Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 232107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nori

Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #675 dnia: Pt, 19 Marzec 2021, 22:46:13 »
Muszę przyznać, że nie czekałem specjalnie na tę wersję, właśnie skończyłem oglądać, i naprawdę, był to bardzo przyjemny seans. Trochę zaskoczenie, nie spodziewałem się tak pozytywnego efektu. Owszem, można się do paru rzeczy przyczepić, sporo rozwleczonych scen, ale z drugiej strony, pozwalało to na odpowiednie wyeksponowanie poszczególnych postaci. Ciekawe, jaką droga podąży teraz filmowe DC?

Offline kelen

« Odpowiedź #676 dnia: So, 20 Marzec 2021, 01:06:11 »
Ciekawe, jaką droga podąży teraz filmowe DC?

Swoją. Ten film nie jest uważany za "kanon" dla tych produkcji, które dzielą uniwersum.

Offline R~Q

« Odpowiedź #677 dnia: So, 20 Marzec 2021, 11:50:39 »
Zack ma coś "schowane" na poczet kolejnych części, wierzcie mi 8)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #678 dnia: So, 20 Marzec 2021, 11:59:14 »
To prawda ze za to nie chcial  ani centa ale dostal calkowita wolnosc tworcza?

Offline Pan M

« Odpowiedź #679 dnia: So, 20 Marzec 2021, 12:14:56 »
Film oglądam w partach i na razie powiem tylko, że Darkseid strasznie mi się nie podoba jaką łajzą jest w tym filmie
Spoiler: PokażUkryj
Ot dostał z Toporka od Aresa, ucieczka i jęczenie jak go boli
To ma być zagrożenie na skalę kosmiczną? Żeby nie było uniwersa filmowe generalnie robią z potężnych postaci Marvela i DC jakiś nieudaczników. To samo jest jest w MCU gdzie Hulk jest przedstawiony jak jakiś goryl, który może dostać oklep od Starka. W ogóle chyba jedyne postacie, które do tej pory nie zostały znerfione to Scarlet Witch, Strange, Thanos i Cap Marvel.

Offline SawiK

« Odpowiedź #680 dnia: So, 20 Marzec 2021, 12:22:45 »
Udało się wczoraj odpalić Ligę Snydera 🤟 Mogłem obejrzeć tylko wersję z dumpingiem 😩 Mimo wszystko poszło gładko, 4godxi y miło spędzone i flaszka oszuszona 😅 Nawet moja żona która nie przepada za herosa i była wciągnięta. Dzieciaki trochu też mimo iż nie powinny 😜 8/10 mega zadowolenie i chęć na więcej to oczywista oczywistość. Kolejny seans nastąpi gdy będę mógł odpalić takowa 🤟💪🎉

Offline kelen

« Odpowiedź #681 dnia: So, 20 Marzec 2021, 12:49:56 »

Zrezygnował z wynagrodzenia z własnej decyzji, to nie był żaden warunek na wolność twórczą.

Offline R~Q

« Odpowiedź #682 dnia: So, 20 Marzec 2021, 14:16:29 »
Tak, tak było. Natomiast jego wolność była ograniczona tym, co już nakręcił w 2016. Dokrętek teraz było niewiele. Miał wolność za to w montażu, efektach itd. czyli w ostatecznym kształcie ZSJL.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #683 dnia: So, 20 Marzec 2021, 18:28:16 »
Film oglądam w partach i na razie powiem tylko, że Darkseid strasznie mi się nie podoba jaką łajzą jest w tym

Wprowadzenie villaina w klasycznym Sauron-style. Nie widzę problemu poza tym, że to  jest jednak nieco zbyt podobne do "Władcy pierścieni".

Po drugim seansie myślę czy nie podnieść oceny na 9/10.
W tej chwili wolałbym zobaczyć kontynuację Snyderverse niż MCU.

Dzieciaki trochu też mimo iż nie powinny
Co znaczy "nie powinny"?

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #684 dnia: So, 20 Marzec 2021, 21:18:54 »
Właśnie oglądam po raz drugi wersję Snydera. Dawno nie miałem takiej potrzeby by wkrótce po seansie oglądać coś po raz drugi..
Po drodze obejrzałem wersję kinową i poza fajnym Supermanem (trochę nie pasujacym do poprzednich filmów) to wersja Wheadona to tragedia. Film nie ma absolutnie żadnego sensu. A wersja Snydera to po prostu tak jakby wersja rozszerzona i spokojnie na potrzeby kin dało by się ją skrócić do 2,5 h.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline misiokles

« Odpowiedź #685 dnia: So, 20 Marzec 2021, 22:06:02 »
Ja chyba nie obejrzę drugi raz wersji Snydera. Gdyż recenzja Bród z kosmosu uświadomiła mi, że niezależnie od wersji - im się dłużej zastanawiać, ten film ma mniej sensu :) Więc ten raz mi wystarczy. Choć widać też że Julian jest trochę uprzedzony.

