Autor Wątek: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki  (Przeczytany 231585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
Odp: Filmowe uniwersum DC Comics - zapowiedzi, plotki
« Odpowiedź #1335 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 19:58:09 »
Oczekiwanie oczekiwaniem, mam to już we krwi. Na wielkie tytuły kinowe, gdy debiutują na dużym ekranie, bez względu w jakim formacie, zawsze idę ,,zwarty i gotowy": przypominam sobie dane filmy lub seriale z serii, które do filmu kinowego nawiązują i są jego częścią, ogarniam niektóre wątki, wyłapuję szczegóły z warstwy wizualnej podczas powtarzania dzieła.Tak samo dobrze przygotowany będę na "The Flash": dzisiaj w nocy oglądam, szykując sobie na tę okazję odpowiedni klimat, "The Batman" z 1989 roku w jakości obrazu i dźwięku UHD i DolbyAtmos. Sequela tego filmu już nie obejrzę; jest to świąteczny według mnie obraz, więc zostawiam go zawsze na watching około-bożonarodzeniowy/noworoczny. Kilka dni temu widziałem "Batman v Superman" z 2016 roku w wersji ultimate (3h), również skończyłem oglądać ostatni odcinek ostatniego sezonu "The Flash", zacząłem trzeci sezon "Superman i Lois. Cóż, mogę powiedzieć, że jestem gotowy na jutrzejszy około-multiversowy zawrót głowy w DCEU w formacie IMAX 2D z napisami. Sztoooos!

Offline Pan M

« Odpowiedź #1336 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 22:24:58 »
Ja wiem, ze taka maniera i styl ale te ciagle powtorzenia o jakosci obrazu i dzwieku to jakas nerwica.

BTW  Keaton spoko ale szkoda, ze zmarnowano okazje na flaspointnowego main Batmana Thomasa Waynea, w roli Jeffrey Dean Morgana.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1337 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 17:19:19 »
Ja wiem, ze taka maniera i styl ale te ciagle powtorzenia o jakosci obrazu i dzwieku to jakas nerwica.

BTW  Keaton spoko ale szkoda, ze zmarnowano okazje na flaspointnowego main Batmana Thomasa Waynea, w roli Jeffrey Dean Morgana.

,,Łej Panie, Łej!". Takaż to moja maniera, nie nerwica a zachowania i przyzwyczajenia obsesyjne, które ma połowa ludzi na Ziemi, co jest po prostu normalne. Jordan, gdy grał w Bulls, zakładał pod spodenki meczowe spodenki z czasów gry dla UNC Tar Heels, cały czas... ten sam egzemplarz, podobno. A ile w tym prawdy, sam nie wiem. Na pewno coś z tymi spodenkami było. Obsesje to element naszej codzienności.

A wracając do tematu DCEU, taki oto "Shazam 2", na którego był hype przed premierą, cóż zarobił 3,5 krotnie mniej od disneyowskiej ,,Syrenki" która coś tam uciuła grosza na seansach, na którą rant i bluzgi szły przed debiutem w kinach, którą ludzie besztali za sam zwiastun. W kwestii "The Flash", obstawiam okolice 800 mln. filmodolarów amer. w łącznym wyniku tego filmu w Global Box Office. Jak obraz dobije do miliarda będzie turbo-sukces!

