dnia: Pt, 22 Grudzień 2023, 20:32:11 »
Nie wiem z czym masz problem. To, że za coś nie płacę, nie znaczy, że z tego w żadnym wypadku nie korzystam.

Z tym, że skoro płyty wypalane nie są tak trwałe jak tłoczone, wolę wydać pieniądze na porządne wydanie, szczególnie, że PL wersję tak czy inaczej dodaję do wszystkich wydań z zagranicy (czyli więcej niż połowy filmów, które kupuję), które jej nie mają (i nawet do niektórych, które mają, żeby sobie móc obejrzeć takie Pulp Fiction czy Terminatora z dowolnym znanym mi tłumaczeniem/lektorem (a to robi cholernie dużą różnicę w wielu przypadkach), więc to w moim przypadku i tak praktycznie standardowa procedura, a Mayfly rzeczy które mnie interesuje i tak wydaje od święta, więc jeden czy dwa film na parę lat mi wielkiej różnicy nie robi.

I jeśli mi padnie kopia zapasowa to sobie zrobię drugą z tłoczonego oryginału, który dalej mam na półce. Jak mi padnie wypalany oryginał - to nie mam oryginału. 

No ale przecież nie zabraniam nikomu płacić za tandetę, co kto lubi. Ja tam zostanę przy swojej strategii kolekcjonowania filmów, wypracowanej na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, owszem, obejmuje szereg działań które mało kto praktykuje  (z kompleksowym modyfikowaniem filmów włącznie), ale już tak mam. Grunt, że nawet jeśli polski rynek zdechnie całkiem, jakiejś wielkiej różnicy mi to i tak nie zrobi, ot zwiększy się procentowy udział wydań wymagających kopii zapasowej i tyle. Jakoś szczególnie dużo ich nie będzie, bo współczesne kino z roku na rok interesuje mnie coraz mniej (oglądać oglądam ale jest coraz mniej filmów, do których czuję potrzebę wracać, a więc i kupić - np ostatnio odpadło z kręgu moich zainteresowań pewnie jakieś 90% tego, co tłucze taśmowo Marvel).
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Grudzień 2023, 21:29:31 wysłana przez Gieferg »

Online michał81

« Odpowiedź #89 dnia: Pt, 22 Grudzień 2023, 23:19:04 »
@Gieferg ty się naprawdę nauczy czytać ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie, że rozumiem, dlaczego nie kupujesz wypalanych płyt, więc takim tonem aroganckim to sobie możesz szczekać najwyżej z własnym psem z całym tym wykładem powyżej.  To co piszesz to zakrawa o hipokryzje, bo krytykujesz wydawcę, o coś (słusznie) co robi, po czym sam robisz to samo, twierdząc, że wszystko "OK, bo jak tak mogę". Dlatego napisałem, że większej bzdury to chyba na tym forum nie przeczytałem, a czytałem sporo bazylowych bzdetów.
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Grudzień 2023, 23:20:43 wysłana przez michał81 »