Autor Wątek: Wydawnictwo Shock Comics  (Przeczytany 12348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rapr

Odp: Wydawnictwo Shock Comics
« Odpowiedź #60 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:19:05 »
Jestem właśnie po lekturze Dewianta i mam parę przemyśleń. Po pierwsze jest to świetna, klimatyczna i trzymająca w napięciu lektura. Narysowana nieco w stylu Seana Phillipsa. Kilkukrotnie zatrzymywałem się na dłużej przy planszach, szczególnie podobały mi się te między rozdziałami. Historia ta ma bardzo ważny wątek obyczajowy i kończy się cliffhangerem, który prowadzi do moim zdaniem największego minusa tego komiksu: Dlaczego to nie jest wydane wszystko w jednym tomie? Tom pierwszy zbiera cztery zeszyty i kończy się, gdy ma się ochotę na więcej. Na szczęście jest chociaż w miękkiej oprawie, to nie zajmuje dużo miejsca.
Pakowanie oceniam na duży plus, dwa kartony, dużo folii, zero szans na uszkodzenia.
Podsumowując - debiut dobry, bo komiks świetny, ale jakby był cały od razu, to byłoby lepiej!

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #61 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:26:00 »
Jestem właśnie po lekturze Dewianta i mam parę przemyśleń. Po pierwsze jest to świetna, klimatyczna i trzymająca w napięciu lektura. Narysowana nieco w stylu Seana Phillipsa. Kilkukrotnie zatrzymywałem się na dłużej przy planszach, szczególnie podobały mi się te między rozdziałami. Historia ta ma bardzo ważny wątek obyczajowy i kończy się cliffhangerem, który prowadzi do moim zdaniem największego minusa tego komiksu: Dlaczego to nie jest wydane wszystko w jednym tomie? Tom pierwszy zbiera cztery zeszyty i kończy się, gdy ma się ochotę na więcej. Na szczęście jest chociaż w miękkiej oprawie, to nie zajmuje dużo miejsca.
Pakowanie oceniam na duży plus, dwa kartony, dużo folii, zero szans na uszkodzenia.
Podsumowując - debiut dobry, bo komiks świetny, ale jakby był cały od razu, to byłoby lepiej!
Nie jest wydane w jednym tomie, bo drugi TPB nie wyszedł jeszcze w USA. Co do komiksu, również polecam.

Offline rapr

« Odpowiedź #62 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 22:47:09 »
Heh, wygląda na to, że finał tej serii jest zaplanowany na koniec lutego tego roku, więc ma to sens, że nie wydali całości.

COFAM MOJEGO MINUSA.

;)

Offline LukCook

« Odpowiedź #63 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 17:35:12 »
🎙️🎶 Halo, międzymiastowa? Dajcie mi Memphis, jak śpiewał Elvis! 🎸🎤
Spieszymy zatem z informacją, że można już nabyć w przedsprzedaży ociekający tajemnicą Memphis w wyjątkowo niskiej cenie.🕵️‍♂️📖 Taniej nie będzie! 🤑
Z kodem 👉 🎸 ELVIS 🎸 🎁 zniżka tylko dla Was!
⏳ Tylko do 10 lutego! ⌛

https://shockcomics.pl/zapowiedzi/2-memphis.html

Offline rapr

« Odpowiedź #64 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 18:00:58 »
W razie czego to rabat z obrazka ŁĄCZY SIĘ z tym otrzymanym na pocztówce ;)

Offline Blind

« Odpowiedź #65 dnia: So, 01 Luty 2025, 15:55:11 »
Czy można stworzyć komiks o seryjnym mordercy w kostiumie Świętego Mikołaja, który jest najbardziej osobistym dziełem dla samego autora? Można! I właśnie taki jest Deviant.