Offline michał81

« Odpowiedź #1338 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 22:39:53 »
Tak złego CGI dawno nie widziałem. Dziwne jest to, że obok naprawdę dobrych efektów we Flashu są efekty, które wyglądają jak z gier komputerowych z przed 20 lat. Masakra jakaś. A sam film świetny. Zaskakująco dobrze wypada Ezra w podwójnej roli. Kilka fajnych cameosów.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1339 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 15:08:21 »
,,Cześć, czołem... kluski z rosołem...!" - to swego rodzaju ironiczna podśpiewka w stosunku do jednego z najgorszych filmów superbohaterskich w historii, jakie widziałem - co miało miejsce wczoraj -  i to takich robionych przez duże Studio, i to takich, które miały w swojej obsadzie aktorskiej same hollywoodzkie gwiazdy znane przeważnie z dobrych ról. Uciekajcie od "Superman IV (1987)" daleko, oj bardzo daleko, ba!, w srocz daleko i jeszcze dalej. Nie da się ująć żadnym zbitkiem słów, czy jakkolwiek by człowiek to mógł wykombinować, jeśli nawet była by na to sposobność, tego okropieństwa i totalnej żenady, która płynęła z czwartej części słynnego Supermana od WB. Wolałbym obejrzeć pełnometrażowy film o teletubisach albo o Psim Patrolu, i to w kinie, niż oglądać tego maszkarona ponownie. Tego ,,czegoś" nie da się doświadczać nawet pod wpływem wyskokowych napojów owocowych, i innych wysokoprocentowych trunków z dodatkiem energetyków i kilku buchów zielska. Z tego filmu nie da się nawet śmiać, nie da się płakać. Łopatologicznie dodam, bo szkoda nawet bardziej analizować tej produkcji: tak, dałem "Superman IV' ocenę: 3/10, głównie z sentymentu, a także za ciekawą rolę Reeve'a jako człowieka ze stali. Reszta do kosza i spalenia. To coś miało potencjał, ale jedynie na jednosezonowy serial o przygodach Supka, rozgrywający się po wydarzeniach z części III. I Warner Bros mógł to zrobić, ale wyszło to co wyszło.

Obciął by sobie chłop ,,pazurki" - główny złol filmu, stworzony przez Luthora z materiału genetycznego Supka. Totalne WTF i ,,xD". A, i ten akcent ,,Zimnej Wojny" - familiada!

"The Flash (2023)"; film inny niż wszystko, co superbohaterskie, co powstało w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Inny niż wszystko, co powstało w konwencji podróży w czasie, podróży po Multiświecie i paradoksów z takimi aberracjami związanymi. Veni, vidi, vici - byłem, widziałem, a z seansu w IMAX 2D z napisami polskimi wyszedłem z pełnym rogalem uśmiechu i satysfakcji na twarzy. Do perfekcji ,,troszku" temu obrazowi brakowało; pewne akcenty wizualne tu istotne
Spoiler: PokażUkryj
, jak rozciągnięte, pozbawione wyrazu, realności, rozmemłane, w wersji setek jak nie tysięcy ludzkie twarze, liczne sylwetki, nawet bobasy, czy grupy postaci, plus niektóre sekwencje graficzne w ,,slow-mo" przy zaginaniu przez Flasha czasoprzestrzeni - one dogorywały, czyli były po prostu kiepskie; kiepskie w tym sensie, że technicy, którzy to realizowali w programach komputerowych, ci którzy to projektowali i łączyli z taśmą cyfrową, nie zrobili błędu - nie dało się przedstawić takiej koncepcji reżysera, a chodzi mi o przebywanie Flasha w ,,chronokuli", inaczej zwłaszcza jeśli nasz bohater/bohaterowie miałi/mieli widzieć w Speedforce kopie sylwetek ludzi, jakichś wydarzeń, interakcji z dżyliona Światów jednocześnie. Andres Muschietti tutaj lekko przedobrzył; a może o to mu chodziło, o to zniekształcenie... wynikające z mechanizmów podróży przez czas i Multiversum? Cały film w pozostałych aspektach i akcentach (wszystkie easter eggi, ścieżka dźwiękowa, cameo postaci, Panowie Batmanowie, gra aktorska Ezry!) grał perfekcyjne. Zasłużona ocena: 9/10 dla "The Flash".

