Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 152932 razy)

Offline Gieferg

Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #1455 dnia: Cz, 09 Listopad 2023, 10:10:55 »
Czy udawany? Nie wiem jak dla mnie bardziej się zlepia na to parę okoliczności,
No nic nie poradze, dla mnie nie grało. Nie czułem i nadal nie czuję, żeby film w naturalny sposób do tego prowadził. Zobaczymy jak to wejdzie przy powtórce.

że to najlepiej odbierany film Marvela post endgame
Owszem, jest najlepiej odbierany, ale konkurencja była jaka była i nie jest to jakieś wielkie osiągnięcie.

ale nie to nie ma żadnego zestawianie z gotg.
A mimo to działa to na mnie bardziej niż próby grania na emocjach w wykonaniu Gunna w GOTG3.
W dodatku GOTG3 jak dla mnie było przesadnie rozciągnięte, z humorem też średnio, a i  soundtrack najmniej do mnie trafiał ze wszystkich trzech części, to do zachwytów mi daleko.

Byłem w tym roku cztery razy w kinie i za każdym razem bawiłem się lepiej niż na trzecich strażnikach, choć ci są lepiej oceniani od tych pozostałych filmów na których byłem ¯\_(ツ)_/¯ Ogólnie Gunn do mnie średnio przemawia widać. Między innymi dlatego niespecjalnie czekam na DC w jego wykonaniu.

Batman v Superman był jest i pozostanie cringowym gównem
Obejrzałem z przyjemnością pięć czy sześć razy, w sumie tylko przy pierwszym seansie mi to i owo przeszkadzało, potem przestało.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Listopad 2023, 11:03:08 wysłana przez Gieferg »

Offline Gazza

« Odpowiedź #1458 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 07:56:34 »
(...)
Obejrzałem z przyjemnością pięć czy sześć razy, w sumie tylko przy pierwszym seansie mi to i owo przeszkadzało, potem przestało.
High five! Ponadto swego czasu zainwestowałem w bd z reżyserską wersją i jak dla mnie jest to co najmniej dobra produkcja w całym filmowym DC uniwersum. Zresztą - dla mnie Cavill i Affleck byli, są i będą perfekcyjnym castingiem tej dwójki.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #1459 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 08:27:04 »
"Człowiek ze stali" Snydera. WIELKIE KINO. Trudno, jak się chce kolorowego familijnego Supera to mozna znów obejrzeć produkt od Donnera jak Superman czas cofa kręcąc Ziemią i całuje Lois żeby zapomniała (takie kryptońskie roofie) albo te nudy od misticmolestySingera. Snyder pokazał co innego. Jest ponuro, ale pisanie, że bez nadziei to dowód na to, że nalezy zostac przy oglądaniu Marveli i to tych z ostatnich trzech lat. U Zacka jest pełno nadziei, jest mesjanizm, jest wszystko tak jak powinno być i inaczej niż w MCU. O to chodzi. A do tego to świetna rozrywka i Antje Traue jako Faora. :D
"Batman v Superman". Arcydzieło! MarvelZombies czyli krytycy i fanbeton tu i tam zrobiły negatywną kampanię żeby zakłócić odbiór. Do tego publika jest coraz głupsza (jak inaczej wytłumaczyć dziesięć częsci "fast & furious"?) i jak nie dostanie swojej porcji sucharów to juz nie kuma po co przyszła do kina. A tu ponownie film z przesłaniem. Swietnie skręcony, zarąbiste zdjątka i CGI na poziomie. Masom sie nie podoba, bo za mrocznie i powaznie. I slo-mo. I co z tego, to znak rozpoznawczy Zacka  i jego maniera, jego prawo. Może powinno się czepiać Scorsese, że stopklatki zastosował w kilku filmach? Albo perfekcjonisty-zabójcy koni Wajdy, że brzozami nawalał w każdym filmie?
Za trzydziesci lat "MoS", "BvS" i "ZSJL" będa miały status kultowych. Te filmy wyprzedziły swój czas, a Zack to wizjoner. Nigdy nie chciał byc jak kolesie ze stajni Fejga i robić co mu korpo każe. Warner zmusił go do odejścia, nagle zmieniając kurs, bo się mniejszych wpływów przestraszyli. I dostali cyfrowego bezwąsa pod nosem Henry'ego, "Josstice League", flop w box-office i bardzo dobrze.
"Bo w krainie mroków bo w krainie smoków
Kto już wpadnie, głupia śmierć
A z krainy mroków, a z krainy smoków
Nie ma wyjścia, chyba że..."
Tomasz Budzyński