James Tynion IV, tworząc komiks "The Deviant", czerpał inspirację z własnych doświadczeń. Jako młody chłopiec ukrywał swoją orientację. Pierwsze fascynacje seryjnymi mordercami powstały poprzez poznanie historii Hannibala Lecyera czy Jeffreya Dahmera.  Podkreśla również, że jest to jedna z najciemniejszych i najbardziej osobistych opowieści, jakie kiedykolwiek napisał. Pod przykrywką opowieści o mordzie i jego sprawcy, kryje się historia homofobii oraz niezrozumienia dla odmiennej psychiki jednostki. Ciężko jest jasno określić gatunek literacki, jaki skataloguje omawiany komiks. "The Deviant" to mroczny thriller psychologiczny, w którym otrzymujemy sporo slashera, kryminału oraz obyczajówki. Tynion wzorcowo bawi się dialogami oraz pobudkami, jakimi kierują kolejni bohaterowie tej powieści. Tu każdy gest czy słowo ma znaczenie. Czytelnik jest zmylany w swoim własnym śledztwie. Tu nic nie jest oczywiste, a nasze wątpliwości są wzmacniane przez wątpliwości samych bohaterów. W kategorii zaangażowania w lekturę, dawno nie miałem w rękach równie dobrego komiksu. Scenarzysta świetnie wykorzystał miejscowość, w której toczy się akcja komiksu. Milwaukee ma długą i bogatą historię związaną ze społecznością LGBTQ+, a jego znaczenie wynika z kilku kluczowych czynników:

- Było jednym z pierwszych miast w USA, w których społeczność LGBTQ+ zaczęła organizować się politycznie i społecznie.

- W 1982 roku Wisconsin (z silnym wsparciem z Milwaukee) stało się pierwszym stanem w USA, który wprowadził zakaz dyskryminacji osób homoseksualnych.

- Ma jedną z najstarszych i najbardziej aktywnych scen drag w USA.

- Jest kojarzone z seryjnym mordercą Jeffreyem Dahmerem.

- Festiwal PrideFest Milwaukee to jedna z największych imprez tego typu w USA.

Warstwa graficzna idealnie współgra z narracją. Josh Hixson świetnie wykorzystuje kolorystykę, kojarzoną ze świąteczną gorączką z amerykańskiej popkultury, do ukazania kontrastujacej temu okrutnej zbrodni. Otrzymaliśmy komiks wybitny. Historia jest wielowątkowa i wielopłaszczyznowa. Jest to najlepszy Tynion, jakiego czytałem. Shock Comics wchodzi na rynek w fenomenalnym stylu!

MOJA OCENA 9️⃣/🔟
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline gloriadeus

« Odpowiedź #66 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 01:12:27 »
Czy można stworzyć komiks o seryjnym mordercy w kostiumie Świętego Mikołaja, który jest najbardziej osobistym dziełem dla samego autora? Można! I właśnie taki jest Deviant.

James Tynion IV, tworząc komiks "The Deviant", czerpał inspirację z własnych doświadczeń. Jako młody chłopiec ukrywał swoją orientację. Pierwsze fascynacje seryjnymi mordercami powstały poprzez poznanie historii Hannibala Lecyera czy Jeffreya Dahmera.  Podkreśla również, że jest to jedna z najciemniejszych i najbardziej osobistych opowieści, jakie kiedykolwiek napisał. Pod przykrywką opowieści o mordzie i jego sprawcy, kryje się historia homofobii oraz niezrozumienia dla odmiennej psychiki jednostki. Ciężko jest jasno określić gatunek literacki, jaki skataloguje omawiany komiks. "The Deviant" to mroczny thriller psychologiczny, w którym otrzymujemy sporo slashera, kryminału oraz obyczajówki. Tynion wzorcowo bawi się dialogami oraz pobudkami, jakimi kierują kolejni bohaterowie tej powieści. Tu każdy gest czy słowo ma znaczenie. Czytelnik jest zmylany w swoim własnym śledztwie. Tu nic nie jest oczywiste, a nasze wątpliwości są wzmacniane przez wątpliwości samych bohaterów. W kategorii zaangażowania w lekturę, dawno nie miałem w rękach równie dobrego komiksu. Scenarzysta świetnie wykorzystał miejscowość, w której toczy się akcja komiksu. Milwaukee ma długą i bogatą historię związaną ze społecznością LGBTQ+, a jego znaczenie wynika z kilku kluczowych czynników:

- Było jednym z pierwszych miast w USA, w których społeczność LGBTQ+ zaczęła organizować się politycznie i społecznie.

