Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 232418 razy)

Bender

• Gość
Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #390 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 10:26:30 »
Niezależnie od tego co wyżej. Patrzę na ten trailer i tak trochę chce mi się puścić pawia jak widzę jak się teraz robi filmy. Nie tylko SH. Dotknęła je ta sama choroba co muzykę, są totalnie overproduced.  Każdy kadr idealnie ostry, idealnie kolorowy, idealnie sztuczny, szczelnie wypełniony szczegółami, które w 70% są zupełnie niepotrzebne a niektóre wręcz kiczowate do bólu (żałosna kompozycyjka ruin ze kamieniem Justice League) haha. Taki patetyzm się z tego wylewa, że śmiać się chce. Lata '60-80, wróćcie.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 11:21:40 »
Niezależnie od tego co wyżej. Patrzę na ten trailer i tak trochę chce mi się puścić pawia jak widzę jak się teraz robi filmy. Nie tylko SH. Dotknęła je ta sama choroba co muzykę, są totalnie overproduced.  Każdy kadr idealnie ostry, idealnie kolorowy, idealnie sztuczny, szczelnie wypełniony szczegółami, które w 70% są zupełnie niepotrzebne a niektóre wręcz kiczowate do bólu (żałosna kompozycyjka ruin ze kamieniem Justice League) haha. Taki patetyzm się z tego wylewa, że śmiać się chce. Lata '60-80, wróćcie.

Trudno się z tym nie zgodzić, co napisałeś forumowiczu, toż to uroki postprodukcji. Montażownia obecnie jest w stanie z ,,obróbką graficzną" filmowego obrazu zrobić praktycznie wszystko, a za rok, za dwa lata... jeszcze więcej. Paradoks, czyż nie? Jak widać manipualcje aspektem graficznym w produkcji - szczególnie w tej, w której przeznacza się grube miliony dolarów na budżet - są z, lekka kontrowersyjne. Nie mówię jednak, że to są ruchy i decyzje złe, gdyż wszystko i tak zależy od tego, jak efekty wizualizacji zostaną finalnie wkomponowane do struktury całości dzieła: współgranie z fabułą, rolą postaci, muzyką, kostiumami i scenografią etc.; wizualizacje opracowywane na potężnych silnikach graficznych - i wszystko inne, co zamknięte jest pod określeniem ,,efekty specjalne" w danym dziele - muszą opowiadać film w odpowiedni sposób, nie zbyt nachalnie, czy tak, aby jedno nie przerastało drugie. Zwiastun "Justice League: The Snyder Cut", choć kontrowersyjny, okazał się niezwykle pompatyczny, z potężną energią, surowością, agresją i nienagannym wytłuszczeniem mroku i specyfiki wizji wyglądu i całokształtu Snyderowskiego Kinowego Uniwersum DC, co było niesamowitym geekowskim doznaniem. Na wersję "Ligii Sprawiedliwości" Zacka Snydera z przyszłorocznych i tych na 2022 rok, premier filmowych, czekam najbardziej.

Offline death_bird

« Odpowiedź #392 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 12:09:44 »
Przede wszystkim to na chwilę obecną wygląda to tak jakby DC kontratakowało podczas gdy Marvel dostał zadyszki i nie bardzo wiedział co ze sobą zrobić. Do tej pory produkcje DC nie zachwycały i pytanie co teraz? Wyciągnęli wnioski ze starych błędów i spróbują wejść na nowy poziom czy po prostu chcą przejąć teren bombardując widzów sporą ilością przeciętnych premier.
Na chwilę obecną najbardziej intryguje mnie "SS". Czy to będzie gigantyczna wtopa czy może przewrotna odpowiedź na "GotG"?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pan M

« Odpowiedź #393 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 13:07:28 »
Ekhm "Suicide Squad" był już 4 lata temu. Od tamtego czasu dostaliśmy porządne rozrywkowe rzemiosło w postaci "Aqumana" i bardziej na serio "Jokera" ze świetną kreacją tytułowego bohatera. Wonder Woman i Shazam są ok. Ile jeszcze będzie się pisać, jak to filmy z DC są denne? Chyba do końca świata czego by nie zrobiono.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 13:36:13 »
Ekhm "Suicide Squad" był już 4 lata temu. Od tamtego czasu dostaliśmy porządne rozrywkowe rzemiosło w postaci "Aqumana" i bardziej na serio "Jokera" ze świetną kreacją tytułowego bohatera. Wonder Woman i Shazam są ok. Ile jeszcze będzie się pisać, jak to filmy z DC są denne? Chyba do końca świata czego by nie zrobiono.

Zgadzam sie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #395 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 14:37:49 »
Ekhm "Suicide Squad" był już 4 lata temu.

