Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 232199 razy)

Offline Pan M

Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #405 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 00:52:44 »

Napisałem gdzieś, że filmy DC są/były denne? Czy może jednak, że nie zachwycały? Wg mnie to jest różnica. I nie - z tych, które widziałem - żaden mnie nie zachwycił (choć WW oglądało mi się bardzo przyjemnie i zawsze będę go bronił). To było/jest poprawne rzemiosło. Może z wyj. "Justice League" - akurat ten tytuł był denny.

Chodziło mi o pewną tendencję jaką zauważyłem wśród części ludzi. Ciągłego narzekania jakie filmowe DC jest dziadowskie przy strasznym antagonizowaniu z chwalonym MCU.

Sam filmy MCU doceniam jako sprawnie zrealizowane kino rozrywkowe, a jak spojrzę na to co się odwaliło w ramach najnowszej trylogii star wars, to już w ogóle wygląda jak niesamowicie sensowny projekt. Tymczasem DC też wysmażyło w przeciągu 3 ostatnich lat parę sensownych filmów, dalece lepszych od tych wszystkich squadów Ayera i innych BvS  no a jak tak patrzę, dla niektórych jakby stanął czas, uczepili się tego co już było.

Nie wspominając, że to Joker aspirował jednak w kierunku czegoś ponad zwykłą naparzankę- był wcześniej Logan, ale to nie był produkt Marvel Studios. Wydaje się, że DC, a raczej Warner będą bardziej dywersyfikować ofertę. "The Batman" też wygląda na coś trochę innego. MCU, mimo że jest tak koncertowo zrealizowane, to całość jest zamknięta w jednej formule. No i nic mnie nie przekonują tyrady pewnych ludzi  o tym, jak to przez to jest zróżnicowane kino.  Nie raz słyszę, zę GOTG to space opera, Thor fantasy a Ant-man heist movie- naczelny argument youtubowego raka Ichaboda- ale to  tylko inna skórka dla tej samej formuły- żarciochów, one linerów, pewnej wyuczonej formuły, ba nawet denni villaini w MCU to też jest jakaś formuła tych filmów.

Może się mylę co do filmowego DC i chwalę słońce przed zachodem, ale to czas pokaże.

Wszak jak mówią jedna jaskółka- Joker- wiosny nie czyni.
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Sierpień 2020, 01:04:24 wysłana przez Pan M »

Online misiokles

« Odpowiedź #406 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 01:00:41 »
A ja uważam, że zarówno DC jak i Marvel planując swoje wieloletnie fazy za parę lat się 'sparzą', gdyż widzowie zmęczą się tymi multiversami i ogarnianiem x rzeczy i zwrócą się do niezależnych, zamkniętych fabuł.

Offline Pan M

« Odpowiedź #407 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 01:18:24 »
A ja uważam, że zarówno DC jak i Marvel planując swoje wieloletnie fazy za parę lat się 'sparzą', gdyż widzowie zmęczą się tymi multiversami i ogarnianiem x rzeczy i zwrócą się do niezależnych, zamkniętych fabuł.

Możliwe, że tak ale z drugiej jakoś MCU się nie zmęczyli przez tyle lat do Endgame. Formuła super-hero też jest przecież na tyle pojemna, że można zrobić tam i Nolanverse, MCU, Jokera i  Logana. Więc raz, że niekoniecznie oznacza to filmy od linijki.

Dwa jeżeli będzie to realizowane jak kultowe, komiksowe "Elseworlds" czyli właśnie niezależne od siebie alternatywne historyjki raczej nie będzie to wymagało wiedzy o tym co wydarzyło się w filmie x.

No a nawet jeżeli planują jakiś cross między nimi to bo ja wiem czy  na etapie kiedy ludzie oglądają filmowe eventy pokroju "Infinity" i "Endgame" będą aż tym przytłoczeni?

Jasne, że pewnie kiedyś zainteresowanie się wyczerpie, ale imo rynek może zmęczyć bardziej widzów przesytem, albo nieprzekonanie widzów do nowych postaci, kolejnych generacji zastępujących poprzednie- gdzie właściwie MCU już stoi przed takim wyzwaniem.

