Autor Wątek: Saga Mad Max  (Przeczytany 1033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jigsaw

Saga Mad Max
« dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 00:46:54 »
Szukając wypowiedzi związanych z nowym filmem z serii Mad Max, zauważyłem, że film nie ma swojego wątku, co po prostu jest niedopuszczalne,
Przed premierą Furiosy natknąłem się na komiks, prequel Mad Max: Fury Road z DC Comics pod patronatem Georga Millera  więc tym bardziej byłem ciekaw jak zgra się to z nowym filmem. To właśnie na jego podstawie powstał też fanowskii film Hope&Glory, który można obejrzeć m. in. tu:

Offline grzegorz.cholewa

Odp: Saga Mad Max
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 14:21:52 »
Wciąż najlepsza pozostaje dwójka, a potem czwórka. Ale chyba najlepszym Mad Maxem jest gra Rage.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 18:46:36 »
Pomimo ogólnej krytyki Furiosa jest dla mnie jak na razie najlepszym filmem, choć kompletnie bez udziału Maxa. Drodze pomimo totalnej dynamiki, ujęć, klimatu i ogólnego odpału czegoś brakowało, a mianowicie fabuły. Było to swoiste Mad Max, czyli tam i powrotem, a Furiosa daje nam piękną ewolucję bohaterki, czyli od zera do bohatera, również ogólne rozwinięcie lokacyjne.
Trudno mi wyobrazić sobie co będzie w trójce sagi, ale autorzy nie będą mieli łatwago zadania. Wyjdzie jakiś gniot lub totalnie nas zaskoczy.

Offline Gazza

« Odpowiedź #3 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 20:17:45 »
Heh, dopiero „odkryłem” ten wątek. :o
Furiosa jest świetna. Nie rozumiem tego narzekania części fanów. Martwi mnie tylko, że wynik finansowy nie przyspieszy niestety powstania Wasteland choć Miller skończył już scenariusz.
No i nie był przecież kompletnie bez Maxa.

Online Castiglione

« Odpowiedź #4 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 20:27:44 »
Mnie też się podobało. Co prawda już trochę minęło od seansu, ale jak patrzę teraz na Filmweb, to oceniłem na 7/10, czyli wyżej niż jedynkę (6/10) i trójkę (5/10) ;D

Offline Gazza

« Odpowiedź #5 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 20:52:09 »
Szukając wypowiedzi związanych z nowym filmem z serii Mad Max, zauważyłem, że film nie ma swojego wątku, co po prostu jest niedopuszczalne,
Przed premierą Furiosy natknąłem się na komiks, prequel Mad Max: Fury Road z DC Comics pod patronatem Georga Millera  więc tym bardziej byłem ciekaw jak zgra się to z nowym filmem. To właśnie na jego podstawie powstał też fanowskii film Hope&Glory, który można obejrzeć m. in. tu:
Nie znałem tego fanowskiego filmu ale Hope i Glory to matka z córką z tego komiksu właśnie. Dziewczynka pojawia się też w filmie gdy Max ma wizje z różnymi postaciami na początku filmu. Słychać też jej głos.
Btw: w kwestii patronatu Millera - tak, te komiksy to jego historie.