Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 231971 razy)

Offline michał81

Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #720 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 12:34:43 »
Darkseid w uniwersum Snydera raczej odważny nie jest. Wyszedł na strasznego lamusa w tym prologu, a wystarczyło dodać, że wtedy był jeszcze Uxasem, nie miał części mocy itd.
I to by nic postronnej osobie nie znającej komiksów nie powiedziało, a wprowadziłoby tylko więcej zamieszania.

Offline Pan M

« Odpowiedź #721 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 13:05:56 »
I to by nic postronnej osobie nie znającej komiksów nie powiedziało, a wprowadziłoby tylko więcej zamieszania.

Można było poświęcić z 10 minut na genezę samego Uxasa/ Darkseida, dostanie się na zakazaną górę, gdzie spali starzy bogowie i wprowadzenie wśród nich zamętu. Chyba, że na kolejne filmy był plan, żeby bardziej zarysować jego sylwetkę tak jak miało to miejsce z Thanosem i genezą upadku jego planety w Infinity War.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Marzec 2021, 13:10:21 wysłana przez Pan M »

Offline michał81

« Odpowiedź #722 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 14:19:14 »
Można było poświęcić z 10 minut na genezę samego Uxasa/ Darkseida, dostanie się na zakazaną górę, gdzie spali starzy bogowie i wprowadzenie wśród nich zamętu. Chyba, że na kolejne filmy był plan, żeby bardziej zarysować jego sylwetkę tak jak miało to miejsce z Thanosem i genezą upadku jego planety w Infinity War.
Czyli chciałbyś dołożyć jeszcze więcej ekspozycji, której i tak by nikt nie zrozumiał. Ten film i tak jest za długi.

Offline Gazza

« Odpowiedź #723 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 15:32:05 »
Właśnie taka ekspozycja jest/byłaby by każdy zrozumiał.
Moim zdaniem film nie jest za długi. Fakt, gdyby skrócić kilka ujęć i slow-mo scenek pewnie by się nieco skrócił, ale jest przynajmniej niemal kompletny i o to chodziło. Mnie oglądało się go wybornie, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że czasy mamy jakie mamy więc typowy widz z trudem 120 minut usiedzi...

Offline Gieferg

« Odpowiedź #724 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 15:34:45 »
No, gdyby go skrócić, to pewnie by był krótszy. Masz rację :)

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #725 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 15:34:50 »
A może ma dostęp do internetu?

Trochę w tym ironii, jak i szczerej prawdy, Gieferg. HBO GO nie posiadam; "Ligę Sprawiedliwości Zacka Snydera" obejrzałem
Spoiler: PokażUkryj
ściągając ten film z internetu, na swój użytek: materiału ściągniętego nie kopiując i nie rozprowadzając nigdzie. Tak, wiem, że jest to nieodpowiednie działanie z mojej strony, ale skoro znalazła się taka możliwość obejrzenia tego konkretnego filmu, to dlaczego miałbym z niej nie skorzystać? Proste i koniec kropka.

Pobrany materiał dla tego filmu, w jednym pliku MKV, miał około 33GB; jak na standardy zapisu tego typu formatu obrazu i dźwięku w tej oczekiwanej jakości, wyszło dość skąpo. Bit rate na poziomie ok. 18 Mb/s - mógłby być lepszy, ale nigdy nie widziałem czegokolwiek tak wizualnie genialnie się prezentującego w formacie 4:3, jak "Liga Sprawiedliwości Zacka Snydera" właśnie.
Ów obraz miał swoją atypową, cudowną budowę: był niedoświetlony, zimny, jakby pokryty odpowiednim filtrem - barwa ,,filtru" zależała, sądzę, od wizji reżysera i możliwości montażu; od tego jaka głębia emocji i wydźwięku ma być przypisana konkretnej scenie/sekwencji etc. To wyglądało co najmniej fenomenalnie, niczym wzięte z pierwocin krutacznego mitu - tak prezentowały się w tym dziele m.in. starcia (obejrzałem dopiero 2h i jedną minutę filmu) armii Darkseida z Amazonkami, co powinniśmy nazwać, w ,,Bitwie pod Themyscirą". Nie wspomnę o scenach ,,załamania czasu", bodaj s rozdziale nr.3, przez Allena i ratowania Iris dzięki możliwości ,,Speed force". Wizualizacje z użyciem kamery poklatkowej i efektu ,,slow-mo" w tych właśnie flashowych częściach filmu, z tak ogromną skalą szczegółowości - jakby rozbicia sekundy na tysiące i tysiące składowych - z tak ogromnym rozmachem, gdzie nawet parówka od hot doga się Barry'emu do kieszeni zmieściła, przyćmiewają podobnego typu sceny i efekty wizualne z Quiksilverem z Sagi X-Men (2011-2019).

