Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 232134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pan M

Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #1170 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 09:27:17 »
Od początku mam przeczucie, że te filmowe multiwersa będą dla nich bagnem z którego się szybko nie podniosą. O ile czytelnicy komiksów są do nich jako tako przyzwyczajeni (osobiście nie jestem fanem), o tyle statystyczny kinoman DC czy Marvela będzie czuł się tym "przytłoczony" i szybko opuści ten (tonący?) statek.

Odbiorcy nie są przytłoczeni liczbą postaci, absurdalnością niektórych to i tym nie będą o ile będzie się to robić w miarę zjadliwie dla zjadaczy popcornu. Strange i Spider-man, które korzystały z tej koncepcji zrobiły w box office też niezły pieniądz, spider-man wręcz ogrom pieniędzy.  No i pytanie na ile faktycznie te multwiersa będą ciągle eksploatowane. Na razie mieliśmy 2 filmy MCU sięgające po ten motyw, ale taki Thor czy Black Panther to filmy stojące zupełnie innym tropami fabularnymi, teraz będziemy mieć znowu powrót do motywu w Ant-manie. Nie wydaje mi się, że będą ciągle to wałkować patrząc na to jakie filmy jeszcze będą.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1171 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 20:54:04 »
Dlatego DC nie brnie w Multiwersum póki co, a Flasha wykorzystają do wypracowania nowej drogi? Elseworldy są projektami na uboczu, nie łączonymi, i po nich nie widać, żeby miało im to zaszkodzić patrząć na odbiór i zarobek
Brnie i to jeszcze przed wprowadzeniem multiwersum w filmach. Bo czym innym jest Joker i The Batman.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1172 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 21:10:29 »
Czemu nie, jeśli miałoby to jakiś sens. Z reguły takie spotkania sensu nie mają, wiec nie nastawiałbym się na nie pozytywnie.

Spotkania dwóch Johnów Constantine w jakimkolwiek tworze filmowym lub serii takowych filmów z DCEU, miały by sens, jeśli było by to dobrze napisane, i jeśli było by częścią jakiegoś większego planu, gdyby ten jeden film z tymi postaciami dał nam zapowiedź tego, co będzie się działo lub być może co prawdopodobnie wydarzy się za ileś filmów w takowym cyklu lub fazie. A dlaczego by nie nastawiać się pozytywnie? Jaki ma być praktyczny sens negatywnego nastawienia do DCEU, które i tak strukturalnie oraz pod względem realizacji filmowych jest obecnie w jednej wielkiej kupie? Im więcej pozytywnego flow, tym lepiej. Widziałem trzykrotnie już film "Doktor Strange w multiwersum obłędu", w którym mamy wersję Strange'ów z różnych Światów, gdzie mamy nawet na krótko ukazane wizje struktury takich różnych rzeczywistości, gdzie całkiem fajnie aktorsko i fabularnie, co przełożyło się również na klimat i atmosferę filmu, wypadli różni Strange'owie, mimo iż grani przez jednego aktora. Dwoje aktorów w filmach DCEU o Multiświecie, którzy zagrali by alternatywne/równoległe wersje Johnów Constantine, sądzę że wypadło by bardzo podobnie, jak do filmu MCU, co znaczy po prostu: bardzo dobrze! Keep calm.  8)

Jeśli chodzi o samą postać Constantina, to jak była budowana przez trzysta numerów komiksowej serii i na ile ludzką była - ze wszystkimi tego zaletami i wadami - wrzucanie jej w jakieś multiversum jest jednym z najbardziej poronionych i i idiotycznych pomysłów ever.

Komiks nigdy nie powinien być odtwarzany przez medium filmowe z całkowitym oddaniem treści, czyli tego, co w ,,tysiącpińćsetstodziwićsęt" ilości zeszytów, wydań zbiorczych komiksów etc. było związane z daną postacią, grupą postaci, wątkami czy jakimś motywem. Zresztą nikt tego teraz w Hollywood i w świecie seriali czegoś takiego nie robi - nie odtwarza się niczego bardzo wiernie, na dodatek jeśli mamy do czynienia z ,,komiksami"! Tak, z KOMIKSAMI! Bo historie obrazkowe a filmy/serial - zupełnie dwa różne obrazy Superbohaterskich Uniwersów. A adaptacja... to zawsze adaptacja. Za cholerę nie musi być wierna oryginałowi. Meh.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1173 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 22:57:16 »
Brnie i to jeszcze przed wprowadzeniem multiwersum w filmach. Bo czym innym jest Joker i The Batman.
No po prostu osobnymi, niepowiązanymi ze sobą filmami. Póki co nic nie sugeruje, żeby mieli jakkolwiek łączyć te postacie we wspólnym projekcie.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1174 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 19:54:44 »
No po prostu osobnymi, niepowiązanymi ze sobą filmami. Póki co nic nie sugeruje, żeby mieli jakkolwiek łączyć te postacie we wspólnym projekcie.

