Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 231686 razy)

Offline death_bird

Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #525 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 20:09:22 »
Wolę nie myśleć co będzie gdy się okaże, że ten wymodlony film nie spełni oczekiwań...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pan M

« Odpowiedź #526 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 20:12:18 »
Ta postać po prawej to zapewne Granny Goodness.

ZSJL będzie Rated R, więc manchildy, którzy narzekali na to, że "Batman i Superman zabijają hurdur" lepiej niech nawet nie oglądają, bo będą "urażeni".

Ludzie narzekali na zabijanie przez Supka i Gacka, bo przede wszystkim ma się to jak pięść do nosa względem tego czym te postaci pierwotnie są, co reprezentują.

Niby ten zabieg wykoślawienia idei postaci jest stosowany powszechnie choćby w MCU, ale to nie znaczy, że tam to jest cacy.

Akurat nigdy nie lubiłem w filmach robienia z każdego sh postaci pokroju Punishera. Nie lubię Supermana, którego modus operandi jest zabijanie, bo od tego już nie jest tak bardzo daleko do Homelandera.

Idea, że Jl, Avengers stoi na zabijaniu jest po prostu słaba. Mamy grupę nadludzi, którzy ustanowili się samodzielnie strażnikami sprawiedliwości i fundamenty to tam zabijanie. No a co na prawo, ONZ itd?

Jasne przechodzą w tych uniwersach wytłumaczenia, że musieliśmy zabić tego i tamtego  zostaliśmy doprowadzeni pod ścianę, ale to jest zawsze w ramach wyjątku od ogólnie przyjętej zasady. Tymczasem u Snydera to zasadą wydaje się zabijanie.

Do tego przypominam scenę zrozpaczonego eSa
Spoiler: PokażUkryj
który płakał po zabiciu Zoda.
Ta scena to była idealna podbudowa pod Supka, który decyduje się na już nigdy podejmowanie takiego kroku.

Mało tego komiksowy eS opowiadał się nawet przeciw karze śmierci- przynajmniej w tych komiksach z lat 90, bo jak teraz z tą tematyką to nie wiem, ale w sumie nie spodziewałbym się dużej zmiany.

Wolę nie myśleć co będzie gdy się okaże, że ten wymodlony film nie spełni oczekiwań...

Fanów Snydera na pewno spełni. Zresztą ja tego projektu nawet nie odbieram przez pryzmat czegoś co ma szansę realnie na jakiś efekt wow wśród ludzi w ogóle, tylko rzecz głównie adresowaną do fanów tego konkretnego twórcy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Luty 2021, 21:18:09 wysłana przez Pan M »

« Odpowiedź #527 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 21:47:45 »
Ludzie narzekali na zabijanie przez Supka i Gacka, bo przede wszystkim ma się to jak pięść do nosa względem tego czym te postaci pierwotnie są, co reprezentują.

Batman zabił z premedytacją w czasie swojego debiutu, także ten...A tak na poważnie, Snyder nakręcił te swoje filmo-teledyski, które się ni kupy ni dupy nie trzymają a teraz zaprawia, że to w zamierzeniu miały być dzieła na miarę Kubricka tylko mu Reptilianie swoje odnóża podłożyli. On się bawi w Granta Morrisona i wyciąga jakieś motywy sprzed 50 lat, których nikt nie pamięta a później zdziwienie, że ludzie kręcą nosem na Lexa Luthora - szalonego naukowca, Supermana który zamiast ściągać kotki z drzew równa miasta z ziemią, czy Batmana strzelającego z karabinów maszynowych. To nie będzie dobry film, nie będzie dobry w rozumieniu tego co ludzkość uważa za dobry film. Wszelkie kity o tym, że to będzie jego wizja Ligi Sprawiedliwości taka jaką miała być przed jego zwolnieniem to właśnie nic więcej niż tylko opowieści z drzewa sandałowego, miał kilka lat na łatanie bezsensownego scenariusza i już teraz widać, że nie ukręci bata z wiadomo czego. Ja osobiści pogubiłem się już w jego "wizjach", kto tam ma w końcu się pojawić? Steppenwolf? Darkseid? Joker? A kim są ci dwaj pierwsi? Ktoś wie? Żeby nie było, to nie jest tylko wina reżysera, ale i studia co się obudziło z ręką w nocniku.

