Autor Wątek: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii  (Przeczytany 9871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: "Alien" Uniwersum. 40 lat historii
« Odpowiedź #165 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 13:35:05 »
  Możliwe, żadna ze mnie wyrocznia. Jak dla mnie AvP2 jest lepszy od pierwszego pod właściwie każdym względem, łącznie z tymi technicznymi z wyjątkiem tej nieszczęsnej nocy a przede wszystkim ciekawszy. Pod względem aktorskim, obydwa są tak samo mierne.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #166 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 14:21:50 »
Ogracznię się do stwierdzenia, że o ile dla mnie AVP to jakieś 6/10, to już AVP-R "pod czysto filmowymi względami" to definicja gówna totalnego, którą ogląda się jak wytwór nastoletnich fanbojów zbudowany wyłącznie na fanserwisie/nawiązaniach. A sceny akcji, nawet jesli niektóre mogły nie być złe, zepsuto topiąc je w ciemności.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Listopad 2023, 14:35:58 wysłana przez Gieferg »

« Odpowiedź #167 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 15:08:23 »
  Nie czysto filmowe względy oznaczają mniej więcej to samo. Scenariusz, scenografia, montaż, zdjęcia, gra aktorska itp. AvP to zasługuje mniej więcej na połowę tego 6/10. AvP 2 oczko wyżej niż połowa.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #168 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 15:20:31 »
I jest to subiektywna opinia, z którą się absolutnie nie zgadzam. Anderson, a bracia Strause to niebo a ziemia pod każdym względem.
Nie przypadkiem ci dwaj partacze (których to był reżyserski debiut) nie reżyserowali już potem nic poza jakimś pojedynczym badziewnym niskobudżetowym sci-fi, a tyczące się ich wpisy na wikipedii kończą się na 2010 roku.

Inna sprawa, że i Anderson po AVP nie wyreżyserował już nic godnego uwagi, ale wcześniej jednak parę rzeczy do których wracam spłodził.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Listopad 2023, 15:28:45 wysłana przez Gieferg »

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #169 dnia: Nd, 19 Listopad 2023, 16:47:19 »
Pompeja i Trzej muszkieterowie w wersji steampunk to nie najgorsze filmy Andersona. Zwłaszcza ten drugi to samoświadoma siebie zabawa ogranym tematem.

A najlepszy film Andersona - wiadomo - Ukryty Wymiar. Po zaliczeniu serii Alien ciężko znaleźć lepszego zamiennika niż ten kosmiczny horror.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Listopad 2023, 16:49:10 wysłana przez grzegorz.cholewa »

Offline deFranco

« Odpowiedź #170 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 13:54:56 »
"Powiem krótko albo jeszcze krócej"

AVP - 6/10 (głupiutka nawalanka, przy której jako tako, dobrze się bawię)
AVPR - 3/10 (zastrzegam, że widziałem lata temu. Taką ocenę wystawiłem na FW)