Tak jak się obawiałem - Alien: Earth to jest poziom blockbusterowy, ze wszystkimi zaletami i wadami, nie napiszę dużo, bo na razie nie zamierzam oglądać dalej (tj. obejrzę całość jak serial będzie zakończony), ale technicznie to zdecydowanie może rywalizować z nowymi filmowymi Alienami (czy innymi ww. blockbusterami), a fabuła i postaci - jak w blockbusterach - muszą się trzymać jakichś schematów i nie być przesadnie skomplikowane żeby trafiały do możliwie najszerszej widowni.
Porównanie do blockbusterów, czyli takich kinowych "wydarzeń", filmów świetnie zrobionych pod kątem technicznym o ogromnym budżecie jest tutaj znacznie bardziej zasadne niż w przypadku innych franczyz - tzn. np. Marvel ma te swoje seriale, ale - nie będzie żadnego przykładowego Endgame w telewizji, to jest zarezerwowane dla kin, a Alien - w serialu jest to samo co w filmach, nie czuć że jest to budżetowa doczepka do franczyzy. Czy ten przywołany poprzednio przeze mnie Andor był czymś takim w SW - moim zdaniem to było jednak coś innego, coś na poboczu uniwersum z zupełnie innym tonem wykonane, Alien: Earth jest spójny z ogólnym zarysem franczyzy filmowej, to jest coś, co mocno przycięte byłoby kolejnym kinowym blockbusterem tak nakręcone jak jest.
Oczywiście są seriale lepsze, gdzie ta granica między filmem kinowym a "telewizją" zatarła się już dłuższą chwilę temu, ale mam wrażenie że dopiero przy takim franczyzowym i niejako porównywalnym przypadku (Alien: Earth a inne Alieny/Prometeusze) jest to szczególnie widoczne.
Jaka więc jest przyszłość kinowej franczyzy? Przyznaję że przy takiej jakości obecnej "telewizji" już dłuższy czas temu niejako przerzuciłem swoje uwielbienie w tym kierunku z filmów, ale to nie powoduje że wszystko "powinno" być w formie serialowej, czy możliwe jest jeszcze zachowanie (lub przywrócenie) wyraźnej granicy między filmem a telewizją bez strat na jakości tego drugiego medium? To takie pytania na które odpowiedzi nie ma, nawet nie wiem czy do "dyskusji", raczej tylko moje przemyślenia w kontekście "oczekiwań" i wrażeń po rozpoczęciu obecnego serialu.