Autor Wątek: Wydawnictwo You&YA  (Przeczytany 3473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad

Wydawnictwo You&YA
« dnia: Wt, 25 Październik 2022, 16:49:46 »
Nowe wydawnictwo książkowe You&YA (www.youandya.pl), które powstało na początku tego roku wyda niedługo swoją pierwszą powieść graficzną. Będzie to 1 tom bardzo popularnego komiksu internetowego Lore Olympus. W tym roku dostał nawet nagrodę Eisnera w kategorii najlepszy webkomiks. Do tej pory powstało 215 odcinków (https://www.webtoons.com/en/romance/lore-olympus/list?title_no=1320&page=1). Ten 1 tom będzie zawierał 1-25.

Premiera 09.11.22 - 384 strony, format 178x229 mm, oprawa twarda, cena okładkowa - 149,90zł
https://www.empik.com/lore-olympus-tom-1-rachel-smythe,p1330596638,ksiazka-p
https://www.goodreads.com/book/show/57282218-lore-olympus

Skandaliczne plotki, dzikie imprezy i zakazana miłość – zobacz, co robią bogowie, gdy zapada zmrok, w tej uwspółcześnionej wersji jednego z najbardziej znanych mitów, ukazanej w niezwykłym stylu Rachel Smythe.

Persefona, młoda bogini wiosny, jest nowa na Olimpie. Demeter wychowała ją w świecie śmiertelników, ale gdy dziewczyna obiecuje, że wyszkoli się na uświęconą dziewicę, zyskuje zgodę zaborczej matki na przebywanie w dynamicznym, pełnym blichtru świecie bogów. Kiedy jej współlokatorka, Artemida, zabiera ją na imprezę, całe życie młodej bogini się zmienia: poznaje Hadesa. Między nią a czarującym, lecz niezrozumianym Władcą Podziemi zaczyna iskrzyć. Teraz Persefona musi szybko opanować sztukę poruszania się w świecie skomplikowanej polityki i niezliczonych relacji rządzących Olimpem. Jednocześnie pragnie odnaleźć swoje miejsce… i pojąć własną moc.

To niezwykle błyskotliwa romantyczna opowieść, wprowadzająca grecki panteon we współczesność, ujęta w formie powieści graficznej.

Tom zawiera odcinki 1-25 komiksu, który zajął 1. miejsce na #WEBTOON i zdobył Nagrodę Eisnera.

Ciekawi mnie jak im się to sprzeda. Na choćby zbliżenie się do sukcesu Heartstoppera przy tak wysokiej cenie raczej nie ma co liczyć. W zapowiedzi na Instagramie prawie 2 tysiące polubień:
https://www.instagram.com/p/Cj77mM0ogLe/

Offline Szekak

Odp: Wydawnictwo You&YA
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 16:58:08 »
Wow, liczba polubien robi mega wrazenie. Ciekawe skad taka ich ilosc, w swiadku komiksowym rzecz niespotykana.

E:
Ok, juz wiem  to popularne mlodziezowe wydawnictwo.
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Październik 2022, 17:04:10 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 10:36:31 »
Jeśli to jest celowane do młodzieży to z ceną pojechali.

Offline holcman

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 10:43:31 »
Jeśli to jest celowane do młodzieży to z ceną pojechali.

Blisko 400 stron w kolorze jakoś nie chce kosztować inaczej. Nie widzę tu pojechania.
Ale oczywiście cena od razu kastruje wysoki potencjał sprzedażowy.

Offline Death

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 10:53:59 »
Wygląda naprawdę ciekawie. Ale tak patrzę na półki chwały nieprzeczytania i w sumie...na co mi to? :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 10:59:49 »
Blisko 400 stron w kolorze jakoś nie chce kosztować inaczej. Nie widzę tu pojechania.
Ale oczywiście cena od razu kastruje wysoki potencjał sprzedażowy.

Dobra dopiszę to co miałem dalej w głowie ;) Cenę przy tym wydaniu rozumiem. Pisałem w kontekście, że mogli to wydać chudziej, na miękko, podzielone np. na 3 i przy cenie okładkowej 50-60 zł/tom co by dało 35-40 zł po rabatach. Sumarycznie wyszłoby więcej, ale łatwiej takiemu młodemu potencjalnemu czytelnikowi dać za tom 4 dyszki niż stówkę za całość.