Offline Pan M

« Odpowiedź #528 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 22:22:15 »
  Batman zabił z premedytacją w czasie swojego debiutu, także ten...A tak na poważnie, Snyder nakręcił te swoje filmo-teledyski, które się ni kupy ni dupy nie trzymają a teraz zaprawia, że to w zamierzeniu miały być dzieła na miarę Kubricka tylko mu Reptilianie swoje odnóża podłożyli. On się bawi w Granta Morrisona i wyciąga jakieś motywy sprzed 50 lat, których nikt nie pamięta a później zdziwienie, że ludzie kręcą nosem na Lexa Luthora - szalonego naukowca, Supermana który zamiast ściągać kotki z drzew równa miasta z ziemią, czy Batmana strzelającego z karabinów maszynowych. To nie będzie dobry film, nie będzie dobry w rozumieniu tego co ludzkość uważa za dobry film. Wszelkie kity o tym, że to będzie jego wizja Ligi Sprawiedliwości taka jaką miała być przed jego zwolnieniem to właśnie nic więcej niż tylko opowieści z drzewa sandałowego, miał kilka lat na łatanie bezsensownego scenariusza i już teraz widać, że nie ukręci bata z wiadomo czego. Ja osobiści pogubiłem się już w jego "wizjach", kto tam ma w końcu się pojawić? Steppenwolf? Darkseid? Joker? A kim są ci dwaj pierwsi? Ktoś wie? Żeby nie było, to nie jest tylko wina reżysera, ale i studia co się obudziło z ręką w nocniku.

Morrisona bym w to nie wciągał, bo on w przeciwieństwie od Snydera ma ogromna wiedzę o DC. Oceny dorobku tego scenarzysty, nie chcę tutaj w ogóle wyciągać,  bo zrobi się potężny off top i poleca sensowne posty w temacie.

Wracając do tematu.  Snyder mam wrażenie zna  Batmana głównie z TDKR. Poza tym wrzuca dużo scen  mających być nawiązaniem do konkretnych  kardów z komiksów...gdzie mam wrażenie, że patrzał tylko na obrazki nie czytając tekstu.

Np w Bvs pojawiają się kadry wprost wyciągnięte z "Superman peace on earth", bez tego samego kontekstu co w komiksie, bez totalnie tego wydźwięku, bo Snyderowski Superman to nie ten Superman jaki w tamtym komiksie.

Snyder umie robić dobre filmy tylko wtedy kiedy niewolniczo trzyma się materiału zródłowego-vide "300".

Offline Gazza

« Odpowiedź #529 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 22:33:51 »
Ciekawe spostrzeżenia i poniekąd z nimi się zgadzam. Jednak nie umniejsza to mojej spodziewanej frajdzie z możliwości obcowania z tym ...wydarzeniem. Aktualnie bezkonkurencyjnym. Jest lekki hype. Czego chcieć więcej! 😀😎😉
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Luty 2021, 23:37:26 wysłana przez Gazza »

« Odpowiedź #530 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 23:07:35 »
  Dlatego napisałem, że się w niego bawi a nie że nim jest. Zresztą sam Morrison dosyć często tej swojej ogromnej wiedzy na temat DC nie potrafi przekuć w ciekawą historię, ale to temat na właśnie inny temat. Snyder ma fajne pomysły na filmy, ma swoją wizję tyle że nie potrafi tego przenieść na ekran a DC na dodatek przywiązało mu kamień do szyi w postaci Goyera. Nie wiem, on nie mógł powiedzieć, że scenariusze tego faceta są beż sensu i nie chce z nim pracować? Mi osobiście się wydaje, że nie mógł tu się z Tobą zgodzę M bo nie miał wielkiego pojęcia o czym kręci te filmy, nie znał zbyt dobrze materiału źródłowego na co by wskazywała taka czysto trepowska interpretacja Watchmen.
   Gazza ja nie mówię, że nie czekam też z chęcią obejrzę, ale sorry pięciogodzinny serial będzie odzwierciedleniem jego wizji? To wcześniej nikt mu nie powiedział, że film w kinie nie może trwać 5 godzin i się trzeba do tego dostosować?

Offline Szekak

« Odpowiedź #531 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 23:50:12 »
To nie będzie serial, tylko film. Z tego co pamiętam, to JL wstępnie było zaplanowane na dwa filmy.

Mnie tam WIZJA Snydera mega jara i mówienie, że tej wizji nie ma to brednie. Wątki z BvS chamsko olane w filmie Wheadona, to jest to na co najbardziej czekam.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Gazza

« Odpowiedź #532 dnia: Pt, 12 Luty 2021, 23:55:01 »
   Gazza ja nie mówię, że nie czekam też z chęcią obejrzę, ale sorry pięciogodzinny serial będzie odzwierciedleniem jego wizji? To wcześniej nikt mu nie powiedział, że film w kinie nie może trwać 5 godzin i się trzeba do tego dostosować?
A kto naprawdę wie jak za kulisami było? I co z tego? Wiedział czy nie wiedział - cieszmy się na to co będzie. To przecież najważniejsze. Ocenimy po seansie. 😀
Ogólnie to smuci mnie to wszędobylskie i ciągłe szukanie dziury w całym. Wszędzie tylko: nowe Star Wars - źle, nowe MCU - źle, nowa WW/JL/coś tam coś tam - źle! To kiedy było/jest/będzie ok? Jak niczego nie będzie?