Pierwszy SS to była sieczka pt. "Chciałbym, ale mi studio nie pozwoliło". Teraz bierze się za to koleś od Strażników Galaktyki i albo wyjdą mu "Strażnicy" w wersji DC albo sieczka w stylu "Emancypacja HQ". Patrząc na zwiastun nie mam pojęcia, która z tych opcji weźmie górę i dlatego tak bardzo intryguje mnie efekt końcowy tego właśnie tytułu.

Od tamtego czasu dostaliśmy porządne rozrywkowe rzemiosło w postaci "Aqumana" i bardziej na serio "Jokera" ze świetną kreacją tytułowego bohatera. Wonder Woman i Shazam są ok. Ile jeszcze będzie się pisać, jak to filmy z DC są denne?

Napisałem gdzieś, że filmy DC są/były denne? Czy może jednak, że nie zachwycały? Wg mnie to jest różnica. I nie - z tych, które widziałem - żaden mnie nie zachwycił (choć WW oglądało mi się bardzo przyjemnie i zawsze będę go bronił). To było/jest poprawne rzemiosło. Może z wyj. "Justice League" - akurat ten tytuł był denny.

Offline Szekak

« Odpowiedź #396 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 15:24:31 »
A filmy Marvela cie jakies zachwycily?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #397 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 16:32:18 »
Wygląda bardzo dobrze:

Zostałem rozdeptany, zmiażdżony, rzekłbym nawet rozczłonkowany przez ten ponad dwuminutowy teaser trailer  do haftowanego tragizmem, chciwością, brutalnością i krwią obrazu Reevesa, "The Batman". Nic dodać, nic ująć, to było fanowskie uniesienie wychodzące ponad wszystko, co możliwe, poza ramy ,,nerdowskiej jaźni". Mało tego, to pierwszy zwiastun jakiegokolwiek filmu, od czasów pełnego, fenomenalnego zwiastuna do "Avengers: Infinity War" - rozpoczynającego się słowami Fury'ego, a potem kolejnych Avengersów ,,There was an idea" - który zrobił na mnie tak ogromniaste, mega geekowskie wrażenie. To drugi ten ,,najlepsiejszy", tak kuriozalnie dobry (oj można by tu hiperbolizować i określać w słowach zachwytu tą zapowiedź, praktycznie bez końca) materiał promujący i zapowiadający (co prawda, "The Batman" wrzuca kolejny bieg w etapie swej produkcji; praca nad dziełem dopiero się zaczyna) film - bez względu na gatunek, przeznaczenie kina, i czy jest to film do dystrybucji na płytach DVD, Blu-Ray, czy Blu-Ray 4K, oraz to czy będzie to hit, kandydat do Oskara bądź kino niszowe. "The Batman" - choć jest to nieco subiektywna opinia - będzie pierwszym dziełem kinowym, w którym Bruce Wayne stanie się Batmanem: wkroczy on na ścieżkę, z której nie ma powrotu, scali się ze swoim alter ego na tyle, że będą jednością. Porażająco niesamowita zapowiedź...

Offline death_bird

« Odpowiedź #398 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 16:35:00 »
A filmy Marvela cie jakies zachwycily?

Większość była zdecydowanie sprawniej zrealizowana.
Natomiast tak - jeśli chodzi o tę konkretną niszę to "Avengers", "Infinity War" i przede wszystkim "Strażnicy Galaktyki" mnie zachwyciły. To były wyjątkowo pyszne hamburgery. Może jeszcze "Zimowy żołnierz".

« Odpowiedź #399 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 17:37:48 »
  Ekranowa przyszłość DC prezentuje się całkiem zachęcająco niedługo druga Wonder Woman później nowy "Batman", nowe "Suicide Squad", "Liga" w formie mini-serialu i "Gotham P.D." też jako serial. Mam nadzieję że dojdzie do skutku "Flash", Miller jako neurotyczny dziwak chociaż odbiegający od kanonu przypadł mi do gustu. Jeszcze nie oglądałem "Aquamana" i "Birds of Prey" chociaż leżą kupione na półce ale tak ogólnie jakoś te filmy DC bardziej mi przypadły do gustu niż te od Marvela nawet "Suicide Squad", "Liga Sprawiedliwości" czy "Batman vs Superman" chociaż problemy je trapiące są oczywiste i pomimo tego, że jak stwierdził powyżej death_bird filmy konkurencji są zdecydowanie sprawniej nakręcone. Mam nadzieję, że Warner zrezygnował z bezsensownego pomysłu ścigania Disneya w budowaniu uniwersum i skupi się po prostu na kręceniu coraz lepszych produkcji, niekoniecznie ze sobą połączonych. No i mam nadzieję, że z okazji filmu Egmont sięgnie dajmy na to w ramach DC Deluxe po klasyczne "Suicide Squad" Ostrandera, nie dość że facet po kolekcji Star Wars ma u mnie spory kredyt zaufania to sam tytuł zebrał sporo dobrych opinii.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #400 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 17:56:23 »
Z wszystkiego co zapowiedzieli SS najmniej mnie grzeje bo przypomina mi to dziwne cos jakim byl oststni film z HQ.

