Autor Wątek: Amazon Prime Video  (Przeczytany 24953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Amazon Prime Video
« Odpowiedź #60 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 15:56:51 »
Tu nawet nie chodzi o to, czy to hejt czy normalna (słuszna bądź nie) krytyka - bardziej chodzi o to, że po premierze 99% prognozowanych strachów większość widzów zbyła wzruszeniem ramion. Prorokuję, że podobnie będzie przy serialu Amazona. Będzie wrzawa na początku, później publika sobie upatrzy inny przedpremierowy cel.

Wracając do Władcy Pierścieni - pamiętam dobrze, że po premierze drugiej (?) części najbardziej dyskutowanym elementem był raid Legolasa na deskorolce - był tak kuriozalny, że inne prorokowane bolączki kładły się cieniem przy tej scenie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:01:22 wysłana przez misiokles »

Offline death_bird

« Odpowiedź #61 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:13:14 »
Tu nawet nie chodzi o to, czy to hejt czy normalna (słuszna bądź nie) krytyka - bardziej chodzi o to, że po premierze 99% prognozowanych strachów większość widzów zbyła wzruszeniem ramion.

Mam pewne podejrzenie, że to świadczy źle o widzach, którzy dzisiaj kupią wszystko jak leci byleby kalorie w pudełku z popcornem się zgadzały.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline misiokles

« Odpowiedź #62 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:34:06 »
Właśnie dobrze świadczy o widzach, którzy po premierze zaczynają punktować rzeczywiste bolączki produkcji a nie te nakręcane przez łaknących lajków youtuberów.

Offline death_bird

« Odpowiedź #63 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:36:20 »
Obstawiałbym, że możemy mieć różną definicję pojęcia "rzeczywiste bolączki".

Offline misiokles

« Odpowiedź #64 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 16:54:42 »
Najwyraźniej, widać w dyskusji że opinia na temat serialu amazona już została ustalona. Nie będzie w nim Tolkiena :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #65 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 17:48:44 »
Nie wiem czy nie będzie Tolkiena czy Tolkien będzie, natomiast wiem że będzie tzw. (to nie mój termin - znalazłem go w internetach) „zawłaszczenie kulturowe” (brzmi skądinąd fajnie  8)) i naprawdę dziwię się, że ktoś przeciw komu jest to wymierzone (bo Tolkien to dziedzictwo europejskie) chce wspierać ten kulturowy imperializm.  ???

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 17:53:20 »
Nie wiem czy nie będzie Tolkiena czy Tolkien będzie, natomiast wiem że będzie tzw. (to nie mój termin - znalazłem go w internetach) „zawłaszczenie kulturowe” (brzmi skądinąd fajnie  8)) i naprawdę dziwię się, że ktoś przeciw komu jest to wymierzone (bo Tolkien to dziedzictwo europejskie) chce wspierać ten kulturowy imperializm.  ???

Bez przesady, całe USA od podstaw to jest "zawłaszczenie kulturowe", ma to całkiem dużo plusów, choćby takich, że jak ktoś obejrzysz amerykańską sieczkę "zawłaszczoną" z jakiejś kultury to jest szansa, że potem sięgnie głębiej do tej kultury.

Offline death_bird

« Odpowiedź #67 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 18:33:10 »
Niby tak, ale jednak nie.
W dzisiejszych czasach obraz stoi niestety wyżej w hierarchii niż słowo pisane. A to oznacza, że rozpoznawalność, zasięgi i zyski będą stały po stronie Jankesów. I to będzie kolejne tzw. "dobro kultury", które zostanie przesunięte z zakresu "europejska soft power" w kierunku "jankeska soft power". Dajemy sobie krok po kroku wydłubywać kolejne kulturowe klejnoty koronne a zgoda na to moim zdaniem zubaża nas. I to również w sensie finansowym. To trochę tak jakby napisać, że nie ma znaczenia czy firma jest polska, niemiecka czy amerykańska, liczy się wyłącznie to, że zatrudnia w Polsce. Tymczasem nie trzeba chyba tłumaczyć, że podstawą bogactwa jest posiadanie w ramach swoich jurysdykcji marek typu Coca-Cola, Google czy Exxon Mobile a nie tyranie w ich fabrykach za średnią krajową. Gdyby było inaczej to Jankesi nie broniliby interesów swoich firm na całym świecie z bezwzględnością mafijnych egzekutorów. I taka moim zdaniem jest dzisiaj różnica między źródłem literackim a jego ekranizacją.
Bezos nie osobiście, ale zapewne przerobił europejski skarb kultury na jankeską sieczkę i (ponownie) zapewne zarobi na tym kupę kasy. A w kontekście globalnej rywalizacji kulturowej to oznacza: Europa 0: USA 1.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Pn, 29 Sierpień 2022, 23:01:39 »
Lipnie troche ze lapki w dol sa usowane...

Nie są. Od dawna nie jest pokazywana liczba łapek w dół na yt

sum41

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 08:21:30 »
Nie są. Od dawna nie jest pokazywana liczba łapek w dół na yt

Ja mam widoczne - wystarczy zainstalowac wtyczke... sa usowane...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 08:37:24 »
Tym bardziej dziwne, skoro miażdząca większość wtyczek nie ma i tego nie widzi 🤔 A łapki w dół też robią zasięgi

Offline xanar

« Odpowiedź #71 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 08:39:39 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

sum41

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 09:19:46 »
Tym bardziej dziwne, skoro miażdząca większość wtyczek nie ma i tego nie widzi 🤔 A łapki w dół też robią zasięgi

Teori Spiskowych na tym forum nie poruszamy 🤔

Offline Kyms

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 12:25:10 »
Nie ma swobodnej możliwości usunięcie łapek w dół. Usunięte co najwyżej mogą być konta, z których były wystawione. A to już kwestia od botów po łamanie regulaminów. Nikt nie dysponuje danymi do zweryfikowania kto wystawiał te łapusie w dół.

Offline xanar

« Odpowiedź #74 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 12:30:25 »
A kto ma wystawiać. Konkurencyjne korporacje  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój