Co do Yakuzy to mam nadzieję, że będzie "japońsko", ale dla zachodniego widza (czyli mniej melodramatu i lekko poważniej) i z zachowaniem estetyki pierwowzoru. Nie wiem czy to możliwe, stylistycznie świetnie jakby to było coś jak film z 2007, a szczerze to mnie by pasował nie tylko styl, ale i klimat, komizm, taki over-the-top - tyle że to wg fanów gier odbiegało znacząco od materiału źródłowego (sam nie wiem dokładnie dlaczego), więc... Tyle że takiego czegoś zachodni widz by nie kupił, więc strzelam że to będzie w 90% poważny, high-stakes (porzucając "questy"
) serial.
Oglądam Sunny od Apple, bez żadnej znajomości materiału źródłowego, to jest mystery/conspiracy/sci-fi osadzone w Japonii, do czego zmierzam - Yakuza w nieco przerysowanej formie ma w serialu swoje miejsce, czego właściwie się nie spodziewałem, zwłaszcza że już dłuższy czas temu trend kina gangsterskiego malał na rzecz... mniej karykaturalnych i jednowymiarowych stereotypów, czyli w kierunku bardziej "ludzkim", dobro kontra zło, charaktery postaci na pierwszym planie, szokowania np. przemocą, "gloryfikowania" tego "stylu życia" już nie ma za dużo. I właśnie oglądając poprzedni odcinek Sunny pomyślałem, że w nowych produkcjach tego prawie nie ma, a tu dosłownie w tym samym czasie ww. trailer od Amazonu. W każdym razie - chciałbym żeby były kolorowe garnitury, neony i dobra choreografia walk, fabuła... Mam nadzieję że nie będzie budowana żadna "saga", bo widmo kancelacji niestety jest niemałe (z takich "zbliżonych" targetem to ostatnio Tokyo Vice, poprzednio Warrior dwukrotnie...), mimo że to niby na fali popularności adaptacji gier, ale... Yakuza to nie Fallout.