« Odpowiedź #533 dnia: So, 13 Luty 2021, 00:10:57 »
  Bredniami to są te filmy i to wszystkie trzy. One nabierają coś na kształt sensu (powiedzmy) tylko w jednym, jedynym przypadku. Wtedy, gdy Superman jest czarnym charakterem.

Offline death_bird

« Odpowiedź #534 dnia: So, 13 Luty 2021, 10:35:12 »
Wszędzie tylko: nowe Star Wars - źle, nowe MCU - źle, nowa WW/JL/coś tam coś tam - źle! To kiedy było/jest/będzie ok? Jak niczego nie będzie?

A może tak po prostu wytwórnie serwują sh.t.
Pomysły im się albo skończyły albo te, które się pojawiają nie pasują do nowych, wspaniałych czasów i w efekcie produkują niestrawną papkę za którą pochwalą ich opłaceni krytycy a kasa spłynie od bezrefleksyjnej części stada.
Naprawdę trudno oczekiwać żeby ludzie chwalili coś co jest do niczego.
"WW" 1 bardzo mi się podobała. "Aquaman" był całkiem spoko. Ale "JL" wyłączyłem po ok. 20 minutach, bo nie byłem w stanie tego oglądać. No i przecież nie będę chwalił czegoś co było do kitu.
A że - wg mnie - dostajemy coraz więcej produktów na tym poziomie to i poziom narzekania rośnie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pan M

« Odpowiedź #535 dnia: So, 13 Luty 2021, 10:40:18 »
Snyder do tego mam wrażenie wierzy święcie w ten powtarzany przez niektórych ludzi tekst "DC zawsze było mroczniejsze od Marvela". Dlatego tak mocno wierzy w obrany przez  siebie kierunek dla tych filmów. Przypominam sobie "Nową Granice", "Kingdom Come" z DC, lwią część komiksów o X-men, Punisher Max czy Daredevila Franka Millera i nie mam pojęcia o co temu człowiekowi chodzi.

Jasne DC ma sporą liczbę bardziej mrocznych tonacją komików, sporo takich o Gacku, ale to nie jest żadna reguła. Prawdą jest, że Marvel jak i DC mają sporę liczbę bardziej pogodnych ale i cięższych pozycji. Tymczasem Snyder zdaje się uważać co innego, co jest już czystą ściemą wobec surowych  faktów.

Przypominam sobie JL Tas i tam akurat było idealne  wyważenie między luźnym podejściem a cięższymi wątkami. Ja rozumiem, że ta narracja to się przebija głównie wśród ludzi, którzy sugerują się filmami na czele z trylogią Nolana, ale Snyder, który pozuje na znawcę uniwersum DC zwyczajnie nie brzmi wiarygodnie.

Bredniami to są te filmy i to wszystkie trzy. One nabierają coś na kształt sensu (powiedzmy) tylko w jednym, jedynym przypadku. Wtedy, gdy Superman jest czarnym charakterem.

Mi ten jego Supermana przypomina Supka z All Star Batman Millera, gdzie supes generalnie był palantem. Chociaż  tam palantami byli wszyscy sh nawet Wonder Woman. Jednak to by potwierdzało, że Snyder zna Supka   głównie z komiksów Millera, a nawet jeżeli nie, to taki obraz najbardziej do niego trafia.
« Ostatnia zmiana: So, 13 Luty 2021, 10:42:05 wysłana przez Pan M »

Offline R~Q

« Odpowiedź #536 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 09:53:03 »
Snyder to, Snyder tamto
Każdy twórca ma prawo do przedstawienia postaci i historii tak, jak mu się podoba i tak, jak Nolan miał prawo do zrobienia edgy filmu z absurdalnym Jokerem, tak Snyder może sobie wziąć po kawałku z każdego komiksu i wrzucić go do filmu. Ciekawe, czy tak samo krytykujesz elsworldowe komiksy czy też grę Injustice. Też odmawiasz im prawa do istnienia, bo tam np. Superman zabija?

Snyder, który pozuje na znawcę uniwersum DC
To chyba jest jakaś projekcja, bo to ty tutaj pozujesz na znawcę, a Snyder nigdy się sam o sobie nie wypowiadał. No ale wy lepiej wiecie, co siedzi w głowie Snydera.