Offline Pan M

« Odpowiedź #1460 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 08:41:31 »
"Człowiek ze stali" Snydera. WIELKIE KINO. Trudno, jak się chce kolorowego familijnego Supera to mozna znów obejrzeć produkt od Donnera jak Superman czas cofa kręcąc Ziemią i całuje Lois żeby zapomniała (takie kryptońskie roofie) albo te nudy od misticmolestySingera. Snyder pokazał co innego. Jest ponuro, ale pisanie, że bez nadziei to dowód na to, że nalezy zostac przy oglądaniu Marveli i to tych z ostatnich trzech lat. U Zacka jest pełno nadziei, jest mesjanizm, jest wszystko tak jak powinno być i inaczej niż w MCU. O to chodzi. A do tego to świetna rozrywka i Antje Traue jako Faora. :D
"Batman v Superman". Arcydzieło! MarvelZombies czyli krytycy i fanbeton tu i tam zrobiły negatywną kampanię żeby zakłócić odbiór. Do tego publika jest coraz głupsza (jak inaczej wytłumaczyć dziesięć częsci "fast & furious"?) i jak nie dostanie swojej porcji sucharów to juz nie kuma po co przyszła do kina. A tu ponownie film z przesłaniem. Swietnie skręcony, zarąbiste zdjątka i CGI na poziomie. Masom sie nie podoba, bo za mrocznie i powaznie. I slo-mo. I co z tego, to znak rozpoznawczy Zacka  i jego maniera, jego prawo. Może powinno się czepiać Scorsese, że stopklatki zastosował w kilku filmach? Albo perfekcjonisty-zabójcy koni Wajdy, że brzozami nawalał w każdym filmie?
Za trzydziesci lat "MoS", "BvS" i "ZSJL" będa miały status kultowych. Te filmy wyprzedziły swój czas, a Zack to wizjoner. Nigdy nie chciał byc jak kolesie ze stajni Fejga i robić co mu korpo każe. Warner zmusił go do odejścia, nagle zmieniając kurs, bo się mniejszych wpływów przestraszyli. I dostali cyfrowego bezwąsa pod nosem Henry'ego, "Josstice League", flop w box-office i bardzo dobrze.

Jakoś masom się podoba Joker, Logan, trylogiia Mrocznego Rycerza czy najnowszy Batmana a to też jest sh na poważnie.

Takie gadanie, tłumaczenie sobie. Snyder po prostu nigdy nie umiał ani w subtelności, ani w dobre dialogi . Gość się zasifksował na punkcie twórczości Franka Millera i nieudolnie małpował to co tamten umiał robić. Nie mówiąc o tym, że Snyder zabił sens niektórych rzeczy w zarodku. Po grzyba robić konfrontacje Supermanem z Batmanem, gdzie tak  naprawdę u Snydera eS jest po prostu psychologicznie Batmanem tylko, że z mocami. Zawsze największa różnica między tymi dwoma wybrzmiewała na płaszczyźnie psychologicznej. Mogliśmy zobaczyć też konfrontacje dwóch innych osobowości, ale po co Superman nie może być optymistą bo to pewnie zdaniem Snydera się nie godzi, zamiast psychologicznego starcia warto to ograniczyć do efektownej napieprzanki cgi.

Te szpile do mcu to też tak na siłę. Czy każdy projekt mcu był wesolutki? Praktycznie każdy film braci Russo ma dobrą dramaturgię i jakiś cieżar, ostatnia częśc Gotg taka śmieszna to już nie była, Scarlet Witch zaliczyła smutny finał w ostatnim Strangeu, no ale mcu nie ma ciemnych filtrów więc jest z grunt gównem. Wiadomo.

