Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 232277 razy)

Offline komiks

Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #1530 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 21:36:45 »
Pojawiły się pierwsze wyważone recenzje Aquaman i Zaginione Królestwo

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Kyms

« Odpowiedź #1531 dnia: Wt, 26 Grudzień 2023, 22:24:50 »
Wróciłem zadowolony z "Aquaman i Zaginione Królestwo". Przyjemny w odbiorze film, który oferuje kilka fajnych rzeczy, ale nie jest pozbawiony wad. Bardziej podobała mi się pierwsza część, ale i kontynuację oceniam jako przyjemnie spędzony czas.

Więcej wrażeń opisałem na Facebooku:
https://www.facebook.com/UniwersumDCComics/posts/pfbid02zh3BweK84uFPHVabsb6KoP5jEKzNW3nPUuiL35VEgsEf22UDtd9fcVdtnGxAYjPKl
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline michał81

« Odpowiedź #1532 dnia: Pt, 29 Grudzień 2023, 09:12:35 »
Ja na Aquamanie i Zaginionym Królestwie bawiłem się lepiej niż na Blue Beetle. Fabuła nie jest odkrywcza, CGI to komputerowa papka na poziomie 3 Antmana, ale relacja Aquamana i Orma jest fajnie poprowadzona, trochę przewidywalnie, ale ciekawie i zabawnie oraz dobrze zagrana. Sceny akcji są ok. Nie jest to może godne zamknięcie DCUE. Trochę to odgrzewany kotlet, ale taki który jeszcz da się zjeść.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1533 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 20:28:56 »
W końcu trafiłem w tym roku w kinie na film słabszy niż GOTG#3 :P

Problemów ten film ma co najmniej kilka - pierwszym jest nużące tempo, niby ciągle coś się dzieje, ale to wszystko jakoś nie składa się na satysfakcjonująca całośc, przypomina raczej zlepek scen akcji generowanych losowo, przeplatanych scenami z kompletnie nieciekawym villainem (Black Manta w jedynce był spoko jako dodatek, jako główny przeciwnik nie sprawdza się wcale). Trochę Star Warsy, trochę Strażnicy Galatyki, trochę biegania po dżungli i uciekania przed robalami, trochę walki w lodowej scenerii, czego tu nie ma? Misz-masz ogólnie niezbyt strawny i dopiero pod sam koniec film zaczął nieco angażować i wzbudzać jakiekolwiek emocje. Wbrew temu co sugerowały zwiastuny Mery trochę tu jest choć mniej niż w jedynce, a Momoa jest na dobrej drodze żeby za kilka lat zagrać Hondę w Street Fighterze. Interakcja z Ormem jednak rozczarowuje, liczyłem na jakąś chemię i lepsze dialogi. Jedynka, którą powtórzyłem dwa dni temu jest 20 minut dłuższa, a zlatuje szybciutko, tutaj sporo ziewałem patrząc na zegarek.

5/10, miało być 4, ale końcówka trochę nadrobiła.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1534 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 20:37:45 »
W końcu trafiłem w tym roku w kinie na film słabszy niż GOTG#3 :P

W sensie niż Flash?

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1535 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 20:41:10 »
Przypomnijmy raz jeszcze - Flash był zdecydowanie najbardziej udanym z pięciu moich tegorocznych kinowych seansów (a także jedynym z filmów z tego roku, który już trafił na półkę na płytce Blu-ray i którego zaliczyłem już powtórkowy seans). Drugie miejsce na tę chwilę dla Ex4, trzecie dla Fast X. Aquaman został niestety daleko w tyle.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Grudzień 2023, 20:46:34 wysłana przez Gieferg »

Offline Pan M

« Odpowiedź #1536 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 21:15:15 »
Przypomnijmy raz jeszcze - Flash był zdecydowanie najbardziej udanym z pięciu moich tegorocznych kinowych seansów (a także jedynym z filmów z tego roku, który już trafił na półkę na płytce Blu-ray i którego zaliczyłem już powtórkowy seans). Drugie miejsce na tę chwilę dla Ex4, trzecie dla Fast X. Aquaman został niestety daleko w tyle.
W sensie w Twoim rankingu a tu Ty wyglaszasz peany jak jakis komisja narodowa od fimow.

Gadanie ze w koncu film slabszy od gotg o tyle zabawne bo ten pierwszy jest w ogolnym rozrachunku uwazany za dobry nawet bardzo, aqua za zly a Ty wyglaszasz przemowy jakby gotg byli zlym filmem w powszechnym mniemaniu.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1537 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 21:23:48 »
Jeśli nie rozumiesz, że moja opinia to tylko i wyłącznie moja opinia to już tylko i wyłącznie twój problem.
I nie będę tego za każdym razem tłumaczył i podkreślał, albo formułował wypowiedzi z myślą o niekumatych, którym trzeba to wbić do łba łopatą.