- W 1982 roku Wisconsin (z silnym wsparciem z Milwaukee) stało się pierwszym stanem w USA, który wprowadził zakaz dyskryminacji osób homoseksualnych.

- Ma jedną z najstarszych i najbardziej aktywnych scen drag w USA.

- Jest kojarzone z seryjnym mordercą Jeffreyem Dahmerem.

- Festiwal PrideFest Milwaukee to jedna z największych imprez tego typu w USA.

Warstwa graficzna idealnie współgra z narracją. Josh Hixson świetnie wykorzystuje kolorystykę, kojarzoną ze świąteczną gorączką z amerykańskiej popkultury, do ukazania kontrastujacej temu okrutnej zbrodni. Otrzymaliśmy komiks wybitny. Historia jest wielowątkowa i wielopłaszczyznowa. Jest to najlepszy Tynion, jakiego czytałem. Shock Comics wchodzi na rynek w fenomenalnym stylu!

Dzięki za informację. Usuwam z listy zakupów.
Trybunał karny dla zbrodniarzy i wykluczenie z imprez sportowych.

"Maus. Opowieść ocalałego" nie jest wybitny tylko rozreklamowany, chociaż trzeba oddać Art Spiegelmanowi że jest wybitną świnią.

***** właścicieli TVN24

Offline wojtpil

« Odpowiedź #67 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 09:30:13 »
Komiks o historii LGBTQ+ hmm no niewiem czy jest na to rynek. Gdybym wiedział nie kupiłbym. Zamówione więc czekam.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #68 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 14:37:43 »
Jak na gildii, to napisz do nich i zmodyfikuj zamówienie. Najlepiej na adres bok@gildia.pl

Offline 79ers

« Odpowiedź #69 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 18:26:41 »
Odsyłać najlepiej z czosnkiem i osinowym kołkiem, żeby to cholerstwo nie wróciło.

Offline Leyek

« Odpowiedź #70 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 18:43:43 »
Ale wiecie, że to może być postrzeganie @Blinda i w samym komiksie jest to wątek drugo- lub trzeciorzędny, ale jemu się spodobało to poświęcił temu pół posta. Nie sądzę, żeby z samego komiksu można się było dowiedzieć np. tych 4 rzeczy wymienionych w powyższym poście. Zresztą tą wtrącenie o LGBT to w tym poście jest bardzo na siłę, totalnie oderwane od reszty.

Offline 79ers

« Odpowiedź #71 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 19:20:27 »
To trochę tak jak z tą drugą mniejszością, która gotowa jest dla pokoju wszystkich pozabijać- wszystko jedno co o nich gadają, byle gadali.

« Odpowiedź #72 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 19:58:52 »
 No, proszę nie wiedziałem że nie będzie Jamesa Tyniona V a zawsze zastanawiałem się dlaczego wszędzie ciągną za uszy tak przeciętnego scenarzystę.

Offline Blind

« Odpowiedź #73 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 10:48:06 »
Komiks o historii LGBTQ+ hmm no niewiem czy jest na to rynek. Gdybym wiedział nie kupiłbym. Zamówione więc czekam.

Gdzie w moim poście masz informacje, że jest to komiks o HISTORII LGBT? Podałem jedynie kilka ciekawostek, które miały wskazać, jak ciekawym miejscem do umieszczenia historii o homoseksualnym mordercy jest Milwaukee...
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline Cringer

« Odpowiedź #74 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 11:03:20 »
@Blind
Dobrze że o tym napisałeś. Teraz kilka forumowiczów będzie mogło komiks zwrócić i nie przeczytać, bo jeszcze by się stali gejami.