Autor Wątek: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii  (Przeczytany 28386 razy)

Offline Harlequinka

Odp: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii
« Odpowiedź #240 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 21:11:02 »
Zapowiada się dość smacznie! ;D Oby nie było to tylko dobre pierwsze wrażenie...Swoją drogą ostatnio oglądałam 1 Predatora z super macho Arnoldziem. 😄
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Xmen

« Odpowiedź #241 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 21:15:37 »
Zapowiada się dość smacznie! ;D Oby nie było to tylko dobre pierwsze wrażenie...Swoją drogą ostatnio oglądałam 1 Predatora z super macho Arnoldziem. 😄
To najlepszy predator.
Mi tam prey się podobał ale chyba jestem w mniejszości. Predator nie ma szczęścia oprócz jedynki, dwójki i według mnie preya sam szit, te wszystkie obcy kontra predator itd.
Tej nowej animacji nie widziałem to nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Lipiec 2025, 21:17:13 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #242 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 21:23:44 »
To chyba będzie komedia.

Co do Prey, wymiękłem w połowie, wiem, że akcja zaczyna się właśnie od połowy, ale odechciało mi się oglądać.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Gazza

« Odpowiedź #243 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 11:12:16 »
Czekam z sporymi pokładami wiary w Trachtenberga. Dowiózł w Prey i w Killer of Killers więc czemu nie miałby powtórzyć sukcesu. Podoba mi się kierunek w jakim poszedł. Oby nie przegiął tylko. No i cieszę się na seans w kinie - to jednak magia, która działa mimo hightechu w domowych kinach.

A ponieważ to wątek o Alien (choć to jest i tak to samo "uniwersum" (podobnie jak Blade Runner)) to dodam, że już tylko dni dzielą nas od premiery Alien Earth, który, jak przeczuwam z materiałów promocyjnych, ma również szanse dostarczyć dobry i ciekawy kontent. Ciekawi mnie czy w serialu pojawi się wątek Predatora (fani spekulują na podstawie podsłyszanego w którymś zwiastunie charakterystycznego "klikania").

Offline Mateusz

« Odpowiedź #244 dnia: Wt, 05 Sierpień 2025, 20:15:45 »
Za tydzień na Disney+ wjeżdża serialowy Obcy. Zdecydowanie warto czekać!

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Piterrini

« Odpowiedź #245 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 17:19:39 »
Czytam że serial jest Andorowym ujęciem świata Aliena, przy czym nawiązuje się oczywiście do jakości jaką Andor stanowił w świecie SW. No i przy tym tak myślałem - za dobre to być nie może, bo co wtedy będzie sprzedawać filmy kinowe, skoro lepsze rzeczy są w "telewizji"? SW to już sobie z filmami (chwilowo) odpuściło, robią jakieś "poboczne" rzeczy i najbliższy film to chyba kontynuacja serialu (Boba + Baby Yoda) zresztą... Marvel serialowo z kolei raz lepszy, raz gorszy, ale trzyma się raczej "obrzeży" uniwersum. A ten Alien - niby też "poboczny" (bo "earth", a filmy, poza tymi Predatorowymi, ziemię omijają, już nie mówiąc o czasie akcji), ale Alien to Alien, nie bez powodu jest podział na premiery kinowe i te z tzw. małego ekranu, niby się to zaciera, ale wciąż wysokoprofilowi twórcy siedzą "w" kinie, bo i $ większe. A może i dobry serial to przemyślany ruch, bo po prostu ciężko ugryźć filmową kontynuację po tych Prometeuszach...? ...I trzeba jakoś "odbudować" wizerunek marki(?).

Offline OokamiG

« Odpowiedź #246 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 17:25:33 »
Noah Hawley to wysokoprofilowy twórca, więc o jakość jestem spokojny.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #247 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 17:42:35 »
*Wysokoprofilowy twórca telewizyjny, to wciąż jest różnica. Ale żeby nie było - też jestem pewien że jakościowo będzie bardzo dobrze, raczej pod kątem franczyzy i przyszłości filmowej myślę - jeśli serial będzie lepszy (a na to się zapowiada) od wszystkiego ze świata Aliena powstałego w obecnym wieku to co wtedy z kinowymi produkcjami jeśli zjada je serial telewizyjny ;)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #248 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 17:46:14 »
Może dadzą wtedy twórcom, którzy się sprawdza na poletku serialowym wpływać na kształt części filmowej.