... W planach jeszcze dwa seanse tego filmu przede mną - oczywiście jak dopisze szczęście i okoliczności.  8)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1340 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 22:21:08 »
Zapewne zabrzmi to na wyrost, ale "Flash" to dla mnie najbardziej udana produkcja filmowa z dotychczasowego kinowego uniwersum DC (liczonego od "Człowieka ze Stali"). Przekonujące ujęcie koncepcji multiversum, oczywiście Keaton (dla mnie również Zod), a nade wszystko finalna scena, która roz....ła mnie jak przysłowiową paczkę draży. Chciałoby się więcej takich realizacji. Czuję jednak po kościach, że jeśli znów ujrzymy herosów DC na wielkim ekranie to w wersji Young Adults.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1341 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 21:38:21 »
Obejrzane - najlepszy film superhero od czasu Endgame (w sumie to nie było wielkiej konkurencji, GOTG#3 wbija w glebę nawet się przy tym nie pocąc). Oglądanie Keatona powracającego jako Batman na wielkim ekranie było niesamowitym przeżyciem, aż szkoda, ze nie zostanie na dłużej. Sam Flash też spoko, młodsza wersja niby irytująca ale przy tym zabawna - w ogóle humor jest tu przeważnie trafiony i o niebo lepszy niż to, co ostatnimi czasy serwuje Marvel. Efekty faktycznie miejscami tragiczne (zwłaszcza niemowlaki, chwilami wyglądały jakby je wypluło jakieś niedorobione AI), ale przeważnie do przeżycia, końcowa scena mnie rozwaliła pozytywnie, aż bym chętnie zobaczył bezpośrednią kontynuację. Również fabularnie jest całkiem ciekawie i miejscami zaskakująco (łyknąłem parę spoilerów ale w umiarkowanej ilości, więc wciąż były zaskoczenia). Wykorzystanie motywu Elfmana o niebo lepsze niż w JL, no i emocje - sporo emocji.

Z minusów - czasami power levele jakby nie grały (Keaton w starciu z Kryptończykiem powinien być martwy w jakąś sekundę
 a przeżył trochę dłużej :P
.
- Strój Batflecka i CGI peleryna słabe strasznie.

8/10, z szansą na więcej po powtórce. Pewniak do kolekcji.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1342 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 23:22:15 »
Dziś obejrzałem Flasha i też mi się podobał, bardzo fajny film rozrywkowy. Jest humor, jest wzruszenie, nie ma scenariuszowych głupot. Nie zwróciłem uwagi na słabe CGI, dla mnie OK, może parę rzeczy mogło wyglądać naturalniej, ale ta nienaturalność z czegoś wynika. Na duży plus
Keaton i Supergirl.
Trochę mnie zdziwił
Clooney jako Batman, już zapomniałem, że go grał. No ale że on będzie teraz Gackiem? Mogli wprowadzić kogoś nowego, a nie kolejnego dziadka.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1343 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 23:45:38 »
Dziś obejrzałem Flasha i też mi się podobał, bardzo fajny film rozrywkowy. Jest humor, jest wzruszenie, nie ma scenariuszowych głupot. Nie zwróciłem uwagi na słabe CGI, dla mnie OK, może parę rzeczy mogło wyglądać naturalniej, ale ta nienaturalność z czegoś wynika. Na duży plus
Keaton i Supergirl.
Trochę mnie zdziwił
Clooney jako Batman, już zapomniałem, że go grał. No ale że on będzie teraz Gackiem? Mogli wprowadzić kogoś nowego, a nie kolejnego dziadka.

Muschietti wykorzysta
Clooneya, jako Batmana, którego widzieliśmy w tej niezwykle specyficznej scenie na zakończenie filmu "The Flash". Według mnie to Clooney właśnie ma duże szanse na stanie się Batmanem w nowym obrazie o ,,gacku" i Robinie, gdzie mamy mieć ponoć ukazane w odpowiednim stylu batmanowskie rodzicielstwo. To że VFX effects nie spełniło oczekiwań wielu widzów, krytyków, czy fanów popkultury, to raczej sprawka wizji i stylizacji tego, co reżyser chciał przekazać. Jak wspominałem w poście wyżej nie sądzę, aby w tej całej chronokuli/speedforce w bardzo płynny sposób dało się przedstawić jakieś sceny z ludźmi, ich poświaty z setek światów naraz, czy dokładnie ich twarze. Może to musiało być zniekształcone? Ale i tak największy kozak w tym filmie to Nicolas Cage - coś niesamowitego! Brakowało jeszcze Flasha Gustina i Supermana Hoechlina ze świata CWVerse. Turbo-amazing!

