Autor Wątek: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii  (Przeczytany 16494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii
« Odpowiedź #60 dnia: So, 21 Październik 2023, 23:45:46 »
  "Decydujące Starcie" obejrzane. Ten już lepiej pamiętałem niż część pierwszą, aczkolwiek też tak dawno tego nie widziałem, że po części to również był seans na nowo. Zresztą mam te blu-raye z kioskowego wydania Imperialu a tam na płytach są dwie wersje kinowa i rozszerzona/reżyserka, wybieram te drugie więc część scen widziałem po raz pierwszy (nie mam pojęcia które). Wiadomo, że film Camerona jest zupełnie inny niż film Scotta. Ten nie trzyma tak mocno w napięciu, wiemy też czego się po części spodziewać, ale to nie znaczy, że jest gorszy. Ogólnie z wyjątkiem idiotycznych z góry założeń, mam wrażenie że jest jakby nieco sensowniejszy niż część pierwsza. Mimo, teoretycznie sporego nacisku na akcję tak naprawdę te strzelaniny mają miejsce pod koniec i jak dla mnie aktorzy dostali tutaj więcej trochę do pogrania. Relacje pomiędzy bohaterami są nieco bardziej skomplikowane i na dodatek zmieniają się w czasie, minimalne wejście w życie prywatne Ripley to strzał w dziesiątkę a postać Newt to strzał w dziesiątkę, dziesiątki. Tak samo zresztą jak uczynienie z Obcego, członka insektoidalnej kolonii, oraz dodanie mu kilku punktów IQ. Identycznie jak w przypadku Imperium Kontratakuje i Gwiezdnych Wojen, pomimo tylko kilku lat różnicy, ten film wygląda na dużo nowszy niż poprzednik, właściwie wystarczyłoby tutaj poprawić efekty i podmienić te kukły na komputerowe stwory. Fabuła wskazuje, że jednak Weyland-Yutani nie szukało konkretnie ksenomorfów, tylko jakiegokolwiek innego życia, na dodatek pada stwierdzenie, że taki kontakt już nastąpił. Inny, ale równie wciągający. Swoją drogą to trochę wstyd, że tak uśmiercono z czapy Newt i Hicksa, niezależnie od powodów.

Offline death_bird

« Odpowiedź #61 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 00:06:22 »
Niezależnie od powodów to jednak nie bardzo widzę te postacie w "trójce". Hicks może jeszcze od biedy choć w sumie to skazańcy powinni go zaciukać w pierwszych pięciu minutach filmu jako przedstawiciela "reżimu", ale Newt to już zupełnie sobie w tej konkretnej fabule nie wyobrażam. Przecież te filmy dzieli 7 lat. Musieliby dać inną aktorkę a to byłoby jednak średnie rozwiązanie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #62 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 00:08:21 »
  No to może nie problem z postaciami tylko pomysłem na trójkę właśnie?

Offline Gieferg

« Odpowiedź #63 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 00:18:42 »
Swoją drogą to trochę wstyd, że tak uśmiercono z czapy Newt i Hicksa,

Tak samo myślałem jak miałem 13 lat :P

Offline death_bird

« Odpowiedź #64 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 00:23:53 »
@Skandalista
Jak dla mnie "trójka" - na tyle na ile ją pamiętam - broni się jako film natomiast nie wiem jak chciałbyś to pociągnąć jako fabułę. Cała trójka trafia do kapsuł i ile czasu by w nich nie przespali to nie postarzeliby się tak żeby uzasadnić przeskok Newt z dziesięciolatki na nastolatkę. W końcu między "Alien" a "Aliens" Ripley przespała te niemal 60 lat.
Mimo że bardzo nie lubię podmian aktorów natomiast cenię sobie ciągłości fabularne to jednak tutaj zupełnie nie widzę powodów dla których miałbym się czepiać braku Biehn`a czy (tym bardziej) Henn, która aktorstwo rzuciła.

« Odpowiedź #65 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 00:26:02 »
  Na szczęście teraz już jesteś duży i wszystko rozumiesz. Znam to, nic ciekawego.

To, może trzeba było bez Ripley? Albo jednak dziewczynkę podmienić? Już tak nie pamiętam, zobaczę w przyszłym tygodniu, ale o ile mi się dobrze wydaje to była na dobrą sprawę powtórka z rozrywki z pierwszej części, nie przypominam sobie aby ten film wniósł cokolwiek. Z wyjątkiem tego, że mniej fajnie się ogląda część drugą.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 00:37:07 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline death_bird

« Odpowiedź #66 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 00:52:35 »
"Obcy" bez Ripley, ale żeby była Newt? No wybacz.  :o

« Odpowiedź #67 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 01:03:14 »
  Albo było. Albo z obydwiema, albo bez obydwu.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #68 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 10:50:46 »
"Obcy" bez Ripley, ale żeby była Newt? No wybacz.  :o
https://filmozercy.com/wpis/aliens-recenzja-komiksu

Na szczęście teraz już jesteś duży i wszystko rozumiesz. Znam to, nic ciekawego.

Z czasem zacząłem pewne rzeczy doceniać.
 Stronę wcześniej linkowałem artykuł, w którym się o tym (jak również o innych pomysłach kontynuacji "Aliens") szerzej rozpisałem, więc nie będę się powtarzał.

nie przypominam sobie aby ten film wniósł cokolwiek
Wniósł zajebisty klimat i parę innych rzeczy.