Jeszcze filmy Snydera jako ta część kina będąca remedium na głupotę. Naprawdę? ;D

Offline Koalar

« Odpowiedź #1461 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 09:20:12 »
Sorry, ale jak ktoś pisze, że BvS to arcydzieło, to nie ma o czym rozmawiać. Dwie najpopularniejsze postaci DC i taki słaby film to jest sztuka. Wymieniłbym wady tej produkcji, ale raz przysnąłem, a po drugim też niewiele w głowie zostało. Wystarczy chyba przeszarżowany Luthor ze słowotokowym ADHD (co to miało być, taki Supermanowy Joker?), słabo wyglądający Doomsday i ten słabiutki motyw z imionami matek bohaterów zmieniający wszystko. Parę razy czytałem czy widziałem spotkania tych bohaterów i mam poczucie, że były to fajne konfrontacje, a tutaj tego nie ma.
Snyder jest sprawnym twórcą, jak ma gotowy dobry scenariusz (Strażnicy, 300), ale z przysłowiowego gówna bicza nie ukręci.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #1462 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 10:47:00 »
no ale mcu nie ma ciemnych filtrów więc jest z grunt gównem.

Trochę się rozentuzjazmowałeś. Czy ja coś takiego sugerowałem? ;D

to nie ma o czym rozmawiać.

Warto rozmawiać. ;)
Sęk w tym, że ja (pomimo, że bardzo lubię wcześniejsze filmy Marvela) jako posiadające jakiś ładunek emocji (i balansujące we właściwy sposób pomiędzy opowieścią a watkami humorystycznymi) wymieniłbym tylko "IM", "IM2", "Cap: First Avenger", "Thor - Dark World", "GotG - vol. 1 i 3", "Avengers - 3 i 4" oraz moje ulubione "Cap: Winter Soldier" i "Cap: Civil War". I tylko te dwa ostatnie zestawiłbym z dziełami Snydera. Pewnie, jego filmy mają swoje wady (absurdalna scena śmierci Jonathana Kenta) i nieoczywiste rozwiązania, których fani nie kupili (Jesse Luthor :D), ale są o czymś i tak nakrecone, że przejmujesz się losem bohaterów. W blockbusterach to rzadkość, przynajmniej dla mnie.
Tomasz Budzyński

Offline Koalar

« Odpowiedź #1463 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 12:19:16 »
Sorry, ja się nie przejmuje losem Batmana Snydera, bo go nie znam (a to moja ulubiona postać komiksowa). Supermanem też nie, bo nie zacząłem od Człowieka ze stali (no ale jak już obejrzałem to ta scena ze śmiercią Jonathana jest właśnie słaba, a na tym się opiera postać Supermana). Dla mnie BvS kuleje zwyczajnie jako film rozrywkowy, a te struny, w które uderza Snyder, mnie nie poruszają. Jak Ci się podoba - OK, ale nazywanie tej produkcji arcydziełem to chyba właśnie tylko w ramach zaproszenia do dyskusji ;)

Offline sir Nick

« Odpowiedź #1464 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 13:39:38 »
Bardziej zareagowałem na posta Gazzy niz zapraszałem do dyskusji :D, ale wywołany do tablicy wrzuciłem znów trzy grosze. Trylogia Snydera mocno polaryzuje fanów, co pokazuje, że mamy tu do czynienia z czyms więcej niż typowym akcyjniakiem superhero który zapomina sie pięc minut po obejrzeniu. Rozumiem, że ktoś nie akceptuje jego (i Goyera) pomysłów, co nie zmienia faktu, że te filmy dla mnie to arcydzieła, przy wszystkich swoich wadach - ale te ma nawet "Mroczny Rycerz".
Duże nadzieje wiążę z Supermanem Jamesa Gunna. Wydaje się, że tam będzie prawie jak w komiksach, mniej mrocznie, bardziej sentymentalnie, tak jak ludzie widzą tę postać. Jest szansa na najbardziej wierną ekranizację Supka w historii kina.