Offline Kandor

« Odpowiedź #1344 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 04:23:38 »
Muschietti wykorzysta
Clooneya, jako Batmana, którego widzieliśmy w tej niezwykle specyficznej scenie na zakończenie filmu "The Flash". Według mnie to Clooney właśnie ma duże szanse na stanie się Batmanem w nowym obrazie o ,,gacku" i Robinie, gdzie mamy mieć ponoć ukazane w odpowiednim stylu batmanowskie rodzicielstwo. To że VFX effects nie spełniło oczekiwań wielu widzów, krytyków, czy fanów popkultury, to raczej sprawka wizji i stylizacji tego, co reżyser chciał przekazać. Jak wspominałem w poście wyżej nie sądzę, aby w tej całej chronokuli/speedforce w bardzo płynny sposób dało się przedstawić jakieś sceny z ludźmi, ich poświaty z setek światów naraz, czy dokładnie ich twarze. Może to musiało być zniekształcone? Ale i tak największy kozak w tym filmie to Nicolas Cage - coś niesamowitego! Brakowało jeszcze Flasha Gustina i Supermana Hoechlina ze świata CWVerse. Turbo-amazing!

Nie ma żadnych szans. Owszem, świetny film, świetne zakończenie, takie WTF, trochę w stylu finału "Planety małp" Pierre'a Boula (i jednej z niezadobrych jej ekranizacji), niemniej Gunn twierdzi, że nie, że nie idą tą drogą. Aktor z finału, tak w ogóle, zastąpił innego aktora bo postanowili pójść w innym kierunku. Zakończenie jest trochę jak druga scena po napisach: fajne, ale nie wiążące (może poza osobą aktora/ów, ale to też nic pewnego na 100%) dla fabuły kolejnych filmów z uniwersum. Nie, żebym nie chciał, żebyś miał rację, nie zrozum mnie źle ;-) Tak się jednak raczej nie stanie. Film dobry, niczego bym nie zmieniał. Niestety w dzisiejszych czasach przy kinie superbohaterskim wśród krytyków i fanów mamy tendencje do wytykania twórcom jaki POWINIEN być dany film, co powinno się zmienić, ile powinien zainwestować w efety, w jakim kierunku powinna iść fabuła filmu oraz fabuła potencjalnej kontunuacji. Ludzie mogliby cieszyć się po prostu filmem jako całością. Reżyserom kina "niezależnego" nikt raczej nie śmie rozszczepiać filmów na czynniki pierwsze, a raczej dzieje się to w sposób subtelnu i organiczny, w ramach tradycyjnego procesu recenzowania danego filmu. Przy takim "Flashu" to istna wiwisekcja :-) Sam zarzut do efektów specjalnych: rzadko się zwraca uwagę, że mają służyć temu filmowi przez to, jakie są. Częsty zarzut "gumowych dzieci", to posłużenie się określonym efektem wizualnym dla oddania grozy i jednoczesnego absurdu danej sceny przy jednoczesnym podkreśleniu roli bohatera jako obrońcy "maluczkich" przy jednoczesnym nie póściu w stronę nadmiernego realizmu - chcielibyście aby hiperrealistycznie ukazano dziecko spadające w zwiolnionym tempie z dziesiątego piętra, takie dziecko, które mogłoby być twoim dzickiem? Jabym nie chciał, tak jak nie muszę mieć 1:1 szczątków denata w filmie, takie na jakie mógłbym niefortunnie natrafić w prawdziwym życiu. CGI przy podróżach w czasie? Jak wyglądają wizualnie podróże w czasie w PRAWDZIWYM życiu? "Nie wyglądają", prawda ;-)? W komiksach z kolei Flash/e czesto do tego celu korzystają z...ruchomej bieżni. Absurdalny pomysł i z pewnością Gunn, na 99% po niego kiedyś sięgnie, o ile nowe filmowe uniwersum utrzyma się przynajmniej jedną solidną dekadę.
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Czerwiec 2023, 04:34:08 wysłana przez Kandor »

Offline Pan M

« Odpowiedź #1345 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 08:26:09 »
Flash bardzo zle radzi sobie w box office. Film nie ma nawet 200 mln, w stanach zrobil niecale 70 mln. Na pewno robote robi tutaj zla slawa Millera, tez na bank jednak gorsza opinia o filmach na bazie Dc, gdzie taki filmowy Marvel mial przez lata niebotycznie lepszy odbior. Zmeczenie sh w kinie? Gotg w box officie ma ponad 800 mln, Spiderverse juz 500.Wydaje mi sie, ze przedzej to te dwa czynniki wyzej. Przy okazji w Warnerze musza miec niezle zwarcie w mozgach, bo przeciez nostalgia tak dobrze sie sprzedaje. No way home tyle kasy w kinach dostal a tu nawet Keaton nie pomogl.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1346 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 08:35:55 »
Zmeczenie sh w kinie?