A swoją drogą - hipokryta Camerona czepiał się zastosowanych w A3 rozwiązań fabularnych tylko po to, by po latach zatwierdzić  podobne (tyle, że zdecydowanie gorsze) rozwiązanie w absolutnie dennym i niepotrzebnym "Terminator: Dark Fate".
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 11:07:24 wysłana przez Gieferg »

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 11:51:43 »
  Czyli nie wniósł nic nowego plus parę innych rzeczy. A, że hipokryta Cameron to takie trochę wiesz "a u was to murzynów biją" nic wspólnego z tematem nie ma to co zrobił Cameron 30 lat później, z tym, że większość fanów Obcych nie pokochało  "Alien 3" ani z tym, że sam Fincher też go nie lubi (a przynajmniej tak twierdzi). Nie jestem na tyle kompetentny, żeby się wypowiadać o jakichś komiksach czy książkach, nie czytałem ich a zresztą ja mocno rozdzielam od siebie świat kina i literatury dla mnie to raczej fanfiki.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #70 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 12:14:11 »
ani z tym, że sam Fincher też go nie lubi (a przynajmniej tak twierdzi)
Z powodów nie mających nic wspólnego z tym, jak ostatecznie wyglądał scenariusz, a przez utrudniających mu życie producentów.  Poza tym  znam tylko jeden porównywalnie dobry film Finchera, więc niech spada na drzewo ze swoim marudzeniem :P

nic wspólnego z tematem nie ma to co zrobił Cameron 30 lat później
To dośc podobne "Subverting expectations", tyle, że w Terminatorze motywacja jaką się kierują twórcy jest z pożałowania godna, a w obcym nie.

dla mnie to raczej fanfiki.
Te "fanfiki" opierają się w dużej mierze na pomysłach, które początkowo były rozważane jako scenariusz trzeciego filmu i w sumie głównie dlatego mnie interesują, bo normalnie tego typu rzeczy nie czytam. Inna sprawa, że trylogię Perry'ego przeczytałem jako 14-latek, a wtedy się łykało wszystko co związane z ulubionym uniwersum, bo takie rzeczy (zwłaszcza w Polsce) to była wtedy rzadkość.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 12:31:09 wysłana przez Gieferg »

« Odpowiedź #71 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 12:46:54 »
  No nie lubi, nie chce się do niego przyznawać. Może dlatego, że zamiast posunąć historię do przodu, zrobił jakąś nonsensowną pętlę?
  Ale dalej Obcy z Terminatorem nie mają nic wspólnego w tym temacie.
  Nie wiem na czym się opierają, nie czytałem. Jakieś kompleksy masz na tym punkcie? Co to za różnica czy czytałeś jako 14-latek czy 80-latek. Chcesz to czytaj, ja tego nie oceniam. Traktuję taką twórczość jako fanfiki i tyle, to moje widzimisię do którego mam prawo.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #72 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 12:56:13 »
O czym ty w ogóle bredzisz człowieku?
Gdzie ci to kazałem czytać?
Tak bzdurnego i nijak się mającego do dyskusji posta dawno nie widziałem.

« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 13:00:09 wysłana przez Gieferg »

« Odpowiedź #73 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 13:02:36 »
  Odniosłem się do tego co napisałeś. Czy to moja wina, że ani nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, ani nie kontrolujesz tego co sam piszesz, panie wielce "dorosły"?

Offline Gieferg

« Odpowiedź #74 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 14:03:16 »
Ehhh... Co prawda czuję się jakbym gadał z kimś, kto jeszcze nie doszedł do siebie po wczorajszej imprezie ale spróbuję jeszcze raz:

Napisałeś, że nie czytasz takich "fanfików", na co ja odpisuję, że i ja zazwyczaj również takich rzeczy nie czytam (czyli generalnie zgadzam się z twoim stanowiskiem), a te o których wspomniałem znam dlatego, że wpadły mi w ręce jeszcze w czasach nastoletnich (i dodaję dlaczego są dla mnie w pewnym stopniu interesujące). I na to dostaję ripostę o jakichś kompleksach (!) i gadkę pt' chcesz to czytaj, mnie to nie interesuje" - no spoko, ale nawet nie sugerowałem, żebyś to czytał, bo nie jest to nic godnego większej uwagi jeśli się nie jest hardkorowym fanem. Wrzuciłem to info wyłącznie jako ciekawostkę odnośnie sugestii że trzeba było zrobić film z Newt ale bez Ripley - a dokładnie taki był pierwotny zamysł i z początku powstał nawet taki scenariusz (który po latach dostał komiksową adaptację).

Druga rzecz - kwestia nastawienia Finchera do A3 jest powszechnie znana, sam przyznajesz, że nie jesteś w temacie, ale zaczynasz potem snuć jakieś dziwne teorie (Bazyliszek-style, nic dodać, nic ująć), na co ktoś, kto jest w temacie blisko 30 lat (a co za tym idzie zapoznał się z wszystkimi ważniejszymi materiałami na ten temat - min. dodatkami z wydania BD gdzie jest mowa o sytuacji na planie A3, która była dość nieciekawa) mówi ci, że to nie tak - w odpowiedzi jedziesz dalej ze swoimi teoriami, jakbyś w ogóle tego posta nie widział.

I to ja nie czytam ze zrozumieniem. Dobre jaja :)

to moje widzimisię do którego mam prawo.
No masz, ale zachodzę w głowę z jakiego powodu uznałeś za konieczne mnie o tym fakcie poinformować.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 14:25:33 wysłana przez Gieferg »