No i po raz tysięczny mamy tutaj typowe dla was działanie: "bohaterowie są inni niż w moim wyobrażeniu, więc film jest zły". Chciałbym zobaczyć, jak krytykowałeś Disneya za nasranie na dorobek Marvela swoim MCU albo Nolana za swojego totalnie niekomiksowego Mrocznego Rycerza. Macie obsesję na punkcie Snydera, a waszą religią jest "krytykowanie" go za niezgodność z jakimś "standardem" DC, który istnieje tylko w waszej głowie.

Offline Pan M

« Odpowiedź #537 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 11:42:11 »
Każdy twórca ma prawo do przedstawienia postaci i historii tak, jak mu się podoba i tak, jak Nolan miał prawo do zrobienia edgy filmu z absurdalnym Jokerem, tak Snyder może sobie wziąć po kawałku z każdego komiksu i wrzucić go do filmu. Ciekawe, czy tak samo krytykujesz elsworldowe komiksy czy też grę Injustice. Też odmawiasz im prawa do istnienia, bo tam np. Superman zabija?
To chyba jest jakaś projekcja, bo to ty tutaj pozujesz na znawcę, a Snyder nigdy się sam o sobie nie wypowiadał. No ale wy lepiej wiecie, co siedzi w głowie Snydera.

No i po raz tysięczny mamy tutaj typowe dla was działanie: "bohaterowie są inni niż w moim wyobrażeniu, więc film jest zły". Chciałbym zobaczyć, jak krytykowałeś Disneya za nasranie na dorobek Marvela swoim MCU albo Nolana za swojego totalnie niekomiksowego Mrocznego Rycerza. Macie obsesję na punkcie Snydera, a waszą religią jest "krytykowanie" go za niezgodność z jakimś "standardem" DC, który istnieje tylko w waszej głowie.

Każdy odbiorca ma prawo do krytyki obrazu twórcy. Nie trzeba być kucharzem, żeby oceniać pracę kucharza.

Wizja Nolana nie do końca mi leżała, ale doceniam ją, bo to dobre filmy są po prostu. Do tego Nolan zrobił sobie swoją wariacje, zamknięta całość skupioną  głównie na Batmanie, postaciach z Gotham i tyle. Snyder miał być głową  twórczą całego konceptu uniwersum DC ze wszystkimi czołowymi sh. To jest drobna różnica.

Elseworlds lubię, idea multiwersum zawsze podobała mi się i w Marvelu i DC, tylko co to ma do tego?Snyder miał tworzyć główny kanon filmowy, nie żaden elseworlds. Jeżeli w głównym kanonie jest Superman i Batman morderca to mi to może po prostu nie leżeć. To, że teraz  Warner przy filmie o Flashu ogłosił, że multiwersum zagości oficjalnie w filmach to jest inna para kaloszy. Snyder miał stworzyć konkurencje dla MCU, nie wypaliło więc Warner robi co się da, żeby jakoś z tego wszystkiego wybrnąć.

Snyder zresztą tworzy jakaś dziwaczną narrację broniąca go na zasadzie "miałem wizję". Każdy twórca ma swoją wizję, a odbiorca ma prawo o tej wizji powiedzieć co uważa za słuszne. Chyba, że się bawimy w dyktaturę, tych tam wysoko twórców i każdy ma z zachwytu cmokać nad dziełami, tychże, żeby żaden nie poczuł się urażony. Jak ktoś nie umie sobie radzić z krytyką, to widocznie tworzenie filmów niekoniecznie jest zajęciem dla niego. Jeszcze ta obrona na zasadzie "film dla fanów". To może pora przestać bawić się w profesjonalnego reżysera, który tworzy dla dużej wytwórni i przerzucić na fanfilmy?

Wskaż mi,  cytując , że mam na tym forum,  "obsesje na punkcie Snydera". Może napisałem parę postów o twórczości tego człowieka na ponad 200. No i czemu wrzucasz mnie w jakaś grupę, pisząc  do mnie na wy?

Zresztą większość tego komentarza to zwyczajne ad personam. Ja jestem za stary na takie przepychanki, to albo rozmawiamy normalnie albo wcale.

Bo, żeby nie było, zwyczajnie widać, że to zmierza w stronę flamewaru, kolejnej dramy na forum i lądowaniem postów w koszu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Luty 2021, 12:28:03 wysłana przez Pan M »

Offline Pan M

« Odpowiedź #538 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 18:40:03 »

Offline R~Q

« Odpowiedź #539 dnia: Nd, 14 Luty 2021, 19:26:57 »
Trailer wypuszczony. Parę nowych scen, teksty dość przewidywalne, podniosłe i w sumie nic nowego, chociaż widok Steppenwolfa bez hełmu oraz Jokera pod koniec - "we live in a society" xD - ciekawe, czy Snyder jest świadom tego mema xD - są ciekawe.

Ogółem dla Snyderologa nic wielce nowego, ale na pewno fajnie popatrzeć na wspaniałe wizualia dzieła Snydera.