Ja w ogóle nie o tym i ostatnią rzeczą jaką spodziewałbym się po Jokerze to cross z np członkami Squadu Gunna. Muszą  jakoś uzasadnić odrębność tych produkcji i tutaj kłania się multiwersum. Poza tym o The Batman mówiono wcześniej przez pryzmat tego, że to jest odrębna nitka w mulitwersum.

https://www.facebook.com/ign/photos/a.119104781632/10158597578031633/?type=3

Zródło to ign więc jedno z tych bardziej wiarygodnych.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1175 dnia: So, 11 Luty 2023, 16:35:57 »
Cytat: Pan M

(...)spodziewałbym się po Jokerze to cross z np członkami Squadu Gunna. Muszą  jakoś uzasadnić odrębność tych produkcji i tutaj kłania się multiwersum. Poza tym o The Batman mówiono wcześniej przez pryzmat tego, że to jest odrębna nitka w mulitwersum.

Jak to dziwnie, trochę pozytywnie, trochę ,,anty" brzmi, popatrzcie: "Gunn Squad" . No właśnie, tak nazwałbym Uniwersum, czy raczej część Uniwersum budowanego przez Jamesa Gunna w Kinowym Świecie DC. Mało tego, w ostatnim z filmów danej Fazy (jeśli Fazy w DCEU będą przypominać to, jak tworzy się Fazy filmowe w MCU, i to jak przedstawiały one finał fabularny/destynację Faz, które dążyły do ukazania finalnej potyczki z szaleńczym tyranem Tytana, Thanosem) wszyscy bohaterowie, ich grupy i ,,squady", które tworzą zmierzyły by się w niezapomnianej, turbo-epickiej batalii a.k.a. ,,superbohaterskiej bitce marzeń" z wrogiem pokroju Wandala Dzikosa, Korpusu Żółtych, Czerwonych i Czarnych Latarni etc. I ta ekipa koksowników superheroes nazywała by się "Gunn Squad"; tak też nazywał by się film... "Gunn Squad" - ależ miodem najwyższej słodyczy płynąca cudna nazwa, tak zapadająca w pamięć!

"The Batman" jako oddzielny byt filmowy, będący częścią jakiegoś Świata z Multiversum DCEU? Czyli całe DCEU mamy zacząć traktować, jako Multiversum? "Joker" z 2019 roku i przyszły sequel tego obrazu, rozumiem że znalazłby się w jednym z takowych Światów? Wraz z "The Batman"? A te wszystkie seriale pokroju "Doom Patrol", "Titans", czy "Watchmen" - gdzie je umieścić? Do innego wymiaru z Multiświata DCEU?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1176 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 13:05:02 »
Muszą  jakoś uzasadnić odrębność tych produkcji i tutaj kłania się multiwersum.
Nie powiedziałbym, że mają co uzasadniać. Wszystkie stare adaptacje Marvela i DC można dzisiaj nazywać elementami ich aktualnych multiwersów, ale nie w takim celu były tworzone.

Offline Lukop

Offline Kyms

« Odpowiedź #1178 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 00:19:31 »
Koncepcyjnie podoba mi się. Na zwiastunie naniesione zmiany wydają się mieć sens i składać w spójny obraz, czego najbardziej się obawiałem. Wyłącznie nie przemawia do mnie motyw dwóch Barrych nie mogą wytłumaczyć tego - inny Barry powinien żyć, jeżeli właściwy wskoczyłby w istniejącą już linię, nie tworząc ją.
Nawet w zwiastunie pada, że Barry stworzył ten świat, więc obecność dwóch nie ma dla mnie uzasadnienia.