Offline Pan M

« Odpowiedź #686 dnia: So, 20 Marzec 2021, 23:14:39 »
Obejrzałem już całość i na razie nie wiem sam co do końca myśleć. Na pewno jest to film bardziej kompletny,  na plus pojawienie się Darkseida, które nadaje większej motywacji Steppenwolfowi
który chce powrócić do łask swego pana po odszukaniu równania anty-życia
Co innego, że władcy Apokolips jest tutaj  tyle co kot napłakał i widać wyraźnie, że on był pisany typowo pod kontynuacje. Przy czym tutaj zatrzymałbym się na chwilę, bo jestem ciekaw czy Snyder chciał zrobić z Darkseida po prostu silniejszego, twardszego bossa od Stepka, czy pójść bardziej kreatywną drogą, dać mu
równanie i tym samym zmusić bohaterów do bardziej kreatywnych działań niż samej tępej walki fizycznej i bliżej by to przypominało Final Crisis Morriosona niż typowe  superhero. Nie będę porównywał na tym etapie tego filmowego Darkseida z Thanosem MCU, bo  to nie byłoby porównanie fair. Thanos też przed bezpośrednim włączeniem się do akcji nie zapowiadał się na jakiegoś intersującego złoczyńcę w MCU
Pewnie motherboxy będą masie ludzi nasuwać skojarzenia z infinty stones ale myślę, że
to aż tak nie razi bo jest tutaj wyraźny nacisk na to, że to równanie ma być bronią ostateczną a to już nieco inny kaliber niż kamienie. Spoko jest też to, że pomimo ożywienia Supermana to nie on ma kluczowy wpływ na wygraną ale Flash. Batman jest za to kompletnie nieprzemyślany w starciu z parademonami. Przygotował sobie zbroję na eSa, ale tutaj już nie? Ten gadżet do odbijania strzałów parademonów to wyraznie za mało

Duże zaskoczenie to też duża rola Cyborga. Jest to plus, że dano sporo czasu mniej znanej postaci, z drugiej strony czuć niedosyt z czasem ekranowym trójcy. Ewidentnie inaczej wypada Atlantis
widać inne pomysły niż w filmie Wana, na na przykład komunikację podwodną 
Trudno powiedzieć czy to lepiej czy gorzej od pomysłu z Aqumana. Po prostu inaczej. Joker
 to niestety tylko marketing jak Darkseid, jest go zdecydowanie za mało, żeby nadal powiedzieć coś sensownego o interpretacji Leto
Dlatego sorry ale te foty Leto w czerni i bieli to było zwykłe prowo, za którym nie kryło się w sumie nic. Za to chociaz tyle dobrego, że na pewno jego design bez kretyńskich tatuaży wypada o niebo lepiej.
 Pojawienie się Marsjanina jest źle zaplanowane. Ot pojawia się w scenie z Lois a potem nie przybywa wspomóc bohaterów w walce ze Stepenem. Lepiej by wypadło samo przybycie do rezydencji Wayne'a w epilogu, co byłoby klasycznym zabiegiem budowania uniwersum pod kolejne filmy rodem z MCU 
Zaskakująco dobrze wypadła dla mnie pierwsza scena slow motion z Wonder Woman, potem takich ujęć było już ciut za dużo, ale nie zatarło to dobrego wrażenia tamtej sceny z Dianą. Liczyłem na dużo dłuższą sekwencje w świecie koszmaru Batmana, a tak wyszło ledwo trochę więcej tego co było w Batman v Superman. Nadal niewiele wiadomo o świecie z wizji Batmana, a po tym jak pokazano 
, że przeżyli w nim też Cyborg, Mera, Joker, Deathroke aż chciałoby się dowiedzieć więcej o tym świecie.

74% z ponad 200 ocen krytyków na rotten tomatoes, na imdb 8,5 z ponad 100 tysięcy ocen userów. Warner musi mieć srogi mętlik w głowie. Jakoś mnie nie przekonują komentarze niektórych, że ten odbiór wynika z braku superhero w kinach, bo Marvel przecież właśnie ostro naciera serialami nadrabiając przerwę wywołaną kinowym kryzysem.

BTW Teraz nie wiem czy zbyt nie kombinuje, ale Darkseid może dostał takiego łupnia w retrospekcyjnej bitwie bo wtedy to po prostu był jeszcze Uxas, w końcu nie ma wtedy nawet  omega beams? Tyle, że to już moje spekulowanie bo film nie raczy o tym nic wspomnieć i te moje teoretyzowanie akurat niczym się nie różni od dopowiadania sobie niektórych wątków z Batman v Superman, które wyraźnie były nieprzemyślane, niedopowiedziane.
« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Marzec 2021, 00:59:31 wysłana przez Pan M »