Nie mówiąc już o tym, że w ogóle nigdzie nie powiedziałem, że GOTG#3 jest złym filmem (bo go za taki nie uważam). Napisałem jedynie, że byłem w tym roku na trzech, na których bawiłem się lepiej.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Grudzień 2023, 22:03:46 wysłana przez Gieferg »

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1538 dnia: Cz, 25 Styczeń 2024, 17:07:51 »
10 lat po premierze Człowieka ze stali pożegnaliśmy DCEU. Z tej okazji na kanale Filmożerców pojawiła się dyskusja na temat całego uniwersum tworzonego między innymi przez Zacka Snydera.

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Pan M

« Odpowiedź #1539 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 13:48:03 »
Dużo mówienia w tym podcaście o tym, że cos nie zgadza z wersją komiksową. No ja sam trochę kręcę nosem na to jak Hollywod sobie trawestuje komiksy, ale nie zawsze jest to złe, bo GOTG mimo różnic między pierwowzorem to dobra rzecz. Thor z kolei miał świetną interpretacje w Ragnaroku, Infinity War i Endgame a Love and Thunder to już jakaś kompletna odklejka i zrobienie z postaci mema. Szkoda.

Luthor Snydera to ma przede wszystkim taki problem, że został niesamowicie wypłaszczony względem tego co mogliśmy dostać. To jest prostu czubek, gość, któremu coś się odkleiło. Imo taki Supermenowy Joker i przy okazji jeden z dowodów na to jak Snyder chciał zbatmanić całe DC, odbierając unikatowość wielu postaciom. Luthor w komiksach i kreskówkach to był gość, który owszem był czarnym charakterem ale zarazem kiedy dochodziło do  inwazji  z kosmosu na ziemie nie raz nie dwa wspierał jednak bohaterów bo jego celem nigdy nie była zagłada ziemi. To jest jednak jeden z bardziej złożonych komiksowych czarnych charakterów zaraz obok Magneto i Doctora Dooma, którzy nie są ot po prostu zli.

No ciężko wybaczyć, ze nie dość dostaliśmy postać o głębi kartki papieru to o takim pokazie złego aktorstwa, że zęby bolą od tego po dziś dzien. Nie wiem co palił Einsberg na planie ale ewidentnie mu szkodziło.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Styczeń 2024, 13:49:58 wysłana przez Pan M »

« Odpowiedź #1540 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 14:38:37 »
  Nie zapominaj, że Lex Luthor genialny korpokrata jaki dzisiaj funkcjonuje to tak naprawdę po-kryzysowa wizja Johna Byrne z "Człowieka ze Stali" wcześniej on często bywał szalonym naukowcem w Złotej Erze najczęściej w pasiakach i z kulą u nogi. Gene Hackman przecież też grał inną postać niż tę którą znamy w filmach Donnera. Tak brał Snyder trochę stąd, trochę zowąd i sklejał te swoje filmy.

Offline michał81

« Odpowiedź #1541 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 16:42:49 »
Przecież odpowiednikiem Luthora w DCU, o którym piszecie jest Bruce Wayne. Bardzo dobrze to Snyder odwzorowal w tym beznadziejnym Batman V Superman.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1542 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 00:56:44 »
To pokazuje tylko jaki burdel pojęciowy panował w Snyderverse. Ja rozumiem, ze inspiracje można czerpać z nawet sprzecznych źródeł, ale zbudować coś sensownego z tego może tylko zdolny reżyser a nie koleś z obsesją  na punkcie slow motion, który nie potrafi ubrać ładnych obrazków w sensowną fabułę, bo scenariusz i narracja kuleją. Ten durnowaty Luthor pasował jak pięśc do nosa do całej tonacji filmu.

Batman z twórczości Millera, Superman, który miał w kolejnych filmach czerpać z Injustice, Luthor wyciągnięty sprzed x lat. No można tam tłumaczyć, że Batman zabija bo kiedyś kurcze zabijał w komiksach, albo nawet wrzucić Jokera z dawnych komiksów, gdzie bardziej robił głupie kawały niż zabijał zanim został tym psychopatą z jakim kojarzymy go dzisiaj. Geralnie Snyder zrobił z tego wszystkiego taką sieczkę pojęciową niemiłosiernie znęcając się nad DC, ze to bylo skazane na klęskę. MCU też x rzeczy robi inaczej niż komiksy, ale Stark czy Rogers jednak mają tą esencje postaci z komiksów. Jakby Snyder stal za kamerą MCU to by bankowo sprzedał tam ten debilowaty i wielce kontrowersyjny shitowaty niby game-changer w postaci Capa jako agenta Hydry. Nieważne, że to jest na siłę, że jedzie na zjadającym gatunek superhero robieniu pewnych pomysłów na siłę, ważne, że jest kontrowersyjnie.