Miło by było gdyby się okazało, że ludzie mają dość tego samego milion pięćsetny raz.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #1347 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 11:42:52 »
"The Flash" może okazać się finansową wtopą - w Global Box Office (i tu robię poprawkę) przewiduję maksymalnie 350-400 mln. filmodolarów dla tego dzieła. Gunn będzie musiał (chyba) się zastanowić, co zrobić, aby filmy z DCEU (czy teraz nie nazywa się to DCU?) były zarówno dobre, jak i zarabiające. A na to nie prędko się zanosi. ,,Żuczek", który za niedługo wejdzie do kin, kokosów nie zarobi.

P.S. Czy scena po
napisach końcowych "The Flash" nie potwierdza, że główne DCU, w którym będzie skupiać się cała akcja (chodzi o konkretny Wszechświat/Wymiar), nie jest aby nową Ziemią: światem z innym początkiem i końcem, inaczej mówiąc jakby zresetowaną po ,,Flashpoincie" rzeczywistością, inną odnogą? Flash rekrutujący pijanego w srocz Aquamana do Ligi Sprawiedliwości? Eh... Bardzo wymowne i dziwne w interpretacji! Co to nam mówi? Wszystko i nic.  :o :o

Offline Pan M

« Odpowiedź #1348 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 14:27:42 »
Tylko, ze flash to niejedyna pozycja, ktora zarabia ponizej oczekiwan. Fast x, arielka, nowa animacja pixara. Generalne wyglada to tak, ze ludzie predzej wola czesciej ogladac na streamingu niz w kinie. Teza o tym,ze ludzie nie chca juz ogladac sh wydaje sie  dzialajaca na pol gwizdka bo jakos mamy dwa sh z dobrymi wynikami w tym roku.

Btw [spoiler] Cloney jako Batman w nowym filmowym Dc to glupota. Oni potrzebuja kogos sporo modszego na serie fimow,wiec mysle ze predzej Flash trafil do innego swiata niz ten glowny /spoiler]
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Czerwiec 2023, 14:34:25 wysłana przez Pan M »

Offline Koalar

« Odpowiedź #1349 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 18:53:25 »
P.S. Czy scena po
napisach końcowych "The Flash" nie potwierdza, że główne DCU, w którym będzie skupiać się cała akcja (chodzi o konkretny Wszechświat/Wymiar), nie jest aby nową Ziemią: światem z innym początkiem i końcem, inaczej mówiąc jakby zresetowaną po ,,Flashpoincie" rzeczywistością, inną odnogą? Flash rekrutujący pijanego w srocz Aquamana do Ligi Sprawiedliwości? Eh... Bardzo wymowne i dziwne w interpretacji! Co to nam mówi? Wszystko i nic.  :o :o

Nie zanotowałem w tej scenie nic odmiennego od wcześniejszego świata DC. Nie wygląda mi to na żadną rekrutację, ale zwyczajne alkoholowe spotkanie kumpli z Ligi. O zmianie świata mówi scena z Clooneyem. Zmiana wynika pewnie z tego, że Barry zmienił przeszłość, kiedy przełożył puszki wyżej, żeby jego ojciec spojrzał w kamerę.

Niższe zarobki z filmów SH to na pewno zmęczenie materiału, ale też kilka innych czynników, o których tu już było pisane - streaming, odzwyczajenie się od kin po dwutygodniowym zamknięciu ludzi w domach, może kwestie ekonomiczne, że ludzie mniej wydają na rozrywkę. Poziom ostatnich filmów DC też nie pomaga (słabe Ptaki Nocy i WW84, średnie Black Adam i Shazam 2). A nawet średni poziom filmów MCU i zamknięcie tam pewnego rozdziału po Endgame mógł spowodować, że niektórzy sobie dali spokój z trykotami wszelkiego rodzaju.

Możliwe, że Gunn coś wyciśnie więcej, ale może być ciężko, to chyba kryzys kina (całego i superbohaterskiego).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.