Online misiokles

« Odpowiedź #408 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 07:28:05 »
Obyś miał rację. Osobiście źle się czuję z sygnałami, że Doc Strange 2 będzie silnie powiązany z serialem o Vision.

Offline Gazza

« Odpowiedź #409 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 08:51:40 »
(...) Nie raz słyszę, zę GOTG to space opera, Thor fantasy a Ant-man heist movie- naczelny argument youtubowego raka Ichaboda (...)
Przypomnij mi przy okazji ale stawiam Tobie piwko! :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #410 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 09:06:27 »
Chodziło mi o pewną tendencję jaką zauważyłem wśród części ludzi. Ciągłego narzekania jakie filmowe DC jest dziadowskie przy strasznym antagonizowaniu z chwalonym MCU.

Tendencja to jedno, ale imputowanie komuś, że napisał coś czego nie napisał to drugie.

MCU, mimo że jest tak koncertowo zrealizowane, to całość jest zamknięta w jednej formule.

To jest akurat tzw. oczywista oczywistość. MCU to filmowy McDonald i hamburger zawsze pozostanie hamburgerem. Choć niektóre mogą być bardziej smaczne niż inne.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Frank_C

« Odpowiedź #411 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 09:16:21 »
"Liga" w formie mini-serialu
Ja myślałem, że to będzie normalny film, a raczej trylogia, jak to pierwotnie Snyder planował. Duży minus, ale dalej jest to najbardziej oczekiwany przeze mnie tytuł od DC/WB.

Offline Szekak

« Odpowiedź #412 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 10:20:38 »
To będzie film, tyle, że ze względu na swoją długość uznano, że lepiej go podzielić na 4 części i zrobić z niego miniserial. Kosmetyka.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline R~Q

« Odpowiedź #413 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 11:10:30 »
Tak. Ja jednak liczę, że będzie to 6 godzin ;)

Offline Frank_C

« Odpowiedź #414 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 11:10:40 »
To będzie film, tyle, że ze względu na swoją długość uznano, że lepiej go podzielić na 4 części i zrobić z niego miniserial. Kosmetyka.
Czyli tak jak miało być w pierwowzorze z tego co czytałem. Snyder miał zrobić 3 części, ale że teraz film trafi bezpośrednio na sreaming to nie ma takich ograniczeń w długości czasu trwania jak w kinach. Super. Jaram się tym filmem najbardziej. Zaraz potem The Batman M. Reevesa.

Offline Szekak

« Odpowiedź #415 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 11:54:53 »
Ja się ogólnie niczym specjalnie nie jaram oprócz właśnie Justice Legue. Ogólnie jestem ogromnym fanem MOS i BvS więc liczę na godne zwieńczenie trylogii. A cała reszta nie rusza mnie, nawet dwie nowe gry na które strasznie czekałem są zawodem. SS to jednak nie ta formuła którą mógłbym się jarać, GK podobnie, a do tego jest to oddzielne uniwersum niż Arkham, więc już totalnie hype siada.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Frank_C

« Odpowiedź #416 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 12:41:31 »
Myslicie, że jest szansa, że HBO MAX po jakimś czasie wyda na blu-rayu JL Snyder Cut w jakiejś zajebistej kolekcjonerskiej wersji?

Offline R~Q

« Odpowiedź #417 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 13:04:05 »
Myslicie, że jest szansa, że HBO MAX po jakimś czasie wyda na blu-rayu JL Snyder Cut w jakiejś zajebistej kolekcjonerskiej wersji?
Na razie nie ma co na to liczyć ale może po jakimś czasie tak. Ja teraz drukuje sobie fanowską okładkę i stawiam puste pudełko na swojej Snyder-półce.

Offline Frank_C

« Odpowiedź #418 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 13:12:22 »
Na razie nie ma co na to liczyć ale może po jakimś czasie tak. Ja teraz drukuje sobie fanowską okładkę i stawiam puste pudełko na swojej Snyder-półce.
To wiadome, że od razu nie, ale tak ze dwa lata od premiery to już chyba by pomyśleli o jakimś fajnym steelbooku + np. figurki członków Ligi.

Offline R~Q

« Odpowiedź #419 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 14:09:01 »
No to by było nieźle