Offline SawiK

« Odpowiedź #401 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 18:00:28 »
Up
Właśnie też mam największe zastrzeżenia do SS Gunna.
Za to to co mamy z Batmanem jara mnie mega, kilkakrotnie już obejrzany zwiastun wcale mnie nie nudzi i już bym pognał do kina.
Reszta zapowiedzi raczej bezpieczna, brakuje jakiej petardy. Ale jest bdb i ciekawiej niż zwykle na comicconach itp a to tylko DC, sporo dobra przyłożyli się do tego.

Offline death_bird

« Odpowiedź #402 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 18:21:48 »
Pewnie okażę się niepoprawnym optymistą, ale słysząc tekst o byciu jak film wojenny z lat 60-tych/70-tych mam taką bardzo cichą nadzieję, że drugi SS może być tym dla DC czym "Rogue 1" był dla Di$neyowych SW.
Oczywiście może też skończyć się szumnymi zapowiedziami i durną historyjką, ale jak na razie ten konkretny zwiastun pokazuje najmniej. Na dzień dzisiejszy liczę na coś fajnego.

« Odpowiedź #403 dnia: Nd, 23 Sierpień 2020, 18:35:56 »
  Ja raczej żadnych obaw nie mam, wczoraj przyszło mi na myśl czy nie za dużo tych postaci, ale nie nawiedziła mnie oczywista myśl, że połowę mogą odstrzelić spokojnie w pierwszych 5 minut. W pełni ufam Gunnowi, chociaż Strażnicy Galaktyki 2 to jeden z najsłabszych filmów z całego uniwersum, z wyjątkiem Scooby Doo przypadły mi do gustu wszystkie jego filmy które widziałem. Na żadne "Rogue 1" bym nie liczył, Gunn to człowiek Tromy, kicz, tandeta i durny, często klozetowy humor to jego znaki rozpoznawcze, zresztą wystarczy spojrzeć na postacie jakie dobrał do ekipy, to nie może być kręcone na poważnie. Zresztą sam fakt tego, że mimo oskarżeń o rasizm, faszyzm, homofobię, mizoginię i Bóg wie co jeszcze Disney zdecydował się na ściągnięcie go na powrót do siebie świadczy o tym, że zdawali sobie sprawę, że zrobił tam dobrą robotę.
  No i skoro mowa o kinie wojennym lat 70-tych to nie zapominajmy o "Parszywej Dwunastce", która była jednym z wzorników dla teraźniejszego Suicide Squad i teoretycznie przynależąca do kina wojennego bardziej jednak była kinem przygodowym nie pozbawionym humoru więc pewnie o to chodzi. W obsadzie jest jakiś Presidente General z hiszpańsko brzmiącym nazwiskiem więc pewnie jakaś tajna misja na Santa Prisca czy czymś podobnym. Fajnie, że Cena, fajnie że Kinnaman, fajnie że Courtney ci goście są drewniani na maksa, myślę że będą świetnie pasować do filmu z czerstwymi one-linerami a takiego oczekuję. Do tego Rooker, Elba i Robbie którzy pewnie nieco podciągną artystycznie całość. Ja tam czekam.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Sierpień 2020, 18:49:47 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Pan M

« Odpowiedź #404 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 00:07:12 »
Co myślicie o decyzji w kierunku filmowego multiwersum?

Dla nas to oczywistość, ale pytanie na ile zjadliwe sprzedadzą ten koncept laikom komiksowym czyli większości widowni. Widzę jak część moich  znajomych w ogóle puka się w głowę na sam ten koncept, nie ogarniają tego. Dziewczyna też do niedawna nic z tego nie rozumiała, tym bardziej, że bardziej preferuje liniowe czasowo uniwersa pokroju star wars- swoją drogą w moim wieku tłumaczyć takie bzdurki  ;D

Jak dla mnie będę musieli to bardzo wyważenie rozegrać, ale ogromny plus, ze na poważnie coś z obecnym bałaganem zaczęli robić.

BTW Ciągle się łudzę, że da radę jakoś spiknąć BatPattisona z Phoenixem Jokerem w ramach alternatywnej wariacji. Wiem, że odbywaj panowie raczej teraz gustują w bardziej niszowym kinie, ale skoro i tak zgodzili się już zagrać w obrazach należących do tak dużej marki to kto wie. Jakoś ten nowy Batman przynajmniej po zwiastunie pasuje mi do bardziej surowego świata wykreowanego w  Jokerze- choćby ten design Catwoman.

Swoją drogą  dla mnie "Joker" to autentycznie tak surowa, brudna,  przyziemna jak się da na tą konwencję, wariacja skrawka uniwersum DC, że Nolanowe Batmany wyglądają przy tym jak typowe super-hero a nie żaden quasi realizm, do którego roszczą sobie prawo.
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Sierpień 2020, 00:29:29 wysłana przez Pan M »