Autor Wątek: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii  (Przeczytany 15762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii
« Odpowiedź #180 dnia: Śr, 20 Marzec 2024, 21:53:54 »
Mi wygląda jakby ten film w końcu miał spiąć Prometeusza oraz Przymierze z pozostałymi filmami z serii, co już stawia go na straconej pozycji, bo historia będzie musiała zmierzać w konkretnym kierunku, mam nadzieje, że się mylę.
Nie no, to wygląda totalnie jak coś stand-alone.

« Odpowiedź #181 dnia: Śr, 20 Marzec 2024, 22:37:05 »
  To samo co misiokles, Alvarez nie będzie kombinował z fabułą i będziemy oglądać potworki wyżynające załogę jakiegoś statku. To wogóle mają niby być kosmiczni złomiarze. Ogólnie, jak słyszę kosmiczny złomiarz to jakoś przed oczami pojawia 40-50 letni brodacz w koszuli w kratę i butach caterpillar, albo duet Kotto/Stanton a nie 25 letnie gwiazdki instagrama, no ale nie oszukujmy się, jak przeciętne by to nie było to i tak będzie lepsze niż Covenant.

Offline komiks

« Odpowiedź #182 dnia: Cz, 21 Marzec 2024, 00:07:41 »
Filmu jeszcze nie ma, a już robią komiks ;)

Offline Vins3nt

« Odpowiedź #183 dnia: Cz, 21 Marzec 2024, 07:29:47 »
Trailer naprawdę spoko. Po poprzednich 2 filmach najwidoczniej doczekamy się bardziej klasycznej historii gatunku Slashera/Survival. Fajnie by było jednak, gdyby marka była bardziej rozwijana - przytuliłbym przykładowo jakiś serial w uniwersum (nawet bez Obcego), jest co kuć z tego, grupy badawcze, podróże do innych galaktyk, syntetyki, historia Weyland-Yutani, jakieś xeno artefakty etc. No nic, trzeba chyba uderzyć w tę Epic Collection

Offline misiokles

« Odpowiedź #184 dnia: Cz, 21 Marzec 2024, 07:35:15 »
Serial się robi przecież.

Offline Vins3nt

« Odpowiedź #185 dnia: Cz, 21 Marzec 2024, 09:35:38 »
Tak, faktycznie napisałem trochę chaotycznie - chodziło mi o czysty Spinoff w uniwersum. W każdym razie film cieszy jak mało co, ostatnio sobie odświeżałem poprzednie odsłony na MetaQuest3 z ekranem wielkości małego bloku - robią filmy robotę nadal, więc świetnie będzie móc obejrzeć coś nowego w kinie

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #186 dnia: Cz, 21 Marzec 2024, 22:10:40 »
Jak widzę takie rekomendacje "reżyser Don't Breathe", to już mi się lampka zapala, że dobre to nie będzie. Sam teaser jest ok.

Offline Gazza

« Odpowiedź #187 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 16:05:57 »
Jeśli ktoś przegapił to pragnę odnotować, że wczoraj miał premierę pełny TRAILER nowego Aliena - jest moc!

Offline starcek

« Odpowiedź #188 dnia: Śr, 05 Czerwiec 2024, 18:54:30 »
Strach się bać... to oglądać.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #189 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 20:54:42 »
Alien: Romulus - Wrażenia dość mieszane. Z jednej strony film wizualnie nieźle się komponuje z jedynką, na pewno dużo lepiej niż Promek i Covenant, ma niezły klimat, a młodociana ekipa w sumie nie przeszkadza podobnie jak fakt, że roi się tu od nawiązń do dosłownie wszystkich poprzednich filmów serii (i widać, że prequele są nadal kanoniczne). Z drugiej strony jednak - w pewnym momencie nawiązania robią się naprawdę męczące, a końcówka jest ogólnie beznadziejna (i też w całości zrobiona z nawiązań
Spoiler: PokażUkryj
nie dość, że kalkuje jedynkę to jeszcze finał Resurrection z kolejną wariacją na temat newborna tylko jeszcze gorszą niż tam
.

- zrobiony z CGI
Ian Holm jak na czasy AI i deepfake'ów przeważnie wygląda marnie

- w przypadku obcych za bardzo jak na mój gust eksponowano srebrno-metaliczne zęby (w jedync niby też takie były, ale tam mi jakoś nie przeszkadzały). Ogólnie mieszane uczucia co do wyglądu ksenomorfów, bo były ujęcia niezłe, a były i takie, które mi się nie podobały.

