Autor Wątek: Wydawnictwo Shock Comics  (Przeczytany 12120 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Wydawnictwo Shock Comics
« Odpowiedź #30 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 14:26:26 »
Tylko, że ona nie napisała, że woli wyższe ceny.

Offline pMk_91

« Odpowiedź #31 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 14:30:16 »
Najwyraźniej MałaKasia ma DużąKieszeń wypchaną kasą skoro woli wyższe ceny ale za to takie które do niej mówią... no w sumie kto bogatemu zabroni :)
Jak można było przeczytać post i zrozumieć go w ten sposób? Chyba, że to na potrzeby żartu..

Offline Dracos

« Odpowiedź #32 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 14:41:23 »
Memphis dobra cena, jednak biorę. Jeszcze nie czytałem słabego komiksu od Rodolphe:
https://lubimyczytac.pl/autor/138826/rodolphe-daniel-jacquette

Trent to w tym roku spokojnie moje top 10.
Tak daleko bym nie szedł Trent to raczej chlubny wyjątek reszta tytułów raczej oscyluje w stanach średnich-wyższych.

@MałaKasia Większość osób tutaj jest świadoma że liczy się cena w sklepie i ile % upustu w danym wydawnictwie od ceny można odliczać żeby wiedzieć jak się cena kształtuje w stosunku do rynku.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #33 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 14:49:49 »
MałaKasia jest niestety niezamożną osobą, więc bardzo skrupulatnie wybiera, co może kupić, a czego nie. I jak już tak sobie wybierze, to raczej nie ma problemu z tym, że musi wydać 5-10 PLN więcej na danej pozycji; szczególnie jeśli wie, że te pieniądze wspierają wydawcę i często polskiego autora.
Premiera "Kaczuszki Dab Dab" integrala 3 autorstwa Eryka K. - Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej 2025 💙

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #34 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 15:35:19 »
@Dracos: Zapytam wprost: wiesz, ile % upustu będziesz mógł sobie odliczyć w przypadku nowego wydawnictwa? Czy to będzie maksymalnie 35%, a może 45% przy specjalnych okazjach, a może jak się zastosuje specjalny kod przewoźnika to jeszcze dojdzie do tego magiczne 8-10% i w sumie to wyjdzie, że kupujesz poniżej połowy okładkowej? :D Wiesz to na tym etapie? Ja nie wiem zupełnie… (Nie, nie atakuję Cię, po prostu podkreślam, że to na razie są domysły, li tylko.)

Dlaczego urealnienie cen ma sens – ten niekompletny wywód (bo temat rzeka) jest ogólny, nie tylko do Ciebie, @Dracos:
Dwa komiksy – każdy kupujesz za (załóżmy) 80 PLN. Tylko jeden kosztuje 80 PLN okładkowo, a drugi okładkowo (katalogowo) kosztuje 120 PLN.
Standard płatności za prawa to 8% od ceny okładkowej z pominięciem VAT. Za pierwszy komiks wydawca zapłacił licencjodawcy 6,1 PLN za egzemplarz; za drugi 9,14 PLN. W drugim przypadku poniósł większe koszty wyprodukowania tego komiksu ceteris paribus. Kto finalnie pokrywa te koszty? Nabywca, kupując komiks. Naprawdę chcemy aż tak tłumnie i hojnie wspierać zagranicznych licencjodawców? :)

Oczywiście wydawca chciałby zarobić jak najwięcej, najchętniej sprzedałby ten drugi komiks za 120 PLN  bezpośrednio nabywcy. Ma takie prawo; co więcej, nikt nawet w takiej sytuacji (a są takie, przecież dobrze wiecie) nie mrugnie, bo cena okładkowa to 120 - cena okładkowa jest obowiązująca.

A, i mam nadzieję, że to dość klarowne, że inaczej patrzymy na cenę 80 i na cenę 120; percepcyjnie to zupełnie inne pułapy ograniczające nabywcę; nawet jeśli mamy tę świadomość, że w drugim przypadku to nie jest cena zakupu, a kupimy za nieprecyzyjnie określone mniej.
Premiera "Kaczuszki Dab Dab" integrala 3 autorstwa Eryka K. - Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej 2025 💙

Offline Dracos

« Odpowiedź #35 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 16:29:01 »
Ale ja się z tobą zgadzam, chciałem podkreślić tylko że o ile w wydawnictwach będących już długo na rynku to od Egmontu odliczamy 40% od LiT 25% od Scream obecnie też 25%. Każdy większy upust to dobra promocja mniejszy to przepłacanie. Ja się jeszcze nie odnosiłem do pułapu cen nowego wydawcy bo właśnie nie wiemy czy będą rabaty, jeśli tak to jakie. I to co wyżej napisałem i to co ty napisałaś większość osób na forum wie :)

« Odpowiedź #36 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 16:51:13 »
Pochlebili sobie trochę tą nazwą, może później będzie jakiś. Tak po pakiecie startowym to raczej Zieeeeew Comics.