« Odpowiedź #687 dnia: Nd, 21 Marzec 2021, 00:03:39 »
  Obejrzane, ogólnie jest naprawdę ok, film zdecydowanie nabrał większego sensu czego w sumie można się było spodziewać. Przede wszystkim zyskał Steppenwolf, który w końcu zyskał jakąkolwiek motywację (to było najgłupsze w oryginalnej wersji, nie bardzo wiadomo było kim on jest, po co szuka jakichś trzech klocków i czym te klocki wogóle są). Pojawił się Darkseid, ale żadnej roli nie odegrał poza robieniem za straszak. Zyskał też z pewnością Cyborg. Poprawiono nieco efekty (chociaż nowy wygląd Steppenwolfa raczej nie przypadł mi do gustu). Fajnie, że jednak nie pozbawiono filmu całkowicie humoru i Flash dalej robi za postać komiczną - rozumiem narzekania że ten Barry Allen jest kompletnie niezgodny z oryginałem, ale jako osobna postać filmowa całkowicie się broni i co więcej jest potrzebny. Natomiast o żadnym efekcie WOW raczej nie ma mowy. Wcale się nie dziwię, że odebrano Snyderowi ten projekt, nie wiadomo jak to wyglądało te kilka lat temu, co Snyder teraz dokręcił co nakręcił a co przekręcił bo całość wygląda jakby robił ze 3 filmy naraz (Suicide Squad wyglądało bardzo podobnie), tyle że koncepcja nadal leży plackiem u podstaw konstrukcji całości. Po cichu liczyłem że ten film nada jakiś sens Batmanowi i Supermanowi i nie, nadał tamten film jest dalej tak samo nonsensowny. Ile w tym winy reżysera a ile studia nie wiem i nie będę zgadywać. Jest 4 godzinny moloch, który nie ma prawa być wyświetlany w kinach chyba że wrócimy do lat 50-tych i plansz z napisem "intermission" puszczanych z orkiestrą w tle. Trochę scen niepotrzebnych wogóle więc dało by się to nieco przyciąć, członkowie Ligi praktycznie bez żadnych kontaktów między sobą, jest tego jeszcze mniej niż w filmie Whedona, na to akurat miejsce się nie znalazło. Chaos zaczyna się wkradać chwilę przed ożywieniem Supermana, z zupełnie pojechaną końcówką w której znajduje się wyjście i do bezpośredniej kontynuacji BvS i do Flashpointu i do Injustice i do filmu z Harley i do Batrodziny i do Bóg wie czego jeszcze. Leto dalej nieprzekonujący jako Joker chociaż podobał mi się ten jego falsecik, kto wie może by coś wyciągnął z tej roli, wogóle przez cały czas tej sceny wydawało mi się, że to Batek rozmawia ze swoimi głosami w głowie co byłoby chyba ciekawszym rozwiązaniem. Fajnie, że jednak zrobili ten film, chociaż mi ten stary w sumie też mi się podobał, natomiast ciężko nie zauważyć że ten po prostu jest lepszy. Mimo wszystko dalej największą jego zaletą jest to co wcześniej, czyli "to nie jest Disney". Całość odebrałem pozytywnie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Marzec 2021, 00:27:27 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Online michał81

« Odpowiedź #688 dnia: Nd, 21 Marzec 2021, 09:18:59 »
Jeszcze jedna recenzja

polecam sekcje spoilerów, gdzie omówiono co jest na plus/minus w wersji Snydera a co w wersji Whedona
« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Marzec 2021, 09:26:55 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #689 dnia: Nd, 21 Marzec 2021, 10:01:30 »
  Plusem Whedona napewno to że załagodził całość gdzie się dało. W wersji Snydera ten film to nie powinien nazywać się "Liga Sprawiedliwości" tylko "Liga Katów". Ta scena z Wonder Woman w muzeum może i wizualnie dobra, ale jest kompletnie chora, co ona tam wyprawia na oczach wystraszonych dziewczynek? Ogólnie postać Wonder Woman jest kiepsko skonstruowana, psychologicznie sprzeczna. Ten Superman z wiecznie zaciętą miną wybierający czarny strój, na co to? Chce dzieci straszyć "jak będziecie niegrzeczne to was rozj...ę jak waszych kolegów i koleżanki w Metropolis"? Ta końcówka straszna, dlaczego oni się znęcają nad tym Steppenwolfem? Jeszcze odsyłają go Darkseidowi w kawałkach, a jak się patrzą na siebie przez ten portal to byłem przekonany, że zaraz któreś krzyknie "następny też wróci w kawałkach i znajdziesz koński łeb w łóżku!!!", albo wlecą tam i zrobią kolejny roz...ol. Jedynym superbohaterem był chyba ten zdziwaczały Flash. Jeszcze gorzej niż wcześniej wygląda Batman, fizycznie słaby i ciężki kompletnie nieprzydatny, pod względem umysłowym tak samo bo za niego wszystko wie Cyborg, Affleck kręci się tylko i gada o miłości i nadziei jak jakaś Czarodziejka z Księżyca. Może i ogólne założenia zrobienia czegoś poważniejszego nie były złe, ale to nie miało szansy się utrzymać. Warner chciał filmów superbohaterskich a nie kolejnej wersji Watchmen w której lekarstwo nie jest lepsze od choroby.