Offline misiokles

« Odpowiedź #726 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 16:49:35 »
Właśnie taka ekspozycja jest/byłaby by każdy zrozumiał.
Moim zdaniem film nie jest za długi. Fakt, gdyby skrócić kilka ujęć i slow-mo scenek pewnie by się nieco skrócił, ale jest przynajmniej niemal kompletny i o to chodziło. Mnie oglądało się go wybornie, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że czasy mamy jakie mamy więc typowy widz z trudem 120 minut usiedzi...

Więc właśnie - każdy z nas ma doświadczenia sprzed zbyt długimi wykładami czy prezentacjami, gdzie natłok podawanych informacji sprawia, że w pewnym momencie mózg odmawia przyjęcia już kolejnych. Ten film trwa prawie 4 godziny - wydłużanie go o kolejne genezy i ekspozycje spowoduje podobny efekt.
Dla mnie mógłby być krótszy bez uszczerbku 'artystycznego'.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #727 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 17:02:13 »
Jesli cos bardzo lubie to dla mnie moge w tym swiecie siedziec nawet 6h.

Offline R~Q

« Odpowiedź #728 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 20:01:36 »

Spoiler: PokażUkryj
Według opowieści Diany, Darkseid przybył kiedyś tam na Ziemię, uznał ją za wartościową dla swoich potrzeb i chciał ją przetworzyć Motherboxami na podobieństwo swoich światów. Ok. Dostał łomot od jej obrońców i zwiał z podkulonym ogonem, zostawiając w pośpiechu Motherboxy. Nadal ok. Ale od tego miejsca nie zrozumiałem - to Darkseid nie wiedział, gdzie był i na jakiej planecie, skoro "zgubił ją pośród biliarda anonimowych światów"? Skakał sobie na ślepo po światach, nie rejestrując ich w żaden sposób? Nie potrafił prześledzić trasy swojej floty i zlokalizować tej planety ponownie, aby odzyskać Motherboxy, tylko musiał czekać na ich przebudzenie? A nawet jeżeli tak - to dlaczego Steppenwolf mówi, że na tej planecie nie ma obrońców i łatwo ją podbije, skoro oni musieli pamiętać, w jakich okolicznościach zgubili Motherboxy i kto ich teraz pilnuje? Steppenwolf wspomina nawet, że na Ziemi nie ma Latarni, a w retrospekcji widać jednego wyraźnie (co prawda ginącego), ale już to powinno im dać do myślenia. A jakoś nie klei mi się, że Steppenwolf szukając Motherboxów nie znał okoliczności ich utracenia.

Jeżeli wyjaśni się to później, to ok, poczekam ;)

Hm mam swoje teorie: Diana mówi, że Darkseid i spółka są z innego wszechświata; być może multiwersalne koordynaty nie są takie łatwe do zapisania; a może Apokoliptianie muszą podbić jakąś planetę, by móc ją podłączyć do "sieci" boomtube'ów albo coś. Wygląda na to, że "Darkseid's conquerors", do których zalicza się też Steppenwolf, skaczą po planetach losowo i podbijają je (no i Steppy'emu zostało jeszcze 50 000 do podbicia). Być może aktywowanie i porzucenie motherboxów nie jest obce apokoliptiańskiej armadzie: zapewne na niektórych innych planetach spotykają obrońców, czasami też przegrywają. Możliwe też, że Uxas był tak zhańbiony przegraną na Ziemi, że wymazał ze swojej pamięci tę planetę, możliwe, że specjalnie o niej nie myślał, a swoich akolitów, którzy widzieli jego porażkę, wymordował. Pamiętajmy, że mówimy tu o Nowych Bogach i ludzkie kategorie myślenia niekoniecznie się do nich stosują.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #729 dnia: Pn, 22 Marzec 2021, 20:41:49 »
Jest jakas wersja czy mozliwosc ogladania JL w wersji Grey czy bardziej black & white, bo widzialem gdzies takie cos na FB.

Wersja czarno-biała dopiero będzie miała premierę. Kanał dystrybucji ten sam co w przypadku kolorowej wersji, czyli w USA na HBO Max a u nas na HBO GO.
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Marzec 2021, 20:43:57 wysłana przez Mateusz »
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline michał81