No i dźwięk w Imaxie to jakiś koszmar, nie byłem w stanie tego wytrzymać i 90% seansu siedziałem z prowizorycznymi zatyczkami w uszach,. Byłem tam, bo akurat miałem vouchery, ale więcej mnie tam nie zobaczą (choć wizualnie wrażenia spoko).  Ostatnio odwiedziałem Imaxa w 2011 roku, wtedy dźwięk był w porządku.

W pewnym momencie myślałem, że dam nawet 8/10, ale finał zweryfikował kwestię oceny dość drastycznie, ostatecznie coś w okolicach 6/10.

« Odpowiedź #190 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 21:06:48 »
  Czyli to samo co i moi znajomi, taka powtórka z rozrywki co to chciałaby być nowym filmem, ale się boi. W sumie fajne, ale nie bardzo. Nic to poczekam, aż wydadzą na płytach, koszmar komplecisty.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #191 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 22:09:20 »
Ten finał zrzyna chyba z "Przebudzenia"? Nawet wczoraj je obejrzałem i mi lepiej wszedła czwórka niż zazwyczaj ale dalej to takie piąte miejsce w serii a gorszy od niego jest tylko Covenant. A Romulus powiela filmy mimo, że jedynkę i dwójkę powielają już i trójka i czwórka i Przymierze a najoryginalniejszy pozostaje Prometeusz.  ;D

Online michał81

« Odpowiedź #192 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 09:46:21 »
Ja bym powiedział że ten finał to spina w końcu Prometeusza z resztą uniwersum. Widać, że Scott mieszał swoje paluchy, ale nie ma co się dziwić bo jest producentem. Pomysł zaczerpnięty z 4, ale w wyniku nostalgii, którą walą tu w wielu scenach.

Dla mnie film wywarł bardzo pozytywne wrażenie. Jest kilka ciekawych pomysłów jak ten z nieważkością. Cały początek filmu na planecie. Rertofuturyzm i cały klimat filmu.

minusy:
- słabe CGI, szczególnie w jednej ze scen
- poza główną bohaterką oraz jej bratem reszta postaci jest totalnie bezpłciowa posiadająca jedną cechę (ta co ma zginąć pierwsza, ten wyszczekanym, ta w ciąży, ten przystojny)
- walenie nostalgią
- trochę problemów z lore tego świata (ale to jest moje zdanie), czyli bardzo szybkie wyklucie się obcego, kwestia jaj i trochę innych drobiazgów

Offline Castiglione

« Odpowiedź #193 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 16:10:54 »
Właśnie wróciłem z kina. Do pewnego momentu bardzo mi się podobało, generalnie nic oryginalnego, ale bardzo sprawnie wykonana robota w klasycznym stylu. Obsada całkiem dobrze się wywiązała, zaskakująco mocno spodobał mi się występ Davida Jonssona jako Andy'ego, czego na początku filmu się raczej nie spodziewałem. Do finału całość trzyma równy poziom, a po drodze kilka scen jest bardzo udanych
np. moment, kiedy android nie pozwala otworzyć drzwi dziewczynie w ciąży, pozostawiając ją w jednym pomieszczeniu z ksenomorfem - aczkolwiek chyba lepiej dla filmu zadziałałoby, gdyby faktycznie wtedy zginęła.

W zakończeniu według mnie nieco przeszarżowano i na siłę je przeciągnięto - tak z 4 razy miałem wrażenie, że to już, tak jakby twórcy za każdym razem stwierdzali "a dorzućmy jeszcze to" i kręcili kolejną scenę.

Mimo wszystko dla mnie jednak na plus, a na pewno lepsze niż "Prometeusz" i "Przymierze". 7/10 mogę dać, gdyby skończyło się chwilę wcześniej, dałbym 8.

Offline Motyl

« Odpowiedź #194 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 22:32:16 »
Rertofuturyzm i cały klimat filmu.

W którym momencie w nowym Alienie masz ten retrofuturyzm, czyli trend w sztuce prezentujący nawiązania do dawnych wyobrażeń przyszłości.

Retro – termin używany do określania elementów współczesnej kultury, które pochodzą lub są świadomą imitacją trendów w modzie, światopoglądzie, zachowaniu z niedalekiej przeszłości, a które są obecnie uznawane za niemodne.

Przypomnę, że akcja filmu rozgrywa się w 2142 roku, więc jakie elementy retro z niedalekiej przeszłości dla bohaterów filmu, a naszej przyszłości zostaną/zostałyby uznane za niemodne, a jakie wyobrażenie przyszłości nazwałbyś dawnym w filmie ukazującym cywilizację za 118 lat?