Autor Wątek: Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 5.  (Przeczytany 174259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muaddib

Odp: Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 5.
« Odpowiedź #1155 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 08:57:29 »
Hanako, duch ze szkolnej toalety - 1?

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1156 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 08:59:24 »
Nadal nie.

Down 2 razy nie
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:29:16 wysłana przez HaVoK »

Offline muaddib

« Odpowiedź #1157 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:00:50 »
Ostatni strzał: Atelier spiczastych kapeluszy - 1 ?

Offline kierpic

« Odpowiedź #1158 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:10:08 »
Miłosne cierpienia umarłych?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1159 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:13:16 »
Ostatni strzał: Atelier spiczastych kapeluszy - 1 ?

Jeżeli to jest poprawny strzał, to nie może być niestety uznany. Odpowiedziałeś zaraz po sobie, 3 minuty później...

EDIT: Ale jeżeli powtórzysz ten strzał teraz, po odpowiedzi kierpica, to raczej nikt się nie przyczepi ;) Tylko pamiętaj, że to będzie Twój ostatni
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:18:27 wysłana przez Jaxx »

Offline muaddib

« Odpowiedź #1160 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:19:50 »
Nie zauważyłem tego - to jeszcze raz:
Już naprawdę ostatni strzał: Atelier spiczastych kapeluszy - 1 ?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1161 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:35:45 »
Ok, zatem dla przejrzystości - do kolejnej podpowiedzi HaVoKa (jednoznacznie podpisanej jako "podpowiedź nr..."), muaddbib nie może już strzelać, natomiast kierpic ma już tylko jedną szansę, a Toranga dwie. Pozostali - brać się do przeszukiwania zasobów ;) 

Offline kierpic

« Odpowiedź #1162 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:38:46 »
Ale już nie będzie żadnej podpowiedzi, to finisz.

Edit:
Czy poniżej to jest podpowiedź nr 4?
Jaxxie, mogą być więcej jak 3 podpowiedzi?

Edit:
10. Jeśli po trzech podpowiedziach lub po 48 godzinach od zadania zagadki nie zostanie ona rozwiązana, zadający lub moderator ma prawo zadać nową zagadkę.
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:59:28 wysłana przez kierpic »

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1163 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:40:05 »
Dobrze, to żeby nie przedłużać.

Podpowiedź:

Dla tych, którzy czytali powinno być pozamiatane.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1164 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 09:57:55 »
Czy poniżej to jest podpowiedź nr 4?
Jaxxie, mogą być więcej jak 3 podpowiedzi?

Dajcie nam chwilę, przegadam temat z visionem - dla mnie osobiście tak, bo regulamin nie podaje limitu podpowiedzi, ale wolę to z wyjaśnić z głównym szefem konkursu, zanim pchniemy temat dalej ;)

Edit:
10. Jeśli po trzech podpowiedziach lub po 48 godzinach od zadania zagadki nie zostanie ona rozwiązana, zadający lub moderator ma prawo zadać nową zagadkę.

Ten punkt daje tylko możliwość zmiany zagadki po 3 podpowiedziach, ale nie narzuca takiej konieczności.

Odezwiemy się! 
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Styczeń 2021, 10:01:34 wysłana przez Jaxx »

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1165 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 10:07:37 »
To dajcie znać. Ja 3 podpowiedzi zintreperowalem jako 3 wizualne podpowiedzi. A te słowne po prostu chciałem wyróżnić żeby nikomu informacja nie uciekła. Sorry za wywołanie zamieszania. Osobiście wolalbym dokończyć te zagadkę. Tym bardziej, że teraz to już wystarczy dobrze poszperać.

Offline muaddib

« Odpowiedź #1166 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 11:30:07 »
Dajcie znać czy ja też mogę odpowiadać, bo chyba już wiem :)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1167 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 11:33:10 »
Dajcie znać czy ja też mogę odpowiadać, bo chyba już wiem :)

Cierpliwości, finalizujemy temat ;)

Offline kierpic

« Odpowiedź #1168 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 12:45:35 »
Orange 6?

Offline vision2001

« Odpowiedź #1169 dnia: Pt, 08 Styczeń 2021, 12:47:56 »
Cześć Wszystkim,

Przepraszam, że tyle to trwało.
Od razu napiszę: możecie odpowiadać na zagadkę HaVoKa. Pamiętajcie jednak o Regulaminie! O czym poniżej.

Mamy tu dwa tematy:

I. Zasady konkursu (podpowiedzi, moderacja).
Patrząc na zapisy Regulaminu to jasno możemy napisać, że:
1. podpowiedzi są opcją dla uczestnika zadającego zagadkę: może dodać jakąś podpowiedź, jak również przez 48 godzin nie musi nic dodawać;
2. nie ma limitu podpowiedzi danych przez uczestnika, tym samym reset, o którym mowa w pkt 7 powinien być możliwy po każdej podpowiedzi;
3. podpowiedzi nie muszą być kadrem z komiksu, jest tu dowolność: rebus, zagadka, podpowiedź słowna, itp. Ważne natomiast jest, że za oficjalną podpowiedź, o której mowa w regulaminie, będzie uznane wszystko, co zostanie podpisane słowem "podpowiedź" - czyli tym samym sugestie co do kierunku poszukiwań (np. zza oceanu), nie będą regulaminową odpowiedzią, a jedynie gestem zadającego zagadkę;
4. pkt 10 regulaminu (sytuacja: padły 3 podpowiedzi), wtedy moderator ma prawo, ale nie musi zadawać zagadki. Może pozostawić ją do dalszego zgadywania i dodawania podpowiedzi tak długo, jak gracze będą wykazywać zainteresowanie odgadywaniem. 

Wydaje mi się, że przyzwyczailiśmy się w naszej zabawie, iż zadający zagadkę podając podpowiedź nr 3 powoduje to, że znaczna część uczestników już wie z jakim tytułem ma do czynienia.

II. Odpowiedzi - przeanalizowanie sytuacji i wyjaśnienia:

Co do sytuacji związanych z odpowiedziami muaddiba widać, że "chęć walki" i szybki przebieg rozgrywki powoduje, że nie zawsze zwróci się uwagę na pewne rzeczy i aspekty (warunki zabawy, kto odpisuje na posty, etc.) - i proszę nie odnosić to jako przytyk do muaddiba, bo widać, że wielu z nas zareagowało podobnie.
1. Po podpowiedzi HaVoKa o godz. 08:57:29 muaddib dał swoją drugą odpowiedź, potem HaVoK napisał komentarz (08:59:24) i znów muaddib dał odpowiedź (09:00:50) - taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.
2. Padła odpowiedź kierpca i znów muaddib o 09:19:50 powtórzył swoją odpowiedź.
3. HaVoK potwierdził mi, że w komentarzu o 08:59:24 ocenił również odpowiedź muaddiba z 09:00:50 (czyli logicznie ujmując też tą z 09:19:50).
Moderatorzy też dorzucili do pieca. Wybaczcie nam.

Ogólnie do zabawy chcemy podchodzić zdroworozsądkowo i jeśli np. teraz, po tej 4 podpowiedzi HaVoKa przez jakiś czas nie padnie prawidłowa odpowiedź (lub wcale żadne odpowiedzi się nie pojawią) to na pewno zadamy zagadkę my, moderatorzy.