« Odpowiedź #730 dnia: Wt, 23 Marzec 2021, 00:10:22 »
Hm mam swoje teorie: Diana mówi, że Darkseid i spółka są z innego wszechświata; być może multiwersalne koordynaty nie są takie łatwe do zapisania; a może Apokoliptianie muszą podbić jakąś planetę, by móc ją podłączyć do "sieci" boomtube'ów albo coś. Wygląda na to, że "Darkseid's conquerors", do których zalicza się też Steppenwolf, skaczą po planetach losowo i podbijają je (no i Steppy'emu zostało jeszcze 50 000 do podbicia). Być może aktywowanie i porzucenie motherboxów nie jest obce apokoliptiańskiej armadzie: zapewne na niektórych innych planetach spotykają obrońców, czasami też przegrywają. Możliwe też, że Uxas był tak zhańbiony przegraną na Ziemi, że wymazał ze swojej pamięci tę planetę, możliwe, że specjalnie o niej nie myślał, a swoich akolitów, którzy widzieli jego porażkę, wymordował. Pamiętajmy, że mówimy tu o Nowych Bogach i ludzkie kategorie myślenia niekoniecznie się do nich stosują.
Jeśli trzeba aż tyle sobie samemu wyjaśniać i dopowiadać do filmu, to znaczy że zdecydowanie coś jest z nim nie tak. Wszystko to przypuszczenia, a prawda jest taka, że Snydera to wcale nie obchodziło i finalnie w filmie Darkseid wychodzi na jakiegoś sklerotyka ;)

Offline R~Q

« Odpowiedź #731 dnia: Wt, 23 Marzec 2021, 08:58:22 »
Jeśli trzeba aż tyle sobie samemu wyjaśniać i dopowiadać do filmu, to znaczy że zdecydowanie coś jest z nim nie tak. Wszystko to przypuszczenia, a prawda jest taka, że Snydera to wcale nie obchodziło i finalnie w filmie Darkseid wychodzi na jakiegoś sklerotyka ;)
Ja rozumiem, że jesteś przyzwyczajony do filmów, które "podają wszystko na tacy", ale nie, nie jest to wada.

Offline Pan M

« Odpowiedź #732 dnia: Wt, 23 Marzec 2021, 09:35:28 »
Formalnie to jest ciągle typowe trykotowe kino a nie eksperyment pokroju "Logana" i "Jokera". Jak ten film nie jest klarowny w kwestiach kluczowych fabularnie to ewidentnie wada. Jeżeli się będzie wiecznie przymykać oczy na takie rzeczy, to co raz więcej twórców będzie sięgać po jeszcze gorsze chwyty rodem ze Star Wars, gdzie pewien imperator "jakoś" wrócił i więcej nie trzeba tłumaczyć. 
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Marzec 2021, 09:41:35 wysłana przez Pan M »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #733 dnia: Wt, 23 Marzec 2021, 09:45:37 »

Offline michał81

« Odpowiedź #734 dnia: Wt, 23 Marzec 2021, 10:29:21 »
Ja rozumiem, że jesteś przyzwyczajony do filmów, które "podają wszystko na tacy", ale nie, nie jest to wada.
Ale tu nie chodzi o podanie wszystkiego na tacy, tylko o głupoty i nielogiczności, które zostały w filmie upchnięte.
Cała sytuacja z Darkseidem wygląda tak:
- przylatuje na ziemie (fizycznie, nie żadnym teleportem)
- odkrywa (lub zapisuje, zależy jak rozumieć tą scenę) równanie antyżycia na ziemi, którego poszukuje
- dostaje łomot od obrońców ziemi i gubi motherboxy
- ucieka
- siedzi kilka tysięcy lat na swojej planecie
- po tych kilku tysiącach lat przybywa przez teleport Steppenwolf (potrzebował do tego obudzonych  motherboxów)
- odkrywa, że to planeta na której jego władca dostał łomot
- odkrywa równanie antyżycia
- Steppenwolf dostaje łomot od obrońców ziemi
- Darkseid mówi, że muszą to załatwić w klasyczny sposób i wsiada na swój statek, aby przylecieć na ziemie.
I teraz mamy następujące opcje jakie wynikają z filmu:
1) Darkseid ma sklerozę
2) Darkseid machnął ręką na to wszystko i powiedział "nie potrzebuje tej formuły antyżycia, po co mi ona i odpuszczam tym ziemianom, pomimo, że mnie upokorzyli", ale na koniec filmu od tak mu się zmieniło
3) Darkseid lata swoimi statkami na chybił trafił, bez żadnej nawigacji  i przez przypadek trafił na ziemie, ale bez nawigacji nie mógł jej ponownie odnaleźć, ale skutecznie omijał wszelakie słońca i czarne dziury oraz bez nawigacji wrócił bez przeszkód na swoją planetę - więcej szczęścia niż rozumu

To jest jedna z najgłupszych rzeczy w filmie, tym bardziej, że Darkseida kreuje się na mega potężną postać i arcy łotra.

Nadal film mi się podoba, ale finalnie trzeba nieraz wyłączyć myślenie, żeby nie dotarło co się w nim odwala.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Marzec 2021, 11:05:59 wysłana przez michał81 »