Offline Arthaniel

« Odpowiedź #37 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 18:54:23 »
Pochlebili sobie trochę tą nazwą, może później będzie jakiś. Tak po pakiecie startowym to raczej Zieeeeew Comics.

Shock faktycznie niekoniecznie, ale z Zieeeeew Comics też bym raczej nie przesadzał. Optymalnie sytuację obrazowałaby raczej nazwa Względnie Przyjemne Zaskoczenie Podczas Scrollowania Fejsa Na Kiblu Comics.

Swoją drogą, zabawne, jak nazwy polskich wydawnictw mają się do rzeczywistości :D
Kultura Gniewu ostatnio wydaje mnóstwo grzecznych komiksów :D,
Non Stop ewidentnie przystopowało,
Nagle ma ceny po diable,
O wydaniach Muchy nie można powiedzieć, że nie siada,
Taurus nie potrafi chwycić byka za rogi i czegoś w końcu wydać,
Amber zamiast bursztynów wydaje znalezione na plaży kapsle,
A Lost in Time paradoksalnie się nieźle odnalazło na rynku :P

Offline deFranco

« Odpowiedź #38 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 20:10:37 »
Lost in Time zaczęło od "Dziki ląd", "Posiadłość" i "Świat Dryftu", a teraz proszę. Rozchwytywani na lewo i prawo.
Czołówka polskich wydawnictw.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #39 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 20:41:45 »
Następny będzie Ice Cream Man i to już mocny hit. Ciekawe tylko czy będą to trejdy (są po cztery zeszyty, a w tym momencie jest 45 zeszytów - przy jednym wydawanym komiksie miesięcznie trochę by im to zajęło, a i trzeba by wydawnictwu dać kredyt zaufania) czy pokuszą się o Sundae Edition.

Źródło: https://blogokomiksach.blogspot.com/2024/12/shock-comics-startuje-nowe-wydawnictwo.html

Offline 79ers

« Odpowiedź #40 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 20:59:56 »
Chwilowo nie dla mnie. Chętnie przygarnąłbym taki Aftershock Comics - jak ma być Szok:
https://aftershockcomics.com/collections/pestilence

Offline Adolf

« Odpowiedź #41 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 21:08:27 »
Shock faktycznie niekoniecznie, ale z Zieeeeew Comics też bym raczej nie przesadzał. Optymalnie sytuację obrazowałaby raczej nazwa Względnie Przyjemne Zaskoczenie Podczas Scrollowania Fejsa Na Kiblu Comics.

Swoją drogą, zabawne, jak nazwy polskich wydawnictw mają się do rzeczywistości :D
Kultura Gniewu ostatnio wydaje mnóstwo grzecznych komiksów :D,
Non Stop ewidentnie przystopowało,
Nagle ma ceny po diable,
O wydaniach Muchy nie można powiedzieć, że nie siada,
Taurus nie potrafi chwycić byka za rogi i czegoś w końcu wydać,
Amber zamiast bursztynów wydaje znalezione na plaży kapsle,
A Lost in Time paradoksalnie się nieźle odnalazło na rynku :P

Nazwa wybitnie samobójcza dla wydawnictwa. Jeśli Egmont czy Hachette narażają się czytelnikom, to ich marki  nie są używane przeciwko nim. Jeśli Scream coś nawali, to czytelnicy krzyczą i kwiczą.  Shock ma na razie czystą kartę, a jeśli ma nas zaskakiwać, to pozytywnie, bo nie sądzę by chcieli żeby nazwa została wykorzystana przeciwko nim.

Offline deFranco

« Odpowiedź #42 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 21:49:37 »
Moje pierwsze skojarzenia z nazwą: horror / SF / erotyk / pulpa  :D ale chyba to nie będzie ten adres.

Umiarkowanie jestem zainteresowany Glenatem. Lubię takie klasycznie rysowane fankofony
z gatunku kryminał, przygoda, mystery, a Glenat ma trochę takich w ofercie np:
https://www.bedetheque.com/serie-464-BD-Triangle-Secret.html
"Tajemnica trójkąta", brałbym. Żadne arcydzieła, a po prostu fajna klasyczna rozrywka.

Online Takesh

« Odpowiedź #43 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 21:53:00 »

Offline JohnDee

« Odpowiedź #44 dnia: Cz, 05 Grudzień 2024, 22:06:49 »
Kiedyś wydał to Egmont

https://www.gildia.pl/szukaj/seria/tajemnica-trojkata

Egmont wydał tylko dwa tomy i porzucił temat. Tomów jest 7.
Mam pierwszy tom i z chęcią przeczytałbym całość. Moje klimaty :)