Sorry, ja się nie przejmuje losem Batmana Snydera, bo go nie znam (a to moja ulubiona postać komiksowa).

Chodzi Ci o to, że Snyder nie dał odbiorcy wystarczająco poznać Batmana?
Tomasz Budzyński

Offline Gazza

« Odpowiedź #1465 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 13:42:04 »
"Człowiek ze stali" Snydera. WIELKIE KINO. (...)

Jakoś masom się podoba Joker, Logan, trylogiia Mrocznego Rycerza czy najnowszy Batmana a to też jest sh na poważnie.

Takie gadanie, tłumaczenie sobie. (...)

@sir Nick - widzisz sam - nie ważne co się Tobie podoba, masz myśleć jak masy! ;)

Edit: a jeszcze wracając do Zacka - ludzie będą marudzić cokolwiek zrobi z materiałem źródłowym - a to, że wprost ekranizuje (300, Watchmen), a to, że nie na takiego Supermana czy Batmana czekali (Snyderverse). Nie dogodzisz! Teraz modne jest gnojenie MCU więc albo się dostosujesz do mas, albo będziesz też gnojony. ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Listopad 2023, 13:56:07 wysłana przez Gazza »

Offline Koalar

« Odpowiedź #1466 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 14:06:29 »
Chodzi Ci o to, że Snyder nie dał odbiorcy wystarczająco poznać Batmana?

Aha. Tego konkretnego Batmana z tego świata. Ta kreacja też mi nie leży, bo Batmana widzę bardziej jako postać zimną (przynajmniej z pozoru), a nie takiego kumpla. Tu już padało, że Batman to jest główna postać DC i uniwersum powinno się na nim opierać, a w DCEU nie było solowego filmu z Batkiem. No ale nieudany sposób budowania tej franczyzy też już był tu omawiany.

Offline sir Nick

« Odpowiedź #1467 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 14:33:12 »
ludzie będą marudzić cokolwiek zrobi z materiałem źródłowym

Po to wymyślono forum. Problemy "pierwszego" świata. ;D

Ta kreacja też mi nie leży, (...) nie było solowego filmu z Batkiem.

Tez lubie Gacka, ale tu piąteczki nie przybijemy. ;) Właśnie u Snydera widzimy ewolucje bohatera. Od zimnego/ zgorzkniałego/złamanego krucjatą -> przez goscia, który zobaczył swiatło -> po "kumpla" - faceta, który chciałby jednak wyjśc z tej swojej jaskini. Mi to bardzo przypasowało. A Affleck dowiózł po całości.
Notabene - ludzie sie smieja z "Marthy", a ja uwielbiam ten motyw. Jakos nikt na to nie wpadł wcześniej. Proste a genialne.
Solowy Gacek by był, gdyby Warner miało cojones a nie histerie "gdzie jest miliard? gdzie nasz miliard?". Nie byłoby Josstice League, Affleck poradziłby sobie z alkiem i nakręciłby swojego Batmana, którego napisał z Geoffem Johnsem.
Tomasz Budzyński

Offline Koalar

« Odpowiedź #1468 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 15:08:30 »
Kumpel to nie mój Batman. Pokazanie, że mu na kimś zależy, ma uczucia itp. OK, ale nie tak bezpośrednio. Już wolę paranoika chcącego mieć wszystko pod kontrolą niż kumpla.
Motyw Marthy może byłby genialny, gdyby został dobrze pokazany. Tutaj dla mnie nie ma uzasadnienia, że Supek mówi "Martha", raczej po prostu "mama", ewentualnie potem dodaje, jak ma na imię (tylko po co?). No ale to może być zaleta i wada Snydera, że te same motywy w jego filmach są dla jednych ludzi genialne, a dla innych słabe.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1469 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 16:15:41 »
BvS oglądałem dwa razy i w obu przypadkach dobrze się bawiłem. W żadnym wypadku nie uważam tego filmu za arcydzieło, ale na pewno jest lepszy niż zdecydowana większość MCU.