Poczytałem sobie wywiady ze Snyderem w kwestii Rebel Moon do tego rewelacje jak to on chciał robić edgy, niby dorosłe star wars dla lucasfilmu i się utwierdzam w tym, ze koleś ma mentalność dużego dziecka. Ewentualnie to jest troll, ale w to szczerze wątpię bo koleś w ogóle nie ma w ogole wibracji jajcarza.

Spotkanie poszło całkiem nieźle. Kathleen Kennedy powiedziała, że to fajny pomysł. Pamiętam, że wtedy zapytałem, czy jest jakakolwiek szansa na to, żeby to był film tylko dla dorosłych. Zamyśliła się wtedy i odpowiedziała: "Nie jestem pewna..." Wtedy powiedziałem: "Czyli mówisz, że jest szansa", na co powiedziała, że zobaczymy, co będzie dalej przy kolejnym spotkaniu. Powiedziałem "okej". Wyszedłem z tego spotkania z myślą, że są otwarci na projekt tylko dla dorosłych i Jedi będą robić tam niezłą rozwałkę. Wróciłem wtedy do domu do swojej żony i producentki, która stwierdziła, że: "Jesteś szalony. Oni nigdy nie pozwolą na coś takiego. Kompletnie ci odbiło i masz jakieś urojenia." Wówczas pracowałem nad Supermanem jako IP i miałem pewien problem z jego zmianą, bo to trudna postać do zmienienia. Może nie tyle próbowałem go zmienić, co podkreślić pewne aspekty dookoła niego. Moja żona powiedziała mi wtedy: "Wiesz co byłoby z Gwiezdnymi Wojnami? To byłaby katastrofa dla ciebie."

Zródło
https://naekranie.pl/aktualnosci/rebel-moon-zack-snyder-o-historii-nieudanego-projektu-1705059683

W ogóle Rebel Moon to jest koronny dowód, ze Snyder bez opierania się o jakąkolwiek dużą markę, robiący film nie będące ekranizacja czegokolwiek jak 300 i Watchmen to reżyser-pustka. Ten film to jest taki koszmarek, gorszy od wszystkiego co on zrobił w kinie komiksowym, że zęby bolą. Postaci praktycznie mają śladowe albo zerowe motywacji, kij z tym, ważne, że przyjmują super pozy, albo mają zdaniem Snydera edgy, fajny design. Wiecie rozumiecie jest ten uwielbiany przez Snydera mrok, a raczej obrzydliwa estetycznie szarzyna no i ten syf czerpie z Siedmiu Samurajów, jakby temu teledyskowi nadawało to nobilitacji. 

Facet nie ma marki na której by mógł bezpośrednio bazować, dlatego skacze sobie w tym swoim limbo filmowym od wysepki do wysepki z inną inspiracją żeby się czegoś zaczepić.

Drużyna bohaterów złożona między innymi z Hana Solo, czarnoskórego typa z Gladiatora i to dosłownie bo aktor ten sam, Tarzana i podbróbki Bishopa z X-men biją się ze złolem, który wygląda jak komisarz z Warhammera 40k będący kimś w rodzaju Dartha Vadera mającego nad sobą imperatora. Tylko, że ten pierwszy nie ma nic ikonicznego jak Vader, a tego niby imperatora gra tragiczny aktor bez charyzmy, który już dał opłakany pokaz aktorstwa w Hawkeye. Zapomniałem wspomnieć, ze jest też uczłowieczony robot zupełnie jak w star wars, w sumie ten wątek nie jest taki zły, ale tylko przypomina jak Snyder małpuje bardzo marnie wszystko co się da, z gracją dziecka co napisało fanfik.

Filmu o zombikach dla Netflixa nie oglądałem i po tym tworze jeszcze długo do tego nie podejdę.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Styczeń 2024, 01:37:51 wysłana przez Pan M »

Offline Pan M

« Odpowiedź #1543 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 02:34:21 »
Wybrano odtwórczynie Super girl do kinowych filmów

https://m.imdb.com/news/ni64419875/?ref_=nws_nwr_li

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #1544 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 10:32:34 »
Princess Rhaenyra rządzi...CU-DO-WNIE!!! Bardzo się cieszę że Gunn poszedł po rozum do głowy i zamiast laski grającej w gówienkach Disneya wybrał Milly!!! ❤W końcu prawdziwie utalentowana Świeżynka, nie te wszystkie przereklamowane Zendaye, które rzeczona Aussie Girl wciąga nosem!
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?