Offline holcman

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 11:15:24 »
Dobra dopiszę to co miałem dalej w głowie ;) Cenę przy tym wydaniu rozumiem. Pisałem w kontekście, że mogli to wydać chudziej, na miękko, podzielone np. na 3 i przy cenie okładkowej 50-60 zł/tom co by dało 35-40 zł po rabatach. Sumarycznie wyszłoby więcej, ale łatwiej takiemu młodemu potencjalnemu czytelnikowi dać za tom 4 dyszki niż stówkę za całość.

Teoretycznie tak, ale może kontrakt wyklucza rozbicie na tomy, bo tak zastrzegła autorka? To się zdarza.

Offline Leyek

« Odpowiedź #7 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 11:20:53 »
@holcman
Tak wiem, wiem :) Ale przecież to forum, można sobie podyskutować i ponarzekać ;)

Mi ten tytuł jest obojętny (choć przy pozytywnych recenzjach może nawet sprawdzę), ale dla młodego wydawnictwa taka forma wydania (ciekawe przy jakim nakładzie) może być strzałem w stopę. A coś czuję, patrząc historycznie po niektórych nowych graczach, że ten nakład mocno przeszacują. Przy tej cenie 1500 kopii to jest mocno optymistyczna wersja tego co się może sprzedać.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 11:59:19 »
@holcman
Tak wiem, wiem :) Ale przecież to forum, można sobie podyskutować i ponarzekać ;)

Mi ten tytuł jest obojętny (choć przy pozytywnych recenzjach może nawet sprawdzę), ale dla młodego wydawnictwa taka forma wydania (ciekawe przy jakim nakładzie) może być strzałem w stopę. A coś czuję, patrząc historycznie po niektórych nowych graczach, że ten nakład mocno przeszacują. Przy tej cenie 1500 kopii to jest mocno optymistyczna wersja tego co się może sprzedać.

Weź pod uwagę, że to wydawnictwo ma już swoich wiernych fanów, którzy mogą to kupić również z sympatii doń. Ciężko tu cokolwiek prorokować ;)

Offline Szekak

« Odpowiedź #9 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 12:11:10 »
Dokladnie, baze fanow maja mocna patrzac na ilosc lajkow w socjalach.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline holcman

« Odpowiedź #10 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 12:14:34 »
Dokladnie, baze fanow maja mocna patrzac na ilosc lajkow w socjalach.

Lajki nie kupują.
Zgadzam się z Leykiem - przy tej cenie 1500-2000 sprzedanych egz. będzie naprawdę niezłym osiągnięciem. Ale rynek człowieka zaskakuje codziennie, więc może się okazać, ze i 10 000 puszczą w świat :-)

Online michał81

« Odpowiedź #11 dnia: Wt, 01 Listopad 2022, 12:23:09 »
Właśnie ilość lajków pokazuje że jest spore zainteresowanie, ale.... komentarze pokazują, że docelowi odbiorcy nie są przyzwyczajeni do komiksu i cen jakie on osiaga.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #12 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 10:33:52 »
Czy ktoś już to czytał i chciałby podzielić się wrażeniami ?

Offline laf

« Odpowiedź #13 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 12:53:21 »
Czy ktoś już to czytał i chciałby podzielić się wrażeniami ?
Osobiście ten komiks to zupełnie nie mój target, toteż nie mam zamiaru się z nim zapoznawać. Natrafiłem jednak na recenzję naszego forumowego kolegi - https://comixxy.com/2022/11/16/lore-olympus-tom-1/

Online JakubM

« Odpowiedź #14 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 12:54:05 »
Dobrze to interpretuje:

"Do tej pory powstało 215 odcinków", "Tom zawiera odcinki 1-25"

Czyli zostało jeszcze do wydania 190 odcinków co daje - jeszcze 7,6 - tomów.

Których wydanie zależy zapewne czy ten pierwszy się dobrze sprzeda.

Trochę ryzyko.