Laf zdobywający 2 punkty (wtf?).
Spodziewajcie się niespodziewanego

Tak na serio to te 2 punkty stanowiły zaskoczenie również dla mnie

. Tym bardziej, że ich zdobycie nie wynikało z mojej (skromnej) wiedzy komiksowej, lecz bardziej dzięki kojarzeniu faktów.
1. Idefiks i Nieugięci 1 - W tej dzielnicy żadnej łaciny. @Motyl zamieścił charakterystyczny kadr sugerujący jakiś komiks z Asteriksem i zaczęła się standardowa wyliczanka, w której sam uczestniczyłem wskazując na 2. tom Asterixa. Dopiero po pewnym czasie skojarzyłem pewne dane: @Motyl często zamieszcza recenzje komiksów na Paradoks.net, tak więc to raczej będzie jakaś nowość, którą dostał do recenzji, a nie jakaś staroć (wydana grubo ponad dwa lata temu

). A najnowszy komiks ze świata Asteriksa to właśnie ten Idefix

.
2. 7 żywotów Krogulca. W tym przypadku pomocne okazały się podpowiedzi @Havoka, bo sam kadr stanowiący główną zagadkę mógł sugerować tysiące różnych komiksów (pierwsze moje skojarzenie to Strażnicy, ale tak mam akurat z większością kadrów-zagadek w konkursie

)). Najpierw była podpowiedź, że to komiks kolorowy i wydany w tym roku, no i zaczęło się wertowanie Alei Komiksu i porównywanie przykładowych kadrów z czcionką. Później wpadła podpowiedź, że jest to komiks europejski dziejący się w Europie i tu już postanowiłem strzelić rozpoczynając od najnowszych komiksów, czyli od wrześniowych. I wpadł kolejny punkcik

.
Korzystając z okazji chciałem jeszcze podziękować moderatorom. Panowie, wielki szacun! Jest dla mnie wielką niewiadomą jak Wy to wszystko ogarniacie