Wizualnie ładnie wygląda, efekty też. Tylko w kilku miejscach walnęło mi taniością, kiczowatością - dokładniej przy dwóch momentach z Supergirl. Sam zwiastun ukazał dość sporo slow motion czego fanem nie jestem, przypomina mi to szkołę Snydera i nadużywanie tego, oby tu lepiej wypadało choć po niektórych scenach śmiem powątpiewać. Cieszę się, że tak zaakcentowano obecność Batmana Keatona tylko... w każdej scenie jest sztywny jakby kij od szczotki włożyli mu za kostium i pokleili. Rozumiem, że kostium ma swoje ograniczenia ruchowe tylko tu jest to aż za mocno widoczne, co nie wygląda dla mnie dobrze i praktycznie dla tak dynamicznego filmu.

Mam problem z nastawieniem do filmu. Mam mieszane uczucia. Z jednej strony chcę to zobaczyć ze względu na Flasha, wpływu na plany DC Studios. Z drugiej Ezra nie przekonał mnie do tej roli, zwiastunem nie poprawia wizerunku, który znam z komiksów, do tego dochodzą jego swawole z ostatnich miesięcy...
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Luty 2023, 00:30:44 wysłana przez Kyms »
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1179 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 01:00:29 »

I'm Batman!

Ale ten AR... :/

Co ja się będę oszukiwał, kinowy pewniak i nie ma to tamto.

Offline Pan M

« Odpowiedź #1180 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 01:35:13 »
W scenie na batmotocyklu mrugnął Batman Nolana, czy to jednak Battfleck bo po samym  kostiumie jednak wygląda bardziej jak Battfleck? Chociaż wykorzystanie Batmanów Nolana bardzo by mnie nie zdziwiło, ale bardziej wierzę, że byłby to np. chwilowy przeskok między uniwersami a nie pełnoprawna rola Bale'a. Sam zwiastun no spoko, ale nie mogę się odpędzić od wrażenia, że to będzie ten sam rodzaj filmu co ostatni Spider-man. Fajny nostalgiczny trip ale z dość dziurawą fabułą, bardzo luźno bazujący na Flashpoint Paradox, wywołujący emocje pod kątem występu Ketaona ale jako sam film to będzie bardziej istotny projekt robiący grunt pod nowy start DC w kinie niż film sam w sobie. Do tego jednak jakiś tam niesmak jest jak się spojrzy na wyskoki Millera i o ile rozumiem, że cancelowanie tego filmu dla wytwórni to głupota, bo to nie zwykły filmik ale swoiste sprzątanie uniwersum to jednak mam nadzieję nie oglądać więcej tego zwyrola w filmach.

Nie powiedziałbym, że mają co uzasadniać. Wszystkie stare adaptacje Marvela i DC można dzisiaj nazywać elementami ich aktualnych multiwersów, ale nie w takim celu były tworzone.

One powstawały jednak na ileś lat przed Iron Manem i nie były robione przez Marvel Studios. Imo muszą to jakoś wyjaśnić zwykłemu Kowalskiem bo inaczej Kowalski pomyśli, że to zwykły burdel a zawsze ten burdel można przypudrować multiwersum. ;D Pamiętajmy, że powstanie film o Batmanie i Robinie z innej bajki niż ten Pattisona, a równolegle dalej będą ciągnąć sagę Reevesa więc no po prostu nie mogą tak tego zlać i pewnie  tego nie zrobią, bo  choćby motyw z Batmanem Burtona we Flashu wprowadzili.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Luty 2023, 01:43:04 wysłana przez Pan M »

Online michał81

« Odpowiedź #1181 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 05:06:40 »
W scenie na batmotocyklu mrugnął Batman Nolana, czy to jednak Battfleck bo po samym  kostiumie jednak wygląda bardziej jak Battfleck?
To jest Battfleck. Wcześniej wyciekły fanowskie nagrania z planu na których było widać właśnie sceny z motorem.

Offline Necr09

« Odpowiedź #1182 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 07:50:31 »

Jest parę innych ujęć w tym zwiastunie i ten genialny motyw dźwiękowy :)
FGO: 758,469,198

Online xanar

« Odpowiedź #1183 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 08:27:52 »
To DC to jest niesamowite nie dość, że z tego Flasha zrobili jakiegoś lamusa, to jeszcze, co będzie lepsze od jednego Ezry na ekranie, Ezra.- sztuk 2.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1184 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 14:14:44 »
Wiem, ze motyw multiwersum istniał w komiksach DC, ale oglądając ten zwiastun czułem się jakby to była odpowiedź na Spider-Mana No Way Home...
Ale ciarki były jak pokazali Keatona :D