Online SawiK

« Odpowiedź #249 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:22:29 »
Alien kojarzy mi się z latami dzieciństwa i era VHS , do dziś wielka marka ,wielkie ponadczasowe filmy. Uwielbiam trylogie, 1-3 to mroczne brutalne kino. Odrodzenie rozpalało moja wyobraźnię, na swój sposób film udany. Oglądałem niemal za każdym razem gdy filmy były odpalane na Polsacie, 4 itd....
TM-SEMIC sprawił że swiat Aliens tylko się umacniał, poszukiwania kolejnych numerów "Mega Komiks" to był czas który spędzałem na rowerze przemieszczając się od kiosku do kiosku, piękne czasy. A wydanie Specjalne Aliens vs Predator prawdziwy majstersztyk.
 I coś z VHS na koniec:
+Książki:
Komiksy:
+https://youtu.be/0R8e6R34Lyg?si=BT7r4TKi1LjwIw-4

Czekam na serial, Obcy Romulus dal sporo nadzieji i ciekawi mnie czy Egmont sięgnie po nowe 👽 Komiksy.

Offline Dracos

« Odpowiedź #250 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 17:36:27 »
Ktoś już oglądał i niespoilerową opinią może by chciał się podzielić :)?

Offline komiks

« Odpowiedź #251 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 17:51:26 »
Już mi filmożercy zaspojlerowali w tytule filmu na youtube :-\
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline OokamiG

« Odpowiedź #252 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 19:28:51 »
Jest dobrze po 2 odcinkach. Czekam na rozwój sytuacji.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #253 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 11:47:00 »
Tak jak się obawiałem - Alien: Earth to jest poziom blockbusterowy, ze wszystkimi zaletami i wadami, nie napiszę dużo, bo na razie nie zamierzam oglądać dalej (tj. obejrzę całość jak serial będzie zakończony), ale technicznie to zdecydowanie może rywalizować z nowymi filmowymi Alienami (czy innymi ww. blockbusterami), a fabuła i postaci - jak w blockbusterach - muszą się trzymać jakichś schematów i nie być przesadnie skomplikowane żeby trafiały do możliwie najszerszej widowni.

Porównanie do blockbusterów, czyli takich kinowych "wydarzeń", filmów świetnie zrobionych pod kątem technicznym o ogromnym budżecie jest tutaj znacznie bardziej zasadne niż w przypadku innych franczyz - tzn. np. Marvel ma te swoje seriale, ale - nie będzie żadnego przykładowego Endgame w telewizji, to jest zarezerwowane dla kin, a Alien - w serialu jest to samo co w filmach, nie czuć że jest to budżetowa doczepka do franczyzy. Czy ten przywołany poprzednio przeze mnie Andor był czymś takim w SW - moim zdaniem to było jednak coś innego, coś na poboczu uniwersum z zupełnie innym tonem wykonane, Alien: Earth jest spójny z ogólnym zarysem franczyzy filmowej, to jest coś, co mocno przycięte byłoby kolejnym kinowym blockbusterem tak nakręcone jak jest.

Oczywiście są seriale lepsze, gdzie ta granica między filmem kinowym a "telewizją" zatarła się już dłuższą chwilę temu, ale mam wrażenie że dopiero przy takim franczyzowym i niejako porównywalnym przypadku (Alien: Earth a inne Alieny/Prometeusze) jest to szczególnie widoczne.

Jaka więc jest przyszłość kinowej franczyzy? Przyznaję że przy takiej jakości obecnej "telewizji" już dłuższy czas temu niejako przerzuciłem swoje uwielbienie w tym kierunku z filmów, ale to nie powoduje że wszystko "powinno" być w formie serialowej, czy możliwe jest jeszcze zachowanie (lub przywrócenie) wyraźnej granicy między filmem a telewizją bez strat na jakości tego drugiego medium? To takie pytania na które odpowiedzi nie ma, nawet nie wiem czy do "dyskusji", raczej tylko moje przemyślenia w kontekście "oczekiwań" i wrażeń po rozpoczęciu obecnego serialu.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #254 dnia: Pn, 25 Sierpień 2025, 23:04:00 »
Średnie, bardzo. Co innego jakby powstało to 30 lat temu i kręciłby Verhoeven. Albo Kubrick. :D Alien Earth to coś co powinno powstać zaraz po dwójce ale przez lepszą ekipę.